Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


jácintka # 2011.04.16. 09:57

Kázmér58!
Én ugy gondolom ez nem ide való téma!

Mások is szenvedtek pl Málenkij robottól sőt nagyon ngy részük haaz sem jött!Ők is több száz ezren vannak !!!!!!!!!!!!!!!!

kázmér58 # 2011.04.16. 10:12

Jácinka:Én senkit nem akartam ezzel megsérteni. Akit megsértettem elnézést kérek.Csak azt akartam ezzel demonstrálni, hogy ha most több száz ezer embertől elveszik a nyugdíját. Ugyan úgy halálra fogják ítélni őket( bennünket) Mert éhen fogunk halni.Dolgozni nem tudunk semmire nem vagyunk jók a kormányunk szerint.Ezért feleslegesek vagyunk a társadalom számára.

Jurisz # 2011.04.16. 15:27

A Fideszes, illetve Fidesz-közeli sajtót olvasgatva kerestem a magyarázatot arra a kérdésre, hogy honnan, miből származik/táplálkozik az a meggyőződésük, hogy legalább 100 ezer rokkantnyugdíjast vissza tudnak vezetni a munka világába. Mire alapozzák mégis ezt az elképzelésüket? Végül is a jobboldalhoz köthető sajtóból a következő – kissé leegyszerűsített, de a lényeget azért tükröző – „hivatalosnak mondható” (párt)magyarázat volt leszűrhető: a Fidesznek a rokkantnyugdíjasok többségéről alkotott „szent” meggyőződése, hogy a nagyrészt munkaképes emberek önhibájukon kívül, a nem megfelelően átalakított vagy támogatott munkahelyek hiányában kénytelenek ebbe a típusú nyugdíjrendszerbe bekerülni, vagyis nem azért vannak rokkantnyugdíjasok, mert nem képesek dolgozni, hanem azért, mert nincs számukra megfelelően átalakított vagy támogatott munkahely, melyből következően ha az Orbán-kormány teremt elegendő, megfelelően átalakított vagy támogatott munkahelyet, akkor az államnak a továbbiakban már jóval kevesebbet kell rokkantnyugdíjra költenie. Mint látható, ez a Fideszes felfogás egyáltalán nem foglalkozik azzal, hogy ha lesz/lenne is munkahely, akkor a munkát a rokkant ember egyáltalán el tudná-e végezni, hiszen evidensnek veszi, hogy a rokkantnyugdíjasok nagy része munkaképes, ha egészségi állapotának megfelelő helyen és egészségi állapotának megfelelő munkakörben foglalkoztatják. Innen származik tehát az az ambiciózus kormányzati célkitűzésük, hogy legalább 100 ezer rokkantnyugdíjast képesek lesznek visszaterelni a munka világába.
Hangsúlyozom, a fenti tűnik a többségi, „hivatalosan hangoztatott” pártálláspontnak, ezen kívül persze vannak kevésbé hangoztatott megfontolások is a tervezett intézkedések mögött, melyek között eléggé elképesztőek is olvashatók.

aperten # 2011.04.16. 17:04

A Fideszes, illetve Fidesz-közeli sajtót olvasgatva kerestem a magyarázatot arra a kérdésre, hogy honnan, miből származik/táplálkozik az a meggyőződésük, hogy legalább 100 ezer rokkantnyugdíjast vissza tudnak vezetni a munka világába.

Tényleg ennyire ostobának gondolod a Fidesz politikusakat, hogy azt gondolod róluk, hogy ezt meggyőződésből hangoztatják? Azt gondolod, hogy nincsenek tisztában azzal, hogy megfelelően átalakított/támogatott un. védett munkahelyek megteremtése pénzbe kerül, nagyon is sokba, miközben a munkaerőpiaci támogatásokra még a jelenleginél is kevesebbet terveznek?
Azt gondolod, nincsenek tisztában azokkal a szociális kutatásokkal amik azt bizonyítják,hogy a a munkaerőpiacról bármely okból kiesettek visszaintegrálására csak pár évig van reális esély?
Azt gondolod nincsenek tisztában azzal, hogy a többségében már eddig is nyomorgó emberek tömegeinek fogják az alapvető létfeltételeit megvonni, és hogy ez népírtás lesz?

Nagyon is tisztában vannak ezekkel, csak azt gondolják, megúszhatják a felelősségrevonást.
De nem fogják...

Azt tanácsolom minden halálra szánt társamnak, minimum annyit tegyen meg, hogy felllebbezen, és forduljon bírósághoz. De ami a legfontosabb, azoknak a gazembereknek a neveit őrizze meg, akik közreműködnek a létfeltételeleikből való kirekesztésben. Mert ezek soha el nem évülő bűnök. Mondja el mindenki, gyermekének unokájának, barátainak, hogy mit tettek vele, és kérje őket, hogy segítsenek abban, hogy a bűnösök elnyerjék a méltó büntetésüket.


# aperten

cicamica66 # 2011.04.16. 17:37

Kedves Sorstársaim!!
2004.-ben rokkantositottak le összetett betegségegből. Állapotom végleges, Birói itélettel.
Egy valamit megigérek nektek, ha behivnak vizsgálatra, kamerával érkezem és az egész vizsgálatot felveszem!!
Orvos nevével együtt viszem az illetékes szervhez! Megvizsgálni nem fognak tudom, csak rámnézni!
Indoklásuk az lessz: van keze, lába, igaz hogy nem tud menni, de él. Nem rákos beteg, tehát nem fog meghallni, igy még tud dolgozni!
Rehabilitálható!!
Amugy nagyon köszönöm kázmér58 hozzászólását!
Tény hogy akit Birói itélettel vettek fewl, csak törvénymódositás után rendelhető be!!
Meglátjuk.
Egyesület szervezésében szivesen melletetek vagyok!
Bár nem vagyok ügyvéd, jogész, csak egyszerüen nyugdijügyintéző voltam . Most 45 évesen csipőm miatt nem tudok menni, ill, alig, de az orvos szerint protézis még nem javasolt!!
Munkába járni lehetelen számomra!!

kázmér58 # 2011.04.16. 18:09

Tisztelt moderátor vajon miért tiltott le?Csak a cicamica66 tól szerettem volna kérdezni.Kinek a csöröt bántottam meg?

cicamica66 # 2011.04.16. 18:27

Kedves Kázmér!!
Irtam e-mailt!!!!

cicamica66 # 2011.04.16. 18:38

Kázmér58

Ha válaszolsz az elküldött emailre, skype nevet tudok megadni és délután elérhető vagyok!!
Üdv.Bárki megkereshet emailen!!
Tartsunk össze!! Régi magyar szokás szerint, és összetartva tudjuk egymást segiteni!!

kázmér58 # 2011.04.16. 18:42

tisztelt cicamica emailt amit írtál még nem kaptam meg. Remélem megjön

Jurisz # 2011.04.16. 19:40

Aperten, irogatsz-irogatsz, de szerintem magad sem tudod, hogy miket irkálsz össze! Nos, a tények: a Nemzetgazdasági Minisztérium tegnap elküldte az Európai Bizottságnak és az Európai Tanácsnak a Konvergencia Programot. A 2011-2015. évekre vonatkozó Konvergencia Programból – bár magyar nyelven nem hozzáférhető, de aki tud angolul, az az egészségkárosodáson alapuló ellátások tervezett átalakításáról szóló részben többek között a következőket olvashatja:

Transformation of the system of health damage benefits” = Egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének átalakítása

With the planned measure, the transformation of the system of health damage allowances affects recipients of temporary allowance, health damage allowance of miners and regular social allowance. The main element of the restructuring is the review of the degree of the health damage of each individual eligible for the allowance; if during the review the health damaged individual proves to be capable of working, then the further disbursement of the allowance in its current form is no longer justified. This change may also lead to an amendment of the Government Decree on the Social Benefits of Health Damaged Persons and the support system of persons with altered working ability. The stressed objective of this change is to increase the employment rate among the individuals concerned.

Vagyis a Fideszesek annyira komolyan gondolják mindazt, amit korábbi hozzászólásomban magam is gyanítani véltem, hogy szinte majdnem ugyanazt a szöveget „adták el” az Európai Uniónak. Márpedig a Konvergencia Program végrehajtását az Európai Bizottság – ha jóváhagyja – be fogja vasalni a magyar kormányon, sőt, a végrehajtáshoz, munkahelyteremtésre még pénzt is fog biztosítani; szociális ellátásokra viszont nem lehet a Uniótól pénzt kihúzni, mert a szociálpolitika nem uniós, hanem tagállami feladat, a szociális ellátások csak hazai pénzből finanszírozhatók, mint ahogy a nyugdíjak is.

aperten # 2011.04.16. 23:31

Jurisz!

Ha komolyan gondolták volna akkor előbb létrehozták volna a 100 ezer védett munkahelyet, elfogadható jövőképet vázolnak fel, és csak utána kezdik meg a szelektálást. Van fogalmad, mennyibe kerül 100 ezer védett munkahely kialakítása? Látsz te erre előkészületeket? Vagy te is elhiszed, hogy majd a rokkantnyugdíjasok tömegei fognak gátépítéseken kubikolni? Amikor teljesen egészséges embereknek sem tudnak teljes munkaidős közmunkát biztosítani, csak 4 órást havi 31 ezer forintért, és max 1-2 hónapig. Akkor mire számíthatnak a rokkantnyugdíjasok?

A népírtásra nem másra.
Továbbra is fenntartom:

Azt tanácsolom minden halálra szánt társamnak, minimum annyit tegyen meg, hogy felllebbezen, és forduljon bírósághoz. De ami a legfontosabb, azoknak a gazembereknek a neveit őrizze meg, akik közreműködnek a létfeltételeleikből való kirekesztésben. Mert ezek soha el nem évülő bűnök. Mondja el mindenki, gyermekének unokájának, barátainak, hogy mit tettek vele, és kérje őket, hogy segítsenek abban, hogy a bűnösök elnyerjék a méltó büntetésüket.


# aperten

keke1 # 2011.04.17. 11:34

Sajnos az alkotmányt úgy fogják megváltoztatni ahogy nekik tetszik.
Valoszinűleg a szerzett jogokat is valamilyen módon átirják,és hála a 2/3-k megszavazzák.
Erre kell felkészülni.
Én is osztom az előttem szólók hozzáállását Április 16.
kapcsán,mi se felejtsük el soha,mit akarnak,akartak velünk csinálni.

keke1 # 2011.04.17. 12:09

Ferife!

"Majd félmillióan vannak munkanélkül,egészségesek,fiatalok,családosak st"

Szerintem sokkal többen vannak,ugyanis rengetegen kikerültek a statisztikából,lévén semmiféle ellátást nem kapnak.
A hajléktalanokról ne is szóljunk.Én inkább 1 milliót ,vagy ahhoz tendáló munkanélkülit mondanák.
Globálisan is ez a helyzet,csalnak a számokkal,mivel a valós adatokra lehet összeomlana a rendszer.

Élő példa erre az infláció,azt hiszem ezt mindenki a saját bőrén tapasztalja,jóval nagyobb mint a hivatalos.

Tompek # 2011.04.18. 10:12

Üdv minden rokkant sorstársnak!

Kb. másfél hónapja írtam le esetemet a 30 éve kapott 67% rokkantsági nyugdíjam elvesztéséről, melyet anno 1982 ben kaptam. Sajnos talán 8 hónap esztergályos munkavégzés után betegedtem meg. Most 48 évesen az akkori 10 éves kemoterápíás kezelések és más szerzett betegségem ellenére rehabra javasoltak, 51% os egészségkárosodással. Kénytelen voltam elfogadni, mert a behívót a vizsgálat előtt 1 héttel kaptam meg és így csak a legszükségesebb orvosi vizsgálatokat tudtam elvégeztetni.
A lényeg, hogy legnagyobb meglepetésemre a rehabjáradék képező nyugdíj kiszámolásánál elloptak tőlem 8 évet, melyet a rokkant nyugdíj mellett dolgoztam le, mint portás, raktáros stb. Vagyis ezeknek az éveknek a keresetét nem számolták bele a nyugdíjamba, pedig azokból a keresetekből is vontak járulékokat!
Az indok, hogy 2011 januártól a nyugdíj mellett végzett munka nem számít bele a járadék alapot képző összegbe...
Hogy rohadnának meg, azok is akik e törvényt hozták!
Szóval hiába ígérik a volt nyugdíj összeget, rehab járadéknak, abból nyugdíj járulékot is vonnak, így jóval kevesebbet kapok majd, hacsak nem sikerül valami számomra elfogadható munkát kapnom, vagy tanfolyamot végezni. Bár a tanfolyamnak amelyek kb. 2 évesek nem sok értelmét látom 48 évesen. Amire elvégzem hova vesznek fel. Ha ugye el tudom végezni a mai pszichés terhekkel a vállunkon! Most megyek még kardiológiai kivizsgálásra, mert az idei oszi vizsgálat kihatott a vérnyomásomra is. Ha ott találnak valamit,állapot rosszabbodás miatt megfellebbezem az I. fokú ítéletet a rehab járadék ellenére. Vagy nem fellebbezni, hanem állapot rosszabbodás miatt kell benyújtanom akkor a kérvényt?
Amúgy én is javaslom sürgősen egy Rokkantak Érdekvédelmi Szövetségének létrehozását! Nehogy már a nyúl vigye a puskát! Én biztos az elsők közt belépek!
További kellemes napot mindenkinek!

jácintka # 2011.04.18. 10:19

Nem tudom ki , hogy van vele ,de én órákig nem tudtam ide belépni Jogi fórumba nem engedte megnyitni pont ezt a fórumót.

Azt is látom , hogy sokan látják csak jogi eszközökkel nem lehet tenni semmit.Olyan emberektől kapok levelet innen és más honnan is akik bizony csak írják és írják bajukat.
Nincs érdekvédelmi szervezetünk!Nincs aki felszólaljon az érdekünkbe! Nincs ügyvéd aki segitséget nyújtana az arra rászoruló embereknek!
A nép ügyvédje úgy sz&r ahogy van.

Pénteken hallgattam az egyik rádió adót.
Az egyenlő bánásmód hatósághoz fordult egy vissza minősitet férfi mert egy multi nem vette fel !
A rokkantósitása előtt ennél cégnél dolgozott!
Az mondták neki nincs felvétel.Kiderült , hogy van !
Egy kis mamát nem vette vissz munkaadója így mm bírósághoz fordult!

Szerintem Matolcsink és hozzá hsonló nagy dumásnak elöszőr az élet valós tényeivel kéne tisztába lenni.

kázmér58 # 2011.04.18. 10:59

Valóban senki de senki nem foglalkozik a rokkantakkal.Nincs egy érdekvédelmi szervezetünk. A nyugdíjas szakszervezetek nagy ívben l... nak bennünket.Az idős korú tanács szintén.Beszéltem két ügyvéddel , egy Pécsi egy Tatabánya.Még nem is tudják mi lesz velünk, de horribilis összegről beszélnek ha képviselnek bennünket.Szerintük sokan fogjunk össze és úgy keressük meg őket.Ugyan is nekik egy emberrel nem érdemes foglalkozni.Mivel szerintük sok sok százezer forintba kerül egy ember képviselete.MIBŐL?

muci17 # 2011.04.19. 09:33

Kösz Ripacs,hogy helyére rakod Őket,de annyit engedjél meg Tőlem is elvették a r.nyugdíjat még sem lázítok másokat csak megpróbálok túl élni és mások példáján tanulni.Ezt mindenkinek tudom tanácsolni.Egy ember aki megpróbál még élni és másokat élni hagyni.

kázmér58 # 2011.04.19. 09:45

ripacs
Én ezt már korábban le írtam ,hogy vannak olyan egyének akik csak hergelik a népet.Rögtön ki oktattak hogy ők csak jót akarnak.Közben az ember tiszta ideg a sok felesleges halottam, mondták, stb beírások miatt.Jó hogy valaki már helyreteszi őket. köszönöm.

jácintka # 2011.04.19. 11:25

Ma a Kosuuth rádió fél egykor kezdődő müsorába Csaba László és még egy szkértő beszélgetett érdemes Meg hallgatni mert két lábon jár a valósághoz.
Megprobálom ide linkelni.
hangtar.radio.hu/kossuth#!#2011-04-19

muci17 # 2011.04.19. 19:04

Ferife.Bocs de végig olvastam egy-két írásodat,azt nem lehet mondani mindenkiről,hogy meg vette a rokkant papírokat,a hoz Orvosok is kellenek,és most mikor kevés az Orvos majd minden második Kórházba,hónapokat kell várni vizsgálatra majd nekünk kedveznek.De nem mindenkit fognak küldeni akik nehezen tudnak fizikai munkát végezni.Mikor van egésséges ember, és képzeld el a sánta vezeti a "bénát"és a vak meg lapátol,és a gerinc sérült tolja a talicskát Te ezt szeretnéd látni?Igen sajnos van aki csak menekült annak idején és most sorra lebuknak és még az Orvosok is.Ha neked kint jobb volt mért jöttél haza ?Kint jobb az Orvosi ellátás és mások a szabályok nem a másikat kell "hüjíteni" de sokat lehetett itt tanulni és elhiheted Én mások példájából tanultam és annak idején a kezeléseknél is ki kértem mások véleményét.Nem csak a kezelő Orvosommal beszéltem meg mindent de már sok volt belőled engedjél másokat is érvényesülni.Amiket Te írogattál nem minősíteném de másra van itt szükség,és Bocs nem Rád Csendben köszönjük,hogy itt voltál Egy sors társ és Magyar marad

muci17 # 2011.04.19. 19:04

Ferife.Bocs de végig olvastam egy-két írásodat,azt nem lehet mondani mindenkiről,hogy meg vette a rokkant papírokat,a hoz Orvosok is kellenek,és most mikor kevés az Orvos majd minden második Kórházba,hónapokat kell várni vizsgálatra majd nekünk kedveznek.De nem mindenkit fognak küldeni akik nehezen tudnak fizikai munkát végezni.Mikor van egésséges ember, és képzeld el a sánta vezeti a "bénát"és a vak meg lapátol,és a gerinc sérült tolja a talicskát Te ezt szeretnéd látni?Igen sajnos van aki csak menekült annak idején és most sorra lebuknak és még az Orvosok is.Ha neked kint jobb volt mért jöttél haza ?Kint jobb az Orvosi ellátás és mások a szabályok nem a másikat kell "hüjíteni" de sokat lehetett itt tanulni és elhiheted Én mások példájából tanultam és annak idején a kezeléseknél is ki kértem mások véleményét.Nem csak a kezelő Orvosommal beszéltem meg mindent de már sok volt belőled engedjél másokat is érvényesülni.Amiket Te írogattál nem minősíteném de másra van itt szükség,és Bocs nem Rád Csendben köszönjük,hogy itt voltál Egy sors társ és Magyar marad

keke1 # 2011.04.19. 20:21

Ferife!

Szomoru hogy neked is külföldi "boldogulásban"kell gondolkoznod,,de ha van remény a német állampolgárságra,ne habozz.

jácintka # 2011.04.20. 07:36

Ferife!
Vagy meg alkul itt egy társág- vagy érdekvédelmi szervezet ami képviseli hozzá fordulók érdekeit és tanácsot add .
Vagy pedig belenyugvás lesz. El lehet gondolkodni rajta , de nem sokáig !
Megyek a kórházba ,műtenek.

muci17 # 2011.04.20. 12:42

Ferife.Ne haragudjál de nem csak neked vannak anyagi gondjaid,sajnos sok száz és ezres számba mennek csak nem pontosak a statisztikák,és van olyan ismerősöm aki egésséges és még sem tudd elmenni dolgozni,mer vidéki és van munkáltató akinél ez hátrány.Nem vagy egyedül csak rosszul fogalmazol,és ne másoktól várd,hogy csak neked adjon mert neked is adnod kell.Bocs de nekem sem az Állam bácsi sem a rokonok nem adtak lakást .Nekünk kellet megoldani és még úgy,hogy részletre vettük,van és lesz rajta munka de nem állnak sorba a segítő emberkék,csináld magad ha szolgád nincs,vagy pénzed.Sőt amikor Én nálam a műtétre készültem 2005- akkor még volt részletem és rá nem sokára a férjemet elküldték és télre még tüzelőt is venni kellet.De nem futottam senkihez csak csendben számoltam,nézd ha közmunkára kell mennem megyek de nem rebdesek az örömtől.De van ezer módja annak,hogy ki lábbaj a bajból ne siránkozz mint egy fürdősk....Rajtad múlik mit tudsz meg csinálni mennyire vagy beteg.Vannak átfogó képzések és lehet élni sok lehetőséggel csak az nem mindegy,hogyan indul neki az emberke.Bármit teszel gondolkozzál és ésszel cselekedjél.A hangnem sokszor okozhat nálad gondot.

Túlélő # 2011.04.20. 15:23

Üdv Mindenkinek!
Régóta írogatok ide,de mostanában inkább csak olvaslak benneteket.
Ma kellemes meglepetés ért a helyi nyigdijintézetnél.Emberségesek voltak,segítőkészek és még tanácsot is adtak.Igaz a perem nem tudják megyorsítani/2éve megy!/,de nekem már az emberség is jól esik.Pénzt sem tudnak adni,de elmondják,hogy milyen lehetőségek vannak,és adnak nyomtatványt a kérelmekhez.Dolgozni sajnos nem tudok,semilyen járadékot nem kapok.Nem is ezért írtam.Mindenkinek megvan a saját nyomora,nekem az enyém a legnagyobb,"neked a tiéd" Inkább segítsünk egymásnak ötletekkel.Én pl mozgáskorlátozott vagyok,onnan is lehet egyszeri segélyt kérni+utazási hozzájárulást,azt is egyszer évente.Akinek nincs jövedelme az a polg.mest,hivatalban is érdeklődjön,mert ott is segítenek,sőt a havi5100ft eü hozzájárulást i fizetik bizonyos esetekben.
Remélem sikerült ötletet adnom.