határozott idejű szerződés, felmondás

belyo13 # 2011.09.28. 12:20

Tisztelt Szakértők!

A kérdésem elég összetett.
Szeptember 01-vel írtam alá 2011.03.31-ig tartó határozott idejű munkaszerződést.
A mai nappal beadtam a felmondásom, az interjún és az első napon szóban megbeszéltük, hogy "van" próbaidő, azonban a szerződésben nem szerepel, én írásban a mai nappal benyújtottam a felmondásom.

A szerződést egyébként munkaidő-hosszabbítás és fizetés emelés miatt amúgy is módosítottuk volna 10.01. nappal.

A munkáltatóm nem fogadta el a felmondásom, a munkámra igényt tart(ana) a szerződés végéig. Én azonban mindenképp váltani szeretnék, így hétfőn alá is írnánk az új helyemen a szerződést.

Milyen szankciókat alkalmazhat a volt főnököm? Kártérítés a felmondási idő tartamára, vagy esetleg a fennmaradó 6 hónapra még nekem kell fizetnem neki a munkabéremmel arányosan?

Köszönettel

Belyo

AndiP # 2011.09.28. 12:08

Tisztelt Hozzáértők!

Új munkahelyemen határozott, 2 éves szerződéssel foglalkoztatnak majd. Az osztályvezető tájékoztatott, hogy a határozott idejű szerződés náluk arról szól, hogy mind a munkavállaló, mind a vállalat biztosítva legyen 2 évig arról, hogy a munkavállaló ott marad. Ugyanis a szerződésben az szerepel, hogy amennyiben a szerződés lejárata előtt annak megszüntetésére kerülne a sor bármelyik fél részéről, a másik félnek a szerződés lejártáig ki kell fizetni a fennmaradó munkabért. Vagyis ha ő mond fel nekem, akkor a cég fizet, viszont ha én, akkor én a vállalatnak. Ezt így megtehetik? Vagy kiköthetnek bármilyen feltételt, amit csak akarnak??

Válaszukat előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.18. 10:46

Akkor ez esetben közös megegyezés van, vagy ők mondanak fel?

Egyik se. Nem szűnik meg a munkaviszony. (Ha mégis felmondanának, akkor ki kell fizetniük a határozott idő végéig járó bért. Végkielégítés nincs - hacsak a szerződésben nem kötöttétek ki.)

bertus # 2011.09.18. 10:36

köszönöm a hozzászólásaitokat és a kijavítást.

De arra azért kíváncsi lennék, hogy milyen esetben jár a hat.idejű szerződés végéig járó havi bér, ill. jár-e végkielégítés. Ismétlem, nem fogadtam el a felajánlott munkát. Akkor ez esetben közös megegyezés van, vagy ők mondanak fel?
Nem írtam még alá semmit mert nem kaptam semmiféle papírt (szóban közölték a tényeket)

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.17. 22:51

Azt is rosszul írta. Módosítást ajánlottak neki - amit, mint mondtam, nem kötelező elfogadni, szerződést módosítani egyoldalúan nem lehet. Határozott idejű szerződést felmondani se.

pazs # 2011.09.17. 19:08

bertus: ha november 30-ával megszüntették a munkaviszonyodat, ezt csak úgy lehet, hogy a hátralévő időszakra kifizették a béredet. Aláírtál bármit?

bertus # 2011.09.17. 17:06

Kedves Béla

köszönöm, hogy kijavított.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.09.17. 17:03

Szerződést módosítottak
Azt akartad írni: "szerződést módosítottunk". Mert hogy egyoldalúan szerződést módosítani nem lehet.

bertus # 2011.09.17. 16:16

Tisztelt Hozzáértők

A következőre szeretném ha válaszolnátok.
Egy multicégnél dolgoztam operátorként 10 éven át, órabéres bérrel. Aztán elmentem szülni, majd rá 2 évre visszajöttem. Szerződést módosítottak, fix havi bérrel szállítmányozói-operátor lettem. Határozott idejű szerződésem jövő nyáron járt volna le.Azonban nov.30. hatállyal szerződést bontottak, arra hivatkozva, hogy nem voltak elégedettek velem.Ezt a munkaköri megnevezést megszűntetik. Majd felajánlották azt a beosztást amit 10 éven át csináltam.Ez számomra visszalépés lenne, újra órabérben lennék 2 műszakban.A szerződés módosítást még nem kaptam meg, és semmit nem írtam alá. Felmondani nem akarnak, és még én sem adtam be a felmondásom.
A kérdésem, hogy ha nem fogadom el a felajánlott állást, jár-e végkielégítés vagy a megkaphatom-e a határozott idejű szerződés időpontjáig a 4 havi béremet.

Köszönöm

klamni # 2011.08.31. 11:26

Tisztelt Szakértők,
az állásmeghallgatáson elhangzottakkal ellentétben a munkáltatóm nem határozatlan, hanem határozott idejű munkaszerződést állított ki a részemre, amelyet akkor (miután már két hónapja szerződés nélkül dolgoztam), aláírtam.
utána valamennyi vezető, aki az interjún részt vett, jelezte a munkáltató felé, hogy a szerződésem nem megfelelő, ígéretet is kaptam rá, hogy korrigálján, de ez az elmúlt 10 hónapban nem történt meg.
Most a munkahelyem (magániskola) össze fogják vonni egy másik magániskolával. A szervezeti átalakításra hivatkozva nagyon sok embert elbocsátottak, engem pedig ugyanazon az osztályon, de teljesen más munkakörbe tettek át *) + a másik iskoa munkáját is, akikhez nekem jogilag semmi közöm, csiálnom kell. Egy hónapja ezeket is ellátom.

Most módosítani akarják a munkaszerződésem (nem tudom, mi áll benne, csak azt, hogy az új feladatok is benne lesznek). (Az apropója az, hogy az új iskola valamennyi alkalmazottja felmondott vagy elbocsátották, és nem vesznek fel helyettük új embert, így nekünk kettőnknek kell ellátni valamennyiük munkáját.
Tehát nemcsak a feladatköröm változna, hanem lényegesen megsokszorozódna, és már az elláthatatlanságot súrolja.
Az lenne a kérdésem, hogy ha nem írom alá az új munkaszerződést, mi történhet?
Létezik, hogy ez alapján nem fogják megszüntetni a munkaviszonyom?
Ha megszüntetik, és elküldenek, jár-e a határozott munkaidejű szerződés lejártáig a bérem (12 hó)?
Köszönöm előre is a választ,
klamni

*(informatikai csoportból tanulmányi osztályra, bár mindkettő megnevezése tanulmányi előadó. A munkaköri leírásokbül azonban egyértelmáen látszik, hogy más-más tevékenység folyt ott korábban

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.29. 21:41

Akkor sincs új munkaszerződés, nincsenek új feltételek, nem szűnik meg a munkaviszony. Ún. üzemi jogutódlás van.

De mi a kérdés?

Reménykedő55 # 2011.08.29. 18:40

Köszönöm gyors válaszát! Bocsánat, én írtam rosszul. Akkor újra érthetőbben:
A megszűnő feladatokat egy intézményen kívüli cég veszi át amely a továbbfoglalkoztatást biztosítja. Amennyiben az új foglalkoztatást elfogadom, a munkaszerződés közös megegyezéssel szűnik meg. Ha nem kívánok az új szervezetben munkát vállalni, munkaviszonyomat rendes felmondással szüntetik meg. Fontos lehet, hogy egy egyházi oktatási intézményben alkalmazott és nem közalkalmazott vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.29. 10:25

Nem egészen úgy van az. Munkáltatói jogutódlás van, ha a munkavállaló közalkalmazotti jogviszonyból kerül át a Munka törvénykönyve hatálya alá tartozó jogviszonyba, akkor alkalmazni kell a megfelelő szabályokat.
Így például szerintem azt, akinek határozatlan idejű kinevezése van, nem lehet önkényesen határozott idejű munkaszerződéssel alkalmazni.

Az más kérdés, hogy ha van megfelelő indok, akkor akár a közalkalmazotti jogviszonyt, akár a munkaviszonyt megszüntetheti a munkáltató. De az önmagában nem megfelelő indok, hogy egy gazdasági társaság vette át a feladatot.

Közös megegyezést ajánlanak a munkáért cserébe.
Ezt a mondatot nem értem.

Reménykedő55 # 2011.08.29. 10:17

Tisztelt Szakértők!

A tanácsukat szeretném kérni.
Közétkeztetésben dolgozom határozatlan idejű jogviszonyban nyolc éve. Ötvenöt éves vagyok, három évem van hátra a 40 éves munkaviszony utáni nyugdíjhoz. Az intézmény keretein belül az étkezés jogutód nélkül megszűnik. A továbbfoglalkoztatást egy KFT veszi át határozott idejű szerződéssel. Közös megegyezést ajánlanak a munkáért cserébe. Ha nem fogadom el, rendes felmondással szűnik meg a munkaviszonyom. A munkáltató fenntartója mindkét esetben ugyan az.

Mit tehetnék ebben az esetben, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon?

Segítségüket előre is köszönöm!

Lyonee # 2011.08.25. 13:53

A határozott idejű szerződést nem lehet rendes felmondással felmondani. Szept. 11-én lejár a szerződésed, nem bírod ki addig? Lejár a szerződés, azt jelenti, hogy megszűnik a munkaviszonyod, anélkül, hogy te bármit is csinálnál!!! Utána elváltok egymástól, és annyi. Nem kell meghosszabbítani a szerződést, ha nem akarod.

Lind # 2011.08.25. 11:59

Sziasztok! Lenne egy kérdésem és remélem jó helyre írom. Szeptember 11-én megszűnik a határozott idejű munkaszeszősérem amit én nem kívánok meghosszabbítani. Ahova szeptember 12-én mehettem volna dolgozni, közölték, hogy most jelen gazdasági helyzetben nem tudnak mégsem felvenni. Az lenne a kérdésem, hogy én a mostani munkahelyemen nem akarok ott maradni mert nem érzem jól magam és amit ígértek az sem teljesítették. Ha én mondok fel, abban az esetben munkanélkülire elmehetek és jár a munkanélküli járadék?
Köszönöm segítést előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.25. 11:35

Hú, de kár volt ezért ennyit írni. A határozott idő leteltével a munkaviszony megszűnik. Slusz, pasz. A többi csak duma meg dráma.

GregT # 2011.08.25. 10:30

Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni tőletek 6 hónapja vagyok a Tesco-ba (Készletes) szabadságom előtt 2 nappal beteg lettem meg kellet műtsenek a lábammal tályog keletkezet rajta éjszaka megműtöttek és amennyire sztahanovista jellem vagyok másnap reggel bementem dolgozni mert emberhiánnyal küszködünk.és nem akartam hogy megrovást is kapjak attól a bizonyos Igazgatónőtől elkezdtem dolgozni reggeli körbejárásán meg is látott engem hogy nagyon sántítok megkérdezte mi a probléma én kezébe adtam az orvosi ambuláns lapot ö megnézte és megkérdezte mit keresek itt mondtam emberhiány van és nem akartam még én is növelni. ő erre nem szolt semmit teltek múltak az órák egyre jobban fájt mert nyílt seb van a bal combom belső felén és ez korlátozott a mozgásban és nagyon fájt.Szóltam felettesemnek ö haza akart küldeni de szolt hogy szóljak az igazgatónak is ez ügyben véget ért a meeting és én bementem az irodába szóltam hogy nagyon fáj a lábam mivel nyílt seb van rajta és mondani szerettem volna hogy sajnálom amiért el kell mennem de nagyon rosszul érzem magam de mielőtt elmondhattam volna kiküldött (nem tetszését nyilvánította felém).
Eltelt 2 nap a táppénzem alatt és lebotorkáltam egy nap az egyik boltba mellettünk és találkoztam az egyik ismerőssel és kérdezte hogy miért rúgnak ki én nagyra tátott szájjal megkérdeztem hogy mi van? ö azt mondta hogy azt hallotta bent hogy kirúgnak.
Én másnap bebotorkáltam a barátnőm segítségével a "Céghez" és odabent már mindenki azzal fogadott hogy miért rúgnak ki? Csak hogy megjegyezzem közfelháborodást váltott ki az én kirúgásom nem tudom miért.(De nem ez a első este hogy ilyen történik az áruházban)
Beszéltem a felettesemmel is de ő sem tudta megindokolni hogy miért rúgnak ki közben kiderült hogy amikor én hazamentem a friss műtétes napom utáni napon a meetingen rólam volt szó a felettesemet-sem hívták be utólag mondták el neki is de titokban. Kikötötte az igazgató hogy senki nem szólhat felettesemnek körbe kérdeztem néhány kollégám ,hogy a munkámmal van probléma mondták többen hogy nem nem értik az igazgató döntését így döntött és nem szolhalt bele senki több osztály vezető is átvett volna de nem engedte meg állandóan azt hajtogatta hogy ki rúg és ebbe senki nem szolhalt bele.
Én próbáltam beszélni az igazgatónővel de nem volt hajlandó beszélni velem.
Utána kiküldött egy dolgozót ,hogy ha beszélni akarok vele akkor hívjam fel telefonon meg is történt kb egy percet tudtam vele beszélni de az alatt az egy perc alatt 6 szor elmondta hogy nem ér rá most ilyenekre abban maradtunk hogy hétfőn beszél velem én már tudom mi lesz a beszélgetés tárgya hogy mennyek fel a munka ügyre és vegyem át a felmondó levelem. Igaz most telt volna le a határozott idejű szerződésem és tudom azt is ,hogy indokolatlanul bármikor fellehet mondani de meg volt mindenki elégedve a munkámmal és még is kirúgnak?! Én ezt nagyon jogtalannak tartom. tudnátok ebben nekem segíteni hogy mit tegyek? Köszönöm előre is.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 15:41

Aha.

Amidala01 # 2011.08.24. 10:02

Kedves KBS, szept. 1-től változik az álláskeresési járadék, gondolom, azért

könyvelek

Ormi5 # 2011.08.24. 06:32

Jóreggelt!

Remélem jó helyen teszem fel a kérdésem. Édesapám idén lesz 62. éves. Jelenleg csökkent munkaképességűként dolgozik 4 órában. Október végén tölti be a 62-t. Év elején a nyugdíjfolyósító megállapította a szolgálati idejét, ami a betegségei miatt sajnos nincs meg 40 év, de 3-an vagyunk testvérek, a bátyám asztmás volt, de nehéz az igazolást beszerezni, mert a gyerekorvos már nincs, a felnőtt orvos nem állít ki gyerekkori betegségről igazolást.
Szóval most ő adott a munkáltatójának egy papírt, amiben kéri a felmentését. Azt mondták, írja át ezt közös megegyezésre. Ez így megállja a helyét? Mennyi lenne a felmentési ideje, mikortól kéne és mit kérnie a munkaviszony megszüntetésével kapcsolatban?
Köszönöm előre is a válaszokat

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.24. 04:17
  1. Meg.
  2. Nem.
  3. Nem.

De mi értelme lenne ennek? Mi a jelentősége számodra annak, hogy a munkaviszonyod nem augusztus 31-én, hanem 29-én szűnik meg? Nem kell a kétnapi bér (illetmény)?

Szöcsök # 2011.08.23. 23:39

folyt, mert lemaradt Bocsánat
3. A megszüntetés indoka lehet-e az, hogy a túlórákkal már előre letöltöttem a havi óraszámot, és azért szüntetjük meg idő előtt a szerződésem? Nekem logikus lenne, mivel ledolgoztam az időt, a szerződés szerinti béremért. (habár szerintem nem ismerik el a túlóráimat) (Nem munkaidő-keretben számolja el a munkáltatóm az óráimat)
Még egyszer köszönöm: Szöcsök

Szöcsök # 2011.08.23. 23:18

Tisztelt Szakértők! Kedves Hozzászólók!

Sürgős segítséget szeretnék kérni!

2006. májusától dolgozom a munkáltatómnál. Először 8 órában határozatlan idejű szerződéssel. Gyermekem születése után 2010. februárját követően gyes mellett visszamentem részmunkaidőben (4 óra). Módosították a szerződésem és ez alapján fizették ki az otthon töltött idő alatti szabadságomat is :(

2010 augusztusában választás elé állítottak:

1. gyes mellett alkalmaznak márciusig és utána viszlát, vagy
  2. közös megegyezéssel megszüntetjük a munkaviszonyt, új szerződéssel 2011. augusztusig alkalmaznak

A 2. lehetőséget választottam, kaptam 2 hét felmentés, és 1 havi végkielégítést.

Sajnálatos módon a MAI nappal közölték, hogy nem hosszabbítják meg a szerződésemet :( - ezt is csak azért mert rákérdeztem, hogy mi lesz szeptembertől.
Azt kértem a főnöktől, hogy akkor 29-ével szüntessük meg a szerződésemet közös megegyezéssel.
Szerintem a közös megegyezés azért "KÖZÖS" mert mindkét fél egyetért benne, és egyiknek sem árt.

NEMet mondott, és hivatkozott valami olyasmire, hogy jár felmentési idő, és arra is ki kell fizetniük mindent, és azért cserébe ők nem kapják meg a teljesített munkát, stb... (ja és azt is közölte, hogy ha így tennénk, akkor később megüthetjük vele a bokánkat, mert kirívó eset, hogy 2-3 nappal a lejárat előtt megszüntessük a szerződést)

Felmerül a probléma, ha én mondanék fel azonnali hatállyal (ha találok elég erős indokot), akkor ha jók az információim, akkor nem jár az álláskeresési ... Ezt pedig nem vállalhatom be, mint egyedülálló anya :(

A kérdéseim a következők lennének:

1. A 31-éig szóló szerződést 29-ével meg lehet-e szüntetni közös megegyezéssel?
  2. Határozott szerződésnél is jár a felmentési idő? Ha igen, megegyezés esetén el lehet-e tekinteni tőle, hogy nem kéri letölteni - én meg nem akarom letölteni

(Ha a próbaidőtől el lehet tekinteni, akkor ettől miért ne?)
Illetve, (szóban utasítottak), hogy helyettesítsem az egyik kollégát, ami azzal járt, hogy nekem túlóráznom kellett, a helyettesítési időt írtam a jelenléti ívre, amit nem hinném, hogy figyelembe vesznek bérszámfejtés során :( Sajnos tapasztaltam a múlt hónapban.

Nem vagyok jártas a törvények között, és nincs időm bennük vájkálni, meg sajnálatos módon el is veszem az ilyenekben :(
Ha tudna esetleg valaki ilyen szerződést írni (ami megfelel minden kritériumnak), akkor az nagy segítség lenne. Nem tudom felvenni a vitát olyannal aki állandóan §-számokat szajkóz, de szívesen oda dugnám az orra alá, ha lehetséges egy ilyen szerződés, csakhogy ne neki legyen igaza.

Köszönöm szépen előre is a segítséget, és a tanácsokat. További szép napot Mindenkinek
Üdvözlettel: Szöcsök

Paleszisz # 2011.08.17. 13:04

Tehát amint letelt a munkaszerződés megszűnik a munka viszonyom nem jár táppénz meg semmi? Korrekt!!