Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


muci17 # 2011.04.14. 15:31

T.Fórumozó társaim. Nincs szándékomban senkivel vitába szállni,de vannak dolgok amit figyelembe kell vennünk,a valóban betegeket sújtják nem azokat akik nem akartak elhelyezkedni mert nem kaptak munkát annak idején.Voltam Én is munka nélküli,de a sült galambot nem vártam,betegségem előtt pékségben dolgoztam és napi szinten 15-20q kenyeret szedtem le és segítség nélkül.Még vízért sem volt idő menni ,és erre a főnökök azt nyilatkozták betartják a szüneteket mert kint is meleg van.A mostani helyzet is hasonló csak most arra hivatkoznak,hogy más Országokban jobb a helyzet.Nem rombolnak ész nélkül,de figyelembe veszik azt is,hogy a társadalomba a betegnek is élni kell.segítik azt,hogy legyen munkája és rehab. ez sikeres legyen és azt aki valóban nem tud dolgozni azt segítik.Most abba segítenek ,hogy még több ember kerüljön az utcára.Nézd meg a Nyugati hajléktalant és itt szembesülsz azzal,hogy mennyi támogatást kapnak.A halálozás nálunk magas lesz és Öngyilkosságban világ elsők leszünk.Nem keseregtem de élni szeretnék,és ha nehezen is de le számoltam azzal,hogy olyan tegyek amivel egy statisztikai adat legyek.

Jurisz # 2011.04.15. 00:16

Év végéig felülvizsgálják a rokkantnyugdíjasokat

Hamarosan átvizsgálják a III. kategóriába tartozó rokkantnyugdíjasokat, és ez a folyamat az év végéig befejeződik - mondta a kormányszóvivő

Megszorításokról szó sincs, az a rosszul működő rendszerek sajátja – szögezte le a Magyar Rádióban a kormányszóvivő. Nagy Anna hangsúlyozta: a kormány hosszú távon működőképes rendszert tervez kialakítani.

Nagy Anna elmondta azt is, hogy csak a III. kategóriába tartozó rokkantnyugdíjasokat vizsgálják át, ez a folyamat hamarosan elkezdődik, és a tervek szerint az év végére befejeződik. Mint fogalmazott: megnézik, ki az, aki valóban rokkant, és ki az aki a munkanélküliség alternatívájaként az.

Arra a kérdésre, hogy a 2014-re létrehozni tervezett 300 ezer munkahely felét honnan várja a kormány (150 ezret közmunkaprogram keretében alakítanának ki), a kormányszóvivő azt mondta: vannak olyan szektorok – építőipar, turizmus, mezőgazdaság – melyekben több százezer munkavállalóra lenne még szükség.

aperten # 2011.04.15. 00:49

...átlátható rokkanttá nyilvánítási rendszer keretében méltányosan és elvszerűen felülvizsgálják a korábbi minősítéseket.

HAHAHA! És tudják előre, hogy a fokozatosan romló egészségügyi ellátás ellenére legalább 100 ezer rokkantnyugdíjasnál, nem állapotromlást, hanem állapotjavulást fognak megállapítani. Teljesen hihető, biztos látnok szakértőket is alkalmaznak.

A méltányossághoz meg elvszerűséghez még hozzátennék valamit. A rokkantnyugdíjasok régebben munkaviszonyban voltak, munkaszerződéssel. A munkaszerződéseket a munkavállalók azzal a biztos tudattal kötötték, köthették, hogy betegség , rokkantság esetén az államnak megfelelő ellátási kötelezettsége van, és a betegség, rokkantság megállapítására megvannak az humánus standardok Magyarországon. Ez a társadalmi szerződés része volt. Aztán jött egy juhász nevű gazember, akivel felrúgtatták a társadalmi szerződést, és a legbrutálisabb amerikai standardot lenyúlta, mint saját munkát, a rokkantosítási eljárások és felülvizsgálatok irányelvévé tette. Véletlenül sem európai mintákat vett figyelembe, vagy magyar egészségügyi sajátosságokat, nem.
Hogy az amerikai rendszer adaptálásához ameriaki bérek is dukálnának? Arról szó sincs, csak a legbrutálisabban profiérdekelt és profitéhes amerikai egészségbiztosítási rendszer standardjait kell átvenni.
Érdemes megnézni Michael Moore Sicko című filmjét ez ügyben. És a Magyar Orvosi Kamara persze kussolt, és kussol most is. És kussol az új sunyiképű pósfai is, hogy ezek az "irányelvek" messze nem az európai szabályozásoknak, irányelveknek megfelelőek.


# aperten

jácintka # 2011.04.15. 06:05

"Ugylátom ez a jógi fórum , nem a témával foglalkozik."
Ezt a pontosan nem idézet mondatot valaki íde írta.
Remélem rájön- rájött , hogy bizony kiveri biztositékot azoknál akik elszenvedői a felelőtlen embertelen politikának .
Ha már nincs olyan képviseletünk ahol képviselnék az emberi jogainkat , nincs olyan ügyvéd aki fel vállalná a képviseletét azoknak akik anyagilag nem tudják meg fizetni képviseletet a bíróság előtt. Addig itt fogunk panaszkodni és keserüen ki írni magunkból ami a bögyünket nyomja.

Nekem ez pár sor le írása irdatlan fájdalommal jár
Be vannak dagadva a kezeim és csomok csomók hátán.
Ha elveszik 40 % -t ami véglegesitve van.Nemtudom , hogy fogok tudni dolgozni ilyen kézzel. Talán lábbal. Ja azt jövö héten mütik mert daganatot találtak benne.

De Erős Zsolt kapott hegymászó műlábat!
És még mutogatják is!

Andi1975 # 2011.04.15. 09:01

Csak mellesleg említem, hogy én 27000Ft-ot kapok 43% van. 3 általános iskolás gyerekem és nem tudom a 40000-et kínkeservesen sem mellé megkeresni, mivel az öltözködésben is segítségre szorulok. Ja és vidéki vagyok, aki 2 évente jár felülvizsgálatra 3 gerincműtét után állítólag rehabilitálható. Bár az elmúlt 4 évben nem sokat aludtam a fájdalmaktól.

kázmér58 # 2011.04.15. 10:28

Nem tudom hogy miért kell az embereket dezínformácíóval bombázni.Én ezt halottam , nekem ezt mondták stb.Csak mindenkiből ideg beteget csinálnak.Én pár perce beszéltem a nyufival, semmit de semmit még nem tudnak mondani.őket sem tájékoztatta még senki. Csak a híradásból hallanak valamit.Még semmi nincs ki forrva. Minden csak tervezet.Úgy hogy megkérnék mindenkit hogy csak konkrétumokat írjanak le. Ne vezessék félre az embereket.Elég A sok idegeskedésből feleslegesen.Beszéltem ügyvéddel aki csak a rokkantakkal foglalkozik, semmit nem tudott mondani. Szó szerint azt mondta ő nem isten hogy hónapokra előre lásson.Mert még semmit nem tud.Hát ha ők nem tudják pár ember aki ide ír honnan veszi az ínformációkat?

gusztipofi # 2011.04.15. 10:40

Hálásan köszönjük mi fórumozók orbányunknak, és szóvivőjének Júrisznak a megnyugtató szavait, miszerint az nem megszorítás, hogy 100-150 ezer beteg,- zömben 50-60 év közötti – nehezen élő embertől elveszik a létbiztonságát jelentő 50-70 eFt. nyugdíját, mert az „példátlanul nagyvonalú” szociális juttatás. Ellenben mehetnek - egyszer már megtették, - Hanságot lecsapolni- gátat építeni, vízelvezető árkot ásni ,etc, etc, és ettől -lássatok csodát- pár éven belül az ország európa élvonalába kerül.
Gyalázatos propaganda, és van ember aki nem átalja még itta fórumon is terjeszteni.
Remélem Júrisz te is csatlakozol hozzánk, akiknek ezt a sorsot szánják, és nem csak a partvonalon kívülről osztod az észt és hirdeted az igét.

keke1 # 2011.04.15. 10:48

Ripacsnak abban igaza van hogy nem lehet általánositani,minden esetet egyedileg kéne elbirálni.
Én kaotikusnak látom az illetékesek hozzáállását...ami ugye nem is lehet más, amikor cirka félmillió embert akarnak átvilágitani röpke fél év alatt.
A komüniké az hogy minden rokkantnyugdijjast,és járadékost ujravizsgálnak.
Az új alkotmány fog erre lehetőséget adni,tehát még az is elképzelhető hogy egy hosszú jogi procedurán átesett nyugdijjas kezdheti az egészet előlről,mivel a szabályozók megváltoztak.

Nem akarok én sem rámitgetni,de az a helyzet hogy elsősorban jogalanyok vagyunk,és másodsorban betegek.

keke1 # 2011.04.15. 11:46

Igen erről az átképzésről én is hallottam,de ennyi embert nem lehet rendesen kivizsgálni ilyen rövid idő alatt.
Statisztikát csinálnak most,egy müködő (kelet EU viszonylatban) szociális rendszert a minimumra redukálták az eddigiekben,de ez nem volt elég,némi kis dicséretért,EU-s válveregetésért egyszerüen megszüntetik!

Ahogy a forumot olvasom nekem az jön ki hogy jellemzően beteg,nehezen vagy alig élő emberektől akarják elvenni a durván inflálódó minimum alatti juttatásokat...SOKALJÁK!

Tehát az a szlogen hogy onnan veszem el ahol van,az egy óriási hazugság!!!

jácintka # 2011.04.15. 12:03

kézmér58!
Nem rém hír terjesztés !
Amit én ide másoltam az egy témában éppen illetékes .de Ő magaa nem meri közhírré tenni.
Félti az állását, vagy azét akitől kapta.
Tessék emlékezni amiről az emberekbeszélnek ngytöbbségébe meg is valósítják odafent.
Amúgy elgondolkodttó eddig kb ORSZI "vizsgálat"15 percig tartott ebbe benne volt levetkőzés és fel öltőzés is.
Na most ha 100 ezer rokknat vizsgált jön tessék szorozni és osztani mennyi időbe telne ezeknek az embereknek tisztességes vzsgálta.
DE! Nehogy már egy sebész vizsgáljon egy agydaganatost!
Reuma "szakvizsgálók" terén is van mit tenni az ORSZI.
itt kéne belépni e egy orvos- ügyvédnek !

keke1 # 2011.04.15. 12:22

icike42!

aki jelenleg munkaviszonyban vagy bármilyen munkavégzésre irányuló jogviszonyban áll a felülvizsgálat miatt szüntesse meg, mert az elsők között lesznek akiket kidobnak a rendszerbő"

Valóban jobb ha megszünteti a munkaviszonyt?
Szerintem csak akkor ha nem néznek utánna a leszázalékolás alatti összes munkviszonyának.

Rá fognak kérdezni hogy mit mikor mennyit dolgozott a delikvens,persze azzal kezdik hogy most dolgozik e?
Még az a faramuci helyzet is előfordulhat hogy mind a kettőt elvesziti a leszázalékolt,és ugye a mai munkaerőpiacon erősen kérdéses egy uj munkahely

muci17 # 2011.04.15. 14:55

T.Fórumozó Társak sok mindenben igazatok van,de 2010.04.08.-voltam Sz.Fehérváron felül vizsgálaton és még egy vérnyomás mérésem volt,de kaptam egy cetlit rajta a kért vizsgálatokra ami a következők voltak,diabétesz,hepatólogia,érsebészet,pszihológia,és,onkologia,mert aranyoskám magán nem látszik,hogy beteg és a jó nyugdíj érdekében legyen szíves ezt meg csináltatni.Műtétre voltam előjegyezve mert a Emlőrákra kapott hormon injekció mellék hatása a petefészekben cysztát csinált.Mondanom sem kell minden vizsgálatra mentem és vártam mikor kell vissza SZ.Fehérvára.Ide tartozik az onkologiára,3-hónaponként ,de előtte havonta jártam.2010.10.13.ra szolt a papírom megjelentem,és mint akit arcul csaptak,mert megint vizsgálat nélkül zajlott az egész,sőt rendetlennek titúált az Orvos,és eldugta a vizsgálati papírt,és ezt mondta felelőtlen vagyok.Az aki csinálja a kezeléseket és minden utasítást betart,hogy tehet ilyet.Az egész nem volt több amit bent töltöttem talán 5-10.perc és engem sértegetett az orvos és agresszívnak irt,mint utólag meg tudtam,nem volt ilyen de a rendszer áldozata.Bocs Én meg a fizikai munka áldozata vagyok,és most őrölhetek,hogy kapok 27000Ft.meg annak ha nem fáj semmim,A daganatos betegségem 5-év után elmúlt de ami maradt ezt nem kívánom senkinek.Még mielőtt ítélkeznétek volt munka viszonyom és 25.év 253.napot töltöttem munkába és nem voltam 42.éves mikor el kezdődöt a kálváriám.Bele fáradtam a kezelésekbe és még ki tudja mi lesz velem mert most tünet mentes vagyok,de dolgozni azt sajnos fele annyit tudok,mert hamar elfáradok .Nem vagy csak ígéret van,hogy talán lesz munka helyem,de kérdéses.De ne csüggedjek mert nem Én vagyok az első és aki megpróbált dolgozni az mind azt mondta nem bírta mert érezték a műtétes kezüket nem tudták terhelni.Ezzel a kezelő Orvosok tisztába vannak és vissza eséseket tapasztalnak.Hát ez van és mindenki a hírekből meg a mások elmondásából értesül és sok igazságot letudunk írni és nem kell marakodnunk. Egy beteg társatok

cicamica66 # 2011.04.15. 14:56

próbáltam segiteni, de nem adták le!!!
MIért kedves moderátor?? Voltak benne fontos infók???

keke1 # 2011.04.15. 17:08

Ferife!

sikerült pontos diagnozist adnod,gratulálok.
Gyogymodot ugyan nem tudtál mondani,de echte hülyeség esetén ez nem is várható el.
Hülyeség alatt a válságkezelést értem.Még Amerikában is igyekeznek megnyújtani a segélyezési időszakot,félnek a szociális feszültségektől.

Szerintem ilyen világgazdasági helyzetben,amikor nálunk kb 1 millió munkanélküli van,akinek a fele már nem,vagy alig ellátott,halatlan ostobaságra vall,ha a betegeket akarják visszavezetni a munka világába.
Arról nem is szólva ha teljesen megrokkannak,akkor sokkal többe fognak kerülni.
Óriási különbség van egy önellátó,és egy magáról gondoskodni nem tudó,ápolásra szoruló beteg között...

Veronika13 # 2011.04.15. 17:35

muci17!

Megértelek,hasonló cipőben járok.Nekem még le is írták,hogy vélhetően meggyógyultam.( megjegyzem,az újabb adag daganatellenes szert tegnap írta fel az onkológus),aztán pedig szépen leírták azt is,hogy folyamatos orvosi onkológusi (stb. felsorolás) rehabillitációja szükséges.
Nem értem,egy gyógyult betegnek mi szüksége van további folyamatos orosi rehabillitációra.
Ha valaki tudja,,elmagyarázná?
(az már más történet,kívánom én sokaknak ezt a fajta "meggyógyulást")

keke1 # 2011.04.15. 17:41

Muci17!

A te esetedet gyógyulásnak értékelték,az hogy a mellékhatások miatt maradandó munkaképességcsökkenésed lett,nem érdekli őket.
És az sem hogy időközben több mint 1 millió egészséges munkanélküli lett a piacon,velük kéne versenyezned.

Egyébként lenne itt fedezet a szociális juttatásokra,csak hát ugye a a lineális adó,meg a gyerekkedvezmények,a cégosztalékadó(nem tőzsdei,hanem mutyicégek)stb csökketése sokba került.
A járulékos hatásokkal együtt 800md forint körüli összeg esik ki,ezt próbálják potólni ahonnan tudják.

A fele se jön be!
Probléma nincs,majd beszedik máshonnan,manapság a nagykereskedőknek nagyon jól megy,és nem fizetnek egy fillér válságadót se...

Veronika13 # 2011.04.15. 17:46

keke1!

Munkaviszonnyal kapcsolatos hozzászólásodhoz.Akinek soha nem volt munkaviszonya rokkantnyugdíj mellett,attól is elvették,még tudományos alapon is gyógyíthatatlan a betegsége.(családon belül van,pontos az info)
Aki folyamatosan dolgozott mellette,most is dolgozik,annak maradt.(szomszéd,folyamatosan fáj a dereka,igaz a napi 10 óra sem kottyan meg neki-ez is pontos info)
Csak számomra érthetetlen.

muci17 # 2011.04.15. 18:20

T.Fórum Társaim.Köszönöm amit irtatok,de ha gyógyult vagyok mért kell ellenőrzésre járnom.Mért kell most is az utasításokat betartanom.?Mért kell arra figyelnem és mérnem a cukor szintet,mért kell betartani az onkologiai utasítást?Lassan 6-éve volt a műtétem de nem tudok fizikai munkát elvégezni kertes házban lakom,munka van bőven csak nekem nincs erőm megcsinálni,nem lustálkodok nem fekszem egész nap de érzem ha olyat csinálok mennyire tudd fájni a kezem a harisnya használata néha akadály és csak éjjel nem alszok.A járulékos betegség ami vele jár a kemo kezelés mellék hatása,hát szívesen cserélnék azzal aki nem tudja milyen éjjel görcsölni és epét hányni.De ennek ellenére ez nem befolyásolja a napi teendőket.Kösz,hogy ezt is jobban tudod,Doki bácsi.De remélem aki tudja milyen egy daganatos betegnek elfogadni már azt a tényt,hogy Rák és mivel jár.De még Te vagy aki mindenkit biztatni tudsz addig jól vagy,csak ne lássák rajtad ,hogy fel adod.Nekem aztán nincs gondom,mert élek még.Mert pár temetésen voltam és ezek mind rákosak voltak.Dolgoznék ha volna megfelelő munka hely de még bedolgozói sincs.Csak kamu állások.Köszönöm abból nem kérek és csak 48.éves leszek ha megérem.

muci17 # 2011.04.15. 18:55

Veronika13.Nekem is van olyan ismerősöm akinek a betegsége olyan mikor orvoshoz megy béna a keze lába,de rehabilitációra rakták,és nem sokára megy felül vizsgálatra .Közben dolgozik ott ahova hívják és mellette iszik és ez beteg hát szerintem pénzeli az orvosokat mert ezt másképp nem tudom elképzelni.Nekem nincs utamba de nem tartom fer dolognak amit egyes betegek annak idején meg csináltak.Lassan azt fogjuk meg kapni nem tudsz fizetni nem kapsz semmiféle kezelést.Mert sokba van a Te kezelésed az állam bácsinak most ha élni akarsz fizess.Akkor szabadulnak el az indulatok.Megint a szegények fizetnek,de már most sincs miből.

jácintka # 2011.04.15. 19:06

cicamic
Küld el nekem email-be!
felteszem máshová !

jácintka # 2011.04.15. 19:07

Icike42!
Sajnos nem jelenik meg az oldal.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.04.15. 19:19

Sziasztok !

Egy újabb fejlődés az ügyemben .Ma meghozta a postás a második szakértői vizsgálat időpontját.

Budapestre kell mennem április 26-án.

És olyan rendesek voltak leírták ,hogy a perrel kapcsolatos összes orvosi papírokat másolva vigyem magammal.

Ma elmentem a fénymásolóhoz hát nagyon őrült nekem és még van egy jó adag.

Szóval nyithatunk egy másoló üzemet mert azok megélnek mire egy beteg anyagát lemásolják))))

Azt mondja a másolós emberke ez papírból is sok nem ,hogy betegségből))))

keke1 # 2011.04.15. 20:11

Muci17!

Teljesen igazad van,az ilyen betegeknek mint te,feltétel nélkül illenék adni egy járadékot.
Aki ilyen betegségen átesett,és "meggyugyult",az mergérdemli.Nekem is volt ilyen ismerősöm,ő sajna nem gyogyult meg ,de iszonyatosan sokat szenvedett amig kezelték.
Arról lehet vitatkozni hogy jelenleg milyen fokú az egészségkárosodás,de a tényén nem... sajnos ezek a betegeken akarnak spórolni,a saját jövedelmüket meg szinte megduplázzák.

Érdekes magukon eszükbe se jut spórolni.
Lehet nem veszik észre,mint szijjártó amikor hónapokon át 2 millió felett volt a jövedelme,és nem tünt fel neki.

kázmér58 # 2011.04.16. 08:00

Hát most velünk is ezt csinálják.67 évvel ezelőtt, 1944. április 16-án Kárpátaljáról indultak el az első, emberekkel telezsúfolt vagonok az akkori Magyarország területéről. Közel 430 ezer magyar állampolgárt szállítottak el a vidéki pályaudvarokról a menetrend szerint induló vonatok, kevesebb, mint két hónap alatt. Minden év április 16-án megemlékezünk azokról, akiket 1944-ben ezen a napon kezdtek el soha nem látott szervezettséggel elszállítani hazájukból, miután előtte már megfosztották őket állampolgári jogaiktól és vagyonuktól. A sorban következett a méltóság, a család, végül az élet.

kázmér58 # 2011.04.16. 09:55

Társadalombiztosítási határozatok bírósági felülvizsgálatáról

A társadalombiztosítási határozatok felülvizsgálata iránt indított perekben hozott ítéletek kapcsán evidens, hogy a felperes rokkantságának megállapítását tartalmazó ítélet, illetőleg a rokkantság későbbi időpontban történő bekövetkezését rögzítő indokolásban foglaltakat a rokkantsági nyugdíjigény (későbbi nyugdíjigény) elbírálásánál újabb orvosi szakvélemény kérése nélkül kell elfogadni.
A rokkantság tényének bírói ítéletben történő rögzítése azonban az esetek egy részében nem elegendő az elbíráláshoz, mivel nem mondja ki a megállapított munkaképesség-csökkenés kezdő időpontját és mértékét, illetve nem nyilatkozik arról, hogy az állapot végleges-e, vagy mikor esedékes az újabb orvosi felülvizsgálat.

A problémát a korábbi gyakorlat szerint úgy oldották fel, hogy nyilatkoztatták a kiegészítő adatokat illetően az OOSZI illetékes orvosi bizottságát. A jelenlegi helyzet megváltozott, az orvosi bizottságok nem hajlandóak korábbi véleményüket megváltoztatni, illetve a bírói döntéshez „asszisztálni”.
A probléma feloldásához korábban elengedhetetlen volt a bíróság újbóli megkeresése és kiegészítés megkérése. Az eljárás hosszadalmas volt, az érintett ellátását veszélyeztette. A jelenlegi gyakorlat azt mutatja, hogy a bíróságok elzárkóznak a jogerős ítéletek utólagos kiegészítésétől, tehát más megoldást kellett keresni.
Segítségül az Országos Orvosszakértői Intézet főigazgatója körlevelet adott ki az OOSZI önálló egységvezetői részére, amelyben ha nem is teljes körűen, de egységesebb formában az alábbiak szerint szabályozta a kérdést:

„A Legfelsőbb Bíróság Kfv.III.27.919/1997. számú ítéletében kimondta, hogy a véglegesnek minősített egészségromlás utóbb nem vizsgálható felül, mert a felülvizsgálat szerzett jogokat sért. Amennyiben az OOSZI orvosi bizottságának szakvéleménye szerint a rokkantsági nyugdíjat igénylő állapotában változás nem várható és „munkaképesség csökkenése végleges” vélemény szerepel, szerzett jogról beszélünk, szerzett jogot pedig elvenni nem lehet.
A jogalkotásról rendelkező 1987. évi XI. törvény rendelkezése értelmében a korábban megszerzett jogosultságot megvonni nem lehet.
A jogállamisághoz hozzátartozik a szerzett jogok tiszteletben tartása. A jogállam szerzett joghoz csak akkor nyúlhat hozzá, ha ezek a jogok jogellenesen, így például az állampolgárok jogegyenlőségét sértő módon keletkeztek.
Természetesen a szociális juttatások, támogatások és egyéb kedvezmények mértéke és módja megváltoztatható, mely alapvetően az ország teherbíró képességének, a költségvetés állapotának és számos egyéb tényezőnek a függvénye.
Ezért, amennyiben az állam lehetőségei nem engedik, az elért szociális támogatások szintjét nem köteles megőrizni, azt kedvezőtlen irányban az állampolgárok hátrányára is megváltoztathatja.
A változás azonban alkotmányos alapjogok sérelméhez, szerzett és alkotmányosan már védett jogok önkényes megvonásához nem vezethet, vagyis csak alkotmányos keretek között történhet meg.
Amennyiben a hivatkozott Legfelsőbb Bírósági ítélet, valamint a fentiekben a szerzett jogokkal kapcsolatosan kifejtetteket értelmezzük, megállapítható, hogy az igénylő egészségi állapotában bekövetkezett változás, ami a dolog természetéből adódóan végleges egészségromlást okozott (például egy végtag elvesztése), egy későbbi időpontban nem változtatható meg az igénylő vonatkozásában kedvezőtlenül, hivatkozással a szakmai irányelvek változására.

Az OOSZI részéről 1989-ben kiadott szakmai irányelvek a munkaképesség változás tartamának értékelése kapcsán kitértek arra, hogy az érvényesség időtartamának meghatározása során ne szerepeljen az „állapota végleges” kifejezés, mert az indokolás szerint a beteg állapota sohasem végleges, változások történhetnek életében és lélektani szempontból sem helyénvaló a végleges minősítés. Helyette a vizsgált személy életkora vagy betegségének természete miatt helyesebb az „újabb felülvizsgálata állapotrosszabbodás esetén” kifejezést alkalmazni.

Az irányelvekben kifejtettek ellenére az OOSZI véleményezési gyakorlatában – a konkrét ügyek ismeretében – előfordul, hogy a rokkantsági nyugdíjat igénylő részére akkor is, ha egy adott rokkantsági csoportban végleges rokkantságot véleményezett a bizottság és az igénylő állapotrosszabbodás címén kéri soron kívüli vizsgálatát, az újabb szakvéleményében állapotrosszabbodást nem állapít meg ugyan, de e szakvélemény tartalmazza, hogy orvosi felülvizsgálatot tart szükségesnek meghatározott időpontban, annak ellenére, hogy III. csoportú rokkantként a korábbi szakvélemény alapján – és a nyugdíjszervek által hozott jogerős határozat alapján – állapota végleges.
Ezzel az eljárással kapcsolatosan fejtette ki a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság az álláspontját, mely szerint a rokkantnyugdíjas esetleges állapotrosszabbodására hivatkozással kerülhet sor a munkaképesség csökkenés ismételt felülvizsgálatára, azonban az újabb vizsgálat nem eredményezheti a már megszerzett jog csorbítását, még az ismételt felülvizsgálat időpontjának megjelölésével sem, amennyiben egyszer már a munkaképesség csökkenés meghatározása során az állapota „végleges” kifejezést használtuk
A Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság véleményével egyetértve, amennyiben a szakvélemény „végleges” minősítést tartalmaz és ezt követően állapotrosszabbodás címén kéri az ügyfél magasabb rokkantsági csoportba történő sorolását és a szakértői vizsgálat eredményeként a rokkantsági csoportba történő besorolása nem változik (tehát például marad III. csoportú rokkant és nem kerül a II. vagy I. csoportba) úgy ismételt felülvizsgálati időpontot sem lehet kitűzni a szakvéleményen, hiszen a fenti példákkal élve a III. csoportú rokkantsága végleges, míg a II. vagy I. csoportú rokkantságának véleményezésére a hatályos jogszabályok értelmében csak állapotrosszabbodás esetén, az ügyfél kezdeményezésére kerülhet sor.
Felhívom továbbá a figyelmet arra, hogy a „végleges” kifejezés helyett az „újabb felülvizsgálata állapotrosszabbodás esetén” kifejezést használják, vagy e helyett eljárásjogi szempontból is, ha az orvostudomány fejlődésére is tekintettel hosszabb felülvizsgálati időpontot írnak (pld.: 5 év) elő.

Valódi megoldást a teljes körű bírósági határozatok jelentenének, melyhez szükséges az 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról szóló 168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet kiegészítése is.”