Munkaviszony megszűntetése


saperka # 2009.01.15. 20:33

látom az én esetemre nem "harapott" senki. Megértem. Nekem sem egyszerű.
Azért, ha van valami ötletük, szivesen veszem.
Köszönöm.

hajka # 2009.01.16. 05:41

Hamarosan visszatérnék GYES-ről a munkahelyemre, de a munkáltatóm az állásomat időközben már betöltötte. (Nem pontosan abba a pozícióba vették fel az új dolgozót, hanem egy kicsit magasabba, de ettől az én pozícióm feleslegessé vált, ellehetetlenült.)
Azt mondták, ilyenkor kötelességük felajánlani nekem egy új pozíciót, egy új munkakört. Ezt meg is tették, de a jelenleginél lényegesen alacsonyabb pozíciót ajánlottak fel (korábban vezető beosztásban voltam), és „természetesen“ alacsonyabb fizetést is, illetve egyéb juttatásaimat is elvennék, ami a vezető beosztáshoz kapcsolódott.
Az új munkához 25%-kal alacsonyabb bér kapcsolódik, mint amennyi nekem GYES előtt volt, és ettől nem hajlandóak többet adni, rákérdeztem.
Azt mondják, nem vagyok megfelelő a korábbi munkaköröm betöltésére. Készítettek velem egy job interview-t is (persze előtte nem árulták el, mire megy ki a játék, hanem egy másik vezető pozícióval kecsegtettek, azzal indokolták az interjú szükségességét), és az interjú alapján szerintük nem vagyok alkalmas a korábbi munkám ellátására. (Miközben GYES-en voltam, lecserélődött a cégnél a vezetőgárda.)
Kaptam egy hét gondolkodási időt, és azt mondták, ha nemet mondok, fel kell, hogy mondjanak nekem.
Kérdésem: valóban el kell-e fogadnom a korábbinál alacsonyabb pozíciót és alacsonyabb fizetést, vagy van arra vonatkozóan valamilyen jogszabály, hogy a bérem nem lehet kevesebb (ha már a pozíciómat nem is kapom vissza, mert az már nagyon biztos).
Milyen lehetőségem van???
Kérlek segítsetek!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.16. 07:47

Megértem. Nekem sem egyszerű.
No, nem is annyira bonyolult, inkább arról van szó, hogy nem azt kérdezed, ami valójában a problémád - így aztán a válasz félrevezető lenne. De legyen neked:
Mind az iratokat, mind a járandóságaidat perben követelheted a munkáltatótól, ha önként nem hajlandó kiadni.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.16. 07:53

Hajka, van itt némi félreértés. Munkaszerződést módosítani csak közös megegyezéssel lehet, vagyis sem a munkakört, sem a bért nem lehet egyoldalúan megváltoztatni, csak ha te is elfogadod.
Más kérdés, hogy ha a munkaköröd valóban megszűnt, akkor megalapozottan élhetnek rendes felmondással. (Feltételezem, megszűnik a védettséged.)
Azt neked kell eldöntened, hogy adott esetben a módosítás elfogadását vagy a munkaviszony megszüntetését választod.

concierge # 2009.01.16. 08:21

T. fórumozók!!
A következő kérdésekben kérnék segítséget:

  1. Egy közoktatási intézményben (iskola) kötelező-e Kollektív Szerződés létrehozása, akkor ha két szakszervezet is van (PSZ, PDSZ) vagy elég az SZMSZ (ami 2005-ös és ráadásul 2008. dec.31-e után felül kell vizsgálni)?
  2. Elég-e, ha a kötelezően előírt esélyegyenlőségi terv, - melyet ötven főnél több munkavállalót foglalkoztató költségvetési szervek és többségi állami tulajdonban álló jogi személyek kötelesek elfogadni - ( esetemben „Közoktatási Intézményi Esélyegyenlőségi Program”-nak nevezik) csak az iskolába járó tanulókra vonatkoztatott, s a munkavállalókkal egyáltalában nem foglalkozik?
  3. Jogos-e az az eljárás, hogy egy szülő egy pedagógusra való panaszával az iskolavezetéshez fordul, de az érintett tanárt nem hívják oda (pedig munkahelyén van), de a szülőt másnap, mikor tudják, hogy a pedagógus csak 9 órára érkezik, pedig berendelik „élesre állított” hangrögzítővel, 8 órára, és szintén a panasszal érintett nélkül magnófelvételt készítenek. Esélyt nem adva a panasz cáfolására, ill. véleményének meghallgatására? Mit mond erre az adatvédelmi, vagy más érdekvédelmi törvény?

Ez a kérdés azért is lenne fontos, hiszen ha a terv az, hogy munkahelyéről kitegyék, akkor a fenn leírt tény nagymértékben hozzájárulhat az elbocsátás indokához.
Köszönöm, ha tudtok segíteni!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.16. 08:27
  1. Szerintem soha nem kötelezhető a munkáltató kollektív szerződés megkötésére. (Azért az szmsz nem helyettesíti, az egy egészen más dolog.)
  2. Kifejezetten a munkavállalókra kell el elkészíteni az esélyegyenlőségi tervet.
  3. Miért kellene ott lennie a bepanaszoltnak a panasztételnél?

U.i.: "Érdekvédelmi törvény"... :) Ez tetszett.

saperka # 2009.01.16. 11:06

Kedves Kovács Béla Sándor!

Köszönöm válaszát!
Az ügyvéd is azt mondta, hogy ez majd így zajlik hivatalosan. (Felszólítja, aztán fizetéssi meghagyást (?)ír, végül beperli - jó ez így egyébként?)
Csak az a baj, hogy addig nem tudom leadni a papírjaimat, pedig már talán lenne másik munkám. Állítólag a per évekbe is telhet.
Van-e más módja, hogy a kilépőpapírjaimhoz jussak?

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.16. 11:53

Lehet fizetési meghagyást is kérni - aztán lehet, hogy abból is per lesz.

Az új munkaviszony létesítésének nem akadálya, hogy az előző nem adja ki az iratokat. (Szép is lenne! Kellőképpen rosszindulatú munkáltató éveken át meg tudná akadályozni, hogy a volt munkavállalója újra elhelyezkedjen.)

(Egyébként arra céloztam, hogy a felmondásod jó eséllyel jogellenes. A tulajdonosváltás nem megfelelő ok ugyanis.)

saperka # 2009.01.16. 13:17

Kedves Kovács Béla Sándor!

Ha a felmondásom jogellenes, akkor is per lesz belőle, ugye? (Az mennyi idő?) Vissza már nem vesznek, pénzt meg gondolom úgyse fognak nekem fizetni.

Legalább a papírjaim szeretném ha rendben lennének, nem tudom, mit tegyek. Mit javasol?

sanyikj # 2009.01.16. 20:10

Tisztelt fórumozók!
Abban szeretnék segítséget kérni, hogy a felmondási időben az időarányosan még járó szabadságot a munkáltatónak kötelező-e kiadni vagy megválhatja-e.

Muffin # 2009.01.17. 10:49

T.szakértő!

10,5 éve dolgozom egy Finn elektronikai cégnél, szerződésem határozatlan ideig szólt,..
a munkáltatótól 2009.jan.15.-én értesítést kaptam a csoportos létszámcsökkenésről,2009. febr.16-án munkaügyi csoportnál kell jelentkeznem mert a felmondási ídőm legkorábban 2009.febr.17.én kezdődik..
tudtommal a ledolgozott éveim után 55 nap felmondási ídő és + 3 hónap végkielégités jár.

kérdésem a következő:

  • ígénybe vehetem a felmondási ídő elött a táppénzt?
  • mennyi ideig lehet vagy tanácsos táppénzen lenni?
  • és ez a táppénz befolyásolhatja a felmondást vagy a megjáró felmondási ídőt és végkielégitést?

elötre is köszönöm a választ.

Tibi1979 # 2009.01.17. 13:08

Tisztelt Szakértők!

Csaknem 6 éve dolgozom mérnökként egy autóipari cégnél. A munkaszerződé­semben rögzített munkaidő heti 40 óra, a felmondási időm 3 hónap.
A gazdasági válság miatt a cég heti 32 órás munkarendet szeretne bevezetni, ennek megfelelően a munkaszerződéseket is módosítani fogja.
Kérdéseim:

1. Ha nem írom alá az új szerződést, ami számomra kedvezőtlenebb feltételeket nyújt, kaphatok-e végkielégítést, hiszen a cégem a régit egyoldalúan felmondja?
2. Ha igen, hány hónap végkielégítésre lehetek jogosult?

Válaszukat előre is köszönöm.

benevar # 2009.01.17. 13:33

T. Tibi1979!

Munkaszerződést csak közös megegyezéssel lehet módosítani.

Ha a heti 32 órás munkarend részmunkaidőnek számít, akkor a munkabér is arányosan csökkenthető, ha teljes munkaidőnek, akkor arányosan növelni kell. Hangsúlyozom, csak a felek közös megegyezésével.

Ha olyan munkavállalót érint a munkaidő csökkentés, aki munkaviszonya mellett egyéni vállalkozó, illetve társas vállalkozás személyesen közreműködő tagja is és a munkaviszonyban való foglalkoztatása nem éri el a heti 36 órát, akkor a másik jogviszonyban is kötelező megfizetni a járulékokat a minimálbér kétszerese, de legalább a minimálbér után.

benevar # 2009.01.17. 13:39

T. Sanyikj!

Nem kötelező kiadni. A munkaviszony megszűnésekor pénzben kell megváltani.

hajka # 2009.01.17. 15:06

Kedves KBS!
Azt hiszen, nincs félreértés, csak valószínűleg nem fogalmaztam pontosan. Valóban közös megegyezéssel történő munkaszerződés-módosítást "ajánlott" a munkáltatóm. Vagyis: tettek egy ajánlatot egy új (alacsonyabb) pozícióra alacsonyabb fizetéssel, és ha azt elfogadom, közös megegyezéssel módosítanánk a munkaszerződésemet. Ha viszont nem fogadom el, akkor kilátásba helyezték, hogy felmondanak rendes felmondással.
Természetesen az én dolgom eldönteni, mit akarok: elfogadom, vagy mondjanak fel. Én csak arra voltam kíváncsi, jogilag lehetséges-e, hogy a korábbi pozíció megszűnésére hivatkozva egy alacsonyabb pozíciót ajánljanak fel alacsonyabb fizetéssel, vagy van valami féle "jogvédettségem", hogy a fizetésem kevesebb nem lehet, ha már a pozíciómat el is vették.
De mostmár látom, hogy igen, megtehetik.
Köszönöm szépen a segítségedet.
Szia:
hajka

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.17. 18:24

Csak a beleegyezéseddel.

yarina # 2009.01.18. 17:44

arina # e-mail 2009.01.14. 19:08

Segítséget kérnék az alábbiakhoz:
Határozott idejű (1 éves) munkaszerződésem van, amely tavasszal lejár. A továbbiakban én nem kívánok újabb egy évig ennél a munkáltatónál alkalmazásban állni. Tudomásom arról nincs, hogy a munkáltató szándékozik-e meghosszabbítani a szerződést vagy sem.
Kérdésem, hogy a szerződés lejárta előtt szólnom kell-e, hogy nem kívánok tovább dolgozni a cégnél?
Amennyiben igen, akkor mennyivel előtte?
A munkáltató kötelezhet-e arra, hogy valamennyi időt még munkába töltsek, esetleg amíg nem találnak a helyemre mást?
Vagy csak egyszerűen aznap közlöm, hogy nem írok alá újabb szerződést és kérem az elszámolásomat?

Előre is köszönöm: Yarina

Egyjogász # 2009.01.18. 20:54

Valamivel előbb célszerű szólni, hogy a munkaköröd-átaáds-átvételét a munkáltató biztosítani tudja, és az utolsó munkában töltött napon ki tudjon fizetni.

Egyébként a határozott időtartamú munkaviszony esetén a munkaszerződés lejártakor további munkavégzésre nem kötelezhetnek, meghosszabbítása pedig kizárólag a te beleegyezéseddel lenne lehetséges.

concierge # 2009.01.19. 07:55

Kedves Kovács Béla Sándor!
Köszönöm a2009.01.16. 09:27-i kérdéseimre adott válaszokat!
Ehhez kapcsolódva:
A probléma az lenne, hogy élettársam határozatlan időre kinevezett x-y szakos tanár. 2002. júliusben született első gyermekünk, majd 2003. novemberében a második.
A Gyed és Gyes után kb 2006. márciusában tért vissza dolgozni.
Akkor nem az eredeti munkakörében az x-y szakra tették vissza, pedagógiai okokra hivatkozva, hanem ún. helyettesítő tanárnak, ami annyit jelentett, hogy ha hiányzott valaki akkor helyette ment órára. Ezt akkor szóban, nem írásban közölték vele, de ígéretet kapott, hogy szeptambertől az eredeti álláshelyére kerül.
Azóta sem kapta vissza eredeti munkakörét, óraszáma csak csak tanszobázással tudják biztosítani.
Ismételem: írásos megegyezés nem született, hogy más munkakörbe teszik, nem kapja vissza az eredeti x-y szakos tanári beosztását.
A múlt héten közölte vele a szóban főnöke, hogy írásban ezen a héten nyilatkozzon, írásban nyilatkozzon, hogyan képzeli a következő évben a jövőjét.
Az igazgató szóban(!) közölte, hogy a következőkből választhat:

  • fél állásban tanít
  • kap egy bizonytalan állásheleyet, ami azért az, mert ha nem lesz tanszoba, akkor nem lesz óraszáma
  • áthelyezéssel elmegy egy másik iskolába (ami a jelenlegi helyzetben lehetetlen számunkra, mert nincs üres tanári állás sehol)és akkor kap egy nagyon jó és szép jellemzést.

Itt jhött be a képbe az esélyegyenlőségi tervről és a bepanaszolásról szóló kérdésem.
Egyrészt, úgy tudom, hogy másik munkakörbe csak közös megegyezéssel és a munkavállaló aláírt nyilatkozatával helyezhető át, márpedig a mostani egy teljesen új munkakör.
Az esélyegyenlőségi terv hiánya pedig azért fontos számunkra, hisz a törvény egyértelműen kiemeli a 2 tízéven aluli gyermeket nevelő szülőt, ill. a ( §. t) pontja az egyéb helyzetet, tulajdonságát, jellemzőjét.(esetünkben ez arról szól, hogy párom naponta 2 órát utazik munkahelyére, két órát pedig vissza, ami összesen 4 óra csak utazással eltöltött holt idő).
Olvastam valahol, hogy a esélyegy. terv kötelező az 50 fő feletti, illetve a telejesen állami tulajdonú jogi személyeknél, különben 50eFt-6MFt-ig is büntethetik a hiányát.
Mi azt szeretnénk, ha végképp nincs rá szükség, akkor legalább a végkielégítést megkapná, de a főnöke azt mondta erre nincs módja.
Nem múlik el nap, hogy vezetőktől, vagy "jóindulatú" munkatársaktól meg ne kapná, hogy keressen már más állást, mertr nem fogja bírni.
Pluszban még bejött az alábbi panasz, aminek hangfelvételéből az derül ki, hogy olyan légkört teremthessenek, hogy tényleg ne bírja tovább az adott munkahelyen. Ezért kérdeztem, hogy jogos volt-e az az eljárás, hogy nem hívták oda, legalább védekezési lehetőséget biztosítva részére, ami a felvételen is szerepelhetne.
Bocsi hogy hosszú voltam, ha lenne valami tanács szívesen vennénk, mert ez az egész az otthoni légkört is megmérgezi.
P.s:
Az esélyegyenlőségi törvény csak hatóságról beszél, panasz esetén, de nem tudjuk, mi ez a hatóság!
Köszönöm, ha tud valaki segíteni!

törpi # 2009.01.19. 08:09

Kedves fórumozók!

A munkáltatóm mindenképpen közös megegyezéssel szeretne felmondani!Lehet e belőle hátrányom ha nem írom alá,hanem arra várok hogy ő mondjon fel?
Már így is 10 nap telt el a szóbeli felmondása óta és nem enged munkába állni sem!

Köszönöm a választ!

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.19. 08:25

Kedves Concierge!
Elnézést kérek, de ez szvsz a közalkalmazotti törvény hatálya alá tartozik, abban meg nem vagyok aptödét. Annyit azért meg merek kockáztatni (én is tanítottam valaha), hogy a tantárgyfelosztás, a beosztás nem jelenti a munkakör megváltoztatását, ezt a munkáltató egyoldalúan határozza meg.
Másrészt azt hiszem - bár ebben már nem vagyok annyira biztos - ha a munkáltató nem tudja biztosítani a kötelező óraszámot, az nem járhat hátránnyal a közalkalmazott számára; a besorolási bérét akkor is meg kell kapnia.

Kovács_Béla_Sándor # 2009.01.19. 08:26

Törpi: írásba kaptad, hogy felmentettek a munkavégzés alól?

Egyébként közös megegyezést két esetben érdemes aláírni: ha magad is valóban menni akarsz, illetve ha a feltételek jelentősen jobbak, mint a munkáltatói rendes felmondásé.

concierge # 2009.01.19. 09:22

Kedves KBS!
Köszi a gyors választ!
Csak az a szörnyű, hogy a főnök nem akar nyilatkozni, csak szóban, viszont írásban kéri a választ.
Pedagóguséknál meg sajnos az a nagy helyzet, ha jogilag (bár laikusok vagyunk, s a főnök mindig a jogászára hivatkozik) ki is védünk valamit, akkor jön a csaknem kivédthetetlen, a pedagógus munkájának, alkalmasságának megkérdőjelezése. Az említett hangfelvétellel már el is kezdődött.
Mondom, nekünk elég lenne ha azt a büdös végkielégítést megadná, s nem tenné taccsra az asszonyt, ezzel együtt a családot.

Van egy eszement ötletem, hogy esetleg a jövőre nézve írásban kényszerítsük a fönököt nyilatkozatra:
Van egy gyerektartási perem. Ha ebben bizonyításként megírnám a bíróságnak, hogy ez a bizonytalan helyzet helyzet áll fenn, a jövő, és megélhetés nem megfelelően biztosított, ezért a másik gyerekem tartásának megállapításához bizonyításként kérje ki az élettársam iskolai vezetőjének hivatalos véleményét a párom jövőjével kapcsolatban, hiszen nem mindegy mennyi lesz a család jövedelme, tudom-e teljesíteni nagykorú gyermekem követelését a két kiskorúra is tekintettel. Elvileg a megkeresésre válaszolnia kell!

  • Sajnos még mindig nem tudom, hogy esélyegyenlőség megsértése ügyben a törvény melyik hatóságnál engedi meg az esetleges panasztételt.

Bárki, akinek van ötlete, szívesen látom!
Köszönöm!

törpi # 2009.01.19. 09:25

Kedves Kovács Béla Sándor!

A munkáltatóm előszőr elküldte a kolleganőmet aki az édesanyám volt.Ezek után ketten dolgoztunk volna a főnökkel,aki arra hivatkozott minden előzmény nélkül,hogy olyan feszültség alakúlt ki köztünk ami miatt velem se hajlandó együtt dolgozni!Igy nyomta az orrom alá a az elöre megírt közös megegyezeéses felmondást!Nem írtam alá,másnap bementem dolgozni és haza küldött!Hiába szerettem volna még ott dolgozni ha a főnök nem hajlandó!
Próbáltam egyezkedni,de max. 1 havi bért hajlandó kifizetni!
Azóta várok!Ő meg húzza az időt!
Milyen dátummal írjam alá felmondást szóban már 10 napja felmondott!?!
Van még egy probléma,lehet hogy terhes vagyok!Jó pár hónapja szeretnénk már babát!De biztosat még nem tudunk!Ha az vagyok,akkor viszont végképp nem tudom mit tegyek!
Lehet, hogy ezt is megsejtette a munkáltatóm és ezért van ez az egész!
Köszönöm válaszát!
Törpi

_Wasp_ # 2009.01.19. 09:40

Azonnal menj be dolgozni! Addig ne menj haza, amíg bizonyíthatóan fel nem mondanak neked. Mondd meg, mivel nem érkezett meg a felmondási papírod, ezért úgy tekinted, hogy fel sem mondtak neked. Amíg ez nem történik meg, minden nap jelenj meg a munkahelyeden, és addig ne menj haza, amíg írásba nem adják, hogy nem kell dolgoznod aznap.

Ha szóban mondanak fel, legalább egy olyan papírt írj, hogy a "szóban közölt rendkívüli felmondást jogfenntartással átvetted, ami ezt meg ezt tartalmazta, dátum." Tetess rá átvételi bélyegzőt a titkárságon, vagy írasd alá valakivel. Vagy vigyél tanút. Leginkább kettőt. Ha kerüli a lehetőségét a tanúknak és az írásbaadásnak a főnökség, akkor át akarnak verni. Ez esetben a szóbeli felmondás nem felmondás.

Az a baj, hogy ha azt mondják, hogy nem is mondtak fel neked, hanem csak eltűntél tíz napra, és nem tudsz ellenbizonyítani, akkor megállhat a napokban megteendő rendkívüli felmondás részükről. Az pedig sokba kerül neked...


_Wasp_

póker és jogi problémák ingyenes
és felesleges megoldása