Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


gerhelba # 2013.08.15. 12:53

Eszter 66!
Én is csak azt tudom ajánlani ,hogy erre a címre írjál:www.versenykepesseg.eu Egy nagyon segítő kész asszony Bernátné Székely Júlia,Ő mindent pontosan megmond neked

nico56 # 2013.08.14. 13:12

madonna
Ide írj:www.versenykepsseg.eu
ingyen szakszerű választ kapsz.

monalisa1 # 2013.08.14. 13:11

Aki a jövő évi választásig nem akarja magát napi "fantasztikus" igéretekkel idegesíteni - pro és kontra, az bölcsen teszi ha elzárja a tévét, a rádiót., ellenben olvas, sétál, zenét hallgat, de legföbb jókat beszélget a családtagokkal.

Piszokul üres a kormány zsebe, egy év múlva már nem is lesz "zseb" csak egy végtelenül mély kút...

nico56 # 2013.08.14. 13:06

Üdv újra a fedélzeten kedves Stefan Zaitsev hiányoltunk!

Stefan Zaitsev # 2013.08.14. 12:47

Az MSZP visszaadná a rokkantnyugdíjakat http://www.hirado.hu/…ijakat_.aspx?…

Az MSZP valódi nyugdíjvédelmet ígér, és 2014 után visszaállítja a korábbi nyugdíjjogosultságokat

Stefan Zaitsev # 2013.08.14. 12:42

Kórozs Lajos, az MSZP elnökségi tagja mai sajtótájékoztatóján bejelentette, ha pártja a jövő évi országgyűlési választást követően kormányra kerül, akkor az egyik legelső intézkedésük az lesz, hogy visszaállítják a korábbi rokkantnyugdíj-rendszert!

Feladatunk tehát adott: jövőre minden rokkantnak és nagykorú családtagjának urnához (mozgóurnához) kell járulnia és ennek megfelelően kell szavaznia.

turcsankatica # 2013.08.14. 11:51

Tudna nekem valaki segíteni, hogy hogyan kell a munkaügyi bíróságnál fellebbezni a II. fokú szakértői bizottság véleménye ellen?

nico56 # 2013.08.14. 06:28

BLMM
Tudom,nem azért kérdeztem!

madonna # 2013.08.13. 23:14

Tudna nekem valaki segíteni,lejárt a rehabilitációs járadékom.Leadtam az új kérelmet és az orvosi beutalót a felülvizsgálatra ötödik hónapja nem hívtak be,van e valami rendelet,hogy mennyi idő után kell behívniuk.Azóta semmi ellátásban nem részesülök,visszamenőlegesen megkaphatom e.

BLMM # 2013.08.13. 20:34

nico56

A rokkantsági ellátásnál lényegtelen , hogy hány év munkaviszonya van és hány éves-

nico56 # 2013.08.12. 19:13

jelena872
Ebben az esetben az utolsó 5 évben 1095 nap (3év) biztosítási idő a feltétel hiánya !
Sajnos nem fordulhatsz sehová sem!
Az még sajnálatosabb,hogy az egy főre eső jövedelmet beteg emberek esetében ilyen alacsonyan határozzák illetve korlátolják be,csupán azért hogy ne kelljen fizetni semmit sem.Ez a 80 % a régi 100 %-os rokkantságnak felel meg,vagyis munkára alkalmatlan.

Kérdésem,hogy az 5 évet megelőzően hány év szolgálati ideje volt édesanyádnak,és most hány éves?

fagyongy55 # 2013.08.12. 11:51

A rokkantsági ellátás "átalakítása" öregségi nyugdíjjá

Molnár László

2013.07.30., 11:58 Frissítve: 2013.07.29., 15:00 4566

Olvasónk levélben kérte tanácsunkat, hogy a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságtól kapott öregségi nyugdíj-korhatárának betöltésére vonatkozó tájékoztatóban ismertetett lehetősége közül melyikkel éljen. Összefoglaljuk a tudnivalókat.

Az 1951. szeptember 14-én született olvasónk – öregségi nyugdíjra jogosító korhatára 2013. szeptember 14. – 2011. december 31-éig III. csoportos rokkantsági nyugdíjban részesült, amelyet 2012. január 1-jétől rokkantsági ellátássá alakítva tovább folyósítottak. Kérdése arra vonatkozik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatárának elérésekor kínálkozó két esetkörnél – a rokkantsági ellátás változatlan összegű továbbfolyósítása, illetve öregségi nyugdíj új igényként történő megállapítása – miket kell mérlegelnie.
hirdetés

Tekintsük át a vonatkozó jogszabályokat.

A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI. törvény (a továbbiakban: Mmtv.) alapján folyósított ellátásokat (rehabilitációs ellátás, rokkantsági ellátás) az öregségi nyugdíjkorhatár betöltését követően nem kell hivatalból öregségi nyugellátássá átalakítani, azonban nincs kizárva az sem, hogy az ilyen ellátásban részesülők, a korhatáruk betöltésével, az addig folyósított ellátásuk helyett nyugellátás megállapítását kérjék. Ebben az esetben a rokkantsági ellátást és rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, hiszen az Mmtv. a nyugellátást olyan rendszeres pénzellátásnak tekinti, amely a megváltozott munkaképességű személyeket megillető ellátások folyósítását kizárja.

Ha olyan személy kéri az öregségi nyugdíj megállapítását, aki rehabilitációs/rokkantsági ellátásban részesül, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek értesítenie kell az ellátást megállapító rehabilitációs szakigazgatási szervet, melyben arról is tájékoztatja, hogy a kérelmező mely időponttól válik vagy válhat öregségi nyugdíjra jogosulttá.

A rehabilitációs szakigazgatási szerv értesítése ellenére a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak a benyújtott és elbírált igény alapján az öregségi nyugdíjat folyósítania kell (hiszen az öregségi nyugdíjnak nem akadálya az Mmtv. szerinti ellátás, csupán az Mmtv. szerinti ellátást zárja ki az öregségi nyugdíj megléte). Ha az öregségi nyugdíj folyósításának kezdő napjáig a rehabilitációs szakigazgatási szerv a rehabilitációs/rokkantsági ellátás megszüntetéséről már nem tud intézkedni, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság (mely egyébiránt a rokkantsági/rehabilitációs ellátást is folyósítja) a jogalap nélküli kifizetés elkerülése végett a rehabilitációs/rokkantsági ellátás összegét az öregségi nyugdíjba beszámítja, melyről a nyugdíjigénylőt is tájékoztatja.

Ha a rokkantsági/rehabilitációs ellátott kéri a korhatár betöltésével a nyugellátás megállapítását, azt minden esetben – az alábbi kivétellel – a folyósítás kezdő napjára számítják ki, azaz az ellátott nem azt az összeget fogja kapni, amit rokkantsági/rehabilitációs ellátás címén kapott.

Az Mmtv. 32. § (4) bekezdése speciális esetként rögzíti, hogy az 1955. január 1-jét megelőzően született és 2011. december 31-én I-III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban részesülő személyek kérhetik, hogy az öregségi nyugdíjkorhatáruk betöltését követően a nyugellátásukat ne számítsák ki ismételten, hanem a rokkantsági ellátásukat folyósítsák továbbra is azonos összegben. Azaz választhatnak, hogy a korhatár betöltésekor az akkor meglévő adatok alapján új nyugdíjszámítást kérnek, vagy a korábbi rokkantsági ellátásuk továbbfolyósítását kérik immár öregségi nyugdíj címén.

Ezen személyeket a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a korhatáruk betöltését megelőzően 2 hónappal tájékozatja az öregségi nyugdíj igénybevételének lehetőségéről.
Az Mmtv. a 32. § (4) bekezdésen alapuló kérelem előterjesztésére nem szab határidőt, az a korhatár betöltését követően bármikor benyújtható. Ha azonban az öregségi nyugellátást akár a rokkantsági ellátással azonos összegben, akár pedig új számítás alapján egyszer már megállapítják, annak ismételt újraszámítását már nem lehet kezdeményezni.

Jogosan merülhet fel az a kérdés, hogy mely rokkantsági/rehabilitációs ellátottnak éri meg az ellátása helyett öregségi nyugdíjat igényelni?

A válasz, hogy szinte valamennyinek, akiknek nem rokkantsági nyugdíjból váltott át az ellátása rehabilitációs, vagy rokkantsági ellátássá, illetve mindazoknak, akiknek 2012. január 1-jét követően állapították meg az ellátásukat tekintettel arra, hogy a rehabilitációs/rokkantsági ellátás mértéke ez esetben – a jogszabályi tól-ig korlátozás miatt – meglehetősen alacsony. Továbbá a rehabilitációs ellátásban részesülő (amennyiben ellátását 2012. január 1-jét követően nem „átforduló” ellátásként állapították meg) 10 százalékos nyugdíjjárulékot is köteles fizetni az ellátás összege után.

Szintén megérheti az öregségi nyugdíj igénylése azoknak is, akik a rokkantsági/rehabilitációs ellátásuk mellett kereső tevékenységet folytatnak, ugyanis a rehabilitációs ellátás mellett folytatott kereső tevékenység esetén az ellátást szüneteltetni kell, míg a rokkantsági ellátást meg kell szüntetni feltéve, hogy a keresőtevékenységből származó jövedelem 3 egymást követő hónapra vonatkozó havi átlaga meghaladja a minimálbér 150 százalékát.

Az öregségi nyugdíj mellett a korhatár betöltését követően azonban már korlátlanul lehet keresőtevékenységet folytatni (csak a korhatár alatt nyugdíjak esetében van a minimálbér 18-szorosáig terjedő keresetkorlátozás, mely után a nyugellátást szüneteltetni kell).

WWallace # 2013.08.09. 15:54

Jelene 862,

ha nincs meg a kérelem benyújtása előtti 5 évben az 1095 nap biztosítási ideje, és a jogszabályban meghatározott egyéb feltételek sem állnak fent (pl. nem volt rokkantsági nyugdíjas 2011.12.31-én), akkor nem igazán van lehetősége arra, hogy rokkantsági ellátást kapjon. Jelenleg a jogszabály semmilyen méltányossági formára nem ad lehetőséget a megállapításnál.

muci58 # 2013.08.08. 07:11

Jelena! Na ez aztán nem semmi! Ki van ez találva úgyhogy nehogy nekünk legyen jó!!Egyik ismerősömmel épp ez történt, a nyugdíjintézrt azt tanácsolta neki, hogy menjen az önkormányzathoz, és segítenek anyagiakban,Persze ez minimális segítség, de azért érdemes megpróbál Kitartást, hátha lesz megoldás!!

jelena872 # 2013.08.07. 20:55

Kedves jogsegély!

Édesanyámnál 80 százalékos rokkantságot állapítottak meg, így a legmagasabb kategóriába került. Azonban mégsem adták meg sem a leszázalékolást, sem a rokkantsági ellátást, mivel már 5 éve nincs munkája. Semmilyen ellátásban nem részesül, hiszen tisztelt kormányunk szerint gazdagnak számít, mivel édesapám dolgozik, és így meg van az egy főre eső 28000 forint. Mit lehetne tenni, hova lehetne fordulni hiszen ennyi pénzből nem lehet megélni és édesanyám sajnos 80 százalékos rokkantsággal dolgozni sem tud

köszönöm

fagyongy55 # 2013.08.07. 11:23

Még valami ,úgy tudom lehet kérni próba számítást,hogy a ledolgozott idő mennyivel emeli, vagy nem a jelenlegi ellátásodat.

fagyongy55 # 2013.08.07. 11:21

Dicsóka ha meglesz a 40 év,JOGOSULTSÁGI időd inkább pár nappal több legyen akkor szerintem semmi akadálya, hogy kérd ezt a fajta ellátást

dicsóka # 2013.08.06. 12:25

Fagyöngy!
Igen elolvastam, ez viszont nem tudom rám vonatkozik-e mivel ha jól értem a korbetöltött személyek esetét ismerteti, én viszont nem korbetöltöttként, hanem a 40 éves kedvezményes lehetőséggel szeretnék majd élni, ha elérem a 40 éves jogosultságot!

fagyongy55 # 2013.08.06. 12:12

dicsóka olvasd el a szakértő válaszát 07.31 10.38 kor lett bemásolva

dicsóka # 2013.08.05. 18:20

Az itt jelenlévőktől szeretnék kérni tapasztalatot. Esetleg van-e közöttetek olyan személy, akinél rokkantsági ellátottként csak kevés jogosultsági idő hiányzik a 40 évhez, és 2012 jan. 1-től az ellátás mellett, munkavégzés keretében további jogosultsági időt tudott szerezni a a nők 40 éves nyugdíjához?
Ilyenkor a rokkantsági ellátás megszüntetését kell kérni, és megigényy tovább a folyósítás, csak mint öregségi nyugdíj?
Kérlek benneteket aki ebben jártas, adjon tanácsot!
Előre is köszönöm

Debra01 # 2013.08.03. 10:58
hattyúdal # 2013.08.02. 19:58

A statisztikák alapján jól látható, hogy a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok (337 ezer ember) közel fele 1950-54-ben született. Nagyjából azt lehet tudni, hogy 57 év felettiek érezhetnék magukat biztonságban, tehát az 1953 előtt születettek. A főigazgató szerint 220 ezer ember lehet az akiket felülvizsgálatra be fognak hívni a következő hónapokban.

A statisztikák alapján jól látható, hogy a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok (337 ezer ember) közel fele 1950-54-ben született. Nagyjából azt lehet tudni, hogy 57 év felettiek érezhetnék magukat biztonságban, tehát az 1953 előtt születettek. A főigazgató szerint 220 ezer ember lehet az akiket felülvizsgálatra be fognak hívni a következő hónapokban.

Összehasonlításképpen!
Az egyik rész az általad bemásolt cikk, a másik bemásolt rész az általam belinkelt cikk!!

gerhelba # 2013.08.02. 19:50

Akkor miért riogatják az embereket.Innen való a cikk:

http://informaciok.eu/…rfiak-eseten

hattyúdal # 2013.08.02. 19:42

Na, ennyire friss a cikk!

http://www.portfolio.hu/….151570.html

hattyúdal # 2013.08.02. 19:39

Ezt már láttam korábban a FB-n
De hisz már nincs is nálunk rokkant nyugdíj!
Kicsit idejét múlta a cikk....