határozott idejű szerződés, felmondás

pazs # 2011.08.17. 13:01

El nem küldhetnek, de a határozott idő lejártával megszűnik a munkaviszonyod függetlenül attól, hogy táppénzen vagy-e.

Paleszisz # 2011.08.17. 12:33

Tiszteletem!

Van egy ilyen problémám hogy meg fog szűnni a határozott idejű munkaszerződésem pár napon belül. 1 éve vagyok a cégnél 3 havonta hosszabbítanak határozott idejű szerződést. Most kaptam egy levelet hogy menjek be a céghez mert lejár a szerződésem és nem kívánnak hosszabbítani szerződést.
Táppénzen vagyok már 1 hónapja. Munkahelyemen lett egy komolyabb egészségügyi próblémám meg kell műteni a lábamat csak ez egy hosszabb folyamat...
Úgy tudtam hogy nem küldhetnek el ha táppénzen vagyok.
Szóval érdeklődnék hogy mi a helyzet...
Előre is köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.13. 07:52

Külföldre kell utaznom vasárnap. Nem halasztható el és nem jövök vissza. :) Remélem ez elég komoly.
Nem. Rendkívüli felmondásnak ez nem megfelelő indoklása. Mármint a munkavállalóénak. A munkáltatónak viszont pont jó ok lesz, ha emiatt nem teszel eleget a munkavégzési kötelezettségednek.

zoku # 2011.08.12. 19:53

Dr. Attika!

Nagyon is él! Volt olyan eset, hogy a túlórapapírt pénteken hozták, hogy szombaton dolgozni kellene. Mondtam, hogy nem ilyenkor kellene szólni. Erre az volt a válasz, hogy kirúgnak ha nem jövök.

Dr.Attika # 2011.08.12. 19:40

"A főnököm azt mondta, hogy felmondási idő van, nem mehetek el csak fegyelmivel.. "

Ennyire él még a komcsi munkajogi terminológia?

zoku # 2011.08.12. 19:27

Külföldre kell utaznom vasárnap. Nem halasztható el és nem jövök vissza. :) Remélem ez elég komoly.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.12. 18:52

Nincs felmondási idő, viszont a határozott idejű szerződés nem szüntethető meg rendes felmondással. A rendkívülihez meg komoly ok kellene.

zoku # 2011.08.12. 17:50

Tisztelt Szakértők!

Jelenlegi munkahelyemen 2010 június óta dolgozom, a szerződésem határozott idejű, mindig 1-3 hónappal szokták hosszabbítani. Jelen hosszabbítás szeptember végén jár le, viszont én fel akarok mondani azonnal. A főnököm azt mondta, hogy felmondási idő van, nem mehetek el csak fegyelmivel.. Ezt valahogy nem tudom elhinni, szerintem nem igaz.
A munkaszerződésemben ez áll a felmondáíi időről: Felmondási idő számítása MT. 92-94 alapján.

Köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.08. 16:17

Már ott elrontottad, hogy hagytad a határozatlan idejű kinevezést határozott idejűre változtatni. Aztán pedig többszörösen lekésted a bírósághoz fordulás határidejét. (Nem mintha a perben sok esélyed lett volna.)

Ja: végkielégítés munkáltatói felmentés esetén jár. A te munkaviszonyod felmentés nélkül, a határozott idő lejártával szűnt meg.

Miriam # 2011.08.08. 15:44

Elnézést, de azt elfelejtettem írni, hogy közalkalmazotti munkaviszonyról van szó és ez gondolom fontos!

Miriam # 2011.08.08. 15:41

Segítséget szeretnék kérni, mert tanácstalan vagyok!
2003. májusától dolgozom/tam a munkahelyemen, tavaly szeptemberben más beosztásba kerültem és a határozatlan munkaviszonyom határozottra változott, mert betegállományban lévő kolleganő helyére kerültem. A szerződésem először 2010. dec. 31-ig szólt, majd június 15-ig. Időközben a kolleganőt, akinek a helyén voltam leszázalékolták, így neki a munkaviszonya május 25-tel megszünt, engem mégsem véglegesítettek. Ez egy dolog, de eljött a júni 15 és azt mondták a fenntartó státuszfelülvizsgálatot tart és addig nem hosszabbíthatnak. Ezért júni 16-tól időarányosan kiadták a szabimat és ezzel egy kicsit kitolódott a szerződésem. Igen ám, de mire az is lejárt még mindig csak annyi infót kaptak a fenntartótól, hogy meg van a státusz, de nem adták állítólag írásba, így addig az igazgatóm nem tud felvenni(visszaveni?), pedig szükségük van rám. Így passzív táppénzen voltam (szerencsémre még épp belefértem) július 29-ig. De mivel még mindig nem vehetett vissza, aug. elsején regisztráltattam magam a munkaügyi központba a munkaadóm tanácsára. A mai legújabb infóm, ami nem hivatalos, hogy nem hogy engem nem fognak visszavenni, de még vagy 8 embert el kell küldeniük, mert a fenntartónak nincs pénze. Na mármost 8 évet dolgoztam ezen a munkahelyemen és igaz szeptembertől határozott idejű voltam, de azért jár a végkielégítés és hogy lehet ezt elintézni?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.08.04. 17:56

Nincs felmondási idő. Akár egyáltalán ne közöld, nem kötelező - bár illik.

Lind # 2011.08.04. 15:57

Segítséget szeretnék kérni.
2011 áprilisában kezdtem el dolgozni jelenlegi munkahelyemen. 5 hónapos határozott idejű a szerződésem, ami szeptemberben fog lejárni. A szerződés lejártával nem szeretnék munkahelyemen tovább dolgozni. Az lenne a kérdésem, hogy ebben az esetben van e felmondási idő? Vagy a szerződés lejárta előtt egy héttel elég közölnöm hogy nem hosszabbítom meg a szerződésemet?

A segítséget előre is köszönöm!

trapper # 2011.07.22. 18:10

Ettől függetlenül kíváncsi vagyok mit takar ez a módosítási javaslat rám nézve...

Dr.Attika # 2011.07.22. 18:02

Jogszabály tervezetekkel, törvényjavaslatokkal azért nem kell foglalkozni, mert többször tapasztalhattuk, hogy az utolsó pillanatokban érkezett módosító javaslatokat is elfogadnak seccperc alatt. Hogy idézzem a dakota közmondást: A folyón akkor kell átkelni, amikor a partjára érkezünk. Várjuk meg a parlament által elfogadott és a köztársaság elnöke által aláírt és kihirdetett változatot.

trapper # 2011.07.22. 17:48

Értelmezési segítségre szorulok a ma közzétett Munka Törvénykönyv módosítás tervezet kapcsán.
2013-ig határozott idejű munkaszerződésem van. Ha ki akarnak rúgni, ki kell fizetniük egy éves átlag béremet (ez nem végkielégítés).
De ezt nem hívják sem rendes, sem rendkívüli felmondásnak, sem közös megegyezésnek. Hanem a munkáltató eláll a szerződéstől...(ezt találtam).
Ha hatájba lép a mai tervezet, rendes felmondással el lehet bocsájtani engem. Ez azt jelenti, hogy akkor nem kell kifizetni az egy éves béremet?

A segítséget előre is köszönöm!

nandy # 2011.07.21. 11:16

Jár a végkielégítés, mert a munkaviszony teljes időtartama számít.

Miriam # 2011.07.19. 08:40

Segítséget szeretnék kérni, mert tanácstalan vagyok!
2003. májusától dolgozom a munkahelyemen, tavaly szeptemberben más beosztásba kerültem és a határozatlan munkaviszonyom határozottra változott, mert betegállományban lévő kolleganő helyére kerültem. A szerződésem először 2010. dec. 31-ig szólt, majd a tanév végéig (mivel iskolában dolgozom) június 15-ig szólt. Időközben a kolleganőt, akinek a helyén voltam leszázalékolták, így neki a munkaviszonya május 25-tel megszünt, engem mégsem véglegesítettek. Ez egy dolog, de eljött a júni 15 és azt mondták a fenntartó státuszfelülvizsgálatot tart és addig nem hosszabbíthatnak. Ezért júni 16-tól időarányosan kiadták a szabimat és ezzel egy kicsit kitolódott a szerződésem. Igen ám, de mire az is lejárt még mindig csak annyi infót kaptak a fenntartótól, hogy meg van a státusz, de nem adták állítólag írásba, így addig az igazgatóm nem tud felvenni(visszaveni?), pedig szükségük van rám. Jelenleg passzív táppénzen vagyok (szerencsémre még épp belefértem), de ez is lejár 29-én. Kérdeztem bent, hogy mi lesz, ha még addigra sem lesz meg a hivatalos papír. Válasz: menjek munkanélkülire :( Ráadásul a szabira járó fizetésemet sem kaptam még meg. Itt van 19-e és csak fél havi fizetést kaptam, ráadul egyedül nevelem a két gyermekemet. Na mármost 8 évet dolgoztam ezen a munkahelyemen és igaz szeptembertől határozott idejű voltam, de azért jár a végkileégítés? Találtam erre vonatkozó infót a neten és én úgy értelmeztem, hogy jár 3 havi végkielégítés. Jól értelmeztem? Meg úgy alapból mit lehet ilyen helyzetben csinálni???

ObudaFan # 2011.07.14. 08:43

Igaza van a munkáltatónak.

gabesz57 # 2011.07.14. 08:28

Kollégám 14 év után beadta rendes felmondását, mivel jobb állást kapott. Az igazgató kéri a 3 hónapi felmondási idő letöltését, ellenkező esetben 3 havi összegnek megfelelő kártérítést követel.Itt hangsúlyoznám ki , azonnali kilépést kért a munkatársam, mivel jul.19-én az új helyen már számítanak rá.Előre is köszönöm válaszukat.

alma6 # 2011.05.27. 09:13

Sziasztok!

Táppénzen voltam két hete, mikor kaptam egy szóbeli felmondást a munkáltatómtól. A kérdésem, hogy ilyen esetben érvényes a felmondás? Közös megegyezést próbál erőltetni. Összeférhetetlenségre hivatkozott, ez rendkívüli felmondást jelent? Ilyen esetben jár valami végkielégítés v. bér?
Nem tudom belemenjek-e, hogy járok jobban. Eléggéé sürgős lenne...

Válaszotokat előre is köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.22. 12:39

Olyan állításokat tulajdonítasz nekem, amit én sohasem mondtam. Így aztán nem velem vitatkozol, hanem valami fantommal. Azzal is fölöslegesen, mert ahogy mondtam, a határozatlan idejűvé alakulás szempontjából a munkavégzésnek van van jelentősége. Az meg itt nem volt.

Egyébként pedig különböztetni kell a munkaviszony utolsó napja és a munkaviszony megszűnésének a napja között. A kettő nyilván nem lehet ugyanaz, az is nyilvánvaló, hogy a megszűnés napja a későbbi, méghozzá egy nappal későbbi. Ez egy viszonylag könnyen belátható dolog.

arthas74 # 2011.05.22. 08:20

Tisztelt Kovács Úr!

A válaszából idéznék egy mondtot:"Ebben az esetben nem csak munkavégzés nem történt, hanem a munkaviszony sem tartott tovább egy nappal sem a határozott időnél."

Itt hagy álljak le egy picit vitatkozni. Abban igaza van, hogy munka végzés nem történ az adott időben, de munka viszonya viszont volt. Itt emlékesztettném, páromnak 2010 december 31-ig tartott a határozatlan idejü szerződése. Kilépő papirjain viszont 2011 január 1 áll. Vagyis párom 2011 január 1-én még munkaviszonyba állt volt munkáltatójával.
Egy pédával élve: Én elözö munkahelyemen 2010 augusztus 31 álltam munkaviszonyba, mivel a kilépő papiron ez a dátum áll.Viszont az utolsó pár napot szabadsággal töltöttem. Az Őn szavaival élve akkor az én munkaviszonyom nem augusztus 31-ig szolt, hanem már elöbb lejárt. Ez az én álláspontom szerint butaság. Mivel a munkaviszonyom és bárkié a kilépő papiron feltüntetet napig tart.
Vissza térve párom esetére. Idézném a munkaszerződésében lévő pontot amiről szó van:"A felek a jelen munkaszerződést 2010.07.01-i hatállyal kezdődő 6 hónapos határozott időre hozzák létre. A próbaidő tartama 2 hónap. Ha a munkavállaló a határozott idő lejártát követően legalább egy munkanapot közvetlen vezetője tudtával dolgozik tovább, úgy a határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul. A próbaidő alatt a munkaviszonyt bármelyik fél azonnali hatállyal, indoklás nélkül megszüntetheti."
Enenk értelmében ugye dolgoznia kellet volna, de párom betegállományban volt. A 6 hónapos szerződése 2010 december 31-én ért véget. Én ugy tudom, ha valaki betegállományban van akkor a munkáltató a betegállományt hétfötől péntekig számolja el a szombat vasárnap lesz a szabadnap. Függetlenül a munkarend milyenségétől.2010 december 31 az pénteki nap, ebből adódóan Január az szombat. Vagyis szabadnap. A szerződési pontban említet közvetlen vezetője tudta, hogy párom betegállományban van. Ráadásul a kilépő papírokat nem a közvetlen felettese irta meg, hanem az üzletlánv területi képviselője, mely közvetlenül nem volt felettese a páromnak.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.12. 17:28

Az a pont valószínűleg nem pont úgy szól. Munkát végezni ahhoz, hogy a szerződés határozatlan idejűvé alakuljon. Ebben az esetben nem csak munkavégzés nem történt, hanem a munkaviszony sem tartott tovább egy nappal sem a határozott időnél.

arthas74 # 2011.05.12. 16:53

Sziasztok!

A párom tavaly határozott idelyü szerzödés kötött a volt munkáltatójával. Mely 2010 December 31-én lejárt. Viszont a szerződésében volt egy pont, ha egy nappal is tovább van a cégnél akkor a szerződése automatikusan határozatlan idejüre vált. Tavaly november óta terheség miatt betegállományba ment. Mivel fizikai munkát végzet ezért az orvos veszélyeztetett terhesnek nyilvánitotta. A munkáltató nem hosszabította meg a szerződését. Viszont kiléptetés dátumának 2011 Január 1-ét adta meg, viszont a kiállítás dátuma 2010 december 27.
A szerződésben lévő pont ami határozatlan idejüre váltaná a szerződését, az ilyen esetben is érvényes?
Hivatkozhatunk e arra, hogy a terhessége miatt nem hosszabították meg a szerződését és nem az elvégzett munkájával volt bajuk?
Ha 2011 Január 1-vel határozatlan idejüvé vált a szerződése akkor nem kellet volna indokolniuk a felmondás miértjét?
Válaszukat elöre is köszönöm.

Köszönettel