határozott idejű szerződés, felmondás

Annus87 # 2009.06.24. 15:13

Sziasztok!
Múlthónap (május) 16-án kezdtem a munkába állást, határozott idejű szerződéssel, ami november 30-ig szól!

• > Nekem az lenne a kérdésem, hogy november 30-ig fel sem mondhatom a jelenlegi szerződésemet csak közös megegyezéssel?

Mert én úgy tudom, hogy határozott idejű munkaszerződést csak közös megegyezéssel lehet megszüntetni!

• > És ha a munkáltató nem akar beleegyezni, akkor mit lehet tenni?

Várom a választ, amit előre is köszönök!

kisrita # 2009.06.25. 20:51

Sziasztok!

Kérdésem hasolnó mint Annus 87 - nek.

Határozott idejű szerződsénél is ki kell ( lehet ) kötni próbaidőt? Van erre valami szabályozás - pl hogy minden munkaszerződésben ki kell kötni valamennyit vagy ez teljesen a munkáltatóra van bízva?
Mert próbaidő alatt ugye m mindekét fél felmondhat indoklás nélkül..........................

Előre is köszönöm

Annus87 # 2009.06.26. 09:38

Nagyon fontos lenne Nekem!

Sziasztok!
Múlthónap (május) 16-án kezdtem a munkába állást, határozott idejű szerződéssel, ami november 30-ig szól!

* > Nekem az lenne a kérdésem, hogy november 30-ig fel sem mondhatom a jelenlegi szerződésemet csak közös megegyezéssel?

Mert én úgy tudom, hogy határozott idejű munkaszerződést csak közös megegyezéssel lehet megszüntetni!

* > És ha a munkáltató nem akar beleegyezni, akkor mit lehet tenni?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.26. 10:45

Jól tudod.

kemem # 2009.06.30. 08:39

Kedves Fórumozók!
Több helyen többmindent olvastam, ezért fordulok hozzátok a kérdésemmel:
2009.December 31. én lejár a céggel kötött szerződésem(akkor már 2 és fél éve dolgozom itt). Most babát várok, de még a szerződés lejárta után fogok csak szülni. Tudni szeretném, hogy felbonthatják e a szerződést ha még dec 31 előtt megyek el táppénzre. Vagy mi a teendő, hogy ne csak az alanyi jogon járó minimális pénzt kapjam a szülés után!
Köszönöm

nandy # 2009.06.30. 09:45

A határozott idejű munkaviszony a szerződésben meghatározott napon automatikusan megszűnik. Akkor is, ha táppénzen vagy.

Ha az ezt követő 42 napon belül szülsz, akkor TGYÁS még járni fog, de a GYED már nem.

El lehet menni munkanélkülire, de ki tudja, addig milyen jogszabály-változások lesznek még...

nandy # 2009.06.30. 09:45

.

Annus87 # 2009.06.30. 10:20

Nagyon fontos lenne Nekem!

Sziasztok!

• > Nekem az lenne a kérdésem, hogy november 30-ig fel sem mondhatom a jelenlegi szerződésemet csak közös megegyezéssel?

• > És ha a munkáltató nem akar beleegyezni, akkor mit lehet tenni?

nandy # 2009.06.30. 10:22

Annus:

Jól tudod. Bővebben: a határozott idejű szerződést valóban közös megegyezéssel lehetne megszűntetni. Ha erre a munkaadó nem hajlandó, akkor nem tudsz mit tenni.

Sanyiszeged # 2009.06.30. 10:36

Jó napot kívánok!
Lehet, hogy rossz topicba írok, elnézést, csak segítségre lenne szükségem.
Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy ha kiváltom a vállalkozói igazolványt -pályakezdő vagyok-, mennyibe kerül, és milyen havi kötelezettséggel jár. Nemtudom hogy vállalkozó igazolvány, és vállalkozói igazolvány között van-e különbség, esetemben a kereskedelemben, konkrétan ingatlanértékesítő és ingatlanközvetítő pozícióról lenne szó.
Előre is köszönöm segítő szándékukat.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.06.30. 11:55

Jobb lenne, ha munkaviszony lenne az a munkaviszony.

gyaky # 2009.07.01. 07:52

Sziasztok.
Légyszíves segítsetek és töltsétek ki a következő 5 kérdésből álló kérdőívet.Nagyon szépen köszönöm.
http://kerdoivem.hu/…iv/208152381

tomi2009 # 2009.07.09. 09:16

Sziasztok!

Abban kérném segítségeteket, hogy mi a véleményetek az alábbi esetről:

A határozott munkaszerződést a munkáltató az Mt.88.(2) alapján felmondja. A jogszabály alapján a szerződésből hátralévő időszakra az átlagbért kifizeti, azonban a munkavállaló biztosítását nem rendezi a határozott idejű szerződés végéig, csupán
a munkában eltöltött utolsó napig.

Szerintetek ez a helyes eljárás, vagy az, hogy ki kell fizetnie a határozott szerződésben szereplő ideig a biztosítást?

Több helyen próbáltam utánanézni, de eddig nem találtam erről konkrét passzust.

Előre is köszönöm a segítségeteket!

Ylush # 2009.07.29. 17:03

Sziasztok!

A következő esetről szeretnék véleményt kérni Tőletek!

2009. áprilisában közös megegyezéssel eljöttem az előző munkahelyemről. Májustól Július 26-ig munkanélküli járadékot kaptam.
Közben kiderült, hogy babát várok. (2 éve próbálkoztunk, úgyhogy ha nem is a legjobb időben jött, akkor is nagyon örülünk neki.)
Időközben felvettek egy multi cég, logisztikai központjába. Ott jeleztem hogy terhes vagyok, az üzemorvos alkalmasnak talált, feltételként azt adta, hogy 3 havonta újra kell mennem felülvizsgálatra. (Már alapból ez sem tetszett, mert senki ne mondja nekem azt, hogy 6 hónapos terhesen is azt fogja mondai, hogy persze, menjél csak, dolgozz egy raktárban napi 12 órát...) De belementem, mert nem volt más választásom.
Szerződésem határozott időtartamra szól, XY személy tartós távollétének idejére... :S A munkakezdés időpontja 07.27. lett volna. Én jeleztem, hogy nem tudok akkor kezdeni, mert a pici miatt uh-ra, illetve nőgyógyászati vizsgálatra kell mennem. Kértem a nőgyógyásztól igazolást, hogy megjelentem nála. Ezután jeleztem (e-mailben beszéltünk addig is a főnökkel), hogy amennyiben neki is ok, akkor másnap, azaz 28-án tudok menni, de jelezzen, hogy akkor hányra menjek. Mivel erre nem kaptam választ, nem mentem, és ezt is írtam neki, hogy nem fixáltuk a mikort, úgyhogy mindenképpen jelezzen a szerdával, kapcsolatba. Annyi választ írt, hogy intézzem a védőnőt (amit el is intéztem - kiskönyvem kiállítási dátumával tudom igazolni, hogy ott voltam) és 29-én, szerdán reggel 8 órára menjek. El is indultam reggel dolgozni, de rosszul lettem a trolin, (leesett vérnyomásom) ebből adódóan rosszul léptem le a troliról, és a térd fölötti comb izmom meghúzódott. Nagyon megijedtem, úgyhogy gyorsan mentem a balesetibe, de ott alapvetően semmit nem csináltak (se rtg, se uh, se semmi), mondván hogy terhes vagyok. Jegelést, és pihenést javasoltak, illetve, hogy amennyiben jövőhét elején még mindig fáj, menjek vissza kontrollra.
A vizsgálat közben már Telefonon! fel tudott hívni a főnök. Mivel akkor nem tudtam felvenni, a vizsgálat után visszahívtam, amikor is közölte, hogy mivel nem jelentem meg hétfő óta (egyedül a szerdai napról nem tudott, mert ugye rosszul lettem), jelezte a HR felé, meg amúgysem gondolta komolyan hogy ott fogok dolgozni, nem hitte volna hogy az üzemorvos átenged... Mondta hogy majd a HR osztály a papírjaim miatt felveszi velem a kapcsolatot.
A kérdésem az lenne, hogy bár tudom, hogy nem jelentem meg még egyáltalán ezen a munkahelyen, de van-e arra valami lehetőségem, hogy ne legyen szerződés bontva? Most amúgyis táppénzen vagyok a lábam miatt... de annak lejárta után, már a nőgyógyászom is javasolta, hogy mivel fizikai munkát kellene végezni, napi 12 órában lehet hogy jobb lenne, ha otthon lennék a terhesség hátralévő részében.
Sok helyen azt olvastam, hogy próbaidő alatt, (ami itt is 90nap) bármikor azonnali hatállyal felmondhatja
a munkáltató a szerződést, akár táppénz alatt is, de kérdem én, amennyiben ez tényleg így van, a terheseket semmi nem védi? :(
Annyit még hozzá szeretnék tenni, hogy amikor ide jelentkeztem, és elvállaltam, akkor még nem tudtam hogy terhes vagyok. Amikor megvolt az időpontom, hogy mikorra kell üzemorvoshoz mennem, akkor már tudtam, és lehet hogy ott rontottam el a dolgot, hogy szóltam? :( Lehet ennyire nem szabad emberségesnek lenni ebben a világban? :(
Esetleg, ha tud valaki tgyásban, illetve gyedben segíteni, az kérem szóljon!

Válaszaitok előre is nagyon köszönöm!

Egy elkeseredett kismama.

Dödölle1 # 2009.07.30. 05:45
Esetleg, ha tud valaki tgyásban, illetve gyedben segíteni, az kérem szóljon! ------------------
  • Ezzel kapcsolatban a válasz:

THGY és GYED ügyben a REP PEEO Osztályvezetőjétől kérhetsz segítséget.

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP=Regionális Egészségbiztosítási Pénztár) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki ha valamit kimond azt rajta kívül senki meg nem változtathatja, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását felülbírálhatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő tájékoztatás helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….

(Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, THGY és GYED ellátásait.

Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:

Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is.

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Én ennyit tudtam segíteni.

Üdv. :)

calmus # 2009.08.08. 11:32

Tisztelt Hozzáértők!

A következőkben kérnék véleményt:

• adott egy határozott idejű munkaszerződés, 1,5 év időtartamú
  • a munkavállalónak gyemeke születik kb. 6 hónappal a határozott idő lejárta előtt

Kérdés:

• mindegyik pénzbeli ellátásra jogosult-e (táppénz, tgyás, gyed)? feltéve, hogy a tgyást úgy igényli, hogy megkezdi a lehető legkorábban (szülés várható ideje előtt 4 héttel), és így a gyed igénylésekor elvileg még fennáll a határozott idejű szerződés és a biztosítási jogviszony, így a gyedre is van jogosultság

Jól gondolom?
Előre is köszönöm a segítséget.

nandy # 2009.08.08. 11:37

Igen.

calmus # 2009.08.08. 11:55

Kedves Nandy!

Nagyon köszönöm a gyors választ.

Mire kell figyelni, hogy a gyed is meglegyen?
A gyedre való jogosultságot mi alapozza meg ebben az esetben (ha az igénylés után röviddel megszűnik a munkaszerződés)?
Elnézést a visszakérdezésért, csak a kérdés jogalapjával kapcsolatban szeretnék biztosat tudni.

calmus # 2009.08.08. 14:28

megszűnik a munkaszerződés helyett:

megszűnik a munkaviszony

benevar # 2009.08.08. 15:37

Kedves calmus!

Gyed-re jogosult az is akinek a biztosítási jogviszonya a Tgys (tgyás) folyósítása alatt szűnik meg.

kisszs # 2009.09.25. 12:19

Sziasztok!

Az lenne a kérdésem, hogy ha lejárt a szerződésem és nem élnék a meghosszabbítás lehetőségével, amit idejében jelzek az illetékesnek, mind szóban, mind írásban, akkor van –e valamilyen szabály a bérkifizetés határidejére, vagy annak a leszámolás napján kellene megtörténnie?

nandy # 2009.09.25. 12:25

Mt. 97. § (1) A munkavállaló munkaviszonya megszüntetésekor (megszűnésekor) munkakörét az erre előírt rendben köteles átadni és a munkáltatóval elszámolni. A munkakör-átadás és az elszámolás feltételeit a munkáltató köteles megfelelően biztosítani.
(2) A munkaviszony megszüntetésekor (megszűnésekor) a munkavállaló részére ki kell fizetni a munkabérét, egyéb járandóságait, valamint ki kell adni a munkaviszonyra vonatkozó szabályban és egyéb jogszabályokban előírt igazolásokat.

kisszs # 2009.09.25. 12:52

Köszönöm Nandy, a gyors reagálást!

odoragi # 2009.09.29. 17:00

Sziasztok! Valaki segítsen nekem! Határozatlan idejű munkaszerződésem van 2009.01.01. óta. Szerettem volna ma felmondani rendes felmondással, de főnököm kijelentette, hogy közös megegyezéssel mondjak fel. Tehet ilyet? Melyiket "válasszam"? Van erre vmi előírás? Egyéni vállakozó vagyok, és a vállakozásomat szeretném főállásban csinálni. A főnökömnek nem mindegy, hogyan mondok fel? Esetleg nekem sem mindegy?
Várom a válaszokat, mert eddig akit megkérdeztem, mindenki mást mond.
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2009.09.29. 17:17

Most komolyan: azt nekünk kell tudnunk, hogy a főnöködnek valami miért jó, illetve, hogy neked mi a jobb?

A felmondást egyébként a munkáltató tudomásul veszi, egyebet nem tehet. Persze, be kellene adni írásban, anáékkül pipafüst, nem jognyilatkozat.