Azért kérek tanácsot, mert tudatlan vagyok ebben a témában (is). Nem fogadta el a rendes felmondásomat írásban, hanem közös megegyezést szeretne. Csak érdeklődtem, van-e egyiknek, másiknak jelentősége, és ha igen, melyiket válasszam, ennyi.Köszönöm.
határozott idejű szerződés, felmondás
Már mondtam: nem kell elfogadnia. Tudomásul kell vennie, ha tetszik neki, ha nem. Attól a naptól kezdve, amikor közölted vele a felmondást (pontosabban a következőtől) ketyeg a felmondási időd.
A többit mi tényleg nem tudhatjuk. Hát látjuk mi, milyen feltételeket ajánl a munlátató a közös megegyezéshez? Tudjuk mi, hogy te mit szeretnél: minél hamarabb szabadulni, vagy szükséged vana felmondási idő alatti jövedelemre?
SOS segítség kellene!
Most (holnap) jár le a harmadik határozott idejű munkaszerződésem. (Időben egymást érték, tehát szünet nélkül dolgoztam a cégnek 8-6-6 órában.)
A munkáltatóm egy negyedik, határozottat akar ajánlani, dec.31-ig.
A kérdéseim ezek:
- létezik-e az egymást követő határozott munkaviszonyoknál számbeli limit? Vagy végtelenségig hosszabbíthatják? Nem lennének kötelesek egy idő után határozatlant ajánlani? Ha igen, mikortól?
- érvényes-e az a szabály, miszerint ha a határozott idejű m.szerződésem lejárta után dolgozom egy napot a főnököm tudtával, akkor a munkaviszony automatikusan átminősül határozatlanná???
- és egy utolsó: a huszadik hét után tehetnek-e ki kismamát munkahelyről bárhogyan is? (pl. 22.héten lejár a szerződése, és nem ajánlanak újat/mást, el kell mennie?)
Nagyon köszönöm, ha valaki válaszol.
„étezik-e az egymást követő határozott munkaviszonyoknál számbeli limit? Vagy végtelenségig hosszabbíthatják? Nem lennének kötelesek egy idő után határozatlant ajánlani? Ha igen, mikortól?”
Erről a munkatörvénykönyve rendelkezik.Van limit.A végtelenségig nem lehet.Sajnos fejből nem tudom,nekem is el kellene olvasni munkatv-t.(nézz utána)
„érvényes-e az a szabály, miszerint ha a határozott idejű m.szerződésem lejárta után dolgozom egy napot a főnököm tudtával, akkor a munkaviszony automatikusan átminősül határozatlanná???”
igen így van.
Tess itt van:(5) A határozott időre szóló munkaviszony időtartama - ideértve a meghosszabbított és az előző határozott időre kötött munkaszerződés megszűnésétől számított hat hónapon belül létesített újabb határozott időtartamú munkaviszony tartamát is - az öt évet nem haladhatja meg. Ettől eltérően, a (3) bekezdésben meghatározott esetben az engedély meghosszabbítása esetén az újabb határozott idejű munkaviszony időtartama - a korábban létesített munkaviszony időtartamával együtt - az öt évet meghaladhatja.
(6) A határozott idejű munkaviszony határozatlan idejűvé alakul, ha a munkavállaló az időtartam lejártát követően legalább egy munkanapot, közvetlen vezetője tudtával tovább dolgozik. A harmincnapos vagy ennél rövidebb időre létesített munkaviszony azonban csak annyi idővel hosszabbodik meg, amilyen időtartamra eredetileg létrehozták.
Sziasztok!
A segítségeteket szeretném kérni!
A férjemnek másfél éve 3 havonta hosszabbítják meg a szerződését.A legutóbbi pont ma járt le, ha holnap dolgozik úgy olvastam határozatlan idejűre változik a szerződése.
Mi a teendő, ha holnap vagy később az orra alá dugnak egy újabb határozott idejű szerződést visszadátumozva, hogy írja alá?
Ha ezt nem írja alá, kötelesek egy határozatlan idejűt felajánlani neki?
Köszönöm.
„agy később az orra alá dugnak egy újabb határozott idejű szerződést visszadátumozva, hogy írja alá?”
Ha alá írja magára vessen megint határozott idejű lesz.
„Ha ezt nem írja alá, kötelesek egy határozatlan idejűt felajánlani neki?”
Ez nem felajánlás kérdése hanem törvényi kötelesség
Sziasztok!
Az előzmények:
A feleségem jelenleg GYED-en van otthon, 15 hónapos kisfiunkkal. A munkahelyén (Budapest Bank) határozott idejű szerződéssel alkalmazták (őt is), immáron negyedik éve. Mindig fél évente hosszabbították ezt meg. A legutóbbi nemrég, szeptember 5-én járt le, és miután semmilyen tájékoztatást, új szerződést nem kapott, utána érdeklődött egy kolléganőjénél, hogy mi a helyzet. Kiderült, hogy mivel megszűnik a munkaköre, nem hosszabbítanak vele szerződést.
A fenti esetnél az az újdonság, hogy csak szeptember 30-cal szűnik meg a feleségem határozott idejű szerződése. Az új szerződéséről van szó, amit viszont máig nem írattak vele még alá, mert a régebbi ugye szeptember 5-én lejárt. Most ilyenkor mi van? Ha azt nézzük, akkor a főnöke tudtával tovább "dolgozott", ha a GYED munkának számít. Vagy nem számít annak? De akkor is kellett volna már az új, 25 napra szóló szerződést küldeniük, nem? Nem találtam sehol erre vonatkozó információkat, ezért szeretnék itt segítséget kérni.
Köszönettel:
Zoli
A határozott idejű munkaszerződés a határozott idő lejártával minden külön intézkedés, értesítés nélkül megszűnik. Az a szabály, amire utalsz, úgy szól, hogy ha a munkavállaló legalább egy további napig munkát végez. Aki fizetés nélküli szabadságon van, nem végez munkát. (Szünetel az ilyen irányú kötelezettsége.)
Amire esetleg hivatkozhattok - de száz százalék, hogy per lenne belőle -, hogy az újabb és újabb határozott idejű szerződések kötése visszaélés volt, a munkaviszony valójában már a fizetés nélküli szabadság igénybe vétele előtt is határozatlan idejű volt.
Köszönöm a gyors választ!
Tehát a GYED fizetés nélküli szabinak minősül?
Pereskedni nem hiszem, hogy akarnánk...
Nem a gyed nem számít fizetés nélküli szabadságnak. Ahogyan a fizetés nem munkajogviszony. Nem összevethető - bár egymáshoz kapcsolódó - dolgok.
De aki gyedet kap, az főszabályként fizetés nélküli szabadságon van.
Sziasztok!
Most az a helyzet, hogy sem szerződést, sem semmit nem küldött a páromnak még a cége. Ugye szeptember 5-én lejárt az előző, de azóta semmi... Ilyenkor mit lehet (érdemes) csinálni? (Bolygatni nem igazán akarja telefonon a céget, mert ugye nem akarja kirúgatni magát szándékosan.) Szóval most az a helyzet, hogy több mint egy hónapja nincs érvényes (aláírt) szerződés, de mégis megy tovább minden, mint eddig. Most ilyenkor mi van? :)
Üdv, Zoli
Ahogy Kbs. írta, a határozott idejű szerződés lejártáról nem kell külön értesítést küldeni.
De a munkaviszony megszűnése esetén a kilépő dolgozóval el kell számolni, és át kell adni neki az igazolásokat + TB kiskönyvet.
Mégiscsak fel kellene hívni a munkáltatót.
Értem, köszönöm!
Akkor lehet, hogy ez lesz, de még kicsit várunk, mert a kolléganője puhatólózik odabent, hogy akkor mi is az igazság. :)
Sziasztok!
A következő lenne a gondom:Polgármesteri Hivatalban dolgozok közmunkásként és most egy 3 éves határozott idejű munkaszerződést ajánlottak fel nekem! Mivel minden hónapban támogatást igényelnek utánam azt mondták ha a 3 év alatt felmondanék vissza kellene fizetnem a rám kapott támogatás! Az lenne a kérdésem hogy ez igaz e ebben a formában vagy közös megegyezéssel bármikor felbontható a szerződés?
Válaszotokat előre is köszönöm!
Anita
„Mivel minden hónapban támogatást igényelnek utánam azt mondták ha a 3 év alatt felmondanék vissza kellene fizetnem a rám kapott támogatás!”
felmondani a határozott idejű munkaszerződést rendes felmondással nem lehet!
Ha mindkét fél akarja, akkor közös megegyezésnek viszont nincs semmi akadálya.
_Wasp_
póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása
Köszönöm a választ!
Üdvözletem.A következő kérdésem lenne:határozatlan idejű munkaszerződésem, munkaszerződés módosításával határozott idejűre módosították jövő év tavaszáig, azzal a kitétellel, hogy a többi pontban az eredeti tartalom marad hatályban.
Most azonban leépítéseket terveznek. Kötelesek ez alapján kifizetni a munkabért jövő tavaszig, ameddig a határozott idejű szerződés szól?
HA előbb akarják megszüntetni a munkaviszonyt, akkor igen.
sziasztok!
Az alábbi munkaügyi problémával kapcsolatban kérek felvilágosítást:
2002 októberétől egy kft. alkalmazásában állok. Évről évre 1 évre szóló határozott idejű munkaszerződésem van, immár 7 éve folyamatosan megszakítás nélkül. Tudomásom szerint ez törvénysértő, ez az állapot nem tartható fenn 5 évnél tovább.
(nem tudom hogy van-e jelentősége, de 2005-től másodállású egyéni vállalkozó lettem.)
A munkaszerződésemben szerepel továbbá, hogy munkaviszonyom egyéb feltételeit a munka törvénykönyve és a kollektív szerződés tartalmazza. A kollektív szerződést sohasem láttam.
Az ötödik év végétől kezdve a munkaszerződésem átalakult határozatlan idejű munkaszerződéssé?
Ha igen, akkor egy jogi vitában van-e jelentősége a hatodik és hetedik évi aláírt szerződésnek?
Feltételezem, hogy ezeket a szerződéseket (6-7 évi) semmisnek kell tekinteni.
A munkáltató vagy a munkavállaló oldalán áll a jog ilyen esetben?
Amennyiben megszűnik a munkaviszonyom (munkáltatói felmondással) úgy számíthatok-e végkielégítésre, és ha esetleg igen azt melyik évtől kell számolni?
köszönöm
Miért kell 2x kérdezni???
Sziasztok!
Újabb fejlemények vannak a párom ügyében. Leírom akkor nagyvonalakban, hogy mi a szituáció:
szeptember 5-ig határozott idejű szerződéssel volt foglalkoztatva, fél éves hosszabbítgatásokkal, kb. 4 éve. Január óta gyeden van. Miután nem kapott szerződést szeptember 5-ig (és azóta sem semmit), a munkáltató azt a felvilágosítást adta telefonon a mai napon, hogy a feleségem munkaviszonya szept. 5-ét követően határozatlan idejűre változott, viszont október 31-i hatállyal, közös megegyezéssel szeretnének neki felmondani. Tehát lenne majdnem 2 hónap határozatlan munkaviszonya a 4 év határozott után.
Ilyenkor jár végkielégítés az elmúlt éveket figyelembe véve, vagy a határozott idejű szerződés miatt nem? Belemenjen a közös megegyezéssel történő felmondásba?
Válaszaitokat előre is köszönöm!
Zoli
Miért is menne bele a közös megegyezésbe? Hiszen jelenleg felmondási védelem alatt áll...
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02