Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


gyorgye # 2011.03.02. 17:08

A MÁV 300 milliárd forintos adósságának átvállalása a nyugdíjvagyon terhére valósulna meg.
info.stop.hu Nesze nektek nyugdíjj megszorítás.Ha azt a pénzt amit a Malévra,meg a BKV-ra költöttek,azt ha nyugdíjjasoknak adták volna ,akkor most nem kellene fagyoskodnunk,meg éheznünk,és talán még a gyógyszerünket is kitudnánk váltani.

kázmér58 # 2011.03.02. 19:20

Kérdezném Konkrétan van e valaki, aki végleges rokkantnak volt nyilvánítva és elvették tőle?Mivel én is az vagyok. És sok szóbeszéd van róla , de még senkit nem olvastam hogy ö neki véglegesítése volt és már elvették tőle.Ez a bizonytalanság már az idegeimet teljesen felőrőlte.Bányász voltam, de bárkit kérdezek , jogász, nyufi,vagy bár ki mindenki mást mond.A bkv nak most szavaztak meg 100 milliárd forintot.Mi meg rokkantaknak rettegnünk kell hogy mi lesz velünk.Velem együtt már sokan gondoltak az öngyilkosságra.Sok ismerősömmel beszéltem és ugyan ez jár a fejükben.

hella78 # 2011.03.02. 21:20

Kedves Ferife!

Teljesen ledöbbentett,h. hogy bántak Veled!
Az egy dolog,h. a bizottságnak meg van szabva egy napi norma, de hogy ilyen hangot engedjenek meg...
Felháborító!
Mintha az ember leprás lenne...
Nem szeretnék személyeskedni,de mivel egyazon szervünk beteg, elárulnád,h. Neked mi volt a sziveddel a propléma?
Ne érts félre, nem arra vagyok kíváncsi,h. mennyire szimuláltad a fulladást ( kívánom a kedves döntéshozóknak,h. CSAK 1 napig viseljék ezt el!), hanem, fel szeretném mérni, h.mire számíthatok, hiszen számtalan szívprobléma van, bár szerintem számunkra mindegyik egy
kaptafa! :(
Jómagam lyukas szívvel születtem, hozzá mitrális-billentyű plasztika is társult az operáció során ) legalább 1 dolgot elmondhatok magamról, én voltam Magyaro.-on az első ember, akin kombinált szívműtétet
hajtottak végre (ez azt jelenti,h. a szívemnek több baja is volt és ezt egyszerre tudták megoperálni, tehát 1 mély altatás alatt), de asszem' ezzel a nagy dícsőséggel sokra nem megyek! :)
Szóval nagyon kiváncsi vagyok,h. most kb. mennyit ér a tisztelt bizottságnál a vele született szívbetegség, és ezt most tényleg viccen kívül kérdezem.
Jobbulást, minden kedves olvasónak és próbáljunk meditálni, az többet segít ebben a helyzetben, mint
a nyugtató!

Veci # 2011.03.02. 22:19

Érdemes megnézni (a "kibontott" csomagról):


Üdvözlettel Veci

kobeka # 2011.03.03. 01:34

Rengeteg alapvető emberi jogi sérelem ért már idáig is egészségkárosodott embereket, köztük engem is. Amint túl leszek a Munkaügyi Bírósági peremen léphetek tovább, ha kell én az EU. Emberi Jogi Bíróságáig megyek. Aki gondolja, hogy szintén elege van, az állandó meghurcoltatásból javaslom, olvassa át az alábbiakat. Magyarország ezek betartására kötelezettséget és a törvényeinek harmonizálását vállalta.

http://www.egyenlobanasmod.hu/index.php?…
http://www.szmm.gov.hu/main.php?…
http://www.obh.hu/
http://ec.europa.eu/…ights_hu.htm
http://www.europatanacs.hu/…_version.pdf

bsu55 # 2011.03.03. 05:36

SZÉP REGGELT FÓRUMOZÓK!

OLVASTAM AZ ÚJ MEGSZORITÁSI CSOMAG TERVEZETÉT.
SZERETNÉM MEGKÉRDEZNI TŐLETEK HOGY A MÁR MEGÁLLAPITOTT BÁNYÁSZ NYUGDIJAKHOZ IS HOZZÁ AKARNAK-E NYÚLNI.
NEM LÁTOM SEHOL HOGY CSAK AZ EZUTÁN NYUGDIJBA VONULÓKAT ÉRINTI-E VAGY A MÁR MELÁLLAPITOTT NYUGDÍJAKAT ELVESZIK A BÁNYÁSZOKTÓL ? EZT 20 ÉV FÖLD ALATTI MUNKAVÉGZÉS UTÁN KÉRDEZEM. NEM ROKKANT,HANEM RENDES ÖREGSÉGI NYUGDÍJBAN VAGYOK!
VÁLASZOTOKAT NAGYON VÁROM.
SZÉP NAPOT MINDENKINEK.

BSU55

kobeka # 2011.03.03. 09:54

bsu55

A rokkantnyugdíjasokat támadták le és nem az öregségi nyugdíjasokat. Természetesen, mint a társadalom tagja van aggódni valód, mert ha erre a kétes kimenetelű letámadás nem sikerül, akkor az öregségi nyugdíjasokat fogják „reformálni”.
A rokkantnyugdíjasok között vannak munkaképesek is, csalók is ezeket kívánják kiszűrni, a probléma nem is ezzel van.
A gond az, hogy krónikus betegek, rokkantak, egészségkárosodott munkaképtelen emberek, tömegesen már a jelenben sem kapnak ellátást, esetenként több évtizedes munkaviszony után és ezt akarják „szigorítani”. Munkalehetőség az egészségeseknek sincs. Az úgynevezett „rehabilitáció”, amely visszavezeti az embereket a munkavilágába több, mint 3éve folyik eredménytelenül. Véleményem szerint beteg emberek tömegesen hajléktalanok lesznek -és pusztulnak el- az elvonások miatt. Ha az ország spórol is rövid távon a kiadásokon, bevétel belátható időn belül ebből nem lesz, mert először a rendszerbe bele kellene fektetni és nem kivenni. Az eredmény újabb kudarc és nyomor lesz.

Új jogszabályok még nincsenek. Megszorítások vannak, lesznek. Ennél többet csak a bennfentesek tudhatnak.

További szép napot.

bsu55 # 2011.03.03. 10:40

KOBEKA !
KÖSZÖNÖM VÁLASZODAT.TALÁLTUNK EGY RIPORTOT AZ ATV MŰSORÁBÓL - EGYENES BESZÉD KÁLMÁN OLGA MÜSORA - ITT NAVRACSICS TIBOR VOLT A VENDÉG.
EBBEN A RIPORTBAN KITÉR ERRE A TÉMÁRA IS. REMÉLEM HOGY BE IS TARTJÁK,AMI ELHANGZOTT ITT.http://atv.hu/…acsics_tibor

ÜDVÖZLETTEL BSU55

vamacs # 2011.03.03. 11:14

Kedves BSU55!

Te még hiszel a mesében?

muszmusz # 2011.03.03. 14:20

Tisztelt fórumozók!
Szeretném megkérdezni azoktól akiket már behívtak felülvizsgálatra kértek valamilyen orvosi papírokat? Tudja valaki Budapesti lakos közül hova kell menni helyileg?
Köszönöm a segítséget

Jurisz # 2011.03.03. 16:37

Akkor álljon itt egy kis olvasni való arról, hogy valójában mit terveznek tenni a már rokkantnyugdíjban részesülőkkel: "

Több százezer rokkantra vár behívó - Ez is a nyugdíjreform része"

http://www.portfolio.hu/….146148.html

iren55 # 2011.03.03. 20:18

muszmusz! Az összes orvosi papírt vidd magaddal! Az 1-es villamossal jutsz oda, a Vajda Péter utcánál szállj le! Onna már látszik az épület! A portánál elkérik a behívódat és megmondják melyik ajtó előtt várj! Inkább előbb érj oda. Nehogy egy percet is késs, mert megszivatnak érte! Sok szerencsé: iren55

aperten # 2011.03.03. 21:20

Tudod Jurisz, én ebben a bányában dolgoztam vájárként, bányamentöként.

Ha úgy gondolod, hogy el kell venni a rokkantnyugdíjamat, azt kívánom neked nyomjál le annyit egy ilyen bányában, amit én lenyomtam, érjen olyan baleset, ami engem ért. Utána biztosan másképpen látod a dolgokat.


# aperten

gattaga # 2011.03.04. 07:01

ferife

Leszázalékolásom előtt az utolsó 20 évet a gáziparban töltöttem le.A földgáz "levegősítése" tévhit,illetve mende-monda.A gáz és levegő elegy bizonyos konncentrációja (5-15 Tf%)ROBBANÁSI koncentráció!!!!
Évente vizsgáztam belőlle,mint hálózatellenőr :-)
Gyujtóforrás hatására nem égne, hanem robbanna,még hozzáadott levegő nélkül is!A kitermelt földgáz geologiai lelőhelyének van köze a fűtőértékhez.Magyarországon az itt kitermelt földgázzal javítják az orosz cuccot,már amennyire lehet.Egyébként megfigyelte már valaki,hogy télen az a bizonyos hideg víz mennyire is hideg?Pár fokos negatív eltérés bizony jó adag energiatöblet felhasználását eredményezi adott térfogatnál.A fűtésnél sokan avval "operálnak",hogy leveszik nulla értékre a fűtést,és hazaérkezéskor óhajtanak perceken belül 22 fok Celsiust.Valamit hőn tartani sokkal kevesebb energiába kerül,mint felfűteni (újból).De ez már egy másik téma lenne.
Nem kioktatás,csak ugy megjegyezetem.


By
gattaga

Jurisz # 2011.03.04. 07:20

ripacs!

Tudnod kell, hogy nem véletlenül jelennek meg a következő főcímekkel a sajtóban a tudósítások:

"A magyarok nagy része csalónak tartja a rokkantnyugdíjasokat"

http://index.hu/…ugdijasokat/

idézet: "a magyarok 62 százaléka szerint a rokkantnyugdíjasok nagy része nem jogosan veszi igénybe a szolgáltatást" Ennyi rosszindulatú ember élne Magyarországon? Nem! Ők látják inkább reálisan a kialakult helyzetet.

"Nézőpont: A magyarok többsége átalakítaná a rokkantnyugdíjazás rendszerét"

A Nemzeti Ügyek Kormányának miniszterelnöke országértékelő beszédében azt is bejelentette ugyanakkor, hogy a valóban teljesen munkaképtelenek ellátását normális szintre emelnék. Mint 30 áv munkaviszony után teljesen munkaképtelenné vált rokkantnyugdíjas maximálisan egyetértek a reformmal.
Az általad előadottakból arra következtetek, hogy te nem I. vagy II. csoportú rokkant lehetsz, valamennyi munkavégző képességed megmaradt, de mégsem az állapotodnak megfelelő munkába állásodon vagy állapotodnak megfelelő új szakma elsajátításán töröd a fejed, hanem azon, hogy milyen mondva csinált indokokra hivatkozva tudnád mindezeket elkerülni és ellátásodat továbbra is felvenni! (Kivéve pesrsze, ja már elérted az öregségi nyugdíjkorhatárt.) Na, az ilyen te fajtádbelinek lesz jó, ha lapítva közlekedik az úton, mert bármikor érhet téged meglepetés! És tartok tőle, hogy most érni is fog ...

jácintka # 2011.03.04. 07:44

http://www.portfolio.hu/….146148.html
Érdemes tanulmányozni és elolvasni mit fentebb ide másoltam!
Látható számok magukért beszélnek ! Mikor volt legmagasabb rokkantosítás 1999, 2001, 2002. Kik is voltak akkor kormányon?
A másik adat a az 1950-1954 , 1955-1959 között születettek közül kerül ki.
De itt csak a rokkantakat mutatja!Hányan vannak akik 40 % -n vannak és nyomorognak. Hányan vannak akik mindenféle ellátás nélkül "élnek" .
Erről nincs adat!
Én azt látom , hogy az új adó rendszer magas jövedelműeknek kedvez.Látom , hogy kik 20 év alatt meg gazdagodtak mások munkájából akik éh bérér robotoltak- robotolnak nekik. Ez mi napig így van !
Kik felelősek , hogy az sok " rokkant" akik munkanélküliség elöl menekült rokkantosításba ezekre " dokumentumokra rátette a pecsétjét!
Posfalvy úr és mások erről is nyilatkozhatnának.Megkísérlem , hogy ezeknek pecséteknek gazdáit elővenni és visszakövetelni tőlük a jogtalanul ki utalt rokkant nyugdijak összegét!.
Miért " csak" az a bűnbak aki kihasználta az , hogy vannak orvosok kik ilyen téren megvehetők!
Szép összeg összejönne , csak hát érdekes ez senkinek nem jut eszébe.
Mint az sem , hogy akik az ország vesztét okozták azok mi napig szépen éldegélnek., míg mások nyomorognak !
Hol van itt az elszámoltatás?Csak papír halmaz növelésére alkalmas, és arra , hogy sokan szép pénz felvegyenek .
Az ország kasszájába került már vissza valami ? Nagyon nem lepődök meg, hogy érdekes módon ezek közül a vesztegetések és egyéb ügyekbe nem hallani , hogy kőműves, esztergályos takarító , /kétkezi munkás/ jutott potom pénzért ingatlanhoz és minden olyanhoz ami jó nagy pénzt hozz konyhára..

Ricuska # 2011.03.04. 08:06

Teljes mértékben igaza van jácintkának, hogy mikor volt a legmagasabb nyugdijazás!!
Csak sajnos a magyar mentalitás megint előjön! Ne egymást utáljuk, mert ezzel nem emgyünk semmire!
Ezt szeretné ez a kormány, hogy össze ugrassza az embereket!
Mi jó magyarok ezt meg is tesszük.
Gondoljon mindenki bele abba, aki még nem rokkant, hogy holnap elüti az autó, leesik valahonnan és a bizottság azt itéli meg, hogy nem rokkant, mert dolgozni lehet egy lábbal, fél aggyal. Főleg közmunkát!
Most nagy a szájuk az egészséges embereknek, de nézzük a statisztikát hol tartanak a magyarok. Nem tudni hogy holnap mi vár ránk!!
Hisz hullunk mint a nyárfalevél.
Nem lázitás kell, hanem mindenki érdekében összefogás.
Én is ismertem olyan falusi embert, aki annak idején azt mondta, hogyha két tehén árába is kerül, de lerokkantositja magát! Volt pénze, sikerült neki, de már nem él, és nem a rokkantsági betegségébe halt bele!
Megélhetés, emberi méltóság a tét!
Arról mért nem beszélnek hogy napi szinten hányan halnak meg öregségi nyugdijasok. Hány milliót nem kell fizetni tovább az államnak!!
SŐŐŐTT!! Hányan lesznek öngyilkosok a kilátástalan helyzet miatt!!
Nagyon attól tartok hogy komoly nehézségek jönni!!
Nézd nyugdijpénztár! Nem tudtam bemásolni a képet, de a következő a helyzet.
Nyugdijkasszáktól elvett pénz felosztása: 50% államadósság csökkentés. BKV, MÁV 13% Nxyugdijkassza kiegészités 18%!!!
Nem az lett mondva hogy ezzel feltöltik a nyugdij alapot????
Komolyan be vagyunk palizva azt hiszem.

aperten # 2011.03.04. 08:16

Jurisz

A Nemzeti Ügyek Kormányának miniszterelnöke országértékelő beszédében azt is bejelentette ugyanakkor, hogy a valóban teljesen munkaképtelenek ellátását normális szintre emelnék. Mint 30 áv munkaviszony után teljesen munkaképtelenné vált rokkantnyugdíjas maximálisan egyetértek a reformmal.

Csak majd akkor fogsz meglepödni, amikor az államadósság csapda azt is szükségessé teszi, hogy a I. meg II. csoportú rokkantak minösítését is felülvizsgálják a Nemzeti Ügyeskek. Majd nézel nagyot, mikor ájtatos arccal elmondják, hogy vannak olyan rokkantnyugdíjasok még mindíg, akik fórumokba írogatnak. Pedig vállahatnának ágyban is végezhetö számítógépes távmunkát.
De majd mi igazságossabbá tesszük a rendszert, 15 milló új munkahelyet teremtünk.. stb


# aperten

gattaga # 2011.03.04. 08:49

A Szél-erőlködőművel kapcsolatban :-)))
Evvel az erővel akár Koppány testamentuma nevet is kaphatta volna :-D

Az a 180 oldalas "dokumentum" már szinte közkézen forog a nyugati elemzők,hitelminősítők kezén amihez nekünk egyszerű földi halandók nem férhetünk hozzá.
Gondolom a rokkant kérdést is tárgyalja vagy négy-öt oldalon.A fordítását (hivatalos) nem lehet fellelni,csak morzsákat szivárogtatnak ki belőlle,nem véletlenűl!

A Kormány első fokon eljáró nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek a nyugdíjbiztosítási igazgatóságokat és a központi igazgatási szerveket, másodfokú nyugdíjbiztosítási igazgatási szervnek az ONYF-et jelölte ki. A nyugdíjbiztosítási igazgatóságok és a központi igazgatási szervek hatósági ügyeiben a fellebbezés elbírálására jogosult hatóság és a felügyeleti szerv az ONYF.

A Kormányhivatalhoz ill. alá rendelt ONYF igazgatóságoknál dömping munka zajlik rejtetten.
Az ONYF az eljáró szerv rokkantosítás ügyben ezt ne felejtsük el,csupán "bérmunkában" a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal végzi az "orvosi és szociális" rostálást.

Tegnap egy Tv adón hallottam ( nem a reklám helye ),hogy tulajdon képpen marad a rokkantnyugdíjas mint státusz,csupán az lenne a tiszteletteljes kérése a kormánynak,hogy tessen már mellete DOLGOZNI IS mert a rokkantnyugdíjból egy petákot sem tud levonni,mint az állam felé történő befizetést,a munkáltatót nem tudja a járulékokkal megfejni.
A másik kijelentés: közmunka lessz dögivel! GÁTRA MAGYAR!! címmel.A mősorvezető,kényelmetlennek tünő kérdésfeltevésére,miszerint egy rokkant ember mit csinálna a gáton?,elodázott félrebeszélés jött.Természetes,hogy rokkantakra nincs szükség a gátakon,de mint közmunkavégzésre allkalmas a kormányhivatalokban,ügyfélszolgálatokon,intézményekbentölthetik be a helyeket.Vannak ilyen üres helyek? felvetésre érdemi válasz nulla volt.
Vergődnek a saját sz@rukban mint a Macskajaj című filmben a kiskirály :-))).
A nyugat ill. az unió fejcsóválása mellet legfeljebb beáldoznak egy-két fejet,két-három vessző és pont átrakásával "újra" irják a megvalósítási terevet és hajrá ez az!felkiáltással megdicsőülnek (Tőllem max még 3 évig !!!!Egyébként sem szavaztam a 2/3-ra !!!).
Sokkal többe kerülne az utcára dobott beteg embereknek munkahelyet teremteni,fenntartani!!!mert ugye azt is kell és nem kevés költséget emésztene fel.
Spórolás szempontjából viszont a rokkantnyugdíjasnak csak a 15 nap betegszabi jár,táppénz nem,igy a kieső idejét fedezi a rokkantsági ellátmánya.Táppénz fizetése kilőve,igazolt nem fizetett távollét,orvosilag igazolva és passz.


By
gattaga

kázmér58 # 2011.03.04. 09:11

Ricuska
A szívemből beszéltél. Valóban csak egymást marjuk. Fent meg röhögnek a markukba.Magyar ember meg milyen? Nem hogy összefogna, hanem egymást gyalázza.

Zolta # 2011.03.04. 09:25

Sziasztok!
Rokkantnyugdíjam mellett részmunkaidőben(portás) dolgoztam,
most ezt vágják a fejemhez,ezért akarnak rehabilitációs járadékra küldeni!
Egy éve tart a huzavona,persze addig sem kapok
semmilyen ellátást!
Nesze neked!

gattaga # 2011.03.04. 09:49

Zolta

A rehabjáradék NEM elfogadása szinte öngyilkosságnak számít a mai világban!Amennyiben ÖEK 80% -ot eléred van esélyed a "sima" rokkantnyugdíjra,de kérdem én mennyien vannak ezek a betegek?
Az életkorod és kereseti besorolásod alapján állapítanak meg ellátási formát.

Rokkantnyugdíjam mellett részmunkaidőben(por­tás) dolgoztam

Itt van a kutya elásva.Rehab járadék,rokkantnyugdíj mellet lehet dolgozni,csak a keresetkorlátot kell figyelni!Az csak természetes,hogy a soros felülvizsgálaton kibukik,hogy valaki dolgozik-e mellete.
Te még a szerencsések között tarthatod magad számon,mert másokat úgy vágtak ki csupán annak tényében,hogy melózni mert a rokkantnyugdíj mellet mint macskát dolgavégezni.A rehab letelte után is jön a felülvizsgálat de az elodázza legjobb esetben 3 évig a kényszerpályára állást.(Rokkantnyugdíj,szociális ellátások egyike,stb.)
Nem tudom a rehabjáradék ellen miért van ez a nagy ellenszenv?Elmegy az ember egy tanfolyamra,rendesen látogatja a szakorvost,félévente az ÁFSZ munkatársával kedélyesen elbeszélget pár percet (fenntartandó az Ő munkahelyét is),mentorral havonta cseverészni,aláírni nálla a jelenléti ívet,esetleges munkafelajánlási ajánlatra elmenni (rendszerint valamelyik rehabosokat foglalakoztatni óhajtó hiéna cége)ott betegségre,állapotra hivatkozva megköszönni az együttműködési lehetőséget,és ENNYI!!!
Érdemi munkát,és berrel járót, csak véletlenszerűen illetve jó ismerősön keresztűl lehet szerezni.
Tehát a rehabjáradék nem ördögtől való dolog,plusz tíz százalék még így is marad a nyugdíjjárulék levonása után.Arról nem is beszélve,hogy a rehabjáradék számításánál mint új kérelem kerül elbírálásra,és a volarizációs szorzók miatt a rokkantsági nyugdíj alapja igen szépen megtud "ugrani".
( nekem ez majdnem a duplájára jött ki )
A nem rehabilitálható marad rokkantnyugdíjas,de akkor hogy a jó csudába tud dolgozni?Kényszerből,jön a legtöbb válasz.Akkor ezt tegye már "hivatalosan" és megvan a világbéke :-)))


By
gattaga

méhész # 2011.03.04. 10:29

Sziasztok Kedves "Villalakók"
Elég régen nem voltam itt, de úgy látom a kedélyek azóta sem csillapodtak. Sok mindenkivel egyetértek, csak kevés szó esik az olyanokról, mint pl. én. Első fokon 47%, másodfokon már csak 42%, harmadfokon 42%. Tehát megvonták a rokkant nyugdijam, ellátatlan lettem, marad a munkanélküli ill. közmunka, amit ugye szinte megszüntetett a dicső "uj" kormányunk!
Elméletileg munkaképes vagyok, de csak az alábbi kitételek szerint amit, az orvosszakértő oda biggyesztett a szakvélemény aljára: közepesnél nagyobb fizikai, jelentős pszichés igénybevétellel járó balesetveszélyes, valamint tartós állást, járást, mindkét felső végtag teljes funkcióját igénylő munka végzésre nem javasolt, továbbá nehéz terhek emelése nem javasolt!
A munkaügyön szerettem volna valami munkát, hát szó szerint kinevettek. Két gyerekemet egyedül nevelem ill. nevelném mert a 26.000.-ft-os segélyből elég nehéz, de ez senkit nem érdekel, főleg a vezetőinket.

Ezek után kérdezem azokkal mi lesz akik csak a 40-49%-ba esnek, mert sajnos munkalehetőségünk szinte egyenlő a nullával, pedig azt hiszem mi is dolgoztunk valamikor, de semmi gond majd a "csodagép" eldönti, hogy milyen munkát tudunk elvégezni és akkor már rohanhatunk is dolgozni, persze ha addig lesz valami munkalehetőség!

vamacs # 2011.03.04. 10:38

Kedves Jurisz!

Abban egyetértek veled, hogy nem véletlenül jelennek meg ezek a cikkek a rokkantnyugdíjasokról.
Tudatos hangulatkeltésnek lehetünk tanúi, gondolj csak arra, hogy folyamatosan 800.000 emberről beszéltek hosszú hónapokon keresztül. Aztán csak-csak kiderült, hogy a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok száma nem éri el a felét sem, de addigra már késő volt, a rokkantnyugdíjasok lettek minden baj okozói.
Áruld már el kérlek, ha nincs munkahely, hol dolgozzon valaki a megmaradt munkaképességével, ha nincs átképzés,tanfolyam, hogyan tanuljon?

jácintka # 2011.03.04. 11:31

Jurisz !
Talán ismerni kellene hátteret és nem felelőtlenül lövöldözni szavakat.
Ime Dávid Ferenc cikke Népszvából .
Ő is egy tudtlan szavakkal dobálodzó aki nem nézet utánna a tényeknek.

At alábbi népszava cikkel kezdődik a történet. "Rokkantország" Magyarország?
2010. június 23., 05:00
[A+ A-] [Nyomtatás] [Küldés e-mailben] Ossza meg!
A rokkantnyugdíjazással kapcsolatos számokat, arányokat eddig is ismertem, de más irányú érdeklődésem és tevékenységem következtében nem sokat elmélkedtem a rendszer összefüggésein. Az elmúlt hetekben a világhálón több alkalommal is olvastam a rokkantnyugdíjazás hazai helyzetéről. A 10 milliós Magyarországon megközelítőleg 800 ezren élnek rokkantnyugdíjból (több mint a felük még nem érte el az öregségi nyugdíjkorhatárt), az 5 milliós Szlovákiában pedig 70 ezren. Semmiképpen nem szeretnék beállni a "bezzeg Szlovákiában" hangoztatók sorába, de erre az ordító különbségre magyarázatot kell keresni, találni.

Sajnos, mélyreható szakmai elemzésbe nem kezdhetek, hiszen nem vagyok sem társadalomtudós, sem orvos, sem nyugdíjszakértő, így írásom kizárólag a figyelem felkeltése céljából került papírra. Az, hogy a téma nem a szakterületem nem jelenti azt, hogy néhány konkrét megállapítást ne tehetnék.
Nem hiszem, hogy ilyen "bődületes" különbség van (a magyarok hátrányára) a két nép egészségi állapota között. Az sem valószínű, hogy Szlovákia ellátatlanul hagyja rokkant polgárainak százezreit! A jelentős differenciát - vélhetően - a társadalom szemléletében, a leszázalékolási folyamat feltételeiben és az eljárási módban, illetve a rokkant nyugdíjba vonulásban való érdekeltség területén kell keresni. (Talán érdemes figyelmesen tanulmányozni északi szomszédunk és más országok gyakorlatát. Ha nem is adaptálhatók egészében, azért néhány jól működő részelem biztos átemelhető.)
2010-ben a korhatár alatti rokkantnyugdíjasok havi átlagos ellátása csaknem 70 ezer forint, az éves - országosan e jogcímen - kifizetett összeg bőven meghaladja a 300 milliárd forintot. Szakemberek szerint a leszázalékoltak 5-10 százalékának nincs olyan betegsége, ami miatt nem végezhetne munkát Ha ez igaz, a mai szabályozási környezetben éves szinten 15-30 milliárd forint tűnhet el értelmetlenül és jogellenesen. Azt se felejtsük el: a rokkantnyugdíj-kifizetések alapját (elméleti szinten biztosan) jelentős részben a 40-45 évet dolgozók járulékfizetései fedezik. A szolidaritás elve tehát érvényesül, az egészségesek segítséget nyújtanak a rászorultaknak. Ez így is van rendjén. Az viszont irritáló, hogy a közös teherviselés elvével és gyakorlatával cinikusan és durva módon vissza lehet élni és valószínűsíthető: sokan meg is teszik. Ez előbb-utóbb oda vezethet, hogy a hosszú ideig fegyelmezetten fizetők "ráunnak" a járulékfizetésre, mondván: a sunyi módon megcsapolt közös kasszába nem érdemes befizetni.
Mennyit lehetne megtakarítani egy korrekt és korszerű szabályrendszer alkalmazásával? Talán további 15-30 milliárdot is? Nem tudom. Azt viszont bátran ajánlom az ambiciózus munkaügyi ellenőröknek, hogy a feketén dolgozó rokkant nyugdíjasokra fordítsanak több figyelmet, és jelentéseikben javasolják a "megfogott" személyek azonnali reaktiválását is. (Ha valaki képes 40 évesen, rokkantnyugdíjasként feketén dolgozni, próbálja meg nyugdíj nélkül vagy nyugdíjjal, de legális módon. Hátha sikerül.) A jövő szempontjából fontosnak tűnik, hogy a hosszú - 40-45 éves - szolgálati idővel rendelkezők érzékelhetően magasabb nyugellátásban részesüljenek, mint akik 20-25 éves szolgálat után rokkantnyugdíjasok lesznek. Ha ilyen irányú változás nem lesz, akkor értelmét veszti a hosszú szolgálati időben való érdekeltség és a nyugdíjkorhatár emelés is.
Középpontba kell állítani a rehabilitálhatóságra való törekvés kérdését is. Jelszó: a megmaradt képességekkel is vissza a munkaerőpiacra! (Ma a mintegy 400 ezer korhatár alatti rokkantnyugdíjasnak mintegy 10 százaléka dolgozik legálisan, holott vélhetően a háromnegyed része alkalmas lenne valamilyen munkavégzésre.)
eggyőződésem, hogy abban az esetben a versenyszféra munkáltatói is nagyobb érdeklődést mutatnának, ha a társadalombiztosítási járulék jelentős csökkenésével preferálnák a megváltozott munkaképességük alkalmazását. Zsákutca a jelenlegi gyakorlat, nevezetesen: a húsz fő feletti vállalkozásokra rótt rehabilitációs hozzájárulás folyamatos és brutális emelése (idén a tavalyihoz képest ötszörösére emelték), nem szolgálja a célt és rendkívüli ellenérzést kelt munkáltatói körökben a "büntető adó" kivetése. A szabály: 20 fő feletti cégeknél akkor nem kell fizetni a fent jelzett hozzájárulást, ha a megváltozott munkaképességűek létszámának aránya a vállalkozás összlétszámához viszonyítva meghaladja az 5 százalékot.
Húsz fős vállalkozásnál ez egy főt jelent, nem foglalkoztatás esetén a befizetendő hozzájárulás: 964.500,-Ft/év/fő, azaz 20-as osztályközönként csaknem egymillióval ugrik a tarifa. Nesze neked ösztönzés, nesze neked társadalmi szolidaritás! Arról már nem is szólok, hogy bizonyos szakmákban - a tevékenység jellegéből eredően - nem is alkalmazható megváltozott munkaképességű személy. A hozzájárulás persze ez esetben is fizetendő. Törni kellene a szakértő fejeket az ösztönző és alkalmazható megoldáson.
Valószínű, hogy az életviteli szempontokat is be kell építeni a jövő rendszerébe. Nálam más elbírálás alá esik az, aki önpusztító életmódot folytatva 40-45 éves korára jut el a fizikai (és lelki) összeomlás határára és másként viszonyulok azokhoz az esetekhez, amelyeknél az egyén ilyen vonatkozásban vétlen. (Bizonyára nem egyszerű a pontos mérés, de törekedni kell rá, hogy egyre közelebb kerüljünk a hiteles diagnózishoz).
Hozzáértők szerint a rokkantnyugdíjazások számának növekedése nagyrészt a munkaerőpiac alakulásának következménye, azaz indirekt módon kimondják: egészséges emberek is hozzájuthatnak az ellátáshoz. Ezt a feltételezést erősítik a következő számok is: a korhatár alatti rokkantsági nyugdíjasok száma az 1991. évi 232 ezerről a 2009. évre 422 ezerre emelkedett, ez 20 év alatt 81 százalékos növekedést jelent. Jól kinézünk: összességében javuló életkörülmények és folyamatosan emelkedő átlagéletkor mellett csaknem megduplázódott a fiatalon - papír szerint részlegesen vagy teljesen munkaképtelenné válók és - nyugdíjba vonulók száma. (Az öregségi nyugdíjra jogosultak száma ugyanezen időszak alatt "csak " 18 százalékkal nőtt.) Érdemes lenne megvizsgálni (összehasonlítani), hogy a rokkantnyugdíjba vonulók és az öregségi nyugdíjba vonulók várható és tényleges élettartama miként alakult az elmúlt tíz-húsz évben. Mondjuk ki: a szóban forgó kérdéskör hosszú ideje a "rendezetlen" ügyeink számát gyarapítja. Mindenki beszél visszaélésekről és "sumákságokról", de csak ritkán "borul ki a bili". Szerintem is kényes kérdés a korhatár alatti nyugdíjazás szabályainak felülvizsgálata és esetleges megváltoztatása, de ebből nem következhet az ellentmondások és rendszerhibák agyonhallgatása. Nem hiszem és a jövőben sem akarom hinni, hogy hazánk polgárainak egyetlen célja, hogy minél hamarabb nyugdíjba meneküljenek.
Természetesen a rászorult és jogszerűen nyugellátást felvevőkre semmiféle negatív jelzőt nem aggathatok és nem is aggatok, elég baj nekik, hogy részben, vagy egészben elvesztették egészségüket és munkaképességüket. De a dörzsölt ingyenélők orrára azért - inkább előbb, mint utóbb - oda kellene koppintani. Sem a rafinéria, sem az orvosok "szociális érzékenysége", sem pedig a sokszor valóban kilátástalan munkaerő piaci helyzet nem adhat okot a leszázalékolási folyamat elnéző, nagyvonalú kezelésére. Hamis a megoldás, rossz az üzenet és a válasz: ezt mindannyian tudjuk!
A gyors és - reményeim szerint - hatékony beavatkozás azért is indokolt, mivel a munkaképes korú magyar lakosság aktivitási aránya 56 százalék körül van, ami a nemzetközi adatok tükrében rendkívül alacsony. Ennek az arányszámnak rövid időn belül hatossal kell(ene) kezdődnie. A már korábban említettSzlovákiában ez az arány 60 százalék fölötti, Európa gazdagabb és boldogabb felében 65 százalék körüli. A nemkívánatosan magas inaktivitás és az egészségi okból eredő (vagy arra hivatkozó) korai nyugdíjba vonulás közötti, vélhetően szoros kapcsolat valamennyi érintkezési pontját érdemes lenne feltárni és megismerni. Az alapos helyzetelemzést követően viszont határozott lépésekre van szükség, ezt követeli az igazság érvényülése iránti egyre erősebb társadalmi igény. Egyet ne tegyünk! Ne fogadjuk el, hogy az írásban szereplő intézményrendszer Magyarországon csak így működhet, ahogy most, és nem lehet beavatkozni! Intenzív jogalkotási periódus előtt állunk, van mód arra, hogy a jelenlegi - rossz végeredményt produkáló - gyakorlatot jó irányba tereljük. Mindannyian tudjuk: itt az ideje, hogy a közösségi pénzeket újraosztó rendszerek működése áttekinthető és igazságos legyen. Lehet húzni-halasztani a korrekt megoldást, de fölösleges. Emberséges és jól átgondolt rokkantnyugdíjazási rendszerről álmodom, türelmetlenségemmel a hozzáértők szívére és eszére szeretnék hatni. Általam is ismert kiváló szakértők dolgoznak e területen, adjunk nekik megbízást az átfogó elemzésre és a szakmai javaslattételre. Ezt már csak a bátor és határozott cselekvésnek kell követnie!
Dávid Ferenc, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége /

Tisztelt Dávid Ferenc !
A Népszavában megjelent írására reagálnék.
Magyarországon a renszer váltás elött is elég sok volt a rokkant.
A tényleges betegség miatt rokkantak nagy valószínűséggel kevesebben lehettek- lehetnek mint akik csak úgy " legyünk rokkantak "- ságot választották valami miatt!
Magyarországon 1991 után futószalagon rokkantósították le azokat az embereket akiknek a munkahelye megszünt valamilyen oknál fogva.
Ehhez az ORSZI / OOSZI/ is hozzájárult a mai igen magas rokkantsági látszámhoz!
Az ORSZI /OOSZI/ maga is felül tudja bírálni, sőt felül is bírálja a szakorvosok diagnozisait.
Legyen az ténylegesen alátámasztva diagnózissal, és persze ezeket ne hagyja figyelmen kívül az orvos szakértő!
Mint ahogy most lesöpri a szakorvosok által diagnosztizált betegséget.!
Az utóbbi elmúlt 2-3 évben ez a jellmező !
Ön Szlovákiát hozta példának!
Rossz példa, mert Szlovákiában aki betegségéből adódóan például gyógyfürdőre jogosult, ingyenesen igénybe veheti nem kell hosszú hónapokat várni.
Nálunk mi is a helyzet? Vagy kapsz, vagy nem.
Magyarországon ma az 1960 évek egészségi állapotban van a lakosság.
Ezt nem én mondom, hanem olyan orvosi szaktekintélyek, akik sajnos nem az ORSZI felülvizsgáló orvosai.
Akik hosszú évtizedes orvosi tapasztalataik után jutottak erre a megállpításra.
Magyarországon magas a stroke- ban elhunytak száma.
A magas vérnyomás, igen gyakori betegség, ami egyben előszobája sztroke-k.
A mai 50-s korosztály szenved - szenvedett a legtöbbet a redszerváltás utáni években és most is.
Magyarországon, a feketén dolgozó "rokkantak" számát megbecsülni nem nagyon merészelik.
Ehhez csak annyit kellene tenni, megnézni, utána járni hány falu,- község,- város lakossága "rokkant".
Ehhez még meg kell nézni milyen munkahelyek vannak a környéken.
Milyen összetételű a "rokkantak" száma korosztály szerint.
Azonban elgondolkodtató, hogy egy vállalkozó miért nem alkalmaz csökkent munkaképességű dolgozót.
Sőt az is, hogy ha 4 órában foglalkoztatható, akkor miért dolgoztatja 8 órában.
Persze ez már nincs benne a munkaszerződésbe csak a 4 óra!
Ezeknek az embereknek nem mindegy, hogy 4-5-6-8 órába dolgoznak-e.
Aki tudd 8 órát dolgozni az nem rokkant!
De!
Kikényszerítik a már amúgy is beteg embertől aki előbb vagy utóbb még betegebb lesz!
Vagyis a válalkozóknak és az összes adófizetőnek sokkal többe fog kerülni!
Az állam kimenekült a járadékosok és a rokkantak/ 40%-50%-70%/ foglalkoztatásából. Igen, oda lökte a vállalkozásoknak .
Ez pedig nem nagyon tetszik Önöknek.
Egy beteg embernek el kell jutni valahogy a munkahelyére - ha van.
Ennek a lehetőségét sem biztosítják - nem, hogy a munkát.
Ön Szlovákiával példálózott.
Én Európa nyugati felével, ahonnan példát, sőt sok példát átkellene venni mind az államnak mind a vállalkózóknak.
A vállalkozók nem szeretik, ha a dolgozó beteg, azért van, hogy dolgozzon, hogy képzeli, hogy még beteg is lesz !
Bizony még az egészséges ember is elkaphat akár egy járványos hasmenést vagy egy influenzát.
De! Ezzel is menni kell dolgozni Magyarországon, mert a vállalkozó kirúgja .
"Van, akik kint a kapu előtt várnak"…mondják a dolgozóknak.
A szabadság kiadás is kész cirkusz!
Ki sem fizeti a munkáltató, ha szabadságra próbál szerencsétlen ember menni!
Két hét, hogy képzeli a dolgozó !?
Talán őt nem illeti meg a pihenés?
Talán ő abba az ember csoportba tartozik, akik csak arra jók, hogy termeljenek?!
Megteremtve értékeket, de hogy emberszámba vegyék azt már nem !?
Magyarországon az férfiaknál a várható életkor 62 év.
Nőknél kb. 5-8 évvel több.
Miért?
A fenti okok miatt!
Még oda tehetjük a túlhajszoltságot. A munka mellett másod állás.A jövedelemnek vagy bérnek nevezet valami nem elég arra, hogy egy család rendesen megéljen belőle.
Amig 60-70 ezer forintért dolgoztatnak több müszakba embereket, az ország több helyén kihasználva a már fent említett tényeket !
Visszatérve rokkantsághoz, mert amit kitérőként leírtam út a rokkantsághoz!
Az ORSZI mint felülvizsgáló szerintem nem áll a helyzet magaslatán, hogy megtudja ítélni ki az aki beteg és ki az aki 4-6-8 órában is tud dolgozni.
De ehhez megint vissza kell térni a már fentebb emlitettekhez!
Vannak jól képzett szakorvosok.
Minden megyei kórházba meg találhatók !
Belgyógyász, Neurológus, reumatológus, kardiológus, stb….
…akik igenis eltudják együttesen dönteni, hogy a vizsgált ember tényleg olyan betegségbe,- betegségekbe szenved amivel nem tudd hosszú távon dolgozni.
Csak egy példa.
Kb. 110 kg nő beteg számtalan olyan betegsége van amivel a szakorvosai szerint igenis rokkant, nem tudd dolgozni.
ORSZI visszavette a százalékát 40 % ra mert fel tudd öltőzni !
Kérdezem Önt, alkalmazna egy 110 kg nőt akinek mozgásszervi problémája, magas vérnyomása, súlyos aszthmája van, porérzékeny?
Visszatérve a vizsgálatra az ORSZI-be nem egészen 15 perc alatt eldöntik, hogy rokkant vagy nem rokkant az ember.
Teszik ezt annak függvényébe, hogy ott a szemük előtt egy súlyos gerinc beteg áll. /tele van vérdaganattal a gerince/, agydaganatos , inkontinenciába szenvedő /vizelet és széklet/, magas vérnyomásos akinek még ott az ORSZI-be 190/100 mértek.

  • Kérdezem ÖNT alkalmazna ilyen embereket ?-

Ez igazi csoda részükről mert általába két három pumpálással megtudják állapítani a delikvens vérnyomását.
Remélem a fentieket olvasva elgondolkodik azon amit leírt!
Igen, felül kell vizsgálni a rokkantságot.
Főleg azokat akik véglegesített rokkantak.
Ez régióként megtehető !
De!
Ne az kerüljön ki a renszerből aki igazán beteg, hanem az aki kitömött borítékot tesz a orvosi szakvélemények közé!
Az igen is menjen dolgozni, ehhez pedig munkahelyek, bejelentett munkahelyek kellenek !!!!!!!!!!!
Ahol nem kozmetikázva van, hogy kapsz minimálbért, de a többit megkapod zsebbe!!!!!!
Üdvözlettel

Erre levélre választ nem kaptam !