Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kobeka # 2011.04.05. 14:45

A munkaköri és szakmai alkalmasság orvosi vizsgálata a cukrosoknál kb. így néz ki.

http://www.hrszotar.hu/index.phtml?…

vbartamonika@citromail.hu # 2011.04.05. 16:08

Azért kiváncsí lennék a munkáltató biztósítja e a többszöri étkezési lehetőséget jómagam is cukros vagyok és az étkezést be kell tartani rendesen.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.04.07. 10:22

Sziasztok !
Egy újabb fejlemény az ügyemben tegnap küldték meg a végzést arról ,hogy elrendelik az újabb szakértőt ez a második és ha kell akkor be is hív vizsgálatra neki elküldték a bíróságról a papírjaimat.És ez a bűvös szám 60 napot kapott a szakértő a határozata benyújtására a bíróság fele.Ez kétszer annyi idő mint tavaj.Már 19 hónapja nem kapok semmit sem és 2009 július 17 én volt az első fok.

kobeka # 2011.04.07. 11:51

vbartamonika,

Amennyire ismerem az ügyedet, szerintem kérhetnéd még a bíróságtól, hogy az alperes Nyugdíjfolyósító által elfogadott ORSZI Ifokú és IIfokú szakvéleményt ne vegye figyelembe, mert nem köztisztviselőkkel, hanem (al)vállalkozó szakértőkkel véleményeztetett (nagy valószínűséggel). Ez formai (eljárási) hiba az ORSZI részéről, de lehet, hogy a bíróságot nem hagyja hidegen.
http://hetivalasz.hu/…znisz-36585/
Addig is a bíróság kötelezhetné a Nyugdíjfolyósítót, hogy állítsa vissza a rokkant nyugdíjas státuszodat az elmúlt 19 hónapra is.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.04.07. 14:46

Szia kobeka !

Hát lehet hogy igaz de ha megbízási szerződéssel dolgoznak a státusz az más de a munkaköre az nem akkor nem igen fogadják el nem szerintem?

vbartamonika@citromail.hu # 2011.04.07. 14:55

Szia kobeka !

Én amikor egy független szakértővel beszéltem ő is azt mondta, a bíróságon kérhetem magam azt ,hogy ha az ő cégük szerződésben áll a bírósággal ,akkor van ez a lehetőség is amikor kirendelik a tárgyaláson a szakértőt..A kórházban is sok a vállalkozókén dolgozó orvos rész munkaidőben így gondolom ez is egy jogi csürcsavar mert nem sima alkalmazottként vannak lassan már sehol sem.

szofy # 2011.04.07. 18:14

Tisztelt fórumozók!
Gyakran benézek ide, mivel Én is érintett vagyok, hasonlóak a gondjaim.
Röviden: Tavaly I és II fokon „visszaminősítettek”(szoc járadék), folytatás a Munkaügyi Bíróságon.
Ig Orvosszakértői vizsgálat 53%, utolsó tárgyalás ez év február, eredmény az I és a II
fokú ORSZI határozatokra hivatkozó Nyufig határozatok hatályon kívül helyezése
és a rokkantsági nyugdíj visszaállítása. A végzés jogerős.
Kérdésem, kérésem: Hogyan tovább, nekem kell kérni a nyugdíjfolyósítótól a rokkantsági nyugdíjam visszaállítását, vagy várjak „türelmesen”?
Kérem, aki már végig csinálta, vagy jártas a témában segítsen, előre is köszönöm.

kobeka # 2011.04.07. 22:26

vbartamonika

Szerintem:

  • az ORSZI „törvényt sértett” azzal, hogy nem köztisztviselőkre bízta a szakvélemények elkészítését.
  • a Bíróságra a keresetet „jogsértésre” hivatkozva lehet benyújtani.
  • a Nyugdíjbiztosító nem fogad el más szakvéleményt csak az ORSZI-t, mert ez alapján hozza a „közigazgatási határozatot,

Itt olvastam, hogy még perben sem akarják elfogadni más szakértők véleményét. Az ORSZI-t perbe hívják inkább. Persze ez időhúzás, de a törvénysértést az ORSZI követte el, akkor szerintem a felelősség is az övék. Tehát egy újabb szakértőkkel végeztetett vizsgálatig állítsa vissza a bíróság a rokkant nyugdíjas státuszt.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.04.08. 05:21

Szia kobeka !

Van lehetőséged a tárgyaláson kérni az általad kijelölt szakértőt.Ha szerződésben van annak a szakértőnek a cége a bírósággal ,csak ezt nem igen hangoztassák az más kérdés ,hogy azt sem fogadja el esetleg a nyufig .Mert ez is egy bizonyítási eljárás és mindenben úgy ebbe is bele tudnak kötni.Ezt nekem is a szakértő mondta .Sajna a mai világban ha nincs pénze az embernek maga kell ,hogy utána járjon dolgoknak.

Ne feledjük el .hogy az ORSZI akiket alkalmaz ezek szerint vállalkozásban? azok is köztisztviselők voltak ha jól gondolom valamikor .Működési szabályzatukat kellene megnézni mert ha az engedi akkor alkalmazhatnak szerintem.De mi ezt nem biztos ,hogy betekintési engedélyt kaphatnánk hozzá.

pl :anno aki engem műtött név nem jelentős az most orszi felülvizsgáló orvos.

Túlélő # 2011.04.08. 06:03

szofy
Írj egy emailt az - OEP Területi Hivatala Egészségügyi Szakellenőrzési Osztálya vezetőjének./nem tudom melyik régióhoz tartozol/ Ő 2-3 napon belül válaszol,hogy mi a teendőd,ha van egyáltalán.És nem mellékes,hogy marad róla írás
Én is mindíg ezt teszem.Utólag nem tudják mondani,hogy elkéstem stb....Elmentem az emaileket,és ki is nyomtatom.

mama1955 # 2011.04.09. 17:33

Le tiltva ez a lap?

mama1955 # 2011.04.09. 17:54

Üdv. minden olvasónak.Már 2 írtam és nem jelent meg.
Terikének köszönöm, hogy irt, és örülök neki, hogy dializisre nem kell járnia.Nem hibáztatok senkit,hiszen mindenkinek meg van a maga baja, csak azért írok, mert a férjem megkapta az orszi véleményt amiben az áll, hogy a 2 fok 42%-nak még örüljön neki, csak azt nem tudom mi köze a betegségének ahhoz, hogy rendezett családi körülmények között él.COPD-s vagyok én is, tumor marker eredményem nem jó stb.A májusi tárgyaláson magát kell megvédenie, ha ez nem megy, megyünk a testvéremhez, ha lesz miből eltemetni.

mama1955 # 2011.04.09. 18:06

Üdvözlök mindenkit, volt 1 üzenetem ami sajnos nem ment el, azóta az utóbbi infó, Terike hál Istennek nem kell dializisre járnia, itt köszönöm a hozzám irt levelét.A férjem is meg kapta az orvosszakértői véleményt, aki jóvá hagyta a másodfokút, sőt még a 42 % amit kapott még Ő sokalta is.Sajnos saját magát kell megvédenie a bíróságon amit ha el veszít sokba kerül.Hónapok választanak el a 40 év munkával töltött években nehéz vegyiparban, ami nem számít sehol, az orvosok sem merték felvállalni, az ott szerzett betegséget.Mind a kettőnknek meg van a betegsége, pl. COPD-k vagyunk tehát meg van írva a vég.Erről a betegségről ugyan nem sokat lehet olvasni, pedig, nagyon nehéz levegő nélkül, és hasonló a mellkasi szorítás mint az infarktustünettel élni.A határozatban még benne volt, hogy feleségével rendezett körülmények között él.Mi köze a betegségnek ehhez, a beteg az beteg.A férjem nem beszélt a betegségemről az orvosszakértőnek, és ő azt gondolta ez így akkor rendben.Lassan feladom idegileg, és megyünk akkor a testvéremhez., ha lesz arra is pénz, hogy eltemessenek.

kobeka # 2011.04.09. 20:06

mama1955
Ha nick neved mellett a szám a születési évszámod, akkor lehet, hogy jogosult vagy az öregségi nyugdíjkorhatárt még be nem töltött öregségi nyugdíjra.
http://www.onyf.hu/?…
Ebben az esetben inkább baleseti járadék miatt érdekes a szakértői vélemény. (bocsánat ha tévedtem)

kobeka # 2011.04.11. 07:54
muci17 # 2011.04.12. 05:07

Mi van a rendszerrel mert néha nem engedi ,hogy írjon az ember.Már itt is érvényes a Média törvény vagy egyszerűen el tűnik minden.

NIMI # 2011.04.12. 18:56

Üdvözletem!
Édesanyám ügyében szeretnék segitséget kérni.10 éve volt leszázalékolva és 1 éve elvették tőle a rokkantságát,első és másodfokon.Ezzel mivel özvegy az özvegyi nyugdiját is elvették,perre mentünk.A biróság által kirendelt orvosszakértő megitélte neki a 2 évvel ezelőtti 55%-ot visszamenőleg és a rehabilitácoót nem javasolta.A mun­kaügyi szakértő is munkára alkalmatlannak minősitette.Most a biróságon belépett a perbe a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális hivatal.És az alábbi törvényparagra­fusokra hivatkozik:kérik a biróságot hogy felhivja a felperest azaz minket hogy a Ket.109§-nak,a Pp.121.§-ának és a 330.§-nak megfelelő kereset előterjesztés­re.Ennek hiányában utasitsák el a kérelmünket.Ki­semberek vagyunk.Nem értünk mi ilyen dolgokhoz sajnos.Édesanyámnak reumatoid arthrititise van,sokszoros izületi gyulladásos gyógyithatatlan betegség.A rheuma faktora a gyógyszerek mellett is 500 felett van.A tér­deiben a porc és az izületi folyadék már nincs meg.Sokszor a wc-re járás is problémát jelet neki.Depressziós és több pszichés problémája is van.És erre az állapotára nagyon rossz hatással van a pereskedés.Cu­kros,szivelég­telensége is van.Önellátásra is alkalmatlan.A bi­róság arra sem volt képes hogy leirja nekünk miről is van szó.Mit tegyünk szerintetek?

ujpesti # 2011.04.12. 20:25

NIMI
Figyelmedbe ajánlom a családi net.internetes oldalt.(www.családinet.hu)
Ott a szakértőkre kattintva lefelé gurulsz,míg megtalálod a jogász szakértőt.
Neki leírod ezt a problémát,ő valószínű jobb tanácsot tud adni,hogy mi a teendő.
Ugyanis ügyvéd.Én ahogy olvastam a beírásodat,a nyufig,(nrszh.)magyarán szólva csak mocskoskodik,(bocs a kifejezésért)hogy ne kelljen rok.nyugdíjat fizetnie. Amit ez a hivatal művel,undorító

muci17 # 2011.04.13. 14:07

Itt látszik meg,hogy a betegeket is munkára akarják kényszeríteni.Ha már mindent elvesznek és nem értünk a joghoz találjunk meg a megfelelő embert aki esetleg pénz nélkül segít.Mert az Ügyvéd keres a legjobban ha leszámítjuk a Politikusainkat.De azt az Orvost nem engedném dolgozni aki már nyugdíjba ment,mert szerintem van jövedelme és nincs napi gondja.Az oktatásban szívesen látnám Őket és nem Orszi-ban Felülbírálni és látszatra ítélni.NIMI nehéz harc elé nézel de most minden Fórumot végig kell járnod és harcolnod kell mindenkivel.Sok sikert és kitartást és ha lehet bízni neked kell erősnek lenned.Végig tudód csinálni ez legyen előtted.

Terike # 2011.04.13. 17:43

Kedves NIMI!

Nekem 16 hónap birósági pereskedés után most februárban zárták le az ügyemet.
Leirom a tapasztalataimat, remélem tudok segiteni, de azért kérd még ki egy jogász véleményét is ahogy azt "ujpesti" is javasolta.
Nem irtad meg, hogy hányadik tárgyalás volt, mert akkor még pontosabban tudnám irni a dolgokat.
Nekem az ORSZI 13 év után vette el a rokkantságit és kaptam 4o%-ot. Irány a biróság , beadtam a keresetet.
Már az orszi vizsgálatakor is , a tárgyalások alatt is, és most is tehát folyamatosan romlik az állapotom.Ennek ellenére a második tárgyaláson kijelöltek számomra egy birósági orvoszakértőt aki 52%-ot adott. Ezt a szakértőt be is idézték még a tárgyalásra is, de ugyan azt mondta ott is el, amit leirt a határozatában. Én sem vagyok intézményileg rehabilitálható, és nekem is ugyan azok a gyógyithatatlan betegségeim vannak, csak még több mint az édesanyádnak. A harmadik tárgyaláson amikor már megvolt az orvosszakértői vélemény, lépett be a rehab úgy mint nálatok és tiltakozott. Ekkor én kijelentettem a biróságon, hogy bármi is lesz én továbbra is fenntartom a keresetemet, és változatlanul kérem a rokkant nyugdijam vissza állitását. Ekkor a biró kirendelt egy másik szakértőt, aki 56%-ot adott.
És mivel ez az 56% több volt mint az előző 52%-igy a biróság jogerősen meghozta a javamra az itéletet, és semmisnek tekinti az orszi határozatát.
Ebbe már a rehab sem tudott belenyulni, és megnyertem a pert.
Tehát ha csak két tárgyalásotok volt akkor kérjétek továbbra is azt ami a beadott keresetben szerepel, tartsatok ki mellette.
Én irásban is megirtam a biróságnak mikor a tárgyalásról haza jöttem, és csatoltam mellé a depresszióm súlyosságáról szóló orvosi papirt amire az volt irva, hogy a betegségem nem fog változni végleges.
Nekem autoimmun az alapbetegségem, és az váltotta ki a depressziót, na meg a sok idegeskedés is rátett a biróság miatt. Az autoimmun miatt van sokizületi gyulladásom, izom-ideg axon károsodásom, sklerozisom, raynaud betegségem, magas vérnyomásom, vese szükületem,mindkét fülemre nagyot hallok, bal szemfenék érelzáródásom, láb örémám, izom merevségem.
Alig tudom magam még a wc-re is kivinni, nem tudok önállóan öltözködni sem.
Ráadásul iszonyatos fájdalmakkal élek, és ezt csak az tudja aki benne van, mert sajnos az orszi nem ismerte el annak idején, és azt sem hogy amelyik szervet megtámadja azt már gyógyitani nem lehet soha többé.
Tehát szerezzetek be friss orvosi , pszihikai, izületi gyulladás stb. papirokat a kezelő orvosoktól, csatoljátok az mellé a levél mellé amit irtok hogy továbbra is kitartotok , és kéritek a rokkant nyugdij visszaállitását. Indoklásképpen pedig irjátok bele hogy az állapota állandóan romlik mint azt az orvosi iratok is igazolják.
Ennyit tudok tanácsolni ha elfogadjátok.
Nekem már megkűldte a biróság az itéletről a végzést, és megkűldte a nyugdijfolyósitónak is, de pénz még nem kaptam, febr.18. óta áll az ügyem.
Ma felhivtam a nyugdijfolyósitót érdeklődtem, azt mondták már a folyositási osztályon van, rövidesen hozzám is eljut, legyek türelemmel.
Mondtam, hogy 17 hónapja türelmes vagyok, ez a kis idő igazán már nem számit ha azt vesszük, hogy a havi 4o-5o.ooo,-Ft gyógyszer költségemet a 75 éves édesanyám fizeti addig ameddig vissza nem kapom hogy megtudjam neki adni.
Borzasztó és undoritó ez az egész, de nagyon ki kell tartani erősnek lenni!!!!!!
Remélem sikerrel jártok, nagyon örülnék én is neki.

Túlélő # 2011.04.14. 10:44

Terike!
Nekem 20hónapja folyik az ügyem.Az orvosszakértő már az első tárgyalás után folytatólagosnak véleményezte az 56 %.Felzólították kiegészítésre.Leírta,továbbra is fenntartja az állapotom %,sőt,ha dolgoznék,nagyfokú állapotromlás következne be.A tárgyaláson /sem az elsőn,sem a másodikon/nem volt jelen senki rajtam és a bírón kívül.Küldtek egy beadványt,hogy a távollétükben is lefolytatható a tárgyalás,és nem értenek egyet.Ekkor a bíróság elküldött az Országos orvosszakértői szakintézetbe.Ott most februárban voltam.Azóta nem történt semmi,várom a harmadik tárgyalást.Most jöttem haza szanatóriumból,májusba kórházba kell befeküdnöm,és juniusban is.Érdeklődtem telefonon,azt mondták legyek türelemmel.Ennyi.Remélem én is hasonló módon zárom le ezt a nagyon nehéz 2 évet.Csak bízni tudok.Dolgozni sajnos nem.

muci17 # 2011.04.14. 11:55

Elnézést kérek,de a daganatos betegeket már elkezdték kirakni,5-év után,mert tünet mentesen él. De azt nem veszik figyelembe a betegnek mennyi más jött hozzá.Mert a kezeléseknek is van mellékhatása és néha több is mint amit elképzelnek.Bocs de érintett vagyok,és csak tünet mentes vagyok,de sokat szenvedek mert a jobb kezemet műtét óta nehezebben tudom használni.Emlőrákkal voltam 67%-rokkant és 2010.10.13.hirtelen gyógyult lettem.Fellebbezés után lettem 45%- most szoc.járadékos lettem.DE két év múlva kiraknak mert már eleget pihentem és kereshetek munkáltatott aki hajlandó foglalkoztatni.Kérdezem Én a laikus az aki alkoholba menekült azt is kirakják a rokkant nyugdíjból,az beteg mert szenvedély betegsége van ,azt is kényszerítik köz munkára vagy maradnak mert Öket nem lehet meggyógyítani.Dolgozni itthon csak azt tudom megcsinálni amit kell és sokszor megállok,fizikai aktivitásom töredéke annak amit megtudok csinálni.Mert elfáradok és ödémás a kezem terhelni nem lehet.Nehezen de még élek és szeretnék élni tünet mentesen.

jácintka # 2011.04.14. 12:31

Tegnap hallgattam Matolcsi mondókáját.
Én nem tudom , hogy lesz hirtelen 100.000 munkhely.
Ellenben előző nap a munkaszimuéátor volt valmelyik TV adón. Megrökönyödtem mikor hallom , hogy rakodó és még valmilyen más nehéz fizikai munkát emlit a hölgyemény .

Lentebb olvasom dagantos betegekkel mit müvelnek.De ez szerintem más beteg tipusokra is jellemző.
Egy nyaki gerinc mütöttet kivágnak két és fél év után.
Ez én voltam 1999 műtöttek és 2003 juniusába már vissza is minősitettek 50 % ra. Tudjuk , hogy akinek van egy baja biztos van több is.

Munkanéküli csak 3 hónapig lesz.
Szerintem ilyen bizonytalanságba még ennyi gyerek sem fog születni mint most - igaz nem idevló téma-.

Semmi más ez mint egy nagy kapkodás ide meg amoda.
Hogy azután milyen " eredménye " lesz kb egy év mulva a Sttisztikai adtokból ki fog derülni.
Különösen halálozási adatok fognak érdekelni .

"Ha már mindent elvesznek és nem értünk a joghoz találjunk meg a megfelelő embert aki esetleg pénz nélkül segít.Mert az Ügyvéd keres a legjobban ha leszámítjuk a Politikusainkat"

Sajnos ilyen ügyvéd nincs !!!!!

jácintka # 2011.04.14. 12:53

Az alábbi üzenetet kaptam .
"OOSZI!! Rokkatnyugdij
> 2011.05.10.-től 360 ezer embert vizsgálnak felül! Korhatár
> alatti rokkantnyugdijasokra gondolnak, teljesen mindegy
> hogyan lett lerokkantositva. I.II. fok vagy birói
> itélettel. Véglegesitetteket is!!!!!
> Az sem számit ha a biróság vette fel, akkor is behivják!!
> Szóval készüljön mindenki fel!! 1 évet adnak , addig
> végezni kell a 360 ezer emberrel. Szó szerint "kivégzik"
> az embereket.
>
> Meg volt a döntés fenn a nagyoknál, de nagy csendben
> csinálják, csak kiküldik a behivókat!!"

muci17 # 2011.04.14. 15:31

T.Fórumozó társaim. Nincs szándékomban senkivel vitába szállni,de vannak dolgok amit figyelembe kell vennünk,a valóban betegeket sújtják nem azokat akik nem akartak elhelyezkedni mert nem kaptak munkát annak idején.Voltam Én is munka nélküli,de a sült galambot nem vártam,betegségem előtt pékségben dolgoztam és napi szinten 15-20q kenyeret szedtem le és segítség nélkül.Még vízért sem volt idő menni ,és erre a főnökök azt nyilatkozták betartják a szüneteket mert kint is meleg van.A mostani helyzet is hasonló csak most arra hivatkoznak,hogy más Országokban jobb a helyzet.Nem rombolnak ész nélkül,de figyelembe veszik azt is,hogy a társadalomba a betegnek is élni kell.segítik azt,hogy legyen munkája és rehab. ez sikeres legyen és azt aki valóban nem tud dolgozni azt segítik.Most abba segítenek ,hogy még több ember kerüljön az utcára.Nézd meg a Nyugati hajléktalant és itt szembesülsz azzal,hogy mennyi támogatást kapnak.A halálozás nálunk magas lesz és Öngyilkosságban világ elsők leszünk.Nem keseregtem de élni szeretnék,és ha nehezen is de le számoltam azzal,hogy olyan tegyek amivel egy statisztikai adat legyek.