határozott idejű szerződés, felmondás

wers # 2012.09.20. 10:27

na, fussunk neki mégegyszer.
Folyamatos a munkaviszonyod? Gyanítom nem. Vagy mindig új szerződést kötöttetek? A határozott idejű szerződés egyszer hosszabbítható, ha lejár, a szerződés megszűnik. Nincs felmondási idő, nincs végkielégítés, mert a munkavállalót nem éri kár, előre tudta, mikor fog megszűnni a szerződése.
Az egy másik kérdés, hogy egy folyamatos munkaviszonyt álcáztak ezzel.

Anyu33 # 2012.09.20. 10:20

Még valaki szakértő?
Mert tudjuk, hogy jár 10 év után, csak nem tudjuk, hogy hány havi?
Segítenétek?
Köszönjük!

Anyu33 # 2012.09.20. 09:07

2002-óta folyamatosan hosszabbítják, mert eredetileg egy gyes-en lévő hölgy helyettesítése történt, de ő tartósan szabin volt. A helyettesítő nem volt állami státuszon, mindíg csak pályázatról kapott bérezést.
Az utolsó szerződés lejárta után nem tudnak hosszabbítani, mert nem tudnak fizetni.
Köszönöm a gyors reakciót...

wers # 2012.09.20. 08:57

bár mindegy, végül is, a munkaviszon lejárta után egyszerűen megszűnik a szerződés.

wers # 2012.09.20. 08:49

Milyen időszakonként lett újítva, ill. az utolsó mennyi idő volt?

Anyu33 # 2012.09.20. 08:35

Üdv!

Kérdésem lenne, amiben elakadtunk, illetve ellentétes információkhoz jutottunk.
10 év óta folyamatosan hosszabbított határozott idejű szerződéses közalkalmazotti munkaviszony lejárta után (lejárt a pályázat és nem tudnak fizetést adni ezután),
jár-e végkielégítés, és hány hónapi összeg?
Szakértő válaszotokat köszönjük. :)

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.18. 13:30

Ha lenne ilyen körülmény, nyilván előadta volna. Plusz szerintem ő a megrendelő.

wers # 2012.09.18. 13:26

Azért súlyos szerződésszegés esetén lehetséges a felmondás, a szerződésben nincs szabályozva? Pl. ha nem fizet a megrendelő, az súlyos szerződésszegésnek bizonyul-e?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.18. 13:11

Sehogy. (És ez nem munkajogi kérdés.)

bajszi1982 # 2012.09.18. 07:43

határozott idejű munkavédelmi szolgáltatásra irányuló szerződést hogyan tudok felmondani?

Szeretném megkérdezni, hogy egy szállítási szerz?désben szerepelhet-e olyan, hogy "a szerz?désben nem szabályzott kérdésekben a Ptk adásvételi sze

anne01 # 2012.08.30. 17:49

gaby7

Itt az egyetlen esélyed, hogy a szerződés lejárta után elmész munkanélkülire és annak a szüneteltetésével kérhetsz tgyást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.08.30. 15:30

A dolgok jelen állása szerint nem fogsz szülési szabadságra menni - ha egyszer nem lesz munkaviszonyod. Ha jól számolok, gyedet sem fogsz kapni.

gaby7 # 2012.08.29. 20:17

Tisztelt Szakértők!
Segitséguket kérném.Én 2013 február kozepére vagyok kiirva szulni,de a munkaviszonyom határozott idore szol 2012 oktober vegeig.utána mi a teendom hogy legyen tovább?januárban tudok elmenni szulési szabadságra addig lesz kozte 3 honapom majdnem,mit tudok tenni? elmehetek addig munkanélkulire,onnan eltudok menni szulési szabadságra?vagy mit tegyek?

Piktor # 2012.07.10. 16:58

Üdvözlök mindenkit azt szeretném kérdezni hogy ha a feleségem határozott idejű szerződése meg szünt jun.30-cal és azóta is dolgozik mert azt mondták hogy hosszabbítanak de azóta se írtak alá semmit, jól tudom hogy elvileg az első munkanaptól júl.1-től átváltozott határozatlanra a szerződése, ja és ha ezt szóvá tenné akkor lehet hogy most határozatlan lenne de később indoklás nélkül megszüntethetik a szerződését, vagy ez nem vonatkozik csak a vezető beosztásúakra?

Varend # 2012.06.27. 09:36

Tiszetlt Szakértő!

2012 július 1-ig van határozott idejű munkaszerződésem. Amennyiben 2012. július 02-ig szabdságon leszek. Amikor ezen a napon munkába megyek már határozatlan idejű szerződésem lesz? Mikor és milyen módon kell legkésőbb közölje velem a munkaadó szerződés módosítására vagy megszüntetésre vonatkozó szándékát?

köszönettel:

ancsa1984 # 2012.06.26. 22:08

Tisztelt Szakértő!

Munkámat 2011. augusztusában kezdtem meg, határozott idejű szerződéssel, ami 2014. februárjában szűnne meg. Párom külföldi munkavállalása miatt arra a döntésre jutottunk, hogy Magyarországon maradva a nyugati határ mentére költözzek,ezzel csökkentve a távolságot. Családalapítás előtt állunk nem minden szándékom a munkavállalás( vagy maximum a terhesség kezdeti időszakában csak), de a költözés biztos lenne. Kérdésem az lenn, hogy rendkívülinek számítana - e a költözés miatt felmondás, vagy inkább várjam meg a jelenlegi munkahelyemen míg teherbe esek és így már nem kell visszafizetnem a munkáltató felé az ilyenkor kiszabott összeget.

mackosajt82 # 2012.06.24. 12:50

Tisztelt Hölgyem/Uram!

2011. áprilisától dolgozom jelenlegi munkahelyemen, határozott idejű szerződéssel, ami áprilisban fordult, jövő áprilisban járna le. Szeretnék most kimenni külföldre, - párom már kint van két hónapja - és szerettem volna megszüntetni munkaviszonyomat közös megegyezéssel. A munkáltató ehhez -mint most kiderült - akkor járul hozzá, ha kártalanítást fizetek, 1,8 M Ft-ot. (Erről mint dolgozó, sajnos nem tudtam, nyilván nem írtam volna alá a szerződést áprilisban újabb egy évre. Másik két kollégával hasolóan járnak el.) Nyilván fizetni nem szeretnék - nem is tudnék ekkora összeget. A rendkívüli felmondást indokolja, hogy teljes életvitelt váltok, tehát megváltozna a lakóhelyem - ami a munkaviszony fenntartását sem tenné lehetővé? Vagy muszáj ragaszkodnom a közös megegyezéshez és fizetnem a munkáltatónak a semmire? ( Az új munkavállaló már ki is van választva, a központnak kell csak jóváhagynia.. Tehát semmilyen kárt nem okozok a munkáltatómnak) Mert ha esetleg méltányosságból engednek is ebből az összegből - egyedi elbírálás alapján - akkor is ők határozzák meg, hogy mikor engednek el. Így viszont az én kiutazásom csúszik, ami számomra - szerintem :) - aránytalan sérelemmel jár. Ez elég a rendkívüli felmondáshoz? Vagy így, hogy már beadtam a kérelmet közös megegyezésre, így már nem lehet módosítani?
Válaszát nagyon szépen köszönöm!!!
Üdv,
mackosajt82

Misi80 # 2012.05.09. 17:56

T. Szakértő!

2012.ápr.01-től vagyok határozott időre szóló alkalmazott. Előtte ugyanennél a cégnél határozatlan szerződésem volt. Csak módosítottak, mert feljebb kerültem a "ranglétrán", egy bizonyos személy visszaérkezéséig. Kérdésem a következő. Élhetek-e rendkívüli felmondással, ha az előző hónapban (márciusban) nem fizettek ki bizonyos bérpótlékot? Konkrétan arról van szó, hogy szerintük kifizettek 16 óra 100%-os túlórát, de az előző bérpapíromhoz mérten viszont csak "sima" órabért kaptam. Csak ugye a bérpapírt a szerződésmódosítás után kaptam meg, egészen pontosan ápr. 10-én.
Tudtommal nincs különbség 100% túlóra és 100% túlóra között...vagy rosszul tudom? Ha van is, engem erről nem tájékoztattak, se szóban, se írásban.

Válaszát előre is köszönöm!

Misi80

elmar # 2012.02.08. 19:23

Tisztelt szakértő!
2010.01.óta határozott idejű munkaviszonyom van xy távollétéig, aki gyeden van még elég sokáig. HA időközben találok egy jobb állást hogyan tudok munkahelyet váltani?Tudom, hogy nem tudok felmondani. Más lehetőség? Negatív következmények számomra?
Köszönöm!

Dittta # 2012.02.06. 18:49

Tisztelt Szakértő!

A munkaszerződésem 1 évre szól, június 1-jén jár le. Amennyiben fel akarok mondani, közös megegyezéssel nem lehet elválni egymástól, mint a határozatlan idejűnél? Vagy hogy mondhatok fel?
Előre is köszönöm válaszát!

Sziszy71 # 2011.12.13. 17:49

Tisztelt Szakértő!
2005.szeptember 1-től szerződéssel foglalkoztat a munkáltatóm. Először azt gondoltam, hogy egy idő után majd véglegesít, de nem ez történt. A nyáron átszervezések voltak és nekem 2011. augusztus 31. után ismét egy évre kaptam csak hosszabítást, de ezt is úgy, hogy nekem hamarabb felbontották a szerződésemet egy hónappal július 31. és így 2012. július 31-ig de más szervezeti egységnél. A kérdésem az lenne, hogy helyesen járt el a munkáltatóm és hogy szervezeti egység megváltozása jelenti-e azt, hogy ismét ketyeg a szerződéses határidő?

gmolnar # 2011.12.13. 17:12

Tisztelt Szakértő,

Határozott idejű szerződésem van ami februárban járt volna le, de én néhány héttel ezelőtt beszéltem a tulajdonossal, hogy december végéig szeretnék maradni ugyanis januártól másik állásom lesz.
Írásbeli megállapodást nem készítettünk csak szóban egyeztünk meg a december végéről. Mai nappal kaptam tőle egy emailt, hogy holnap után vagyis december 15-én a munkaviszonyom megszűnik, ahogy megegyeztünk.
Azt szeretném kérdezni, hogy szabályos-e így illetve megteheti-e hogy két nappal az ő általa gondolt utolsó napról, így tájékoztasson.

Válaszát előre is köszönöm.

Gabor

wellington # 2011.12.07. 08:26

Tisztelt Szakértő!
Határozott idejű munkaszerződésem van 2012. április végéig.
Rendkívüli felmondásomhoz alapos oknak számít-e, ha a munkáltató a szabadságomat nem szándékozik kiadni, és 5 perc késésemért 1000 Ft megfizetésére kötelez?
Igaz, az 1000 Ft-ot még nem róttam le neki, mivel jogtalannak érzem, de rendszeres zaklatáson kell emiatt átesnem.
Szabadságom, a 2011. évre részarányosan 20 nap a munkaszerződés értelmében is.
A munkáltató szerint csak 15 napom van az egész határozott időre, vagyis 2011. május 1-től, 2011. április 30-ig. Eddig már 10 napot kivettem, szerinte már csak 5 napom van, amely napokat az ünnepekre szándékozok kivenni.
Utána a munkáltatóm értelmezése szerint már nincs több szabadságom.
Ha nem megyek be dolgozni, élve a 2012. évre eső részarányos szabadsággal, úgy hogy a munkáltató nem adja meg rá az engedélyt, az munka megtagadásnak számít?
Felmondhatok-e rendkívüli felmondással? Van más lehetőségem a mindennapi megaláztatáson és tűrésen kívül?
Köszönettel: Wellington

Kovács_Béla_Sándor # 2011.12.06. 07:26

A határozott idő leteltével a munkaviszony megszűnik. Tájékoztatás nélkül is.

Nyuszkó123 # 2011.12.06. 06:59

Tisztelt Szakértő!
Én is hasonló problémával küzdök,mint az előttem kérdező. Állami cégnél dec. 31-ig tartó határozott idejű szerződésem van. Annyi a különbség, hogy közmunka programon keresztül foglalkoztatnak. Mivel már december 6-a van, így többször rákérdeztem, hogy mi lesz jövőre, várható-e hosszabbítás, csak kitérő választ kaptam.... Tegnapi napon elindult valami folyamat, mert kérelem került az igazgatósághoz, hogy továbbra is maradhassunk. Mivel közmunka program keretében dolgozom itt, gondolom bonyolultabb utána járniuk,de úgy gondolom, hogy min. egy hónappal a szerződés lejárta előtt kellene tájékoztatniuk, hogyan tovább. Jól sejtem? Előre is köszönöm válaszát!