Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


mikkamakka178 # 2013.07.10. 19:28

Az NRSZH-t valahogy nem tudom sajnálni. És nem értek egyet a róluk alkotott véleményeddel. De ez hosszú. És felsőbb utasításra ők megtehetik, hogy nem a jogszabályok szerint járnak el, és kész. Ahogy a nyugdíjfolyósító munkatársai is az ügyfél képébe hazudnak, mit tehetünk? Szóbeli felvilágosításra nincs bizonyítékunk, max. 1 tanú. A Minisztérium hónapok múlva válaszol,hogy igazunk volt, addigra már késő.

Igen, ezt írtam a fellebbezésben, hogy az állapotom régebb óta fennáll. A határozaton az szerepel, hogy eleve úgy küldték az orvosszakértőibe, kérdés, hogy 2011 óta fennáll-e ez az állapot, ők válaszoltak azzal, hogy 2013 március 27 óta áll fenn. Aznap voltam 2 perces vizsgálaton, ami vérnyomásmérésből állt, meg pár kérdést feltett az orvos. Persze még mindig szerepel pár valótlanság az általa kiadott leleten. De miután dr. Veres Gábor úr is megírta, hogy sclerosis multiplexeseknek nincsenek ugyanolyan jogai, mint más betegeknek, így mit csináljon az ember?

WWallace # 2013.07.10. 16:38

Mikkamakka,

a rehabilitációs járadékot a rokkantsági rendszer átalakítása nem érintette. Egy rehabilitációs ellátás nem fordult át 2012.01.01-jétől semmilyen Mntv. szerinti ellátásba, hanem azt addig kaptad, amíg a rehabilitáció le nem járt. Mivel az Mntv. hatálya ezen ellátásra nem terjed ki, így az új törvény szempontjából új ellátottnak minősülnek azok, akik korábban rehab.járadékot kaptak. Hogy ez miért lett így, azt a jogalkotótól kellene megkérdezni; de ez egyáltalán nem az NRSZH-n vagy az illetékes RSZSZ-en múlik. Ők csak alkalmazzák a jogszabályt. Lényegében azok a kérdések, amiket feszegetsz, mind olyan dolgok, amiket csak a kedves parlamenti képviselők tudnak, hogy miért így alakították a szabályozást. Nem érzem jogosnak mindezek miatt a rehabilitációs hatóságot felelősnek beállítani, akik létszámhiánnyal küszködve próbálnak alkalmazni egy olyan jogszabályt, ami szerintem hemzseg az ellentmondásoktól, hiányosságoktól, igazságtalanságoktól.

Egy dolog van, amivel valóban kezdhetsz még valamit. Az pedig az ellátásod folyósításának a kezdete. Jól tippelek, hogy március 27-én voltál az orvosi bizottságnál? Úgy feltételezem, hogy azért kaptad ettől az időponttól az ellátást, mert az orvosok "elfelejtettek" nyilatkozni arról, hogy az egészségi állapotod mióta annyi, amennyi vagy hogy folyamatosan fennáll; és mivel a korábbiakhoz képest a jogszabályi környezet, valamint az egészségi állapotod is változott, csak a vizsgálat napját tudták az egészségkárosodás kezdeteként figyelembe venni az elbírálási osztályon.

Ezzel kapcsolatban érdemes lenne egy fellebbezést benyújtanod. Írd meg nekik, hogy neked X idő óta folyamatosan 60% alatti az egészségi állapotod, vagyis már régóta folyamatos az egészségkárosodásod, ezért szíveskedjenek kiegészíttetni az orvosi bizottsággal a bizottsági véleményt ebben a tekintetben, és a határozatot módosítva az ellátást részedre a rehab. járadék megszűnése utáni naptól megállapítani.

mikkamakka178 # 2013.07.09. 18:35

Igen, elnézést, ezt elírtam, rokkantsági ellátás. Tehát, egyrészt érdekes, hogy míg sokkal rosszabb állapotban az akkor kötelező rehabilitációs járadékot kaptam, önellátás képtelenül fellebbezés után 52, majd 54%-os egészségkárosodással, most sokkal jobb állapotban 70%, és D kategóriát állapítottak meg. December végén nyújtottam be a kérelmet, február 24.-én járt le a rehabilitációs járadékom, mégis, március 27-től állapították meg ezt az egészségkárosodást, igaz, a tavalyi leleteim alapján. Egyrészt nekem az a furcsa, hogy mi van azzal a bő 1 hónappal, míg ellátás nélkül voltam? És miért csak ebben az egyetlen esetben nem számít jövedelemnek a rehabilitációs járadék, és számít új bejelentőnek az ember, miközben ugyanúgy rokkantak voltunk, mint a többi? Mert a rendszeres szoc. járadék, az átmeneti járadék, a 3-as csoportos rokkant nyugdíj, stb. mind-mind jövedelemnek számít, a 3-as csoportú rokkant nyugdíjnak megfelelő rehab. járadék, amivel azonos jogokat ígérgettek, az az egy nem számít jövedelemnek? Miközben nem sikerült a rehabilitáció, és továbbra is ugyanúgy egészségkárosodott vagyok. Bár érdekes mód, most nem csak 3 tetszőleges betegséget vettek figyelembe, mint anno, hanem az összeset. Nekem az alábbi felettébb furcsa: " A komplex felülvizsgálatot követően hogyan állapítják meg a 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátásban, illetőleg rehabilitációs ellátásban részesülő személy ellátásának új összegét?
Amennyiben a rokkantsági ellátásban (2011-ben I–II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, az öregségi nyugdíjkorhatárt 5 éven belül betöltő III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, az öregségi nyugdíjkorhatárt betöltött vagy 5 éven belül betöltő rendszeres szociális járadékban, átmeneti járadékban részesülő személy) részesülő személy vagy a rehabilitációs ellátásban (2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban) részesülő személy felülvizsgálatát követően:
Rokkantsági ellátásra jogosult, az ellátás összegét a fenti szabályok szerint, azaz átlagjövedelem figyelembevételével állapítják meg azzal, hogy az – az állapotjavulás kivételével – nem lehet kevesebb a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegénél.

Esetükben mi minősül átlagjövedelemnek?
A fenti szabály alkalmazása során havi átlagjövedelemként a 2011. december 31-én

  • rendszeres szociális járadékban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 250 százaléka,(67.500 Ft)
  • átmeneti járadékban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 200 százaléka,(az átmeneti járadék összege egyénenként változó volt)
  • III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 165 százaléka,
  • II. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 155 százaléka,
  • az I. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személy esetén a felülvizsgálatot megelőző hónapra járó ellátás összegének 145 százaléka."

Nos, ebből egyedül a rehabilitációs járadékosok vannak kihagyva. Miközben ugyanolyan rokkantak voltunk az elmúlt időszakban, mint a többi 3-as csoportú, csak rossz kaparós sorsjegyet kaptunk, és megszívtuk. Röhejes ez a diszkrimináció, és hogy lutri elven működik az NRSZH. :(

WWallace # 2013.07.09. 16:50

Mikkamakka178,

gondolom rokkantsági ellátást akartál írni, mert a rokkantsági járadék egy teljesen más kategória. A válasz a 2011. évi CXCI.törvényben található:

12. § (1) A rokkantsági ellátás összege

  1. a 3. § (2) bekezdés b) pont ba) alpontja és az 5. § (2) bekezdés a) pontja szerinti esetben a havi átlagjövedelem 40 százaléka, de legalább a minimálbér 30 százaléka és legfeljebb a minimálbér 45 százaléka,
  2. a 3. § (2) bekezdés b) pont bb) alpontja és az 5. § (2) bekezdés b) pontja szerinti esetben a havi átlagjövedelem 60 százaléka, de legalább a minimálbér 45 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka,
  3. a 3. § (2) bekezdés b) pont bc) alpontja szerinti esetben a havi átlagjövedelem 65 százaléka, de legalább a minimálbér 50 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka,
  4. a 3. § (2) bekezdés b) pont bd) alpontja szerinti esetben a havi átlagjövedelem 70 százaléka, de legalább a minimálbér 55 százaléka és legfeljebb a minimálbér 150 százaléka.

(2) Az (1) bekezdés alkalmazása során minimálbér alatt a Tbj. 4. § s) pont 1. alpontjában meghatározott minimálbérnek a 2012. évre megállapított összegét kell érteni.

Az a)-d) pontok minősítési kategóriánként (sorrendben tehát B2-C2-D-E)határozzák meg, hogy hogyan kell megállapítani az ellátás összegét - illetve a nyugdíjkorhatárhoz képest 5 éven belül lévő személyek esetében rehabilitálhatóságnál is rokkantsági ellátást kell megállapítani. És valóban a 2012-es minimálbérrel kell számolni

A havi átlagjövedelem pedig a következő: a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző naptári évben (a továbbiakban: referencia-időszak) elért, pénzbeli egészségbiztosítási járulék alapját képező jövedelem (a továbbiakban: jövedelem) napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel, a jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző 180 naptári napi jövedelem napi átlagának 30-szorosa; ha a jogosult ebben az időszakban, valamint a referencia-időszakban nem rendelkezik legalább 180 naptári napi jövedelemmel vagy egyáltalán nem rendelkezik jövedelemmel, a minimálbér összege; ha a jogosult amiatt nem rendelkezik 180 naptári napi jövedelemmel, mert a vizsgált időszakban vagy ennek egy részében táppénzben, baleseti táppénzben részesült, ha az számára kedvezőbb, a táppénzt, baleseti táppénzt megelőző 180 naptári napi jövedelmet kell figyelembe venni

exrokki? # 2013.07.09. 10:18

Sziasztok!

Köszönöm Aperten a válaszodat,bocs most már rémlik,hogy Kázmér57 írta ezt.Ha valamit megtudnál ezzel az üggyel kapcsolatban,kérlek írd meg a fórumba,vagy nekem.Én is bírósági végleges vagyok.
Nagy csend van ezekről az ügyekről mostanság,"de a remény hal meg utoljára",eddig mindig azt mondtam,"ami elmúlt az a biztos",de lásd az esetünket,már erre se lehet azt mondani,hiszen a bíróság ítélet formájában,amit egyik fél sem felebezett,kimondta végleges jelleggel elvesztettem a munkaképességem 67%-át és ez,akkor rokkant nyugdíjat jelentet.


Sziasztok!

aperten # 2013.07.08. 20:35

Korábban írtál a Strasbourgi ügyedről,hogy elsőként fogják tárgyalni,aztán a MEOSZ által beadottakat is.
Hol tart az ügyed van valami reménykeltő,vagy tudsz valami biztatót mondani????????????????????

Nem írtam ilyet, hogy az én ügyem tárgyalják először, mert nem ez a helyzet. Egyik bányászkolléga ügyét tárgyalják először, akinek a beadványát együtt írtuk meg. Ő már 2011 év végén elküldte a beadványát, én csak 2012 juniusban, amikor már ténylegesen is kifosztottak a nyugdíjamból. Úgy értem, nemcsak a jogcímétől, hanem a teljes összegétől is. A kolléga ügyében már hamarosan döntés várható. Kázmér57 néven szokott itt is megfordulni. A MEOSZ által beadott strasbourgi beadvány állapotát nem ismerem, mivel az én ügyem nem vállalta a MEOSZ által felkért ügyvéd.

Nálam van egy jogerős ítélet, mely szerint a nyugdíjbiztosító nem sértett jogszabályt a kirablásommal. Ez ellen kúrián van beadva felülvizsgálati kérelem, és az AB-n alkotmányjogi panasz. És persze a strasbourgi beadványom is döntésre vár. De erős a gyanúm, hogy végül mégiscsak magamnak kell igazságot tenni.


# aperten

mikkamakka178 # 2013.07.08. 15:39

Na, én már teljesen belezavarodtam. Többen kifogásolják, hogy a nyugdíjfolyósító alkalmazottai sincsenek tisztában sem a fogalmakkal, sem pedig azzal, hogyan is kellene számítaniuk a rokkantsági járadékot, és társait. Hivatalos oldalakon, mint kormány.hu - és az általuk megadott linkek, és dokumentumok - is 3 féle verziót találtam. Az egyik szerint az előző havi jövedelem, a másik szerint az előző évi jövedelem, a harmadik szerint az előző 3 évi jövedelem alapján kell számolniuk.
Miközben a nyugdíjfolyósító alkalmazottai állítják, hogy minden esetben a tavalyi minimálbér alapján kell, hogy számoljanak. Másik dolog, hogy a korábbi 2012. előtti rehabilitációs járadék arról volt szó, hogy tulajdonképp 3-as csoportú rokkantságnak megfelelő státusz. Akkor most hogy van az, hogy a rehabilitációs járadékosokkal csesznek ki a legjobban, és még annyi joguk sincs, mint a korábbi szoc. járadékosoknak, stb. ? Miért számítanak új bejelentőnek, miközben ugyanúgy évek óta rokkantak?

exrokki? # 2013.07.08. 10:09

Sziasztok!Szia Aperten!

Korábban írtál a Strasbourgi ügyedről,hogy elsőként fogják tárgyalni,aztán a MEOSZ által beadottakat is.
Hol tart az ügyed van valami reménykeltő,vagy tudsz valami biztatót mondani????????????????????


Sziasztok!

exrokki? # 2013.07.08. 09:05

Sziasztok!

Korábban írtál a Strasbourgi ügyedről,hogy elsőként fogják tárgyalni,aztán a MEOSZ által beadottakat is.
Hol tart az ügyed van valami reménykeltő,vagy tudsz valami biztatót mondani????????????????????


Sziasztok!

doli # 2013.07.07. 08:58

mara55! Nagyon sok erőt és kitartást kívánok neked.

mara55 # 2013.07.06. 21:57

Köszönöm mindenkinek,aki tanácsokat adott,majd lesz valahogy.Ápolásira nem érdemes elmennem mert nem sokkal több,mint a jelenlegi rendszeres szoc.járadékom.Ha pedig ezt vissza mondom,akkor ha szegény férjem elmenne semmit sem kapnék,mert ha behívnak felülvizsgálatra biztosan nem kapok semmi %-ot.Nincsenek friss leleteim 3-4 éve mióta a férjem rákos lett magammal nem is foglalkoztam,most meg főleg nem is tudnék napokat vizsgálatokra menni.Nagyon nehéz ez az egész dolog,látni ahogy elsorvad egy életerős,sportos /lefutotta a Bp.Maratont/ember és sír,hogy fájdalmai vannak alig tudom megfogni,mivel a csontjaiban van az áttét.Nagyon nagy erőre van szükségem és egyedül vagyok.

aperten # 2013.07.06. 06:17

WWallace, igazad van, kicsit összekevertem az ideiglenes és a végleges özvegyi nyugdíj feltételeit.

Tudom, nem nagyon illik ilyenről beszélni, de azt is tudom, hogy ilyen súlyos állapotban lévő betegnek az szokott lenni az egyik legnagyobb problémája, hogy mi lesz a családjával, ha meghal. Ezért gondolom, hogy meg lehet nyugtatni, mert a végleges özvegyi nyugdíj fog járni a feleségnek, ha meghal.

(2) Az ideiglenes özvegyi nyugdíj megszűnését követően özvegyi nyugdíjra az jogosult, aki házastársa halálakor

  1. a reá irányadó öregségi nyugdíjra jogosító korhatárt betöltötte, vagy

b)114 megváltozott munkaképességű, vagy

c)115 házastársa jogán árvaellátásra jogosult fogyatékkal élő, illetve tartósan beteg, vagy legalább két árvaellátásra jogosult gyermek eltartásáról gondoskodik.

(3)116 Özvegyi nyugdíj jár akkor is, ha az erre jogosító feltételek valamelyike

a)117 a házastárs 1993. március 1-je előtt bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tizenöt éven belül,

  1. a házastárs 1993. február 28-a után bekövetkezett halála esetén az elhalálozástól számított tíz éven belül

következik be.


# aperten

ugribugri # 2013.07.05. 19:35

bocs csak egyszer akartam küldeni...

ugribugri # 2013.07.05. 19:34

WWallace

mert ha nem beszélünk róla ,akkor ugyanis nem is létezik ez a probléma :)

inkább most beszélni róla mint amikor kellene ,tudatlannak lenni...

ugribugri # 2013.07.05. 19:33

WWallace

mert ha nem beszélünk róla ,akkor ugyanis nem is létezik ez a probléma :)

inkább most beszélni róla mint amikor kellene ,tudatlannak lenni...

WWallace # 2013.07.05. 16:50

A 10 éven belül lévőségnek semmi köze az ideiglenes özvegyi nyugdíjhoz, az a haláltól számított egy évig mindenképpen jár akárhány éves is a kérelmező. De erről talán még nem kellene beszélnünk...

aperten # 2013.07.05. 08:37

Persze nem automatikusan, hanem igényelni kell majd a területileg illetékes kormányhivatal nyugdíjbiztosítási igazgatóságán.


# aperten

aperten # 2013.07.05. 08:35

Kedves Mara55!

"Így is folyton aggódik,hogy mi lesz velem mert én csak 28000 Ft kapok és még 6 év van a nyugdíjkórhoz és özvegyit sem fogok kapni addig."

Mivel 10 éven belül van a nyugdíjkorhatárhoz, ideiglenes özvegyi nyugdíjra jogosult lesz. Ezt 1 évig folyósítják.


# aperten

monalisa1 # 2013.07.05. 08:24

Aki ápolást végez az komoly, felelősségteljes munkát végez, legalább is a legtöbb esetben.

monalisa1 # 2013.07.05. 08:00

Az ápolási díj ca 30e Ft/hó, munkaviszonynak nem számít de a majdani nyugdíjhoz szolgálati időt jelent.

monalisa1 # 2013.07.05. 07:57

Próbáljon meg ápolási díjat igényelni az önkormányzattól, a férje deréktól lefelé béna, kerekesszék használatára szorul, ezen kívül az öltözködésben, a mosakodásban, az illemhely használatában segítségre szorul, mindezek alapján tartósan beteg, fokozott ápolást igénylő személy. (Az ápolási díjjal kapcsolatban részletes jogszabályi ismertető a neten a kifejezést a gugliba beírva megtalálható.)

Egyrészt mert sajnos rászurul a férje az állandó ápolásra, gondozásra, másrészt a 28e Ft "jövedelmet" kiegészíti, kipótolja.

A kerekesszékes életmód miatt jogosult lehet férje a fogyatékossági támogatásra - havi 24e Ft -, bár ehhez előbb legalább egyszer meg kell jelenni az orvosszakértői bizottság előtt. (Az ott készült vélemény alapján lehet beadni a támogatás iránti kérelmet., bővebb infót a háziorvos majd.) Ha a férje nem tud hosszabb ideig ülni a t.kocsiban a mentő hordágyon majd elviszi a vizsgálatra, legalább nem fog kelleni órákig várakozni mire beszólítják.

A fogyatékossági támogatással már jár a közgyógyellátási igazolvány.

Külön: tudom mit jelent a IV. stádium, édesapám is rákos volt, sőt a rokonságban hasonlóaan más is az, DE ami a lényeg nincs két egyforma eset.

Jobbulást a férjének!

monalisa1 # 2013.07.04. 21:48

Értem és meg is értem. Valóban van az a helyzet amikor nincs értelme az orvosokkal- jogszabályokkal szemben tovább küzdeni, másra jobban kellő energiát venne el.

mara55 # 2013.07.04. 21:20

Köszönöm a tanácsokat de nem hiszem,hogy megéri azt az időt mire Öt behívják felülvizsgálatra.Arra gondolt a férjem mivel teljesen ellátásra szorul,hogy megkapná a 100%.talán.Jelenleg 140000 Ft a rehabilitációs ellátása,akkor ennél többet gondolom nem kapna sehogy.Azt hiszem hagyjuk az egészet és nem teszem ki felesleges idegeskedésnek.Így is folyton aggódik,hogy mi lesz velem mert én csak 28000 Ft kapok és még 6 év van a nyugdíjkórhoz és özvegyit sem fogok kapni addig.

monalisa1 # 2013.07.04. 19:52

A havi/negyedévi papikaszámlákat is csatolni kell.

monalisa1 # 2013.07.04. 19:51

Mara55

Mivel az évtizedek óta rokkant férje egészségi állapota az utóbbi időszakban sajnálatosan súlyosbodott, és emiatt a TB által engedélyezett mennyiségen felül többlet mennyiségű gyógyszerre, pelenkára stb. van szüksége - és mindez a családnak jelentős havi többletkiadást okoz -, kérni, h méltányosságban engedélyezzék a kezelőorvos és/vagy a háziorvos részére a havi többlet mennyiségű gyógyszer, pelenkára stb. felírásának lehetőségét.
Közgyógyellátási igazolvány nincs.
A kérelemhez csatolni a szakorvos és a háziorvos friss kórleírását, javaslatát.

A kérelmet a Megyei Egészségbiztosítási Pénztár igazgatójához kell címezni. (Minden igazgatóságon van ártámogatási osztály, ha a kérésről helyben nem dönteni azt hivatalból felküldik Budapestre az országos igazgatósághoz.)

Néhány hét eltelhet mire válasz érkezik...