Munkaviszony megszűntetése


pazs # 2010.02.05. 12:53

VFJudit: ha megszűnik a tagintézmény, akkor azért szűnik meg a munkaviszony, legalábbis szerintem. Ez így nincs leírva jogszabályban. De közalkalmazott-köztisztviselő témában annyira nem vagyok otthon, keresd Lyonee-t.

VFJudit # 2010.02.05. 12:21

Szia Pazs!
Köszönöm a válaszodat!
Tudnál nekem egy hivatkozást küldeni, arra, hogy a tagintézmény-megszüntetés esetén nem csoportos létszámleépítéssel számolják le az ott dolgozókat?
(a fenntartó: megyei önkormányzat, a teljes intézmény alkalmazotti létszáma: kb. 70 fő, tagintézmény érintett alkalmazotti létszáma 18 fő)

Köszi: Judit

végrehajtó1 # 2010.02.03. 22:40

Az utólsó munkanapod 02.28.-a lesz.Akkor kapod meg a leszámoló papírokat.

Haley # 2010.02.03. 18:54

Kedves Szakértők!

Segítségeteket szeretném kérni.
2010. február 1-vel aláírtam a munkajogviszonyom megszüntetéséről szóló megállapodást. A megállapodásban a következők szerepelnek: 2010. február 28. napjával közös megegyezéssel szűnik meg a jogviszonyom. A munkáltató kötelezettséget vállalt arra, hogy részemre járó juttatásokat (bér, végkielégítés, szabadság megváltás) az utolsó munkában töltött napon fizeti meg. A munkáltató a megállapodás aláírásának napjával felmentett a munkavégzés alól. Az utolsó munkában töltött napnak a február 1-je számít? Ha igen, akkor mit tegyek, mert a mai napig nem fizette ki, ami a megállapodás alapján járna, sőt a jövedelem igazolásomat sem kaptam meg?!
Válaszukat előre is köszönöm.

pazs # 2010.02.03. 08:52

Natina: szívesen. KBS védelmében: ő ugyanezt az üzenetet akarta eljuttatni :)

natina # 2010.02.02. 21:01

Kedves Pazs!

Köszönöm szépen a válaszod!

mara67 # 2010.02.02. 16:14

Szia!
A férjem 2009-ben 4 hónapig közhasznúként volt foglalkoztatva, utána a munkaügyi központ által támogatott képzésben vesz részt 7 hónapig.
Arról szeretnék érdeklődni, hogy ezután jogosult lesz-e munkanélküli vagy álláskeresési ellátásra? (vagy valamilyen ellátásra)
A választ előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2010.02.02. 16:09

Tényleg? Meglepő.

Csillag83 # 2010.02.02. 16:02

Ez már nem lényeg ugyanis a kérdésemre megkaptam a választ.
Köszönöm.

nandy # 2010.02.02. 15:20

Szerződés vagy felmondás... továbbra sem mindegy.

De ha a felmondás indoklásának jogszerűségét, megalapozottságát vitatod, akkor a kézhezvételtől számítva 30 napod van bíróság előtt megtámadni. A per során a munkáltatónak kell bizonyítania a felmondás jogszerűségét.

De ha ennyire kevered a fogalmakat, nem ártana ügyvédhez fordulni, vagy legalább az ún "panasznapon" bemenni a bíróságra.

Csillag83 # 2010.02.02. 15:06

Köszönöm az eddigi válaszát.
A munkáltató rendes felmondással mond fel.
A lényeg az a szerződésben taglaltak nem valódiak.

pazs # 2010.02.02. 14:57

Csillag83: mi az a felmondási szerződés? Vagy munkáltatói rendes felmondás, és akkor minden jár, ami a törvény szerint, amiről nem lehet lemondani vagy közös megegyezés, aminek azért az a neve, mert a munkáltató és a munkavállaló egyező akaratát tükrözi a munkaviszony megszüntetéséről és az elszámolásról.
Aláírni bármit aláírhatsz, de ha bizonytalan vagy, akkor vagy kérd el és írd meg ide/mutasd meg ügyvédnek, mielőtt aláírod vagy írd rá, hogy jogfenntartással átvettem.
A per hosszúsága a felek aktivitásától és a bíróság leterheltségétől függ, minimum 3 hónap, átlagosan kb. 2 év, de tulajdonképpen tovább is tarthat, bármeddig.
Nem igaz, hogy a per közben nem lehet dolgozni.

Csillag83 # 2010.02.02. 14:52

Tisztelt Szakértők!

A következő ügyben kérném a segítségüket:

Ha megszűnt a munkahelyem és a munkáltatóm mond fel,de nem akarja kifizetni a felmondási időt,(ami 30nap),és a szabadságot sem(ami5nap).

  • De a felmondási szerződésbe ezt beleírta,de én ezt így nem fogadom el,akkor alákell írnom?
  • És mennyi idő kb.egy ilyen per?
  • Amíg a per tart közben lehet dolgozni?

Mert hallottam olyat ,hogy addig amíg a per tart nem lehet munkába állni.

Előre is köszönöm válaszukat:Anita

pazs # 2010.02.02. 13:54

bimbus: igen.
natina: KBS-nek igaza van. Attól, hogy megszűnt a munkaköröd, a munkaviszonyod nem, a gyes alatt a munkáltató egyoldalúan nem is tudja megszüntetni és ha nem tud munkát biztosítani (max. 44 napig más munkakörben, de egyébként a saját, korrigált fizetéseddel), akkor állásidőt kell fizetnie. Szóval szerintem sem ért sérelem: amíg neked jár a gyes, addig akkor is megkapod a fizetésed, ha nem kell érte dolgoznod.
VFJudit: 1. felajánlani bármit lehet, elfogadni nem kötelező. 2. igen, véd. Ha jól emlékszem, a csoportos ellen nem véd, de ha megszűnik a tagintézmény, az ott dolgozóknak nem csoportos létszámleépítéssel szűnik meg a munkaviszonya, úgyhogy meg kell kapnod, ami jár.

bimbus # 2010.02.02. 13:33

A munkáltatóm egészségügyi alkalmatlanság jogcímen felment a munkavégzés alól. A 8 hónapos felmondási idő felére kötelezően felment a munkavégzés alól. A másik felére igényt tarhatna a munkavégzésre, de mert egészségügyi alkalmatlanság miatt ment fel nem tart igényt a munkámra, hanem ebben az időszakban a szabadságomat adja ki. Lehetek-e egyszerre szabdságon és tölthetem-e ugyanakkor a felmentési időmet?

VFJudit # 2010.02.02. 13:17

(Elnézést, de most látom, hogy valószínűleg az imént rossz helyre írtam)
Kedves Szakértők!
Két kérdésem lenne!

1. Egy ismerősöm jelenleg Gyes-n van, visszament dolgozni, jelenleg a szabadságát tölti. Határozatlan idejű kinevezéssel foglalkoztatott közalkalmazott. A munkáltatója a régi munkakörében nem tudja foglalkoztatni, mert a helyettesítőjét is „véglegesítette“. Arra célozgat, hogy a fenntartó egy másik intézményében dolgozhatna teljes munkaidejű „közcélú“ alkalmazottként.
Van a munkáltatónak joga közcélú foglalkoztatást felajánlania?
2. Jelenleg Gyed-n vagyok, a gyermekem 13 hónapos. Tervezem a munkába állásomat. A munkahelyem három tagintézményből áll. Amennyiben az a tagintézmény, és ezáltal a munkaköröm megszűnik, ahol én korábban dolgoztam, véd engem a felmentési védelem? Vagy az esetleges csoportos létszámleépítés a kivétel?

natina # 2010.02.01. 12:48

Kedves Kovács Béla Sándor!

Az nem sérelem, hogy már több, mint egy éve megszűnt a munkaköröm, de nem értesítettek erről, nem ajánlottak fel másik munkakört stb.??? Ráadásul a levelemben, amiben jeleztem a munkába állási szándékomat, kértem, hogy pontosan határozzák meg a munkába állásom tényleges napját,(illetve, hogy hány nap ki nem vett szabim van) ehhez képest csak annyit közöltek, hogy kezdjem meg letölteni 7-én a szabit! Még most sem említették meg, hogy nincs hová visszamennem!!!Tudom, hogy felmondási tilalom alatt állok a GYES ideje alatt, aminek folyósításáról már természetesen van határozatom, de az nem lenne a munkáltató kötelessége, hogy kiértesítsen a fent említett tényekről???? Én úgy gondolom, hogy mivel február 7-től hivatalosan munkában állok, eddig az időpontig jeleznie kellett volna a munkáltatómnak, hogy megszűnt a munkaköröm, hány nap ki nem vett szabim van, mikor kell megjelennem a munkahelyemen munkavégzés céljából stb. Rosszul gondolom?

Üdvözlettel: natina

SacredSpirit # 2010.01.29. 13:47

Üdv mindenkinek!
Nem tudom hogy jó topicba írok.
A problémám az, hogy rokkantnyugdíjas lettem.
A munkáltatóm úgy tájékoztatott, hogy ebben az esetben NEKEM KELL felmondanom.
Kérdéseim:
1, Igaz e, hogy nekem kell felmondanom?
2, Jár e végkielégítés ebben az esetben?
3, Felmondási idő jár e?
Több, mint 25 évem van ezen a munkahelyen.
Várom a válaszokat mihamarább itt a fórumon, vagy a moltom5@freemail.hu e-mail címre, mert nagyon sürgős.
Előre is köszönöm a segítséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2010.01.29. 13:47

Mi a jó fenének fordulnál munkaügyi bírósághoz? Semmiféle sérelem nem ért: február 6-ai hatállyal megszűnik a fizetés nélküli szabadságod, és kiadják az előző évek szabadságait.

natina # 2010.01.28. 17:27

Kedves Szakértők!

Ma kaptam egy levelet a munkaadómtól (válaszként a dec. 30-án kelt levelemre, amiben jeleztem, hogy 2010. febr. 7-től szüntesse meg a fizetés nélküli szabimat, mert 8 órában, GYES mellett vissza kívánok menni dolgozni. Kértem továbbá, hogy tájékoztasson a felgyülemlett szabadságom kiadásáról, illetve a tényleges munkába állásom kezdőnapjáról.) Ehhez képest kaptam egy pár soros levelet, hogy kezdjem meg a szabimat letölteni febr. 7-én, és nyilatkozzak a gyermekek után járó pótszabiról (amit nem értek, mert már decemberben nyilatkoztam írásban, különben sem érinti az előző éveket ez a pótszabi)mert csak akkor tudja megmondani, hogy mennyi szabi jár a másfél évre! (???) Illetve kérte, hogy igazoljam, hogy megigényeltem a GYEST! Ekkor már gyanús volt a dolog, úgyhogy felhívtam a személyügyist, aki "négyszemközt" tájékoztatott, hogy ki akarnak rúgni, ráadásul már 2009. 01. 01-én megszüntették a munkakörömet, helyette egy új munkakört csináltak, amibe felvették határozatlan időre azt, aki engem helyettesített!!!! De erről én a mai napig semmit sem tudok hivatalosan, ugyanis nem értesítettek ki semmiről!!! Egy állami intézménynél dolgozom egyébként határozatlan idejű közalkalmazotti jogviszonyban. Most állítólag azt akarják, hogy ha lejár a GYES (1 év múlva), akkor 30 nap után elküldenek! Nem tudok arról, hogy megszűnt az állásom, nem ajánlottak fel másik munkakört, stb... Szeretnék munkaügyi bírósághoz fordulni az ügyben, ehhez kérnék tanácsot, hogyan induljak el, hogyan igazoljam, hogy a munkaköröm megszűnt, stb. a személyügyist arra utasították, hogy semmilyen információt nem adhat!A Bíróság utánajár hivatalból, kér munkáltatói igazolást.stb..? És egyébként mire kaptam a GYEDet eddig, ha nincs állásom....?????

Várom a mielőbbi válaszotokat!

Köszönettel: natina

végrehajtó1 # 2010.01.28. 13:56

MunkaVÁLLALÓI rendes felmondás esetén jár a végkielégítés? 4 év után.

Illetve jár-e a felmondási idő, amit ki kell, hogy fizessen a cég?

nem jár.

A felmondási ídő függ attól is hogy milyen munkakörben dolgozol.Van e kollektív vagy köztisztviselő vagy közalkalmazott vagy e?

davemixwell # 2010.01.28. 13:42

Üdv Mindenkinek!

Egy nagyon fontos kérdésem van, és nagyon sürgősen szükségem van a válaszra:

MunkaVÁLLALÓI rendes felmondás esetén jár a végkielégítés? 4 év után.

Illetve jár-e a felmondási idő, amit ki kell, hogy fizessen a cég?

dweed@freemail.hu címre írja meg valaki legyen szíves, vagy ide, de az erre vonatkozó törvénnyel együtt, mert a MT-ben csak munkáltatói rendes felmondásnál írja, hogy járna..

Nagyon fontos! Köszönöm!


________________________________
nem vagyok jogász

fokker70 # 2010.01.28. 08:46

Tisztelt Szakértők.

Kérem segítsenek, a következők lennének a kérdéseim.

  1. Felmondanak nekem,arra hivatkozva, hogy nincs elég mennyiségű munka, de az utánam jövő, már a cégnél dolgozó kolléga fogja átvenni a munkám ,kiegészítve más feladatokkal. Vagyis a munkaköröm nem szűnik meg csak átalakítják másra. Én vegyész mérnők vagyok, a kollégának nincs ehhez végzettsége, talán egy technikuma. Mi van ilyen esetben? Ilyenkor milyen végkielégítést kell kérni? Lehet munkaügyi bírósághoz fordulni? Mit tegyek?
  2. 19 év dolgozom ugyan azon a munkahelyemen, de tulajdonos és cég váltás volt 12 éve. Mennyi idő számít a végkielégítésnek 12 vagy 19.

Köszönettel

nandy # 2010.01.27. 15:59

Ha ennyire nem vagy szakértő, és ezt még be is ismered, akkor miért írod le a butaságot?
Egyébként nem értem, mi a bajod, jó választ kaptál már az elején.

dallos79 # 2010.01.27. 13:56

Kedves Wasp!
Mellesleg ezt írtam "Bocs,hogy belemagyaráztam,ne vedd irányadónak amit írtam én csak melós vagyok nem Jogi szakértő,
ui:Mindenképp várj egy szakértői válaszra…!"

SZÉP NAPOT!