Munkaviszony megszűntetése


nandy # 2010.08.27. 11:30

hopihe25:

A munkáltató saját maga dönti el, hogy leépítéskor kit tart meg és kit nem. Nem az a kérdés, hogy ki hány gyermeket nevel.

nandy # 2010.08.27. 11:28

tatti:

Rosszul gondolod. Teljesen mindegy, hogy milyen ok miatt szűnik meg a telephely... A munkakör azzal együtt megszűnt, így a felmondás jogszerűen, valós indok alapján történt.

hopihe25 # 2010.08.27. 11:26

Tisztelt Ügyvéd Úr! Engem 17.én műszak vége elött fél órával hivattak a személyzetire,akkor még nem is selytettem miért,hát mikor felértem egyből megtudtam a felmondasom ott hevert az asztalom meg két másik kolégámé is akiket szintén felhivatták. Két felmondás volt egy közös megegyezéses meg egy rendes felmondásos a munkáltató fekészült volt minket hidegzuhanyként ért.A koléganőm mondta nem írja alá azt mondták hiába nem írja alá attól még ugyan ugy érvényes tehát végül mindhárman aláírtuk de persze csak a rendes felmondást a közösmegegyezésest nem. Az indoklásban azt irja:" Az Ön munkaviszonyának megszüntetésére a munkáltató müködésével összefüggő ok miatt kerül sor.A vállalatcsoport eladásával kialakult helyzet, a Sirocco piac elvesztése miatt a minőségbiztosítás szolgáltatásaiban bekövetkezett csökkenés szükségessé teszi többek között a bérköltség csökkentését,a külömböző területek átszervezését és egy létszámában kisebb,de müködésében hatékonyabb szervezet kialakítását annak érdekében,hogy a hatékony és versenyképes üzemelés fennmaradjon az említett negatív hatások ellenére."Tehát a munkám ellen semmi kifogása nem volt mégis elküldött annak ellenére ,hogy egyedül nevelem két kiskorú gyermekem akik 10 és 4 évesek. A kérdésem az lenne ,hogy jogos volt-e az elbocsájtás? Egyedülállot el küldhet a munkáltató ha két kiskoruról kell gondoskodnom? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm! Tisztelettel:hopihe25

tatti # 2010.08.26. 08:27

Köszönöm, Béla. Ezt tudom. De ebben az esetben semmi lehetőség nem marad? Hiszen a munkáltató "hibája" a munkakör megszűnése. Vagy rosszul gondolom?

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.26. 08:25

A munkakör megszűnése megfelelő rendes felmondási ok.

tatti # 2010.08.26. 08:23

Sziasztok. Adott egy magyarországi multi kereskedőcég, országosan több kereskedelmi egységgel. Némelyik bérlemény. Az egyik bérelt ingatlanban többszöri írásbeli felszólítás ellenére hónapok óta nem fizet bérleti díjat,ezért a tulajdonos az ingatlant lezárja, így a további működtetés lehetetlenné válik. A cég ezért szélnek ereszti az adott egység alkalmazottait, miközben többi egysége továbbra is zavartalanul működik. Lehet-e a menesztett dolgozóknak bármilyen kártérítési vagy egyéb anyagi igénye?

köszönöm
tatti

nandy # 2010.08.25. 08:20

Eszti, kérlek, állítsd le magad.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.25. 07:11

Miért ne venné át? Ha megtagadja az átvételt, felvesznek róla egy jegyzőkönyvet, két tanú aláírja, azzal passz. A határidő onnan kezdve ketyeg, és közben nem ismeri a felmondás tartalmát, így megtámadni se tudja.

Eszti08 # 2010.08.24. 20:17

sppilu!

Ne írd alá és ne is vedd át, majd kipostázzák.

(Laikus)

bolondmelós # 2010.08.24. 13:48

Na akkor így támadható a felmondás ténye.

Anno írtam egy másik jogászfórumnak:
a válasz lényege :A maga panaszai valósak, nem annyira a válasz hanem a megerősítés kellett Önnek hogy van miért kiállnia.
Kedves sppilu te eldöntötted, hogy perre viszed,
jogod van perelni a munkáltatód, pedig ő ezt biztos nem szeretné.

Szerintem, ha egy jó üzlet jól pörög, akkor nem fogják a bérletet felmondani. Kellett nekik még egy jó indok, hogy ne tudjál mit mondani, meg sajnáld őket, hiszem így a munkáltató is "áldozat".
Közös megegyezéssel akart elküldeni, jól tetted hogy nem írtad alá, és jól vágtál vissza neki, bár ezt a fajta megszüntetést is meg lehet támadni. A rosszul vagy hamisan indokoltat és ilyen körülmények mellett
a rendes felmondást be kell támadni.

Ugye nem részegen beszélgettetek?

sppilu # 2010.08.24. 11:04

a munkakör nem szűnik meg, hiszen már most keresnek embert e helyemre, helyünkre. a bérlet felmondása pedig úgy hiszem október végén lesz hivatalos. de épp az előbb hívott. hogy menjek be megbeszélésre, utána kicsit többet tudok majd.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.24. 10:55

Kíváncsi vagyok, mi lesz a felmondás indoklása. Én a munkakör megszűnésével indokolnám, hiszen felhagyott az üzemeltetéssel. (Azt mondtad, felmondta a bérletet.)
Ha így tesz, nemigen tudsz mit csinálni.

sppilu # 2010.08.24. 09:49

Tisztelt fórumozók!
Esetem melyben segítséget, tanácsot kérnék a következő:
Tegnapi napig töltőállomás kezelőként dolgoztam egy benzinkúton lassan már három éve határozatlan idejű szerződéssel egy Bt-nek mely bérelte a kutat.
Múlt héten történt, miután ledolgoztuk a 12 órás munkaidőnket két kollégámmal, majd átadtuk a műszakot, megcsináltuk az elszámolást, szóval mindent megtettünk annak rendje és módja szerint. Ezután kimentünk és beszélgettünk kicsit mielőtt hazaindultunk volna.
Mint utólag kiderült, ez idő alatt megfordult a kúton valamilyen "nagyon nagy" főnök akinek ez annyira nem tetszett, hogy azonnal ki akart rúgatni mindenkit aki ott volt. Főnököm -a Bt tulajdonosa- próbált minket azzal védeni, hogy munkaidő után voltunk, és nem csináltunk semmi olyat amit tilos volna, de sajna nem vezetett eredményre.
Most ott tart a dolog, hogy ő mint bérlő felmondott, de minket ki kellet rúgnia. Viszont innen van az a rész amiben segítséget, illetve tanácsot kérnék.
Ő közös megegyezéssel akarta elintézni a felmondást de mi mondtuk, hogy csak akkor írjuk alá, ha benne lesz az indoklásban ami valójában történt (ami igazából SEMMI). Ő ennek mondhatni nem örült, de nem volt más választása.
Valószínűleg ő egyoldalúlag fel fog mondani nekünk amit, ha jól tudom nem kell aláírnom, csak annyit, hogy átvettem.
Én viszont az esetet nem vagyok hajlandó annyiban hagyni, és szeretném tudni milyen lehetőségeim/kilátásaim vannak, lehetnek.
Nagyjából ennyi volna az esetem, kérem ha tudnak segítsenek.
Válaszaikat előre is köszönöm.

Verácska* # 2010.08.23. 12:59

Üdv Nandy,

nem, a cég kollektív szerződésében- akivel munkaviszonya van.

Verácska

nandy # 2010.08.22. 12:52

A bank Kollektív Szerződésében?

Verácska* # 2010.08.22. 12:46

Kedves Nandy!

Kollektív szerződésben rögzítve van, hogy mi jár a cég felmondása esetén.

Üdv, Verácska

nandy # 2010.08.22. 12:06

Verácska:

A férjed a kölcsönbeadó céggel áll munkaviszonyban.
A kölcsönbeadó cég simán felmondhatná a munkaviszonyt rendes felmondással, ha 30 napon belül nem tudja más céghez kihelyezni a férjedet.

De végkielégítést nem kell fizetnie.
95. § (1) A munkavállalót végkielégítés illeti meg, ha munkaviszonya a munkáltató rendes felmondása vagy jogutód nélküli megszűnése következtében szűnik meg.

193/P. § (1) Kölcsönzés esetén e törvény ... 91-96. §-ai, ... nem alkalmazhatók.

nandy # 2010.08.22. 11:58

Ancikka:

Ha tőled levonták a nyugdíjjárulékot, és ezt igazolni tudod (bérjegyzék), akkor semmi gond.
Akkor sincs nagy gond, ha nincs ilyen igazolás, hiszen törvény szerint a munkavállaló esetében igazolás hiányában is vélelmezni kell a levonás tényét.

Ancikka # 2010.08.22. 07:59

anor69.-nek üzenném és kérdés a Jogászokhoz is.

Kedves Fórumozó!

Mélyen egyetértek Önnel,én is egy forumozó vagyok.Nekem a múlthónapban szűnt meg a munkahelyem.Én azt szerettem volna ha a munkáltatóm mond fel.A könyvelő meggyőzött jobb a közösmegegyezés.Nekem kiadták a papírt kivéve ,a TB kiskönyvet de megkapom.Nekem az a gondom,hogy ugyan mindig megkaptam a bérpapírokat az elmúlt nyolc évben, de attól még,hogy a köynvelőnk kiállította tudom,hogy a régi cégekben volt amikor nemtudták fizetni a járulékokat. Az elmúlt idő alatt én is már a 3.cégben voltam bejelentve. Nagy dilemma nekem is,hogy lesz e valaha nyugdíjam ha kiderül,mondjuk,hogy évekig nemfizettek.A tulaj itt is ugyan az maradt az ujjonan megalakult cégben is és nemvolt csődeljárás hanem kitudja milett az előző cégekkel és miért,de soha sem érdekelt.Az elmúlt kétévben biztosan fizettek utánnam mert voltam betegállományban és most is abban vagyok.Én azt gondolom vagy a Fiumei OEP.-nél vagy a TB.-nél tudnák megmondani.És ha nemfizettek utánam vagy Ön után sem akkor kérdés,hogy utólag belehet e rajtuk hajtani és egyáltalán lehet e valamit tenni. Én nagyon szerettem a főnökömet, és imádtam a munkahelyemen lenni persze most mélyen csalódtam bennük mert nehézségekkel küzdenek most is és nemgondoltam volna,hogy én is a leépítettek között leszek.De bennem semmi rossz szándék nincs,csak én is szeretném tudni valyon fizettek e utánnam is.Talán itt tudna egy jogász segíteni én sem tudom mi a megoldás.Nekem is még tartoznak kéthavi béremmel bizom bennük meg is kapom.A jómegoldást én sem tudom.

anor69 # 2010.08.21. 11:44

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni, mielőtt döntenék. Jelenlegi munkáltatómnál novemberben lesz 1 éve hogy dolgozom. Előtte munkanélküli járadékon voltam mert az előző munkahelyem megszűnt. Idén tavasszal kiderült, hogy a munkáltatóm(egy kis kft) az adóbevalláshoz szükséges igazolásokat nem tudja kiadni ,mert a kötelező járulékokat nem fizette utánam. Május 19.-én végül is kiadta az igazolásokat,az elmaradt bérpapírokat stb. A nagyobbik gondom az ,hogy rendszeresen nem fizeti a munkabért időben,jelenleg 2 hónappal van elmaradva, ezenkívül bérpapírt sem kapunk. Tudomásomra jutott ,hogy időközben a tulajdonos egy másik céget alapított júliusban és a jelenlegi munkahelyünk átköltözött egy új helyre,az új cégnévvel. Az új céggel nincs munkaszerződésem,viszont minden maradt a régiben,a munkám a főnököm stb...Sajnos nem vagyok olyan helyzetben anyagilag ,hogy bírósághoz forduljak vagy pereskedjek,ezért is nem léptem még,mert eddig, ha késve is ,de legalább volt munkabér… Most azonban már annyira tarthatatlan a helyzetem anyagilag,hogy lépnem kell mindenképp mert tovább nem dolgozom ingyen...A főnök szerint majd lesz fizetés amint lesz bevételünk,viszont én fix béresként vagyok és nem jutalékos rendszerben.... Mit tegyek most? Felmondhatok-e rendkívüli felmondással? Hogyan tudom elérni ,hogy mihamarabb fizessen és kiadja a papírjaimat? És egyáltalán kinek kell felmondanom, ha a régi cég ellen csődeljárás van, az új cégnél meg nincs munkaszerződésem? Kérem,segítsetek kiigazodni ebben az ördögi körben. Előre is köszönöm!

Verácska* # 2010.08.21. 09:57

Tisztelt Kovács Béla Sándor Úr!

Férjem helyzete a következő,egy banknál dolgozik mint kölcsönzött munkaerő.A bank a munkát pár évente megpályáztatja üzemeltető cégekkel és most másik cég nyerte el a pályázatot.A mostani cég még pár éve jogfolytonossan vette át a férjemet, de az új cég nem akarja ezt tenni.A jelenlegi cégnél már szóban ajánlották, neki hogy mondjon fel ő (így nem jár neki végkielégítés)örüljön, hogy van állása az új cégnél is.(Magyarországon olyan kedvesek a munkáltatók)
Én úgy látom, hogy felmondani nem szabad, mert nem látott az új cégtől szerződést és elbukná a végkielégítést is.Mi a teendő?
Írjunk levelet a mostani cégnek, hogy hol kívánja foglalkoztatni férjemet a továbbiakban? Ha nem tudja, és ezt írásban közli, akkor köteles végkielégítést fizetni?
Az új cég addíg nem ad szerződést amíg a másik céggel érvényes a szerződés?Mit lehet tenni, mert 3 havi végkielégítés jár a férjemnek.

Az én helyzetem sem túl rózsás,szeptember elején lejár a felmondási védelem(kismama vagyok)és úgy tűnik, hogy cégem el akar küldeni.Esetleg felajánlhat olyan munkakört amit nem tudok vállalni családi okok miatt.Kötelezhet rá, hogy mondjak fel mert nem vállalom a felajánlott munkakört vagy el küldhet rendes felmondással?

Segítéségét előre is köszönöm,Verácska

Kovács_Béla_Sándor # 2010.08.12. 18:39

Igen.

mona12 # 2010.08.12. 16:34

Sziasztok!

Azt szeretném kérdezni, hogy ha 4 órás bejelentett munkaviszonyom van és már lejárt a 3hónapos próbaidő akkor a munkáltatóm kötelezhet e a felmondási idő letöltésére ha én mondok fel? Előre is köszönöm a segítséget.

Naina # 2010.08.11. 08:43

Mbea, sajnálom, hogy így alakultak a dolgok.
A közös megegyezést csak tévedés, megtévesztés, fenyegetés esetén tudod megtámadni. Ha ezek közül bármelyik is fenn állna, gondolom nincs szüksége egy kismamának az állandó idegeskedésre. Ez az eljárás pedig bizony azzal járna...

Naina # 2010.08.11. 08:33

Szutyika, jogosult vagy költségkedvezményre, 2010. január 1-vel megváltoztak a szabályok.

73/2009. (XII. 22.) IRM rendelet