Munkaviszony megszűntetése


nandy # 2010.09.07. 12:20

Hogy egyértelmű legyen:

A munkáltatói (üzemi) jogutódlás nem szakítja meg a munkaviszonyt. Így ha 5 éve dolgozol a cégnél és a jogelődjénél, akkor neked tv. szerint kéthavi végkielégítés jár, és a felmondási időt is 5 év után kell számítani.

nandy # 2010.09.07. 12:18

Nem lehet így... a könyvelő pedig általában nem ért a munkajoghoz...ennek ellenére sokan kontárkodnak önszorgalomból, hogy miért, nem tudom...

renoci # 2010.09.07. 12:12

Szeretném megkérdezni, hogy az üzemi jogutódlásnál az előző cégtől áthozott idővel lenne meg az öt évem. Így van még az a törvény hogy nekem 2 hónap végkielégítés jár? A könyvelőnk szerint, holnap meg is mutat valami törvényt, hogy 2006 körül eltörölték. A szabikat át lehet hozni, de a végkielégítésre nem vonatkozik. Ez elég érdekes, lehet így??

nandy # 2010.09.03. 12:06

renoci:

ide is leírom, hogy akkor jár táppénz, ha valóban keresőképtelen vagy, annak eldöntése pedig az orvos feladata!
De ha te már most tudod, hogy hamarosan táppénzre mész... érdekes.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.03. 05:19

csupán azt nem tudom eldönteni, hogy az én esetemre azt ott leírtak egyáltalán vonatkoznak-e.
Vonatkoznak. Az ún. üzemi jogutódlás teljesen tiszta esete. De valószínűleg perelnie kell az igazáért.

Természetesen nincs oka rá, hogy elfogadja a közös megegyezésre tett ajánlatot, mondjanak csak fel. A felmondás szóbeli közlése nem joghatályos.

Ilyen esetben a betegállomány alatti felmondási védelem fennáll,
Hogy állna fenn ilyen védelem a szabadság alatt?

nandy # 2010.09.02. 20:20

Így van. Sajnos.

bolondmelós # 2010.09.02. 18:21

Kedves Makikám!

Tapasztalt ügyvéd topictársam azt akarja írni ezzel, hogy gyes alatt a munkáltató KÖTELES:

  • visszavenni
  • ugyanabba a munkakörbe
  • a közben megtörtént bérfejlesztésekkel megemelt munkabérrel
  • a felgyülemlett szabadságok kiadásával

a kisgyerekes anyukát.

Tetszik vagy nem tetszik, EZ A TÖRVÉNY.
Ha megszegi a munkaadó, úgy be lehet érte perelni, hogy
sok pénzébe kerül. Mégis sok cég hazudik, maszatol, aláirat egy közös megegyezéses felmondást, szerződésmódosítást- holott ez egyoldalú döntés, sokszor ott van a kényszerítés, megtévesztés.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.02. 06:46

Közös megegyezéssel.

De azt annyiszor mondtuk már: a munkáltató nincs abban a helyzetben, hogy eldöntse, "visszaveszi-e" a fizetés nélküli szabadságát megszüntető munkavállalót.

Makikám # 2010.09.02. 05:58

Ikrekkel gyesen lévő anyuka határozott idejű munkaszerződése 2011-ben jár le. az anyuka szeretne visszamenni dolgozni, azonban a munkáltatója nem akarja visszavenni. hogyan lehetne munkaviszonyát jogszerűen megszüntetni?

bolondmelós # 2010.09.01. 16:48

Kedves KBS,
erre lyukadtam ki én is, de a vezető beosztású munkavállaló munkaviszonyát még nem vizsgáltam sosem.
Nincs jó indoka a munkaadónak, mert már megvan az utód, jól dolgozik, de mégsem jó vezetőnek, visszafokozva szerelőnek

Remélem, nem mennek bele mint az igába hajtott fejű ökör.
Tudatosítanám a munkaadóval, hogy van jogászom.
Igaz, erre biztos nem ijednének meg, de talán gondolkodnának.
A fizetéscsökkentést nem írnám alá, a többit esetleg.
Akkor merjenek kirúgni!Úgy már nem számítok vezető beosztásúnak, és már csak a viselkedésem miatt tehetnek lapátra, a válság miatt aligha, vagy rendkívüli indokok miatt.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.09.01. 08:40

akár el is bocsáthatják, de indokolniuk kell a felmondást,
No ez az! Itt mivel tudnák indokolni? Azzal aligha, hogy a szervizben már nincs szükség vezetőre. (Egyébként ha vezető beosztású dolgozónak minősül, tehát nem csak a munkaör elnevezése szerint az, akkor speciálsi szabályok vonatkoznak rá. Így például éppenséggel könnyebb neki felmondani.)

bolondmelós # 2010.09.01. 07:17

Kedves Csilla,

szerintem ez eléggé munkakör módosítás, de munkaszerződés módosítással jár együtt.
Csak együttesen közös akarattal és belegyezéssel módosítható, viszont ha a párod nem megy bele, akár el is bocsáthatják, de indokolniuk kell a felmondást, ami akár meg is támadható. Szerintem forduljatok ügyvédhez.
Nem lehet, hogy lapátra akarják tenni alapból?
Ha maximálisan elégedettek a munkájával, akkor
nem léptetik vissza a ranglétrán.

A régebben kirúgott dolgozót visszaveheti a cég, erre nem tudok ellenkező jogszabályt,ha nem tiltja vmi, meg akkor ha a house policy mást mond.

Bencze Csilla # 2010.09.01. 06:06

Kedves Fórumozók!

Az alábbiakban szeretnék segítséget kérni!

Páromat közel 3 hónapja kinevezték munkahelyén szervízvezetőnek, amiről munkaszerződést is kapott. Előtte autószerelő volt a beosztása. Elvégezte a műszaki egyetemet, diplomája lett, így szervízvezető lett a beosztása. A tegnapi nap folyamán közölték vele, hogy "visszaminősítik" autószerelőnek, mondván a munkájával maximálisan meg voltak elégedve, csak találtak valaki mást erre a munkakörre.
Kérdésem az lenne, hogy megtehetik-e azt, hogy vezető beosztásból "visszamínősítik" az embert, van-e erre valamilyen törvény, illetve azt megteheti-e a cég, hogy olyan embert vesz vissza, akinek egyszer már felmondott.

Köszönettel: B. Csilla

Dödölle1 # 2010.08.31. 11:03

Közel 25 év közalkalmazotti jogviszony után elmentem egy magáncéghez. Mivel addigi fizetésem dupláját kerestem, nem foglalkoztam igazán a formaságokkal. Átadtam minden papírt és vártam ,mikor szólnak aláírás miatt. Ez nem történt meg…teltek a hónapok és rengeteg munkám volt…fizetésem egyik felét számlára, másik felét kézbe kaptam. Közben folyamatosan ostromoltam a főnökömet, hogy hozza már a munkaszerződé­sem…kérdeztem bejelentettek-e már. A válasz annyi volt, hogy ő ezzel nem foglalkozik, hívjam az illetékest. Felhívtam és közölte, na aggódjak, be vagyok jelentve. Kicsit furcsáltam a dolgot, hiszen nem írtam alá semmit. Az idő ment, munka mint a tenger, közben otthoni problémák, ahogy lenni szokott. Megint kiesett a fejemből a dolog. Most, hogy a lányom iskolájába munkáltatói igazolás kell,, felhívtam a könyvelőt és kértem állítson ki egyet. Közölte, hogy én csak megbízási szerződéssel vagyok náluk. (????) 2010.02.01. óta dolgozom a cégnél.
Kérdéseim: nem is tudom, mit kérdezzek, mert nem tudom, most mi is van igazán. Hogyan befolyásolja ez az egész a jövőbeni munkámat majd máshol.? Elveszett-e a folyamatos 25 évem és elölről kezdek mindent? Egyáltalán mennyi ideig lehet valaki megbízási szerződéssel? Mit tehetek vagy sem? Válaszát köszönöm! Katalin

  1. Kérje el a megbízási szerződés egy példányát és tanulmányozza át annak tartalmát.
  2. Foglalkoztatójával tisztázza, hogy miben állapodtak meg és ehhez képest ténylegesen mi történt.
  3. A választól függően döntsön mit kíván tenni. (Ahogy Nandy jelezte -ha a feltételek fennállnak- pl. fordulhat az OMMF területi szervéhez, kérheti a munkajogviszonnyá történő átminősítést....

Tárgyban küldök egy részletes összefoglalót....

nandy # 2010.08.30. 20:46

Attól még, hogy megbízási jogviszonyként kezeli a cég... könnyen átminősítheti egy ellenőrzés munkaviszonynak. azt te tudod, hogy hagysz-e mindent a régiben, vagy teszel ellene.

Ragazzo # 2010.08.30. 19:19

Kedves Drótibaba!

Én nem vagyok jogász de részben tudok válaszolni a kérdésre. Véleményem szerint a megbízási szerződés nem a legszerencsésebb dolog de még mindig jobb mint a semmi. Amennyiben megszűnne a munkaviszonya akkor álláskeresőként nem jár ellátás utána de ha jól tudom a szolgálati időbe azért beleszámít. Azt hogy valaki be van-e jelentve több helyen is meg lehet nézni. A munkaügyi kirendeltégeken meg lehet nézetni az erre szakosodott programban bár nem mindig ad pontos választ. Amennyiben van ügyfélkapus hozzáférése akkor a legpontosabban az OEP honlapján keresztül tudja ellenőrizni a jogviszonyokat.

drótibaba # 2010.08.30. 12:09

Tisztelt Ügyvéd úr!

Lehet, hogy nem ezen a fórumon kéne feltennem kérdésem....
Közel 25 év közalkalmazotti jogviszony után elmentem egy magáncéghez. Mivel addigi fizetésem dupláját kerestem, nem foglalkoztam igazán a formaságokkal. Átadtam minden papírt és vártam ,mikor szólnak aláírás miatt. Ez nem történt meg...teltek a hónapok és rengeteg munkám volt...fizetésem egyik felét számlára, másik felét kézbe kaptam. Közben folyamatosan ostromoltam a főnökömet, hogy hozza már a munkaszerződésem...kérdeztem bejelentettek-e már. A válasz annyi volt, hogy ő ezzel nem foglalkozik, hívjam az illetékest. Felhívtam és közölte, na aggódjak, be vagyok jelentve. Kicsit furcsáltam a dolgot, hiszen nem írtam alá semmit. Az idő ment, munka mint a tenger, közben otthoni problémák, ahogy lenni szokott. Megint kiesett a fejemből a dolog. Most, hogy a lányom iskolájába munkáltatói igazolás kell,, felhívtam a könyvelőt és kértem állítson ki egyet. Közölte, hogy én csak megbízási szerződéssel vagyok náluk. (????) 2010.02.01. óta dolgozom a cégnél.
Kérdéseim: nem is tudom, mit kérdezzek, mert nem tudom, most mi is van igazán. Hogyan befolyásolja ez az egész a jövőbeni munkámat majd máshol.? Elveszett-e a folyamatos 25 évem és elölről kezdek mindent? Egyáltalán mennyi ideig lehet valaki megbízási szerződéssel? Mit tehetek vagy sem? Válaszát köszönöm! Katalin

Serendipity # 2010.08.28. 12:23

Köszönöm a gyors választ nandy. Munkáltatói rendes felmondásra gondoltam...

nandy # 2010.08.28. 11:44

De gondolom ha munkám vagy a hozzáállásom nem megfelelő akkor minimum írásbeli fegyelmimnek kellene lennie.

Nem feltétlenül! Csak akkor nem téged küldenének el, ha minden más, az adott munkakörben dolgozó (vagy beosztható) munkavállaló hasonló szakképzettséggel, hozzáállással rendelkezik. De azt nehéz lesz bizonyítani, hogy aki maradt (helyetted), az kevésbé alkalmas a munkavégzésre, hiszen ennek megítélése eléggé szubjektív.

hopihe25 # 2010.08.28. 11:28

nandy köszönöm a választ. Igen van KSZ de nem gondoltam,hogy fontos leírnom. Mit értesz azon,hogy a mondat második fele gumiszabály? Vagyis akkor mégis jogszerűen küldtek el? De gondolom ha munkám vagy a hozzáállásom nem megfelelő akkor minimum írásbeli fegyelmimnek kellene lennie. De nekem nincs mert nem kaptam.Akkor most mit tehetek vagy tehetek-e egyáltalán valamit? Vagy törödjek bele,hogy ez van és mostantól én is a munkanélküliek táborát gyarapítom. A válaszod előre is nagyon szépen köszönöm. Elnézést kérek,hogy elsőre nem írtam le világosan a helyzetet.

nandy # 2010.08.28. 11:15

Serendipity:

Nincs ilyen változás! Megjegyzem, hogy eddig is volt lehetőség táppénz alatt megszüntetni a munkaviszonyt (rendkívüli felmondás, vagy közös megegyezés). Vagy ha lejár a határozott idejű szerződés.

nandy # 2010.08.28. 11:13

hopihe:

A Kollektív Szerződés tartalmazhat a törvénytől eltérő rendelkezéseket, főleg, ha azok a munkavállaló érdekeit szolgálják.
Ha a te cégednél valóban ez áll a KSZ-ben, akkor valószínűleg jogtalan a felmondás, bár a mondat második felét kissé gumiszabálynak érzem...

(Megjegyezem, eddig egy szót sem szóltál arról, hogy van Kollektív Szerződés......)

Serendipity # 2010.08.28. 10:28

Kedves Fórumozók!
A segítségeteket szeretném kérni. Május végén hallottam valamit arról, hogy július 1-től változtatni fognak a felmondási tilalom szabályain (táppénz alatt is fel lehet mondani, illetve nem jár felmondási védelem). Érdeklődni szeretnék, mit tudtok erről? Életbe lépett a változás vagy csak terv volt és maradt minden a régiben? Fontos lenne! Előre is köszönöm.

hopihe25 # 2010.08.28. 08:29

Kedves nandy és Kovács Béla Sándor! Köszönöm szépen a válaszokat!Igazán elszomorító,hogy a munkáltató bármit megtehet:(. 15év után egyik napról a másikra kiteheti az embert az utcára:( Én egyébként ezt azért kérdeztem mert a munkáltató nen szűnik meg csak kissebb létszámal működik tovább és a kollektív szerződésben az áll:Rendes felmondásal nem szüntethető meg a munkaviszony. a).......b)...... c)"A munkavállalónak 2 vagy több kiskorú gyermeke (eltartotja) van,és őket egyedül neveli,feltéve,hogy a munkavállaló munkához való hozzáállása,alkalmassága megfelelő."d)......Akkor ezek szerint semmit nem jelent,hogy mi áll a kollektív szerződésben! Igázán ez az elszomorító:(((Köszönöm szépen mégegyszer a válaszokat!Továbbá minden jót kívánok!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.27. 11:34

Hópihe, mi azt honnan tudhatnánk, hogy az indoklás valós-e? (Szociális szempontok általában nem játszanak a felmondás jogszerűségének megállapításában.)