Munkaviszony megszűntetése


pazs # 2010.02.10. 16:56

Sajnos nem nagyon, felnőtt vagy, elolvastad, aláírtad, nem tartottak kést a nyakadhoz. Sajnálom :(

Otyo # 2010.02.10. 16:53

És akkor lehet tenni ilyenkor valamit még?

pazs # 2010.02.10. 16:52

Nem tudom, hogy egyébként volt-e indoka a rendkívüli felmondásra, ha nem volt (a 'nincs további munka' az csak rendes felmondásra indok), akkor igen, becsapás volt. Mindig gyanús a most azonnal aláírandó papír :(

Otyo # 2010.02.10. 16:50

És akkor ez a munkaáltató részéröl becsapás volt, hogy igy legyen?

pazs # 2010.02.10. 16:47

Otyo, jaj, a közös megegyezés attól közös megegyezés, hogy az van benne, amiben mindkét fél megállapodott. Ha van benne felmondási idő, végkielégítés, szabadságmegváltás stb. akkor jár, ha nem, akkor nincs. A munkaviszonyod mindenesetre, ahogy írod, megszűnt február 10-én, úgyhogy eszerint nincs felmondási időd.

Otyo # 2010.02.10. 16:45

Tisztelt Fórumozók!
Olyan után érdeklődnék, hogy kölcsönzött munkavállaló voltam, és a vállalkozó behívott, hogy a cég nem tart tovább igényt a munkámra és, hogy közös megegyezéssel szüntessük meg a munkaviszonyt a mai napon 2010.02.10. És hogy jobban járok, ha így szüntettem meg mintha rendkívüli felmondással szüntetik meg. És én aláírtam a közös megegyezéssel való megszüntetést. A próbaidő lejárt 2010.01.21.-én és az olyan után érdeklődnék, hogy jár-e ilyenkor felmondási idő, és ha j ár, akkor mennyi?

Otyo

pazs # 2010.02.10. 09:07

martivp: közös megegyezést csak akkor érdemes aláírni, ha több juttatás szerepel benne, mint amennyi munkáltatói rendes felmondás esetén járna (felmondási időre járó bér, szabadságmegváltás, munkaviszony hosszától függően felmondási időre járó bér stb.). Visszadátumozva aláírni bármit erősen ellenjavalt.
Ha nem tud munkát biztosítani, akkor az állásidőre járó bért akkor is meg kell fizetnie. Te csak menj be a munkahelyedre, töltsd el ott a munkaidőt, amíg írásban fel nem mentenek a munkavégzés alól. Erre az időszakra jár munkabér, amit ha máshogy nem, bíróság előtt érvényesíteni tudsz.
Ha bármi papírt eléd tesznek, amit bizonytalan vagy, hogy aláírj-e, akkor a) ne írd alá, hanem kérd el és kérdezz meg egy ügyvédet, vagy minket, hogy mi az és mivel jár vagy b) írd azt rá, hogy "jogfenntartással átvettem", dátum, aláírás és utána kérdezd meg az ügyvédet, vagy minket, hogy mi az és mivel jár.
Egyelőre "kényelmes" helyzeted van, a munkabéred jár, ha bent vagy a munkahelyeden akkor is, ha nincs munka.

ZOLOZOLO # 2010.02.10. 08:56

Kedves Fórumozók!
Igaz-e, hogy közös megegyezéssel történő munkaviszony-megszüntetés esetén nem fizethető végkielégítés csak végkielégítés-megváltás? Vagyis az adatlapon csak a nemrendszeres bérjövedelemhez írható a megállapodott összeg, a végkielégítéshez nem? Hátrányos-e a munkáltatónak a végkielégítés, vagy csak nemtörődömségről rosszindulatról van szó? Az utolsó munkanapon 2009.10.15 volt, de most az adóbevallásnál derült ki, hogy a végkielégítés megváltás rendkívül hátrányos számomra.Tehetek-e még valamit? Alaposan félrevezettek. ZOLOZOLO

martivp # 2010.02.09. 18:45

Tisztelt Fórumozók!
Február 7-én kértem segítséget.De nagyon sok volt a kérdező utánam, nem tudom, kérhetek-e újra hozzászólást?
Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.09. 11:11

A munkaszerződés módosítása csak megegyezéssel lehetséges; a munkaköri leírást a munkáltató egyoldalú intézkedéssel megváltoztathatja.
A munkaszerződés módosítására tett ajánlat elutasítása nem jogszerű felmondási ok (a terhes nő amúgy is védve van), de a munkakörbe tartozó feladatok elvégzésének megtagadása rendkívüli felmondásra is okot adhat.

nandy # 2010.02.09. 11:10

A munkaköri leírást a munkáltató akár egyoldalúan is módosíthatja, nem kell hozzá a te beleegyezésed (de nem járhat aránytalan sérelemmel a dolgozó számára). A munkaszerződést viszont csak közös akarattal lehet módosítani.

Nem tudni, hogy eddig mi is volt konkrétan a feladatod, és hogy mit jelent a bér- és munkaügyi feladat. Ha csak a nyilvántartásokat (pl. jelenléti ív, szabadságok) kell vezetni, az szerintem még bőven belefér az asszisztens munkakörébe.
Más a helyzet, ha a bérszámfejtést, munkaszerződések megírását is veled végeztetné, mert az valóban teljesen más munkakör, sőt, más szakma is, végzettség hiányában lehetetlen jól csinálni.

Mrencsi # 2010.02.09. 10:41

Tisztelt Szakértő!

Jelenleg személyi asszisztensként dolgozom egy cégnél.Január 1-től új cégvezetőt neveztek ki, aki a munkaköri leírásomat módosítani akarja.Eddig csak a személyi asszisztensi feladatok szerepelnek a munkaköri leírásban, most viszont bővíteni szeretné még bér- és munkaügyi feladatokkal(vagyis még egy teljes munkakörrel).Vis­zont a „többletmunkáért“ fizetésemelést nem ad.
Kérdésem a következő lenne:18 hetes kismama vagyok,megtehetem-e azt, hogy a módosított munkaköri leírásomat és a módosított munkaszerződésemet nem írom alá vagy csak abban az esetben írom alá, ha megemeli a fizetésemet?
Abban az esetben, ha nem írom alá a munkaszerződésemet, felmondhat nekem, tekintettel arra, hogy kismama vagyok?
Illetve a munkáltató ilyen esetben bővítheti a munkakörömet?
Válaszát előre is köszönöm!

KoZso # 2010.02.08. 13:49
  1. Állásidőt addig alkalmaz ameddig azt jónak látja, iletve megéri a munkáltatónak.
  2. A gyermek 3 éves koráig védelem illet.
korte80 # 2010.02.08. 10:49

Tisztelt Szakértő!

Köszönöm a gyors válaszát. Az szeretném még kérdezni, hogy akkor jelezzem írásban a munkáltatóm felé, hogy szeretnék visszamenni dolgozni? Ha visszavesz és elkezdi kiadni a szabadságaimat és ha utánna ő nem tud a munkakörömben alkalmazni (és ugye nem tud, mert van valaki a helyemen) más hely meg nincs akkor ő köteles állásidőt fizetni, vagy felmond?
Ilyenkor mennyi ideig köteles fizetni az állásidőt? Ilyenkor is él a gyermek 3 éves koráig a védelem?

Válaszát előre is köszönm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.08. 10:24
  1. Nem; igen.
  2. A - megfelelően rendezett - alapbérből számítják. Amíg a munkaviszony meg nem szűnik.
  3. Egyáltalán nem kérdheted a pénzbeli megváltást. Viszont a fizetés nélküli szabadság megszűnését követő 30 napon belül el kell kezdeni a kiadását. (Ha nem tudnak foglalkoztatni, akkor úgyis azonnal elkezdik.)
  4. Ha még lesz mit kifizetni - de nemigen lesz.
  5. A munkáltatónál azonos munkakörben foglalkoztatottak átlagos béremelésével. (Ha nincs ilyen, akkor az összes dolgozó átlagos béremelésével.)
  6. Nem mondhatnak fel.
korte80 # 2010.02.08. 10:11

Tisztelt Szakértő!

Az alábbi kérdésekben szeretnék választ kapni, de előtte leírnék néhány adatot, ami segítség lehet a válaszok megadásában.

Jelenlegi munkahelyemen 2003. dec.18-tól dolgozom.
2006. májusában megszületett első gyermekem, majd 2008. febr.-ban 2-dik gyermekem, közben nem mentem vissza dolgozni. 2010. febr-tól Gyes-en vagyok és szeretnék visszamenni a munkahelyemre. Már érdeklőttem ez felől a munkáltatómnál (telefonon), aki azt mondta, hogy nincs szükség a munkámra. A helyemen dolgozó embert tartanák meg.

Kérdéseim:
1, Megteheti a munkáltató, hogy nem vesz vissza a GYES alatt? Jól tudom, hogy felmondási védelem alatt állok míg a gyermek betölti a 3. évet?

Én úgy hallottam, hogyha akár írásban is jelzem a munkáltatóm felé, hogy szeretnék visszamenni már a GYES alatt akkor köteles visszavenni, ha pedig nem akkor állásidőt kell fizetnie, amíg a gyermek 3 éves nem lesz. Ez valóban így van?

3, Ha valóban járna ez az állásidő fizetés, akkor azt mi alapján számítják? És meddig kaphatom?

3, Kérhetem-e a felgyülemlett szabadságok idő előtti kifizetését, vagy csak akkor, ha a gyermek betölti a 3-dik évet?

4, Ha a gyermek betölti a 3-dik évet és felmondanak akkor a szabadságokat kifizetik egy összegben?

5, A fizetésemet milyen %-kal kell korrigálniuk, mikor visszamegyek GYES-ről? Az új bér szerint kell kifizetniük a szabadságokat is ha jól tudom.

6, 2003.dec.18-tól vagyok a cégnél és ha munkába szeretnék állni és ők felmondanak jár-e végkielégítés és mennyi? Ezt csak akkor fizetik ki, amikor a gyermek 3 éves lesz, vagy előbb is?

Válaszát előre is köszönöm

korte

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.08. 08:56

Nolina: vagy. Mindenesetre ha te mondasz fel, nincs végkielégítés - van viszont felmondási idő. A szabadságot nem feltétlenül kell egyösszegben kifizetniük, elkezdhetik kiadni.

Emesi # 2010.02.08. 07:38

Tisztelt Szakértők!
Segítségüket szeretném kérni. Dolgoztam egy felszámolás alatt álló cégnél. A cég hónapok óta részletekben tudta fizetni a bérünket. A decemberi bért a mai napig nem kaptuk meg teljesen, csak egy részletet belőle. A felszámoló időközben befejezte a gyárban a tevékenységét. Az új üzemeltető majdnem minden dolgozót átvett, de csak úgy tudta kivitelezni, hogy nekünk, dolgozóknak kellett beadni a rendkívüli felmondásunkat a felszámolás alatt álló cégnek. Kérdésem az lenne, hogy mit tudunk tenni azért, hogy megkapjuk az elmaradt bérünket, végkielégítést és a felmondási időre járó bért? Van-e valami határidő, amit meg kell várni, hogy a felmondásra reagáljon a felszámoló? Hová fordulhatunk segítségért, hogy megkapjuk a pénzünket?

tücsök2000 # 2010.02.07. 23:08

Érdeklődni szeretnék egy számomra fontos ügyben. Egy felsőoktatási intézményben dolgozom, megbecsült oktatóként, de a válásunk után a volt feleségem ellen magánlaksértést követtem el, ami miatt egy év próbaidőre bocsátottak. Ha ezt ő az intézmény tudomására juttatja, ebből nekem adódhat-e kellemetlenségem, esetleg felfüggesztehetik-e a munkaviszonyomat: merthát ugyebár egy tanárnak fedhetetlennek kell(ene) lennie. (Igaz, hogy a házasságunk egy kolléganőmmel létesített viszony miatt bomlott fel.)
Válaszukat előre is köszönöm.

martivp # 2010.02.07. 20:51

Tisztelt Szakértők!
Szeretnék tanácsot kérni.Munkahelyem januárban 3 napot foglalkoztatott.Februárban semmi munkát nem tudnak biztosítani.Szeretném megkérdezni jogilag, hogy működik ez a dolog.Semmilyen juttatás nem jár ezekre a napokra?Szóba került a munkaviszony megszüntetése is.Ezt február 1-i dátummal szeretnék aláíratni.Milyen feltétellel írjak alá?Itt a közös megegyezést értem, vagy valami másik lehetőséget.Kötelezhetnek egy valótlan dátum aláírására?Mit tegyek?
Segítségüket köszönöm.

nolina71 # 2010.02.07. 09:23

Kedves Szakértők!

Két hónappal ezelőtt már kaptam segítséget nandy-től GYES utáni szabadságom kiszámításában, melyet ezúton ismételten megköszönök.

Nemsokára (március 8-án) tölti be kisfiam a 3. évét, tehát lejár a GYES. Még nem beszéltem a munkáltatómmal az alkalmazásomról, de már eldöntöttem, hogy ha vissza is tudna és akarna venni, én nem szeretnék már ott dolgozni. Ilyenkor mi a teendő? Írjak egy rendes felmondást márc. 8-i dátummal, vagy beszéljek velük, és együtt írjunk egyet közös megegyezéssel? A szabadságom pénzbeli megváltását egy összegben ki kell hogy adják, ugye? Ezt a pontot is bele kell venni a felmondásba?

Előre is köszönöm a segítséget!
Kisfiam szavaival élve: Boldog hóesést kívánok! :)
Üdvözlettel:
nolina

Dödölle1 # 2010.02.07. 09:21

S.B.Viki

Kedves Dödölle1!

A Jogi Fórumon KBS, volt az aki javasolta, hogy Önhöz forduljak az alábbi kérdésemmel. Remélem tud számomra megnyugtató választ adni.

1997. júliusa óta folyamatos munkaviszonyban állok.

2007. április 17-én született a lányom, elöször TGYÁS, majd GYED következett, a gyermek 2 éves koráig fizetés nélküli szabadságot kaptam a munkahelyemtől.

2009. április 18-tól voltam ismét állományban 2009. november 18-ig, amikor is a második baba érkezése miatt betegállományba mentem.

Annak rendje módja szerint szépen le is adtam a táppénzes papírjaimat a munkaügyön.

Meg kell, hogy mondjam, majdhogynem szíven ütött az az összeg ami januárban a számlámra érkezett a munkáltatótól.

304.500,- forintos bruttó bérrel és - számításaim szerint 180 napnál több munkaviszonnyal - rendelkezve a 80.000,- forintot egy csöppet kevésnek ítélem meg.

Arról nem is beszélve, hogy mindenhol azt olvastam, hogy az a legjobb megoldás, ha legalább 180 napra visszamegy az ember lánya dolgozni. (ez egyébként munkanap vagy naptári nap?)

(Válasz: naptári nap)

Tudna nekem segíteni, hogy a napi átlagomat mi alapján számolják?

Ha jól értelmeztem a fórumok különböző hozzászólásait, ha minimálisan megvan a 180 nap akkor ezalatt a 180, vagy több nap alatt kapott bruttó bérem átlagát számolják?

Vagy még a január-április közötti GYed-em összege is beleszámít? (Válasz: nem számít be)

Előre is köszönöm válaszát. S.B.Viki

-----
Válasz:

Bár sok adatot közölt az érdemi válaszhoz 1-2 információ hiányzik, például hogy a 80.000 Ft.- milyen időszakra vonatkozik?

Egy 2009.11.18-án induló keresőképtelenségnél a táppénz alapja -főszabály szerint- a 2008. évi bér.

Tekintettel arra, hogy 2008-ban végig GYED-ben részesült az ellátás alapja a táppénzre való jogosultságot megelőző 180 naptári napi jövedelem.

Itt jön be az egyik információhiány. Nem közölte ugyanis, hogy 2009.04.18-tól úgy állt munkába, hogy közben kérte a GYES folyósítását is, vagy úgy, hogy „csak” dolgozott, de a GYES-t nem kérte. A táppénzre való jogosultság és a táppénz összegének a kiszámítására ugyanis más szabály vonatkozik az első és más a második esetre.

Tételezve, hogy Ön a 2. esetet választotta, úgy az GYES melletti keresőtevékenységnek minősül.

Ebben az esetben mivel 2009.04.18 és 2009.11.18 között van 180 bérezett naptári napja a táppénz ellátást a táppénzre való jogosultságot megelőző 180 napi keresetből állapítják meg. (Ebbe benne lesz a betegszabadságos bér is ami a rendes bér (távolléti díj) 70%-a.

Nagyon durván 300.000 Ft-os bruttó bérnél az 1 napi 100%-os táppénz 9.500 Ft.-
Tekintettel arra, hogy van 2 éves folyamatos biztosítása Ön 60%-os mértékű táppénzre jogosult.

9.500 60%-a= 5.700 Ft/nap
Ez egy 30 napos hónapra: bruttó 171.000 Ft.
Ebből adóelőleg kerül levonásra.
Számításaim szerint tehát kb. ezen 171.000Ft/hó bruttó táppénz illeti meg.

Hangsúlyozom, hogy a számítás nagyon durván, az Ön által megadott adatok alapján készült.

Amennyiben Ön a ténylegesen kapott nettó 80.000 Ft-os összeggel nem ért egyet első körben kérje a munkáltatónál működő TB kifizetőhely TB ügyintézőjének a segítségét, a megállapított összeg számítási módjáról kérjen írásos tájékoztatót, kétely esetén ezen okmánnyal keresse fel a REP PEEO Osztályvezetőjét és kérje a közreműködését.

A kifizetőhelyek által megállapított és vitatott összeg felülvizsgálatát az ügyfél írásban bármikor kérheti a REP Igazgatójától, aki a kérelemre egy helyszíni, hatósági cél ellenőrzést rendel el, amelynek eredményéről írásban tájékoztatják az ügyfelet, amennyiben a kifizetőhely tévesen állapította meg a folyósítandó ellátást, úgy határozatban kötelezik a helyes összeg kamataival történő kiutalására.
Végül néhány hasznos információ (egy régebbi hozzászólásomból), hátha tudod használni most, vagy egy későbbi ügyedben:

Kevesen tudják, hogy a kötelező egészségbiztosítás ellátásairól szóló 1997. évi LXXXIII. törvény 5.§. kötelezően előírja a REP-nek (REP = Regionális Egészségbiztosítási Pénztár; a REP az OEP, azaz az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi szerve) az ügyfelek tájékoztatását.

Ezen jogszabályi hely szerint: "Az egészségbiztosító TÁJÉKOZTATJA a biztosítottat JOGAIRÓL és kötelezettségeiről, SEGÍTSÉGET NYÚJT IGÉNYE ÉRVÉNYESÍTÉSÉHEZ.

Mindezek figyelembevételével javasolom, hogy élj a jogszabály adta lehetőséggel és keresd fel a lakóhelyed szerinti Regionális Egészségbiztosítási Pénztár Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályát, vigyél magaddal minden okmányt (TB igazolvány, kinevezés, munkaszerződés, megbízási szerződés, szigorú számadású jövedelemigazolások, munkanélküli, álláskeresési járadékról szóló, illetve GYES határozatok stb.), kérd meg az osztályvezetőt, - ha kell előzetes időpont egyeztetés után- szánjon rád negyed órát és érthetően magyarázza el a lehetőségeidet.

(Többek között azért az osztályvezetőt és nem egy ügyintézőt javasolok, mert ő a témában, helyben az a legmagasabb döntésképes vezető, aki érdemi felelős választ tud adni a kérdéseidre, míg egy ügyintéző szóbeli tájékoztatását később, az igényelbírálás során felülbírálhatja, megváltoztathatja a revizora, illetve az osztályvezetője, továbbá egy túlterhelt ügyintéző lehet, hogy a részletes, teljeskörű, mindenre kiterjedő válasz helyett –ahogy a kérdezők szokták jelezni- rövid úton megpróbál lerázni, illetve sajnos esetenként előfordul, hogy egy kezdő, vagy kevésbé felkészült ügyintéző szóban téves tájékoztatást ad.. Ha tehát biztos és megmásíthatatlan választ szeretnél bizalommal fordulj a szakosztály vezetőjéhez.)

A fórum jó dolog, de írásban sajnos sokszor nem lehet kitérni részletesen mindenre. Aztán a válaszadást sokszor az is megnehezíti, hogy a kérdező a jogosultságot érintő lényeges adatokat sem adja meg, amelyek azonban döntőek lehetnek a válaszadás, illetve a jogosultság szempontjából.
Ezért, illetve a félreértések elkerülése érdekében is azt szoktam javasolni mindenkinek, hogy az itt, vagy más fórumon kapott tájékoztatáson túl –amennyiben teheti- forduljon bizalommal a REP Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztályának osztályvezetőjéhez, aki a témában, helyben a legfelkészültebb szakember és aki ha szépen megkérik – szükség esetén előzetes időpont egyeztetés után- készséggel segít, dolgokra visszakérdez….
(Az osztályvezető –távolléte estén a helyettese- felkereshető a hivatalában személyesen, illetve elérhető telefonon, vagy e-mail útján.)

Szintén kevesen tudják, hogy kérésre a REP, azaz a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár részletes tájékoztatást ad arról, hogy hogyan számolták ki az igénylő biztosított táppénz, Terhességi Gyermekágyi Segély (THGY, TGYS, vagy mások a GYÁS rövidítést használják) és a Gyermekgondozási Díj (GYED) ellátásait.
Kivonat az ombudsmannak az ezzel kapcsolatos OBH 3135/2008 számú jelentéséből:
Az Állampolgári Jogok Országgyűlési Biztosa -az alaposabb tájékoztatás, valamint a táppénz kiszámításának átláthatósága érdekében, tekintettel arra, hogy a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésében alapvető fontosságú garanciális követelmény az alapos tájékoztatás - az OBH 3135/2008 szám alatt javasolta az egészségügyi miniszternek, hogy a hatóságok az eljárásuk során kellően alapos tájékoztatást adjanak az állampolgároknak. Az ilyen tájékoztatás az ombudsman véleménye szerint nemcsak megelőzheti a félreértéseket és a későbbi jogvitákat, de egyúttal előfeltétele a jogorvoslathoz való jog gyakorlásának.

Az egészségügyi miniszter válaszában kifejtette, hogy a Regionális Egészségbiztosítási Pénztár (REP), külön kérésre tájékoztatást ad a táppénz kiszámításának módjáról is. Ez 2009.08.15-től jogi normaként is megjelent, hatályba lépett. (Lásd a Magyar Közlöny 2009/115 számát, valamint a 217/1997 (XII.1) Kormányrendelet 39.§. új, (3) bekezdését.)

Javasolom tehát, hogy mindenki éljen a két lehetőséggel, kérje az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) területi szervének, azaz a REP, ezen belül a Pénzbeli Ellátási és Ellenőrzési Osztály Osztályvezetőjének a segítségét az igény érvényesítésében, illetve a REP Igazgatójától kérjen írásos tájékoztatót arról, hogy hogyan (milyen módszerrel, mely rendszeres, illetve nem rendszeres jövedelmek, valamint mely jogviszonyok figyelembevételével és milyen mértékkel) számolták ki az egészségbiztosítási pénzellátásait.

Nagyon röviden és hangsúlyozva, hogy a teljesség igénye nélkül én ennyit tudtam segíteni. Remélem rajtam kívül más hozzászóló is tud érdemi tanácsot adni.

Üdv. :)

pöszörke # 2010.02.07. 08:15

Kedves Szakértők!

Sürgős segítségre lenne szükségem még a mai nap folyamán. Munkáltatómnál 5 éves beteg gyermekemmel GYES mellett határozatlan, teljes munkaidős foglakoztatásban állok, dolgozok is. Munkaszerződés módosítást akartak aláíratni velem (válságra való tekintettel, jelentős bércsökkentésről szólt, teljes munkaidős foglakoztatással), melyet nem írtam alá. Ebben az esetben felmondási tilalom alatt állok vagy sem, GYES miatt érdekelne? A GYES folyósítással összefüggésben van a tilalom vagy a gyermek 3 éves koráig tart? Ha munkahely megtartó programban szerepel a munkáltatóm,támogatást igényelt erre az évre, akkor megteheti vagy sem, hogy felmondjon. Csoportos létszámleépítéssel kapcsolatban vállalta, hogy azt 2010.12.31-ig nem hajtja végre. Időközben felkínált egy teljes munkaidős (heti 32 órás) lehetőséget is, csökkentett bérrel együttesen, melyben rögzíti a bércsökkentésre vonatkozó határozott időt (2010.02.01-től egyéb rendelkezés hiányában legkésőbb 2010.12.31-ig), viszont a munkaidőnél ezt nem teszi meg. Ilyen esetben, ha aláírom azt a szerződést, elfogadok egy határozott idejűt, akkor gyakorlatilag 2010.12.31 után simán felmondhat, ill . korábban. S akkor mi illetne meg? Melyik verzióval járok jobban, ha már így is-úgy is mennem kell valószínűleg?

Segítségüket előre is nagyon köszönöm.
pöszörke

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.05. 14:55

Ha egyúttal fizetés nélküli szabadságon vagy, akkor a gyes lejártáig, azaz a gyerek tízéves koráig illet meg a felmondási védelem. Ha azonban dolgozol a gyes mellett, akkor csak a gyerek hároméves koráig.
Fizetett szabadság nem a gyed vagy a gyes idejére jár, hanem "a gyermeknevelés céljára biztosított fizetés nélküli szabadság első évére". Ami általában egybe esik a gyeddel, de nem feltétlenül.

Lauka # 2010.02.05. 13:50

Tisztelt Szakértők!

Az lenne a kérdésem, ha a gyermekem 10 éves koráig vagyok gyesen, mivel tartósan beteg akkor az ő 10 éves koráig nem mondhatnak fel nekem a munkahelyemen vagy csak amíg betölti a 3-at?
Illetve érdekel, hogy a gyes idejére is jár-e szabadság vagy csak a gyed idejére?
köszönettel: Kriszlau