határozott idejű szerződés, felmondás

toth.kata9 # 2011.11.30. 17:06

Tisztelt Szakértő!
Állami nagyvállalatnál 2011. december 31.-éig szóló, határozott idejű szerződésem van. Ellenben a munkaadói oldalról mág semmilyen információ nem hangzott el arra vonatkozóan, hogy meghosszabbítják-e a szerződésemet vagy sem.
Milyen kötelezettségei vannak a munkáltatónak:

• a meghosszabbítás előtt mennyi időővel kell jeleznie a meghosszabbítás szándékát?
  • abban az esetben, ha a munkáltató nem akar hosszabbítani, van-e kötelezettsége ezt tudatni a munkavállalóval?

Mit érdemes tennem (ha többszöri kérdés után is) nincs érdemi információm arra vonatkozóan, hogy mi a munkáltató szándéka?

Szíves és gyors válaszát előre is nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.27. 22:21

Ha nem akarom meghosszabbítani, milyen a teendőim vannak
Semilyenek.

Macsek65 # 2011.11.27. 19:50

Tisztelt Szakértő!
Határozott idejű munkaszerződésem 2011.december 31.-én jár le. Ha nem akarom meghosszabbítani, milyen a teendőim vannak? Nekem kell szólni a munkaadónak, vagy a munkaadónak kötelezettsége tájékoztatni megtartó vagy elküldő szándékáról? Mikor kell tájékoztatnom a munkaadót szándékomról, hogy ne legyen ebből hátrányom? A munkavállaló nem kívánja meghosszabbítani a munkaszerződést,akkor is jár munkanélküli segély? (mivel 2011.január 17.-től március 20.-ig már igénybe vettem)Ha igen, mennyi időre? vagy ezt a Munkanélküli Központ állapítja meg? Milyen esetben fordul át a munkaszerződésem határozatlan idejűvé? A tulajdonos az egyik munkavállalónak már hetedik éve, évente hosszabbítja a munkaszerződését. Ha mégis meghosszabbítja a munkaszerződésemet a 2012. évre, milyen hátrányaim származnak abból, ha én mondok fel? Elnézést, ha furcsán fogalmazok, de szeretném amennyire csak lehetséges körül járni a kérdést, mielőtt döntést hozok.
Válaszát Előre is nagyon köszönöm!

lacontes # 2011.11.20. 10:40

Tisztelt Szakértő!
Azzal a kéréssel fordulok Önhöz, hogy segítséget kérjek az alábbi ügyemben.
Főállású, határozatlan időre kinevezett álláshelyemet módosíttattam, mivel lakóhelyemen egy fél állás lehetőség adódott.
A kinevezés módosítására 2011. május 10-én sor került, s így a lakóhelyemen lévő munkahelyre ugyanezen naptól augusztus 31-ig terjedően kineveztek határozott időre (próbaidővel- bár szerintem ezt nem tehették volna) , azzal, hogy utána határozatlan időre szóló közalkalmazotti kinevezésem lesz.
A lakóhelyemen lévő munkahelyemen szeptember 1-jei dátummal kaptam kézhez HATÁROZOTT IDŐRE (2012. 08.31-ig szóló) szóló kinevezésemet (kinevezés módosítását.)
Ám, eredetileg nem erről volt szó.
Kérdésem: jogosan járt-e el a munkáltató ?
Próbaidő leteltével nem határozatlan időre módosul a kinevezés ?

Sünvadász # 2011.11.18. 11:26

MT

brainshare # 2011.11.18. 11:11

"Ha ugyanis a munkavállaló a szerződés lejártát követő munkanap bemegy, és bizonyíthatóan dolgozik, akkor a határozott idejű szerződés átmegy határozatlanba. Azaz a munkavállaló jól kitolhat a munkaadójával, ha ezt akarja tenni, és a munkaadó nem vigyáz."

Ez valami HOAX, vagy valóban így működne?
Ha így működik, az min alapul? Ráutaló magatartás?

Köszönöm!

agica20 # 2011.11.17. 18:40

T.Fórumozók!Szaértők !

Egy jelenleg előrehozott öregségi nyugdíjas férfi,létesíthet-e köztisztviselői munkaviszonyt 2012.január 2-től?
Mennyi lehet majd a havi keresete?Megmaradhat a nyugdíja?

Köszönettel!

végrehajtó1 # 2011.11.16. 14:20

Renczy

Felszólithatod a munkáltatódat erre.
De én úgy látom hogy akkor sem fogod megkapni, ezért csak a bíróság marad ez ügyben.

nagyt84 # 2011.11.16. 12:58

Sziasztok!
Engem is határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatnak 3 és fél éve, melyet évente meghosszabbítanak. Párommal nagyon szeretnénk már gyereket, viszont ehhez határozatlan idejű szerződést szeretnék, hogy utána is legyen munkahelyem.
A jogszabály szerint maximum 5 évig terjedhet a határozott idejű szerződés, illetve a hosszabbításra csak munkáltatói jogos érdekkel és a munkavállaló jogos érdekének csorbítása nélkül kerülhet sor, különben a szerződés határozatlanná válik.
Viszont minden évben inkább aláírom a határozott szerződést, minthogy a lejárat miatt elküldjenek. Ez esetben is megtörténik a munkavállaló jogos érdekének csorbítása? Hova forduljak, hogy szerződésemet határozatlannak tekintsék?
Nem szeretném megvárni hogy leteljen az 5 év, és csak utána szülni emiatt. Sőt úgy gondolom, hogy a határozott idejű szerződés csakis amiatt van, mert tartanak tőle hogy terhes leszek, gyakran irányul erre a munkaadóm kérdése, illetve mikor 3 éve elkezdtem dolgozni, azt ígérték, hogy az első év után határozatlan idejű szerződést kapok...

Renczy # 2011.11.15. 18:13

sziasztok!

Nekem lenne egy olyan problémám, hogy:
2011 Július 29.-én dolgoztam utoljára... és még nem kaptam semmilyen papírt, hogy már nincs munkaviszonyom... jogi úton hogy lehet ezeket a papírokat kicsikarni belőle? :S (valami hivatalos levelet ha fogalmaznék és elküldeném, ha másképp nem működik...)

előre is köszönöm a segítséget...

pazs # 2011.10.26. 12:38

Neked nem írásban mondtak fel? És most éppen igazolatlanul hiányzol a munkából? Azonnal menj be a munkahelyedre és vedd fel a munkát.
Egyébként igen, az időarányosan ki nem adott szabit is ki kell fizetni (nyolc órával) és a már ledolgozott óráidat is.

Gellért12 # 2011.10.26. 12:34

Valaki legyen szíves segíteni a válaszokat előre is köszönöm!

Gellért12 # 2011.10.25. 16:55

csak a miheztartás végett kérdezem hogy igazából mit követelhetek nehogy harag legyen a vége :)

Gellért12 # 2011.10.25. 16:53

Ez alatt azt értem hogy 3,5 hónapja voltam ott és szinte majdnem végig dolgoztam a hónapot. Majd egy pénteki nap az-az 21. közölte hogy ne menjek többet tehát felmond nekem telefonon felhív még a héten és a papírok intézésével együtt ki is fizet!

Gellért12 # 2011.10.25. 16:41

Köszönöm a segítséget! :)
még annyit, hogy mivel órabérbe vagyok az addig ledolgozott óráim számát is köteles kifizetnie,és mivel órabérben vagyok fontos ugye hogy a szabit 8 órával kell elszámolnia ugye?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.25. 16:28

A felmondási idő felére fel kell mentenie a munkavégzés alól, és kim kell fizetnie a ki nem adott szabadságot.

Gellért12 # 2011.10.25. 15:35

Tisztelt Fórumozók!
Előre is elnézést kérek ha kérdésemet kétszer juttatom el önökhöz, csak nem látom a falon hogy kint lenne!
Kérdéseim:

• Milyen anyagi juttatásban részesül az a munkavállaló, akinek a munkáltató próba időn kívül, ugyanakkor a 3 év még nem telt el, rendes felmondással mond fel? (határozatlan idejű szerződés az enyém)
  • A ki nem adott szabadságokat köteles e kifizetnie?
katababa # 2011.10.22. 21:12

Tisztelt Szakértők!
Jelenlegi munkaviszonyom határozott idejű, 2011.szept.1-jétől várhatóan 2012. aug. 31-ig egy egyházi iskolában.A próbaidőm nov. 30-án jár le. Gondolkodom azon, hogy előrehozott öregségi nyugdíjat igénybe veszem. 1952.12.31. születésű nő vagyok, nem közalkalmazotti státuszban.Tételezzük fel, hogy 2011.12.30-ig szeretnék munkaviszonyban maradni.Kérdésem az lenne, hogyan lenne legkorrektebb a munkaviszonyom megszüntetése, ha tudom, hogy a jövőben is számítanak rám és én is szívesen dolgoznék még a nyugdíj mellett ebben a tanévben, mivel hiányszakokat tanítok és ráadásul tanév közepén kellene átadni a gyerekeket. A segítséget elóre is köszönöm: katababa

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.20. 20:32

Mindent jól tudsz. A határozott időnek meg ilyenkor a gyermek három éves korát kell számítani szerintem.

elmar # 2011.10.20. 17:02

Tisztelt Szakértő!

A munkaszerződésemben az áll, hogy a munkaviszonyom időtartama határozott, x.y. távolléte idejére. X.Y. Gyesen van. Gyermeke most 2012 júniusában lesz 2éves.

Úgy néz ki, hogy 2012 elején csoportos létszámleépítés várható a cégnél, ahol dolgozom.Azt olvastam, hogy ha rendes felmondással küldenek el, akkor jár a dolgozónak a határozott időtartam lejártáig, de maximum 1 évre végkielégítés.

A kérdésem az lenne, hogy csoportos létszámleépítésnél is ez van-e érvényben, valamint nekem mivel nincs kikötve konkrét időtartam, így hogy fogják megállapítani ezt az összeget, mennyi időre kaphatom meg? Valamint, ha közös megegyezést akarnak velem aláíratni(amely esetben nem jár az említett összeg) dönthetek úgy, hogy nem írom alá, küldjenek el rendes felmondással? Rendkívüli felmondás esetén sem járhat, de ha jól tudom, azt csak súlyos szabályszegésnél alkalmazhatják?

Válaszát előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
ELMAR

Kovács_Béla_Sándor # 2011.10.11. 14:27

Nem lehet felmondani, ez határozott idejű szerződés. (Bár a határozott idő nem egy konkrét dátum, hanem feltételtűzéssel - ráadásul vagylagos feltétel tűzésével - van meghatározva.)

Dikol # 2011.10.11. 12:52

Tisztelt Szakértők!

Szeretném segítségüket kérni abban, hogy hogyan lehet felmondani azt a munkaszerződést, amelyben a következő áll:
"A munkáltató és a munkavállaló megállapodnak abban, hogy a munkáltató a munkavállalót, 2011. július 1-től kezdődően, XY vagy ZY munkába való visszatéréséig határozott idejű, részmunkaidős, főfoglalkozású munkajogviszonyban foglalkoztatja, a jelen munkaszerződésekben foglaltak szerint."

A két személy jelenleg GYES-en vagy GYED-en van.

Elmondanám még, hogy ez a munkaszerződés már meghosszabbítása az előző ugyancsak határozott idejű szerződésnek, amely 6 hónapra szólt.

Konkrét időpont nincs feltüntetve a munkaviszony megszűnésének várható időpontjáról.

Így szeretném megkérdezni, hogy milyen kötelezettségek terhelnek engem, mint munkavállalót felmondás esetén, és milyen felmondással lehet megszüntetni a munkajogviszonyt?
Azon a napon, mikor kijelentem a felmondásomat, a munkáltatónak kötelessége ezt még akkor írásba foglalnia?

Köszönöm válaszukat!

Üdvözlettel, egy fiatal "pályakezdő"

Boszika001 # 2011.10.04. 19:11

Egy kissé bonyolult ügyben szeretném kérni a segítségét. Idén június 30-án megszűnt a határozott idejű szerződésem. Ezután pár nappal megpályáztam egy vevőszolgálati csoportvezetői állást az egyik vidéki Tesco áruházban. Be is hívtak interjúra 2011. július 7-én, mondták, hogy pár nap múlva értesítenek. Ez meg is történt 2011. július 11-én telefonon közölték velem, hogy vevőszolgálati csoportvezetőnek nem, de vevőszolgálati pultosnak felvesznek, ha elvállalom a munkát. Azt válaszoltam, hogy rendben, elvállalom. 2011. július 14-re be is hívtak a Tescoba, elküldtek orvosi vizsgálatra, tüdőszűrőre, megkaptam a munkaköri leírásomat, aláírtuk a szerződést, amely 2011. július 20-tól 6 hónap határozott időre szólt, 90 nap próbaidővel, mely szerint a próbaidő 2011. október 17-én jár le. Másnap, 2011. július 15-én visszahívtak, hogy módosul a szerződésem, nem 6 hónapig tartó határozott időre szól, hanem az egyik vevőszolgálati pultos táppénze idejére, aki már elég régen betegállományban van. De ne ijedjek meg, mert ha visszajön, akkor is lesz helyem, mert van egy vevőszolgálati csoportvezető is, aki tartós táppénzen van, és már vissza sem fog menni, az ő helyére fogok majd átkerülni. Ebben maradtunk. 2011. július 20-án, az első munkanapomon aláírtuk az új szerződést a táppénzen lévő kolléganő betegség idejére. Az új szerződésben a régihez képest más változást (munkakör, bér, próbaidő mértéke stb.) nem volt. Elkezdtem dolgozni vevőszolgálati pultosként, szerettem is, tudtam is csinálni. 6-an dolgoztunk a pultban váltott műszakban. Egy hónap elteltével az egyik régebbi dolgozó kolléganő sajnos elkövetett egy óriási baklövést, melynek folytán a Tesco-t a fogyasztóvédelem több millió forintra büntette. Az áruház igazgatója ezt a kolléganőt elmozdította a pultból, felajánlott neki más munkát (árufeltöltő, pék eladó), de azt a kolléganő nem fogadta el, másnap elment táppénzre, azóta is betegállományban van. Így maradtunk 5-en. Ezek után 2-en, akik nagyon jóban voltak a szerencsétlenül járt kolléganővel a fejükbe vették, hogy akármibe is kerül, megpróbálják visszahelyeztetni a barátnőjüket a pultba. Közben azt a fülest kaptuk, hogy ha vissza is jön az az ember, aki helyett én vagyok, akkor is maradhatok, mert a hibát elkövető kolléganő helyére fogok kerülni. (A vevőszolgálati csoportvezetői állásról ekkor már szó sem volt.) Ezt ők semmi esetre sem akarták, mindenképpen őt szerették volna vissza a pultba. Ezért elhatározták, hogy mivel én még úgyis próbaidős vagyok, engem a legkönnyebb eltávolítani onnan, mindenféle hazugsággal, ármánykodással besároznak a főnökünk előtt. Ez jól is működött nekik, a főnök mindent elhitt nekik, engem meg se hallgatott. Közben az egyik ármánykodó kolléganő is felmondott, így már csak 4-en maradtunk. 4 fő a karácsonyi bevásárlások idejére egy ekkora Tescoban nagyon kevés, ezt tudtuk mindannyian, a munka sokrétű, sok esetben összetett, bonyolult, jó pár hét kell, mire az ember mindent megtanul. A nagy forgalom mellett nem nagyon van idő új dolgozók betanítására. Ha engem is kirúgnak a pultból, akkor már csak 3 ember marad, ami még az alap nyitva tartásra sem elég. Közben rebesgették, hogy visszajön az az ember, akinek a betegsége idejére engem vettek fel. 2011. szeptember 22-én szóltak, hogy menjek fel az irodába, ahol a személyzeti igazgató és a vevőszolgálati igazgató (a pultosok főnöke) várt rám. Közölték velem, hogy visszajön a kolléganő, akinek a betegsége idejére vettek fel. Vagy elvállalom a 4 órás pénztárosi állást (havi kb. 35.000 nettó) vagy elmehetek pék eladónak a frissáru osztályra, ez 8 órás munkakör. Mondtam, hogy mivel egyedülálló vagyok 2 eltartásra szoruló gyermekem van, nekem a 4 órás állás nem felel meg a kevés fizetés miatt. Ezért vállaltam, hogy pék eladó leszek. Az új munkakörről viszont sem munkaköri leírást, sem semmilyen tájékoztatást nem kaptam sem tőlük, sem a frissáru osztályvezetőtől. (Munkaidő-beosztás, mit kell csinálni, ez a munka milyen fizikai megterheléssel jár stb.) Viszont munkaszerződés-módosítás sem készült a munkakör/beosztás változásomról, csak annyit mondtak, hogy írjak egy saját kézzel írott nyilatkozatot, hogy tisztában vagyok azzal, hogy 2011. szeptember 27-től kevesebb lesz a bérem. 2011. szeptember 28-tól elkezdtem dolgozni a Tesco pékségében, de már az első napon rájöttem, hogy ezt én fizikailag nem fogom bírni. Egy átlagos napon kb. 500-600 kg-ot kell megemelni 8 óra alatt, hétvégén, ünnepnapok előtt pedig a dupláját is. Ráadásul szeptember 29-én 13 órát, szeptember 30-án pedig 12 órát kellett dolgoznom. Ezt jeleztem is az új főnököm felé, de nem nagyon érdekelte a dolog. Tekintve azt, hogy 4 éves korom óta egy baleset miatt gerincbeteg vagyok, azóta folyamatosan kisebb-nagyobb megszakításokkal, de kezelés alatt állok, 4 nap cipekedés, emelgetés, hajolgatás után olyan szintű izületi gyulladásos gócok alakultak ki az egész testemben, hogy az 5. napon (október 2-án vasárnap) már be sem tudtam menni dolgozni, mozogni is alig bírok,azóta táppénzen vagyok, kezelésekre járok. Mielőtt a pékségbe kerültem, a Tesco ismételten elküldött üzemorvosi vizsgálatra, ahol az üzemorvos meg sem vizsgált, mondván érvényes még az előző orvosi alkalmassági vizsgálatom, amit akkor végzett el, amikor vevőszolgálati pultosnak vettek fel. Pedig ha megvizsgál, látta volna, hogy gerincferdülésem van, ami szabad szemmel is jól látható, még röntgen sem kell hozzá, és hogy ilyen gerinccel nem lehet napi több száz kilót megemelni.
A kérdésem a következő lenne.
Én úgy tudom, hogy ha valakinek olyan határozott idejű szerződése van, ami egy másik ember betegsége idejére szól, akkor az a szerződés megszűnik azzal a nappal, amikor a beteg újra keresőképes nem lesz és munkába áll. Ha viszont nem szüntetik meg a szerződést és az úgymond addig helyettesítő dolgozó akár 1 nappal is tovább dolgozik a cégnél, mint ahogy a táppénzes újra keresőképes nem lesz, akkor a szerződése automatikusan átalakul határozatlan idejű szerződéssé. Azt szeretném tudni, hogy jól tudom-e ezt, a munkajog szerint módosul-e a szerződés, és ha igen, akkor hogyan? Mert mint leírtam akit helyettesítettem, az visszajött dolgozni, én viszont semmilyen szerződés módosítást nem írtam alá, csak azt a nyilatkozatot, amiben a bércsökkenést tudomásul vettem. Ha nem módosult a szerződésem a beteg visszatértével, akkor én most érvényes munkaszerződés nélkül vagyok a Tesconál? És ha igen, akkor viszont az én szerződésem átalakult határozatlan idejűvé? Mivel szerződés módosítás nem történt, én még mindig mint vevőszolgálati pultosként vagyok állományba, de pék eladóként dolgozom? Vagy hogy van ez? Továbbá hogyan érinti ez a próbaidőmet? Ugyanúgy 2011. október 17-ig tart, vagy ez is módosult? Nem tudom, hogy most nekem tart-e még a próbaidőm vagy sem? A próbaidő a táppénz miatt is érdekelne azzal kapcsolatban, hogy most én betegállományban vagyok. Ha még mindig az eredeti szerződés szerinti próbaidő érvényes, ami 2011. október 17-én jár le, akkor felmondhat-e nekem a Tesco a táppénzem alatt ugyanúgy indoklás nélkül, mintha dolgoznék?
Elnézését kérem amiatt, hogy egy kicsit hosszúra sikerült a levelem, de rövidebben nemigen tudtam volna felvázolni a helyzetemet és ennek ismeretében feltenni a kérdéseimet.
Várom válaszát, melyet előre is tisztelettel megköszönök.

Bibi001 # 2011.10.01. 09:05

Tisztel Szakértők!
Egy kérdéssel fordulnék Önökhöz! Az világossá vált számomra, hogy a határozott idejű munkaszerződés felbontása a munkáltató részéről, ha nincs próbaidő, végkielégítéssel jár.
De mi történik azokkal a diákokkal akiket határozott időre alkalmaz a munkáltató, egy diákszövetkezeten keresztül, és a munkaviszony lejárta előtt megszünteti a szerződést!
Ilyenkor mi történik, van- e erre törvényhatározat?
Előre is köszönöm a választ.

belyo13 # 2011.09.28. 12:20

a munkaviszony vége 2012.03.31.
Elírtam kicsit... Elnézést:)