Munkaviszony megszűntetése


fulike # 2010.04.06. 18:45

Elfelejettem megírni hogy még a fizetésemet sem kaptam meg. Köszönöm a válaszokat. Mivel vagyonőr voltam és erre a hónapra értelem szerűen nincs beosztásom így nem tudnék hogy bemenni ha akarnék sem. :D

joska 83 # 2010.04.07. 07:48

Tisztelt válaszadó.
A munka viszonyom megszűnt április 1 -l .A munka szerződésem 8 órás munka viszonyról szól de csak 2 hónapig volt így mert a tudtom nélkül 4 órába lettem bejelentve.Ebben az évben 2 hetet dolgoztam de az se lett még a mai napig kifizetve.A papírjaimat nem hajlandó ide adni csak ha elmegyek vele valahova hogy ott aláírjuk de én nem megyek sehova mert tudom hogy meg akar fenyegetni a munkáltatóm hogy írjam alá.A felmondásomat sms-be közölte arra hivatkozva hogy nem tud elérni hol ott rokoni kapcsolatba állunk tehát tudja hol lakom .Állási időt sem fizet már 4 hónapja de csak nekem nem idézem :neked nem kell dolgozni mert nincs hiteled. Várom válaszuk előre is köszönöm

végrehajtó1 # 2010.04.07. 07:54

Ha van munkaszerződésed akkor fordulj m.bírósághoz.

nandy # 2010.04.07. 08:42

fulike: Ha nincs beosztásod, akkor az állásidőre bér jár!

baba2284 # 2010.04.08. 13:04

Sziasztok!
Következő ügyben szeretném a segítségeteket kérni:
a pozícióm e hónap 30-ával megszűnik. Ma behívtak a személyzetibe, ahol azt mondták hogy akkor holnap felmondanak nekem rendes felmondással és mivel ők igényt tartanak a felmondási idő felére ezért az holnap után el is kezdődne, gyakorlatilag pont a hónap végén lennék utoljára. Kérdésem az lenne, hogy nem csak harmincadikán kellene aláírnom a rendes felmondást? Vagy ez teljesen jól van így, ahogy ezt teszik.

Várom mielőbbi válaszukat, ez nagyon fontos nekem, mert holnap ezt le akarják zárni velem.

Köszönettel

Sücy # 2010.04.08. 13:09

baba2284, a rendes felmondást akkor közli a munkáltató, amikor akarja...(ha nem vagy védett...)
Viszont Ön dönti el, hogy a felmondási idő melyik felére megy be dolgozni.

Brekeke # 2010.04.08. 15:27

Kedves Segítők!

Lenne egy-két kérdésem!
Megszüntetheti- e a munkáltató a munkaviszonyt kizárólagosan szóban? Írásbeli felmondó nyilatkozatot nem kellene írnia? (ha erre egyébként kötelezte magát szerződésben). Ha nem adja ezt oda, akkor erre hogyan lehet "felszólítani", ha az ember már levélben is átküldte,ez irányú kérését és nem jött rá válasz?
Valamint,telefonbeszélgetésről készült hangfelvétel (nem manipulált) szolgálhat-e bizonyítékként?
Előre is köszönöm a segítségeket!

Üdvözlet.

végrehajtó1 # 2010.04.08. 15:38

Tekintettel arra hogy munkaszerződést csak írásban lehet kötni ezért megszüntetni is csak írásban lehet.

Ha nem adja ezt oda, akkor erre hogyan lehet „felszólítani“,

Miért kellemne felszólítani?Ha nem adta írásba akkor él a munkaszerződés.

Brekeke # 2010.04.08. 15:52

Köszönöm a gyors segítséget!

Ebben az esetben- "még él a munkaszerződés",- a munkaadó, viszont nem teljesíti a szerződésben foglaltakat,(kötelezettségeit), így tehát szerződést szeg!? Ugye jól értelmezem?
A felmondó nyilatkozatot,a bánatpénz miatt nem akarja odaadni, viszont foglalkoztatni sem hajlandó. Ezért vetődött fel a kérdés a felszólításra.

nandy # 2010.04.08. 17:36

baba2284, a rendes felmondást akkor közli a munkáltató, amikor akarja…(ha nem vagy védett…)

Védettség alatt is közölhető a felmondás, de a felmondási idő nem kezdődhet el a védettség ideje alatt. Pl. ha április 30-ig áll felm. védelem alatt, akár ma is közölhetik vele, hogy május 1-től felmondanak.

timike62 # 2010.04.12. 08:12

Sziasztok!

Sürgős segítségre lenne szükségem. A páromnak felmondtak, szóban kb 20 ember előtt közölték vele, hogy másnaptól nem kell bejárnia. Azóta se felmondást nem kapott írásban, de az elmaradt fizetéseket sem. (igen több is van) Már 3x volt bent a munkahelyen, mert azt ígérték neki, hogy bent lesznek a papírjai. Így nem tud másik munkahelyet keresni sem, de munkanélkülire jönni sem. 9 éve van a cégnél, tehát járna végkielégítés is. Pénzből él az ember. Segítsetek mit tegyünk? Ja és az adóbevallást nem csinálják meg, de még vissza sem adták.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.12. 09:10

Felmondást csak írásban lehet közölni. A szóban közölt felmondás jogszerűtlen, így a munkaviszony megszüntetése jogellenes. Bírósághoz lehet fordulni, de azt, hogy a szóbeli felmondás megtörtént, vita esetén bizonyítani kell.

timike62 # 2010.04.12. 10:38

Köszönöm a felvilágosítást. Attól tartunk megpróbálja majd húzni az időt pl azzal, hogy személyesen nem jelenik meg csak beküldi a papírt, amire mondjuk közös megegyezést ír. Ezt értelem szerűen nem fogadhatjuk el, hiszen mint említettem végkielégítés is járna. Mi az az idő amin belül ki kell fizetnie a tartozásait plusz végkielégítés plusz felmondási időre járó átlagbér? Ott akar majd kitolni velünk ahol tud. És ha jól tudom munkanélküli sem jár, ha nem viszi be x időn belül a papírokat, amiket ugye önhibáján kívül nem tud.

Angers # 2010.04.15. 20:18

Tisztelt Szakértő!

Március végén járt le a gyesem, április 2-án közölték velem a rendes felmondást. A felmondási idő május elején indul, betartották a 30 napos védettségi határidőt. Tudom, hogy ez így szabályos.
Szeretném megtudni, hogy az is rendben van-e jogilag, hogy 10 nap szabadságot kivetettek velem, majd a fennmaradó napokra felmentettek a munkavégzés alól. Azt olvastam ugyanis, hogy a munkáltató köteles kifizetni az időarányosan járó, ki nem vett szabadságot. Ez így van? Le is írták, hogy kérik a 10 nap szabit kivenni szíveskedjem.
A járandóságaimat már kifizették, noha én a szabi helyett táppénzen vagyok.

Szóval szeretném megtudni, hogy szabályosan vetették-e ki velem az időarányosan járó szabikat.

Segítségét előre is köszönöm!

Üdvözlettel: Kobialka Krisztina

gergelyanikó # 2010.04.15. 22:29

Üdvözlök mindenkit!

Az lenne a kérdésem, hogy 5 év munkaviszony után tavaly megszűnt a munkám, ezután munkanélküli járadékot kaptam, de 4 hónap után sikerült megint elhelyezkednem.
Most úgy néz ki, hogy ennek az állásnak is lőttek.
Csak 3 hónapot dolgoztam itt. Ez után kaphatok munkanélküli segélyt?
Köszönöm

Angie6 # 2010.04.16. 05:28

Kedves Szakértők!

Rendkívüli felmondással akar a munkáltató felmondani. Egy írásbeli figyelmeztetésre hivatkozva, amiben sem szándékosan, sem súlyosan nem tettem kárt. Szóval, ha így mondd fel, azt kénytelen vagyok elfogadni? Esetleg utána a munkaügyi bíróságra mehetnék "reklamálni".

Köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.16. 06:18

A jogod megvan hozzá.

De nyilván nem a figyelmeztetés az indok, hanem az a magatartás, ami miatt a figyelmeztetést is kaptad. No, azt kellene konkrétan leírni, ha érdemi választ szeretnél kapni.

Angie6 # 2010.04.16. 07:11

Nem írattam alá az ügyféllel a táppénzes papírját (pedig többször is szóltam, h jöjjön be, amit nem vettek figyelembe), és ez nem először fordult elő. Munkaköri leírásom: egyéb irodai nyilvántartó.

hveronikah # 2010.04.16. 08:41

Tisztelt Kovács Béla Sándor!

Segítségét szeretném kérni, mert igen különös helyzetbe kerültem. Április 1-jétől kezdve határozott idejű munkaviszonyt létesítettem egy céggel. Egy májustól induló utazási iroda vezetésével bíztak meg. Csakhogy ez az utazási iroda nem fog megnyitni, mert a franchise partner által támasztott követelményeknek nem tudott a cég eleget tenni, illetve az önkormányzattól sem kapott meg minden engedélyt. A cégtulajdonos így azt találta ki, hogy nem a szerződésben szereplő helyszínen, hanem máshol bérel egy kis irodát és ott majd online értékesítem az utakat, tehát nem azt fogom csinálni és nem ott ami a szerződésben szerepel. Nyilvánvalóan nem szeretnék úgy kijönni a helyzetből, hogy aztán még nekem kelljen fizetni. ..A fentiek adhatnak okot munkavállalói rendkívüli felmondásra?

Válaszát előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.16. 09:38

ügyféllel a táppénzes papírját

Öööö... Azt gondolod, hogy most értem? Túlbecsülsz...

Kovács_Béla_Sándor # 2010.04.16. 09:46

Veronika, ha a tényleges munkába állás még nem történt meg, akkor a munkaviszony létre sem jött. [Mt. 78. § (1)]
Ha erre hivatkozol, akkor a munkaviszonyt nem kell megszüntetni - mert nincs is. Igaz, ez esetben az esetleg kapott munkabért is vissza kell fizetni.

Ha a munkaviszony létrejött, akkor a rendkívüli felmondásra nem látok megfelelő indokot.
Igaz, hogy munkaszerződést módosítani nem lehet egyoldalúan - de épp a munkavégzés helye kivétel, ami feltételekkel megváltoztatható, a munkaköri leírás pedig nem része a szerződésnek.

nandy # 2010.04.16. 10:12

Angie:

Ha felmondanak rendkívülivel, azonnal fordulj bírósághoz.
A rendkívüli felmondás abban az esetben jogos, ha a munkavállaló

  • a munkaviszonyából származó lényeges kötelezettségét (ez máris kérdéses)
  • szándékosan vagy súlyos gondatlanságból(ez nem igaz)
  • jelentős mértékben (ez sem)

megszegte.

Mivel a három feltételből kettő eleve nem adott, ezért nem élhetnek rendkívüli felmondással.

Azt egyébként én sem értem, hogy milyen papírt kellett volna és kivel aláíratnod??? A táppénzes igazolást csak az orvos írhatja alá. Az igénylést pedig a munkáltató.

gergelyanikó # 2010.04.16. 11:38

Üdvözlök mindenkit!

Az lenne a kérdésem, hogy 5 év munkaviszony után tavaly megszűnt a munkám, ezután munkanélküli járadékot kaptam, de 4 hónap után sikerült megint elhelyezkednem.
Most úgy néz ki, hogy ennek az állásnak is lőttek.
Csak 3 hónapot dolgoztam itt. Ez után kaphatok munkanélküli segélyt?
Köszönöm

Angers # 2010.04.16. 19:11

Tisztelt Szakértők!

Arra a kérdésemre szeretnék választ kapni, hogy a rendes felmondás esetén a szabadságot kivetetheti-e a munkáltató vagy ki kell fizetnie.
A történetem lejjebb olvasható.

Üdvözlettel: Angers

Akoska38 # 2010.04.20. 17:33

Kedves Szakértők!
Egy kedves kollégám segítségére szeretnék lenni a kérdésemmel.
Beadta a felmondását a vállalatunknál, a munkáltató el is fogadta ezt. Annyi kérése lett volna a távozó kollégának, hogy közös megegyezéssel szűnjön meg a munkaviszonya, hogy ha a másik cégnél még sem jön össze a munka akkor is legyen lehetősége az álláskeresési járadékot igénybe venni. Az igazgató közölte vele, hogy nem lehet, mert ha az ő munkaviszonya így szűnik meg akkor az előző 30 napban megszüntetett munkaviszonyok száma meghaladja a 30 főt és ez már csoportos létszámleépítésnek minősül viszont ennek szigorú bejelentési kötelezettségei vannak.
A kérdésem csak annyi lenne, hogy a munkaviszony megszüntetésének melyik esete számít bele a csoportos létszámleépítés kategóriájába?
Rosszul tudom, hogy a dolgozó részéről történő munkaviszony megszüntetés nem ez a kategória?
Válaszukat előre is köszönöm!
Á