határozott idejű szerződés, felmondás

Répi # 2009.02.06. 08:39

Köszönöm a gyors választ!
Sajnos nem értettem félre semmit.
Legfeljebb nem írom alá ameddig meg nem kapom a végkielégítést!

Gitta cica # 2009.02.07. 03:12

Betegállományom alatt beadtam a közös megegyezéses felmondást. A munkáltató felmentést adott a felmondási idő letöltése alól. Ez a megállapodás egyenlőre csak szóban történt meg. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek ellenére a munkáltatónak kötelessége kifizetnie a felmondási időt? Köszönöm a választ.

Gitta cica # 2009.02.08. 05:22

Kedves Fórumozók! Itt nem válaszol senki a feltett kérdésekre? Megismétlem a kérdésemet.
Betegállományom alatt beadtam a közös megegyezéses felmondást. A munkáltató felmentést adott a felmondási idő letöltése alól. Ez a megállapodás egyenlőre csak szóban történt meg. Azt szeretném kérdezni, hogy ennek ellenére a munkáltatónak kötelessége kifizetnie a felmondási időt? Köszönöm a választ.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.08. 05:28

Nincs olyan, hogy "közös megegyezéses felmondás". A felmondási idő pedig napokban számított időtartam, kifizetni viszont csak pénzösszeget lehet.
Talán ezért nem válaszolt senki.

Gitta cica # 2009.02.08. 06:11

Kedves Béla!

Pontosítok!
A munkaviszonyom megszüntetése közös megegyezéssel történik február 13-ai dátummal. A munkáltató felment a felmondási idő letöltése alól, ami 30 nap lenne az én esetemben és én sem szeretném letölteni ezt az időt, mivel február 16-án új munkahelyen kezdek.
Tudom, hogy pénzösszeget fizetnek ki. Szóval nekem jár ilyen pénzösszeg? A felmondási időmet pénzösszegben kifizetik nekem? Köszönöm a választ!
Lehet, hogy egy kissé értetlennek tűnök, de valószínű ezért teszem fel a kérdésemet ezen az oldalon, mert nem vagyok tisztában a dolgokkal!

nandy # 2009.02.10. 19:08

Ha a közös megegyezésben az van írva, hogy jár neked a felmondási idő, és a munkáltató felment a munkavégzés alól, akkor igen, ki kell fizetnie.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.11. 08:16

Ha. Ám ha Gitta esetleg ezt is félreértette, vagy félrefogalmazta, akkor mégse.
Közös megegyezés esetén ugyanis nincs felmondási idő. Ha a közös megegyezésben a munkaviszony megszűnésének időpontjaként nem a megegyezés létrejöttének napját, hanem egy későbbi dátumot jelöltek meg, és az addig hátralévő időnek egy részére vagy egészésre a munkáltató felmentheti a munkavállalót. Ami nem szokásos, és itt nincs is sok értelme, hiszen a munkavállalónak keresőképtelensége miatt amúgy sincs munkavégzése kötelezettsége.

Egyébként mint Gitta kérdéséből kiderül, a konkrét esetben a megyezés létre sem jött, azt ugyanis nem lehet szóban megkötni. Akkor miről is beszélünk?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.02.11. 08:18

Ha. Ám ha Gitta esetleg ezt is félreértette, vagy félrefogalmazta, akkor mégse.
Közös megegyezés esetén ugyanis nincs felmondási idő. Ha a közös megegyezésben a munkaviszony megszűnésének időpontjaként nem a megegyezés létrejöttének napját, hanem egy későbbi dátumot jelöltek meg, és az addig hátralévő időnek egy részére vagy egészésre a munkáltató felmentheti a munkavállalót. Ami nem szokásos, és itt nincs is sok értelme, hiszen a munkavállalónak keresőképtelensége miatt amúgy sincs munkavégzése kötelezettsége.

Egyébként mint Gitta kérdéséből kiderül, a konkrét esetben a megyezés létre sem jött, azt ugyanis nem lehet szóban megkötni. Akkor miről is beszélünk?

Di-Ann # 2009.02.23. 20:20

Sziasztok!
Segítsetek nekem légyszíves.
Határozott idejű munkaszerződés esetén a munkáltató kezdeményezi a munkaviszony megszüntetését a határidő előtt.
Rosszabb-e a munkavállaló szempontjából, ha közös megegyezéssel írja alá a felmondást, vagy inkább a rendes felmondáshoz ragaszkodjon?
Illetve, változtat-e a helyzeten a csoportos létszám leépítés??
Előre is köszönöm

Di-Ann # 2009.02.23. 20:24

Áh, most olvastam.
Tehát határozott idejűt rendes felmondással nem lehet megszüntetni.
Csak közös megegyezéssel lehetséges a munkaviszony megszüntetése?

Grád András # 2009.02.23. 20:36

Kedves Di.Ann!

Jól érti: A határozott idejű munkaszerződés egyik fő különbsége a határozatlan idejűhöz képest, hogy rendes felmondással nem szüntethető meg. Egyszerűen megszűnik a határozott idő lejártával, kivéve ha a munkavállaló tovább dolgozik, a munkaadó meg nem tiltakozik ez ellen. Úgyhogy választhat, hogy belemegy egy közös megegyezésbe jó pénzért, vagy kivárja a határozott idő leteltét, és ha van egy kis szerencséje, a munkaadó nem figyel oda, Ön tovább dolgozik, és a munkaviszony átalakul határozatlan idejűvé. :-) Üdv:

dr. Grád Andrásügyvéd - egyetemi tanár1137 Budapest, Szent István krt. 12. I. 5.06-30-280-1846www.kapcsolattartas.hu

Di-Ann # 2009.02.25. 20:26

A határidőt nem várhatjuk ki, mert a munkáltató bejelentette, hogy felmond. Közös megegyezéssel szeretné ezt megtenni.
De a munkaviszony a szerz. szerint egy bizonyos kolléga távollétéig max 2009 dec 31-ig tart.
Az a kolléga nem jön vissza, akinek a távollétére szól. Viszont a cégnél bejelentették, hogy csoportos létszám leépítés lesz, bár a felmondás tényét a nem megfelelő teljesítéssel indokolják. De azért egyértelmű, hogy a csop. leépítés is benne van a dologban.

És még valami, nem értem a "jó pénzért a közös megegyezést".
A dolgozó még nincs egy éve ennél a cégnél, így is kaphat közös megegyezésnél végkielégítést, vagy bármi más kompenzálást?

Plusz, hallottam arról is, hogy határozott munkaviszony esetén a munkáltató felmondhat rendes felmondással, akkor viszont ki kell fizetnie az eredeti szerződés határidejéig a havi átlagkeresetet.

Ha a munkavállaló nem szeretné a közös megegyezés, ugye reálisan nem sok esély van arra, hogy a mukáltató akkor azt mondja, hogy "jó, jó, akkor majd rendes felmondással elköszönünk egymástól".

Köszönöm a gyors választ és segítséget :)

Henie # 2009.03.18. 06:10

Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni. A kérdésem a következő:
Jelenleg határozott idejű munkaszerződéssel alkalmaznak, mindig 3 hónapra hosszabbítják meg. Pont most 1-jével várható, hogy aláírjuk az újabb hosszabbítást, de ha én felsszeretnék mondani, akkor ez megtörténhet abban a formában, hogy 1-jével az új szerződést nem írom alá? Vagy ilyenkor is van felmondási idő? Kell szólnom előre, vagy megtehetem ezt?
A másik pedig, ha aláírom megint a 3 hónapot, akkor utána ha a munkáltatóm nem egyezik bele a felmondásba, mert nem enged el, akkor mit tehetek? Meg kell várnom a 3 hónap leteltét? Vagy kifizetnem a 3 hónapi bérem?!
Nem igazán értem. Köszönöm előlre is a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 07:46

Nem kell felmondani. A határozott idejű munkaviszony a határozott idő lejártával minden külön cselekmény, jognyilatkozat nélkül megszűnik. Viszont a határozott idő lejárta előtt a munkaviszonyt rendes felmondással jogszerűen nem lehet megszüntetni.

rhalmai # 2009.03.18. 10:18

Egyéves határozott idős szerződésem van jelenleg, valamivel túl a próbaidőn. Kaptam lehetőséget egy másik állásra, amit elfogadnék. Amennyiben a közös megegyezés nem működik, a szerződés nem is mondható fel? Ha igen, mik a következmények, ha megteszem? (Az elhúzódó jogi procedúrán kívül.)

_Wasp_ # 2009.03.18. 11:05

Amennyiben a közös megegyezés nem működik, a szerződés nem is mondható fel?
rendes felmondással nem.

Ha igen, mik a következmények, ha megteszem? (Az elhúzódó jogi procedúrán kívül.)
alapvetően kártérítésről lehet szó, ami a határozott idő végéig járó bruttó kereseted összegétől indul.

_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.18. 12:49

Nem bruttó kereset - átlagbér. Az utóbbi általában magasabb valamivel.

_Wasp_ # 2009.03.18. 13:00

főleg hogy az átlagkereset is bruttóban számítódik... :)

_Wasp_

és felesleges megoldása

Henie # 2009.03.18. 21:56

Köszönöm a segítséget!
Teljesen elszomorodtam, de hát akkor erről ennyit:(

lola86 # 2009.03.20. 07:31

Tisztelt Fórumtagok!
Az alábbi témában szeretném kérni a segítségeteket!
Egyéni vállalkozóként az egyik önkormányzat intézményét működtetem határozott idejű megbízási szerződés keretében. Ebben a megállapodásban a rendkívüli felmondási feltételek mellett szerepel mindkét fél számára három hónapos határidővel való rendes felmondás lehetősége is, amely jóval rövidebb, mint a mostani szerződés lejárati ideje. Jogszerű ez?
Köszönettel várom a segítségeteket. Üdv.: Lola

_Wasp_ # 2009.03.20. 09:00

miért ne lenne jogszerű egy szerződéses kikötés, amit mind a két fél akart?

_Wasp_

és felesleges megoldása

Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.20. 15:09

Más kérdés, hogy egy ilyen kikötéssel a határozott idejű szerződésnek nagyjából annyi is. Inkább azt lehetne mondani, hogy a szerződés határozatlan idejű, csak a felek előre megállapodtak, hogy adott időpontban akkor közös megegyezéssel megszűnik, ha addig egyikük sem mondta fel.

sz.judit # 2009.03.21. 09:00
  • Határozott idejű munkaszerződés esetén, ha naptári időpont nem szerepel akkor meg kell jelölni a várható időtartalmat kb. 2-3 hónap . Ilyen formában ? Tehát nem csak azt kell beirni, hogy x személy helyettesítésére?
  • Felmondás a határozott időn belül csak rendkivüli felmondással történhet ? Ebből semmi hátrány nem származik ?
  • Határozott szerződés esetén, ha a megjelölt időponton túl 1 napot is dolgozom, akkor átváltozik-e határozatlan időpontuvá ?
  • Határozott szerződés esetében a szabadság kiszámítására milyen szabály van, hogyan történik ?
Kovács_Béla_Sándor # 2009.03.21. 11:47
  • Nem kell az időtartamot vagy pontos dátumot megjelölni. Lehet úgy is, hogy xy helyettesítésére.
  • Már hogyne származna!
  • Ha annak a tudtával dolgozol, aki a munkáltatói jogokat gyakorolja.
  • AHogy a határozatlannál.
PZ80 # 2009.03.24. 13:36

SOS segítséget kérek a magam és több mint 20 kollégám nevében!
Sajnos olyan infók szivárogtak el hozzánk, hogy az új vezetőség a cégnél egységesen a nyári 8 hónapra vonatkozó határozott munkaszerződésre változtatná az eddigi határozatlan szerződéseket, ráadásul persze a havi nettó bér nem változna.
És állítólag ez mindenkire vonatkozna, nem csak a kinti dolgozókra (kertészet vagyunk), hanem a pénzügyi és marketing dolgozókra is. Ez ugye évi 4 hónap kiesést jelentene, pont télen, amikor más szezonális munkára sincs kilátásunk.
Mit tudunk tenni? Egyrészt az a gond, ha nem írjuk alá, akkor ugye előbb-utóbb felmondanak nekünk (indoknak ott a gazdasági válság is...). Ha aláírjuk, évi 4 hónap kiesik- minha harmadával csökkenne az átlag éves keresetünk!-, ráadásul ha valaki nagy szerencsésen találna más határozatlan idejű állást, fel sem mondhat...
Ráadásul állítólag április elején várhatók az új szerződések!Nincs sok időnk utánanézni....
Ötlet??