Köszönöm a gyors választ!
Sajnos nem értettem félre semmit.
Legfeljebb nem írom alá ameddig meg nem kapom a végkielégítést!
határozott idejű szerződés, felmondás
Betegállományom alatt beadtam a közös megegyezéses felmondást. A munkáltató felmentést adott a felmondási idő letöltése alól. Ez a megállapodás egyenlőre csak szóban történt meg. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek ellenére a munkáltatónak kötelessége kifizetnie a felmondási időt? Köszönöm a választ.
Kedves Fórumozók! Itt nem válaszol senki a feltett kérdésekre? Megismétlem a kérdésemet.
Betegállományom alatt beadtam a közös megegyezéses felmondást. A munkáltató felmentést adott a felmondási idő letöltése alól. Ez a megállapodás egyenlőre csak szóban történt meg. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek ellenére a munkáltatónak kötelessége kifizetnie a felmondási időt? Köszönöm a választ.
Nincs olyan, hogy "közös megegyezéses felmondás". A felmondási idő pedig napokban számított időtartam, kifizetni viszont csak pénzösszeget lehet.
Talán ezért nem válaszolt senki.
Kedves Béla!
Pontosítok!
A munkaviszonyom megszüntetése közös megegyezéssel történik február 13-ai dátummal. A munkáltató felment a felmondási idő letöltése alól, ami 30 nap lenne az én esetemben és én sem szeretném letölteni ezt az időt, mivel február 16-án új munkahelyen kezdek.
Tudom, hogy pénzösszeget fizetnek ki. Szóval nekem jár ilyen pénzösszeg? A felmondási időmet pénzösszegben kifizetik nekem? Köszönöm a választ!
Lehet, hogy egy kissé értetlennek tűnök, de valószínű ezért teszem fel a kérdésemet ezen az oldalon, mert nem vagyok tisztában a dolgokkal!
Ha a közös megegyezésben az van írva, hogy jár neked a felmondási idő, és a munkáltató felment a munkavégzés alól, akkor igen, ki kell fizetnie.
Ha. Ám ha Gitta esetleg ezt is félreértette, vagy félrefogalmazta, akkor mégse.
Közös megegyezés esetén ugyanis nincs felmondási idő. Ha a közös megegyezésben a munkaviszony megszűnésének időpontjaként nem a megegyezés létrejöttének napját, hanem egy későbbi dátumot jelöltek meg, és az addig hátralévő időnek egy részére vagy egészésre a munkáltató felmentheti a munkavállalót. Ami nem szokásos, és itt nincs is sok értelme, hiszen a munkavállalónak keresőképtelensége miatt amúgy sincs munkavégzése kötelezettsége.
Egyébként mint Gitta kérdéséből kiderül, a konkrét esetben a megyezés létre sem jött, azt ugyanis nem lehet szóban megkötni. Akkor miről is beszélünk?
Ha. Ám ha Gitta esetleg ezt is félreértette, vagy félrefogalmazta, akkor mégse.
Közös megegyezés esetén ugyanis nincs felmondási idő. Ha a közös megegyezésben a munkaviszony megszűnésének időpontjaként nem a megegyezés létrejöttének napját, hanem egy későbbi dátumot jelöltek meg, és az addig hátralévő időnek egy részére vagy egészésre a munkáltató felmentheti a munkavállalót. Ami nem szokásos, és itt nincs is sok értelme, hiszen a munkavállalónak keresőképtelensége miatt amúgy sincs munkavégzése kötelezettsége.
Egyébként mint Gitta kérdéséből kiderül, a konkrét esetben a megyezés létre sem jött, azt ugyanis nem lehet szóban megkötni. Akkor miről is beszélünk?
Sziasztok!
Segítsetek nekem légyszíves.
Határozott idejű munkaszerződés esetén a munkáltató kezdeményezi a munkaviszony megszüntetését a határidő előtt.
Rosszabb-e a munkavállaló szempontjából, ha közös megegyezéssel írja alá a felmondást, vagy inkább a rendes felmondáshoz ragaszkodjon?
Illetve, változtat-e a helyzeten a csoportos létszám leépítés??
Előre is köszönöm
Áh, most olvastam.
Tehát határozott idejűt rendes felmondással nem lehet megszüntetni.
Csak közös megegyezéssel lehetséges a munkaviszony megszüntetése?
Kedves Di.Ann!
Jól érti: A határozott idejű munkaszerződés egyik fő különbsége a határozatlan idejűhöz képest, hogy rendes felmondással nem szüntethető meg. Egyszerűen megszűnik a határozott idő lejártával, kivéve ha a munkavállaló tovább dolgozik, a munkaadó meg nem tiltakozik ez ellen. Úgyhogy választhat, hogy belemegy egy közös megegyezésbe jó pénzért, vagy kivárja a határozott idő leteltét, és ha van egy kis szerencséje, a munkaadó nem figyel oda, Ön tovább dolgozik, és a munkaviszony átalakul határozatlan idejűvé. :-) Üdv:
dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu
A határidőt nem várhatjuk ki, mert a munkáltató bejelentette, hogy felmond. Közös megegyezéssel szeretné ezt megtenni.
De a munkaviszony a szerz. szerint egy bizonyos kolléga távollétéig max 2009 dec 31-ig tart.
Az a kolléga nem jön vissza, akinek a távollétére szól. Viszont a cégnél bejelentették, hogy csoportos létszám leépítés lesz, bár a felmondás tényét a nem megfelelő teljesítéssel indokolják. De azért egyértelmű, hogy a csop. leépítés is benne van a dologban.
És még valami, nem értem a "jó pénzért a közös megegyezést".
A dolgozó még nincs egy éve ennél a cégnél, így is kaphat közös megegyezésnél végkielégítést, vagy bármi más kompenzálást?
Plusz, hallottam arról is, hogy határozott munkaviszony esetén a munkáltató felmondhat rendes felmondással, akkor viszont ki kell fizetnie az eredeti szerződés határidejéig a havi átlagkeresetet.
Ha a munkavállaló nem szeretné a közös megegyezés, ugye reálisan nem sok esély van arra, hogy a mukáltató akkor azt mondja, hogy "jó, jó, akkor majd rendes felmondással elköszönünk egymástól".
Köszönöm a gyors választ és segítséget :)
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A kérdésem a következő:
Jelenleg határozott idejű munkaszerződéssel alkalmaznak, mindig 3 hónapra hosszabbítják meg. Pont most 1-jével várható, hogy aláírjuk az újabb hosszabbítást, de ha én felsszeretnék mondani, akkor ez megtörténhet abban a formában, hogy 1-jével az új szerződést nem írom alá? Vagy ilyenkor is van felmondási idő? Kell szólnom előre, vagy megtehetem ezt?
A másik pedig, ha aláírom megint a 3 hónapot, akkor utána ha a munkáltatóm nem egyezik bele a felmondásba, mert nem enged el, akkor mit tehetek? Meg kell várnom a 3 hónap leteltét? Vagy kifizetnem a 3 hónapi bérem?!
Nem igazán értem. Köszönöm előlre is a választ!
Nem kell felmondani. A határozott idejű munkaviszony a határozott idő lejártával minden külön cselekmény, jognyilatkozat nélkül megszűnik. Viszont a határozott idő lejárta előtt a munkaviszonyt rendes felmondással jogszerűen nem lehet megszüntetni.
Egyéves határozott idős szerződésem van jelenleg, valamivel túl a próbaidőn. Kaptam lehetőséget egy másik állásra, amit elfogadnék. Amennyiben a közös megegyezés nem működik, a szerződés nem is mondható fel? Ha igen, mik a következmények, ha megteszem? (Az elhúzódó jogi procedúrán kívül.)
„Amennyiben a közös megegyezés nem működik, a szerződés nem is mondható fel? ”
rendes felmondással nem.
„Ha igen, mik a következmények, ha megteszem? (Az elhúzódó jogi procedúrán kívül.)”
alapvetően kártérítésről lehet szó, ami a határozott idő végéig járó bruttó kereseted összegétől indul.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Nem bruttó kereset - átlagbér. Az utóbbi általában magasabb valamivel.
főleg hogy az átlagkereset is bruttóban számítódik... :)
_Wasp_
és felesleges megoldása
Köszönöm a segítséget!
Teljesen elszomorodtam, de hát akkor erről ennyit:(
Tisztelt Fórumtagok!
Az alábbi témában szeretném kérni a segítségeteket!
Egyéni vállalkozóként az egyik önkormányzat intézményét működtetem határozott idejű megbízási szerződés keretében. Ebben a megállapodásban a rendkívüli felmondási feltételek mellett szerepel mindkét fél számára három hónapos határidővel való rendes felmondás lehetősége is, amely jóval rövidebb, mint a mostani szerződés lejárati ideje. Jogszerű ez?
Köszönettel várom a segítségeteket. Üdv.: Lola
miért ne lenne jogszerű egy szerződéses kikötés, amit mind a két fél akart?
_Wasp_
és felesleges megoldása
Más kérdés, hogy egy ilyen kikötéssel a határozott idejű szerződésnek nagyjából annyi is. Inkább azt lehetne mondani, hogy a szerződés határozatlan idejű, csak a felek előre megállapodtak, hogy adott időpontban akkor közös megegyezéssel megszűnik, ha addig egyikük sem mondta fel.
- Határozott idejű munkaszerződés esetén, ha naptári időpont nem szerepel akkor meg kell jelölni a várható időtartalmat kb. 2-3 hónap . Ilyen formában ? Tehát nem csak azt kell beirni, hogy x személy helyettesítésére?
- Felmondás a határozott időn belül csak rendkivüli felmondással történhet ? Ebből semmi hátrány nem származik ?
- Határozott szerződés esetén, ha a megjelölt időponton túl 1 napot is dolgozom, akkor átváltozik-e határozatlan időpontuvá ?
- Határozott szerződés esetében a szabadság kiszámítására milyen szabály van, hogyan történik ?
- Nem kell az időtartamot vagy pontos dátumot megjelölni. Lehet úgy is, hogy xy helyettesítésére.
- Már hogyne származna!
- Ha annak a tudtával dolgozol, aki a munkáltatói jogokat gyakorolja.
- AHogy a határozatlannál.
SOS segítséget kérek a magam és több mint 20 kollégám nevében!
Sajnos olyan infók szivárogtak el hozzánk, hogy az új vezetőség a cégnél egységesen a nyári 8 hónapra vonatkozó határozott munkaszerződésre változtatná az eddigi határozatlan szerződéseket, ráadásul persze a havi nettó bér nem változna.
És állítólag ez mindenkire vonatkozna, nem csak a kinti dolgozókra (kertészet vagyunk), hanem a pénzügyi és marketing dolgozókra is. Ez ugye évi 4 hónap kiesést jelentene, pont télen, amikor más szezonális munkára sincs kilátásunk.
Mit tudunk tenni? Egyrészt az a gond, ha nem írjuk alá, akkor ugye előbb-utóbb felmondanak nekünk (indoknak ott a gazdasági válság is...). Ha aláírjuk, évi 4 hónap kiesik- minha harmadával csökkenne az átlag éves keresetünk!-, ráadásul ha valaki nagy szerencsésen találna más határozatlan idejű állást, fel sem mondhat...
Ráadásul állítólag április elején várhatók az új szerződések!Nincs sok időnk utánanézni....
Ötlet??
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02