határozott idejű szerződés, felmondás

Borka* # 2011.03.20. 09:07

Sziasztok!

Nekem is határozott idejű szerződésem van, 2012-ban fog lejárni. Viszont most találtam egy olyan állást, amit nagyon szeretnék elfogadni (álmaim állása lenne), de a munkaadóm nem partner a közös megegyezésben. Fizetéssel sem tudom kiváltani magam. Kérdés: mi van akkor, ha úgy dolgozom, hogy a munkáltatónak sem érdeke foglalkoztatni tovább? Vagyis enyhén szólva nem teljes gőzzel? Nem szívesen folyamodnék ehhez, de nem tartom fernek, hogy nem engednek el. segítsetek, hogy mit lehet tenni! Vagy, milyen indokokkal lehet rendkívüli felmondást kezdeményezni részemről?

Ha a szerződés megkötésekor kértem volna, hogy írjuk bele a szerződésbe, hogy mondjuk 30 nap felmondási idővel felmondhatok, az járható út lett volna?

Előre is köszönöm, ha segítetek!

Borka

SztPeter # 2011.03.18. 09:14

Tisztelt Hozzáértők!
18 éves, határozatlan idejű közalkalmazotti munkaviszonyban állok.
Cégünknél létszámcsökkentésre kerül sor, amibe én is beleesek oly módon, hogy heti 40 órás munkaviszonyomat 35-re akarják csökkenteni. Módomban áll-e ezt a lehetőséget visszautasítani? Ha így járok el, valószínűleg felmondják a munkaviszonyomat.Ebben az esetben számíthatok-e végkielégítésre?
A helyzetet bonyolítja, hogy a munkaidő csökkentést március 21-i hatállyal kellene aláírnom, és ez után április 1-ével jogutódlással többekkel együtt másik céghez kerülnék. Természetesen már csak heti 35 órában. Hogy a problémát tovább fokozzam, április 26-tól gyed-re szeretnék menni.
Mi tévő legyek? Fogadjam el a kinevezés módosítást, vagy "rugassam ki magam" a végkielégítés reményében? És ebben az esetben jár-e majd a gyed?

pazs # 2011.03.16. 13:59

Szép per lesz, de te fogod nyerni. Természetesen csak a közlést követően indulhat a felmondási idő, úgyhogy ha valami vissza van dátumozva, írd alá, hogy "átvettem, dátum".

piroska72 # 2011.03.16. 13:16

A munkáltató fel akar mondani de ezt csak szóban közölte ,mert közben próbált rávenni a közös megegyezésre
felmondhat e visszamenőlegesen írásban ,tehát mondjuk március 15.én adja oda a felmondást írásban március elsejei dátummal? éa ha 15.én kapom meg az írásbeli felmondást indulhat e a felmondási idő elsejétől vagy csak 15től köszönettel

piroska72 # 2011.03.16. 13:15

A munkáltató fel akar mondani de ezt csak szóban közölte ,mert közben próbált rávenni a közös megegyezésre
felmondhat e visszamenőlegesen írásban ,tehát mondjuk március 15.én adja oda a felmondást írásban március elsejei dátummal? éa ha 15.én kapom meg az írásbeli felmondást indulhat e a felmondási idő elsejétől vagy csak 15től köszönettel

Sárga rózsa # 2011.03.15. 13:59

Tisztelt Jogszakértő!

Több közalkalmazotti SZMSZ-ben olvastam, hogy igazgatóhelyettes csak az lehet, aki az adott iskolában határozatlan időre alkalmazott pedagógus.
Tehát aki helyettesítő, határozott időre van alkalmazva, az nem lehet iskola igazgatóhelyettes?
Hol találom a jogszabályt?
Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.03.09. 06:02

A Kjt.-ben van pedig valami ilyesmi, de keresse elő, akinek már az anyja is jegyző volt. :P

nandy # 2011.03.08. 20:48

Borsika:

Előrebocsátom, hogy közalkalmazotti-ban nem vagyok perfekt, talán várd meg Lyonnee-t.

De alapvetően amiről a Kjt. külön nem rendelkezik, arra a Munka Törvénykönyve előírását kell alkalmazni.
A Munka Törvénykönyve pedig előírja, hogy a munkaviszonyban töltött évek száma alapján jár a végkielégítés. Én nem tudok olyan külön jogszabályról, mely előírná, hogy 60 napot meg nem haladó megszakítás esetén mi jár (attól még lehet...).

Javaslom tanulmányozásra az 1992 évi XXII. törvényt (Mt.) és az 1992. évi XXXIII. törvényt (Kjt.).

nandy # 2011.03.08. 20:44

A szabadság viszont jár határozott idő esetén is. Miért ne járna? A szabadság a munkaviszonyhoz kötődik, és a munkaviszony időtartamára (arányosan) jár.

nandy # 2011.03.08. 20:43

Nincs határidő. A Munka Törvénykönyve csak annyi kikötést tartalmaz, hogy ha te a határozott idő lejárta utáni munkanapon is dolgozol - a felettesed tudtával -, akkor a határozott időből határozatlan idő lesz.
azt nem kell közölnie sem a munkáltatónak, sem a munkavállalónak, ha a határozott idő lejárával nem akar újabb szerződést kötni.

hhhhh # 2011.03.08. 19:00

Tisztelt Hozzáértő!
2011január 10-től határozott idejű munkaszerződéssel dolgozom március 31-ig. van e törvény arra hogy mikor kell a munkáltatónak közölni hogy szeretne szerződést hosszabbítani vagy sem. Erre az időtartamra jár az alapszabadság és a pótszabadság is időarányosan?
Köszönöm válaszát!

Borsika82 # 2011.03.03. 18:05

Tisztelt Szakértők!

A következő problémával állok szemben, amiben a segítségüket szeretném kérni:

2007. 01.03-tól határozott idejű közalkalmazotti kinevezésem van, melynek lejárta minden év 08.31-é, amit 09.01-jén hosszabbítanak.

Ha jól tudom, mivel 2 alkalommal hosszabbítottak és a szerződések hosszabbítása között nem telt el 60 nap, így végkielégítésre vagyok jogosult.

Csak adható, vagy tényleg megkapom?
Milyen kjt-s § alatt találhatok pontos információt, amit be tudok mutatni a főnökömnek, aki semmiről nem tud!

Előre is köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.03.03. 16:24

indokolni kell és a határozott időből hátralévő rész ki kell fizetni

hortengo # 2011.03.03. 16:22

Üdvözletem!

Polgármesteri hivatalnál dolgozok 2007 óta. Folyamatosan frissített határozott idejű szerződéssel (jelenlegi 2011.12.31-ig szól). Munka törvénykönyves vagyok, nem köztisztviselő.
Leépítések vannak, és lenne pár kérdésem:

1: Nálam indokolnia kell-e a munkaadónak, hogy miért küld el?
2: Ha elküld (rendes felmondással) ki kell-e fizetnie a bérem dec. 31-ig?(Egy munkatársamnak, akinek év közepéig volt szerződése és elküldték, neki azt írták nem kötelesek kifizetni - amit nem értek pontosan)

Köszönöm a válaszokat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.24. 15:52

Még 30 napig.

karlovac # 2011.02.24. 15:09

Kedves nandy!
Nagyon-nagyon köszönöm a válaszodat. A történetem 2. felére nem tudsz valami pozitívat mondani? ill. sajnos most kezelés alatt állok, azaz táppénzen vagyok és ezalatt jár le a határozott idejű szerződés akkor mi lesz? gondolom a munkaszarződés megszűnik és táppénzt meddig kapok?

nandy # 2011.02.24. 07:42

Igen, kaphatsz munkanélküli ellátást, ha az igénylést megelőző 4 évben legalább 365 nap munkaviszonnyal rendelkezel.
(Akkor nem járna, ha te mondasz fel rendes felmondással, vagy a munkáltató rendkívülivel. Illetve akkor is jár, de csak 90 nap múlva)

Olyan szerződést nem kell aláírni, amit nem akarsz. Visszadátumozottat főleg nem.
Ha nem írod alá az újabb szerződést, akkor a munkaviszonyod a határozott idő lejárta miatt fog megszűnni - azaz szó sincs felmondásról.

karlovac # 2011.02.23. 15:14

Üdv! segítséget kérnék! van egy határozott idejű szerződésem, ami lejár feb 28-án. nem szeretném az újabb 1/2évest aláírni, mert teljesen kikészülök ezen a helyen. Ha nem írom alár akkor kaphatok állásker. járadékot/mnsegélyt? illetve, a szerződések visszadátumozása nagy divat, de én mindre ráírtam, hogy mikor vettem át és mikor írtam alá. Valamint ha kaptam olyan bérkiegészítét 2010.09.és 10. hóban, ami feltételhez kötött, amiben foglaltakat nem sikerült teljesíteni akkor követelhetik tőlem vissza ezt a pénzt? én ezt szintén 2011.01-ben írtam alá, amin 2010.09-es dátum szerepelt! persze ezt is ledátumoztam a valóságnak megfelelően az én aláírásomnál. köszönöm a segítséget!!

lalibatyo # 2011.01.17. 21:47

Cicmic Határozott idejű szerződéssel ha neked mondanak fel akkor jár a béred a szerződésed végéig, ha te mondassz fel követelhetik ugyanezt tőled, de az egész ettől sokkal bonyolultabb. Türelem türelem ha már egyszer megkötötted.

nandy # 2011.01.16. 22:05

Cicmic: a határozott idejű szerződés nem lehet csak úgy felmondani.

Timi: gratulálunk a kislányodhoz és a sikereidhez :))

Timi_29 # 2011.01.15. 14:36

Kedves Lyonee!

Még decemberben megígértem, hogy írok. Kicsit ugyan sokára jutottam el idáig, de dec. közepén megszületett a kislányom! :) Most eléggé el vagyok havazva..., de pár sort mindenképpen akartam Neked írni!

Én vagyok, akinek a munkahelye nem akarta megadni az 1 havi végkielégítést... (4 év 5 hó közalkalmazotti munkaviszony után). Pont bent volt egy jogász a munkaügyön, mikor ügyintéztem és mondta a munkaügyiseknek, hogy nekem van igazam és jár az 1 havi végkielégítés. :)) Ezzel a másik fél nem értett egyet, de azóta el is utalták! Dec. 31-gyel lejárt a munkaszerződésem és a TGYÁS-t így csak passzív jogon, de kapom. A GYED is fog járni.

Köszönöm szépen a sok hasznos infót, amivel elláttál és végül sikerült minden járandóságot kiharcolnom!!!

Tisztelettel!
Timi

Timi

Cicmic.62 # 2011.01.15. 11:21

Sziasztok,

Tudna valaki segíteni az előzőleg leírt kérdésben, ha felmondom a határozott idejű szerződésemet, mi van a fennmaradó idővel? Mennyi a felmondási idő?
És mi a helyzet, ha nekem mondanak fel.
Köszönöm előre is.

Cicmic.62 # 2011.01.12. 14:12

Az előbb rosszul írtam, határozott idejű szerződésem van.

Cicmic.62 # 2011.01.12. 14:12

Kedves Mindenki!

Köztisztviselő vagyok, Gyes-en lévő anyukát helyettesítek, 2012. márciusig van határozatlan idejű munkaszerződésem. Kérdezném, hogy mi a helyzet akkor, ha felmondanak nekem időközben, vagy, ha én felmondok. Köszönöm a segítséget.

Lacomble # 2011.01.11. 16:05

Kedves Végrehajtó 1,
köszönöm a választ,sejtettem én,hogy nekem van igazam,de megerősítést kaptam,így oda merek állni elé.

Köszönöm!