Rokkantsági nyugdíj kontra rehabilitációs járadék


kobeka # 2011.03.04. 11:32

Gattaga

"Nem tudom a rehabjáradék ellen miért van ez a nagy ellenszenv?"

(elnézést kérek, nem nekem címezted a kérdést, de érintett vagyok.)
Az ellenszenv (esetemben) azért van mert, a 39ezer Ft/Hó összegről van szó. A rehabjáradék ideje a (jelenleg max. 3év) munkaviszonynak számít. Ha megérem, és betöltöm a tényleges öregségi nyugdíjaskort a kereseti alapba beleszámítják. A munkával töltött 3 évtizedben jóval magasabb jövedelemmel rendelkeztem, és nem szimpatikus ennek a hígítása. A „nagyvonalú gondoskodó állam” biztosítja az életfogytig tartó nyomort. Számold ki.

gattaga # 2011.03.04. 12:07

kobeka

Neked 39ezer Ft/Hó Rehabjáradékot állapítottak meg a „munkával töltött 3 évtized” után??????
30 év szolgálati idő utáni: 68%-os rokkantnyugdíj öszzege,volarizációs szorzókkal ????
Valami sántít,már bocsáss meg.
Maradjunk a tényeknél:
24 év 173 nap szolgálati időmre(62.5% nek számít, + volarizációs szorzókkal) kapok nettó 110.000.- rehabjáradékot,és nem miniszter voltam elhiheted.
Tehát valami nem klappol a rehabod körűl !
Vagy esetleg levonások tarkítják?
Bocs nem személyeskedés de kirívónak találom,sértő szándék távol álljon tőllem!


By
gattaga

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.04. 14:08

Kedves mindenki !

Szerintem megfordult a világ mi van itt a fórumon marjuk egymást igen csak.
Egy történet ami velem eset meg, mondva eldobom az agyamat cím szóval.

Aki ismer tudja már 18 hónapja nem kapok semmit eme csodálatos jogrendszer miatt .És itt jön a veleje az egésznek.

Ismerősöm anya mondja nekem és kedves nagymamámnak ,de jó neki tud járni az én lányom azt se tud alig bír otthon is menni és csinálni valamit is.

Na ennek volt előzménye a csaj amíg nem kapta meg a nyugdíjat addig haldoklott mi hánts megkapta egyből még az anyjánál is tudott festeni lakást .

És itt jő a szép jogrendszer ami őt sem kerülte el láss csodát elvették a nyugdíját ismét, na és már megint nem tud járni .

Erre a nagymamám mondja neki igen az én unokám is alig bír menni, de akar még ha hat fájdalom csillapítóval is de döcög kapaszkodva vagy ha nem akkor fekszik otthon .A férje már levest is tud főzni mert muszáj volt neki megtanulnia .Mondta a nagymamám .

És még nekem van itthon egy kiskorú gyerek is, de őrüljek ,hogy tudok járni valamennyire és nem kapok semmit se, harcolok a bíróságon .

Szóval ennyit a marakodásról, ezt elérte a kormány még azt is irigylik az embertől ,hogy nincs sem milye már csak a tyúkszaros élete, meg hogy kitartsa őt a férje na erre varjatok gombot ha tudtok .

A rendszer elérte amit akar .

pamszeg # 2011.03.04. 14:10

Üdvözlök minden fórumozót!
Köszönetet szeretnék mondani jogosítvány ügyben a jó tanácsokért:derpate,gattaga,kobeka!
Korlátozták 1 évre.Százalékomról még semmi már nem is érdekel belefáradtam fő hogy meg maradt a jogsim.
Azt szeretném kérdezni hogy a legközelebbi jogosítvány felülvizsgálatáról majd értesitenek vagy nekem kell kérvényezni!Köszönettel!Mélységes tiszteletem.

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.04. 14:15

Gesztesi Károly is vizes nyolcasba jár )))))

gattaga # 2011.03.04. 14:39

pamszeg

Jobban jársz ha te előzöd meg a rendőrt,mert nem lessz elnéző lejárt jogsi esetén :-))
Viccet félretéve a jogosítvány tulajdonosának kell észben tartania a jogosítványának érvényességi idejét.Ajánlott a lejárati idő előtt ujból érvényesítettni.


By
gattaga

aperten # 2011.03.04. 23:26

Ezt a joganyot kellene lefordíttatni, és következetesen számonkérni a mindenkori magyar kormányokon.
Szilárd meggyőződésem, hogy sokkal kevesebb rokkantnyugdíjas lenne, ha a magyar állam ezt komolyan venné.

http://eur-lex.europa.eu/…exUriServ.do?…


# aperten

kobeka # 2011.03.04. 23:27

Gattaga
távol áll tőlem bármilyen sértődés, sőt örülök ha segítesz. Szerintem másnak is így kellene fórumozni ahogy Te, nincs politizálás, személyeskedés, a kérdezőknek segítesz, a válasz érthető és a linkek pontosak. Sajnos ezt a témát a jogászok többsége nem szívesen piszkálja. Eléggé magunkban vagyunk itt.

Egyébként jól látod, semmi nem klappol a rehabjáradékom körül. Az összeget sohasem tudta a Nyugdíjbiztosító rendesen kiszámolni. A legnagyobb tétel amit kiszámoltak 74ezerFt/hó volt. A szolgálati éveimet igazoltam többször is. Először 18évet „"talált meg”" a Nyugdíjbiztosító, aztán a sokadik helyesbítés után eljutottak 27,5 évig (4év levelezés után). 3,-5, hónapig tart egy levél váltás.

Én Pécsett lakom, de a megyei Nyugdíjbiztosítónál semmi adat nincs rólam, mert a külföldi munkaviszony miatt (összes 21 hónap) Közép-magyarországi Nyugdíjbiztosító (Bp.) az illetékes. (képzelheted a Munkaügyi Bíróság az iü. szakértő, minden 200km-re a lakóhelyemtől)

Adategyeztetés céljából többször megküldtem a valós adatokat, bizonyítékokkal alátámasztva (munkakönyv, adóigazolás, adóbevallás stb) ők az APEH-nél újra egyeztetnek, -az APEH visszaigazolást küld a Nyugdíjbiztosítónak- a Nyugdíjbiztosító határozatot hoz aztán küldi vissza nekem. Legutoljára 1,5év szolgálati időt igazoltak, de a jövedelmet és a fizetett járulékokat nem, mert "nem találták meg" a munkaadóm adószámát (egyébként a bizonyítékként küldött adóbevallásomon rajta volt)

Most az ügyem a Munkaügyi Bíróságon van, de a szeptemberi perindításom ellenére májusban lesz az első tárgyalási nap. Az alperes Nyugdíjbiztosító a peremben ellenzi a rokkantsági és rehabjáradék ügyek egyesítését (majd a bíró dönt) Külön hab a tortán, hogy a határozatot amit küldött a Nyugdíjbiztosító az le sincs pecsételve. Ezt a 39eFt összeget egyébként 10. hónapja nem folyósítják pedig kérelmeztem többször is. Ehhez az összeghez szerintem a külföldi Nyugdíjbiztosító által küldött (18eFt/hó) tételt is hozzá kellene adni. Az ORSZI által okozott méltánytalanságokat most nem is említettem.Szóval nagy a zűr.

gattaga # 2011.03.05. 03:28

kobeka

Gondolom neked a szolgálati idő elismertetésével van problémád és nem az ÖEK-al,illetve annak értékével.
Amennyiben tévednék elnézést.


By
gattaga

jácintka # 2011.03.05. 08:01

Aperten ! Meg probálom valakivel leforditattni.

Akinek nem inge ne vegye magára!
Itt eddig békesség és segitőkézség volt - remélem van is/ !
Volt már probálkozás más oldalakon , hogy szétverjék az ott lévőket!.
Miért?!Erre nekem meg van a válaszom, valakik találva érzik magukat. Sérti az érdekeiket , hogy itt igen is beteg emberek tanácsot sőt bátoritás kapnak egymástől.
Tudjuk , hogy rokkant és vett rokkant között az a külömség , hogy a tényleg beteg ember életbe maradásért küzd .A szimuláns , pénzen vett " rokkant" pedig éli világát nincsennek anyagi gondjai!Jobban teszik ha szépen el távozik innen !

Veci # 2011.03.05. 08:33

"Álrokkantaknak"!!!
Magam is úgy érzem, hogy ebben a topicban nem "álrokkantak" kérik a segítséget és ez nem aktuálpolitikai topic. Megértem jácintka felháborodott beírását.
Szerintem is, aki nem szenvedő alanya a sorsnak, azoknak nem itt van a helye. Túl sok topicban nem jelenek meg, de a nyugdíjas és rokkantnyugdíjjal kapcsolatos topicban békesség, segítőkészség érvényesül (bár 1-2 rosszindulatú ember mejelent 3-4 hónapja, de "felnyitottuk a szemét" a nők nyugdíjával kapcsolatos topic-ban, és eltakarodott a topicból). Nem egymás bántása a cél, tapasztalatokkal, ismeretekkel segítik egymást a fórumozók. Ez még hatványozottan érvényesül az egészségkárosodott (és nem álrokkantak) esetében.
Vagyis, aki találva érzi magát, mint "álrokkant", aki sok pénzt áldozott arra, hogy számára kedvező legyen a minősítés, az nyisson egy új témát pl: irígyek, áskálódóak, rosszindulatúak témakörben. DE hagyják békén a tényleg beteg embereket, nincs elég bajuk anélkül is!
Azonkívül: remélem az "álrokkantaknak" is szepeg a "feneke" mert ha hinni lehet pl. Navracsics úr kijelentésének, akkor mindenki esetét felülvizsgálják.
http://atv.hu/…acsics_tibor
Remélem, hogy azok a pénzért megvett állandó rokkantminősítettek, akik azóta többet dolgoznak, mint másik két "egészséges", nekik is van félni valójuk.
Tovább megyek: ha már ennyire sok a visszafelé vizsgálódás, amit kormányváltás óta tapasztalunk, hogy a minősítést megállapítók ellen is eljárást indítanak (ez óriási piros pont lenne a kormánynak).
Megpróbáltam finom, udvarias, világos és érhető lenni. Senkit nem akartam megbántani, akinek nem inge, ne vegye magára, de akinek inge, az gyorsan öltözzön fel


Üdvözlettel Veci

fürkész # 2011.03.05. 10:08

Tisztelt Mindenki.Új vagyok itt a fórumon.Rehabos vagyok,és azt szeretném kérdezni Tőletek,hogy van-e köztetek olyan aki két évre kapott rehabot,de három év mulva kell menni felülvizsgálatra?Ha letelik a két év utánna mit kell tennem?Válaszotokat megköszönöm.

Rongyszabo # 2011.03.05. 10:41

Kedves Veci!

Most voltam felülvizsgálaton, (az eredményről, már hallottam, a határozat még nem jött meg), de azt mondták elutasítottak, és csak rendszeres szociális járadékot kapok.
Az lenne a kérdésem, hogy ha egyéni vállalkozó szünetelteti a vállalkozói engedélyét, (le kell adni az okmányirodába) akkor jár-e neki a rendszeres szociális járadék.
Az alábbi bejegyzést találtam eddig,

A rendszeres szociális járadékban részesülő nem minősül saját jogú nyugdíjasnak.
Egyéni vagy társas vállalkozóként pedig nem minősülnek kiegészítő tevékenységet folytatónak. Tekintve azonban, hogy egyéni vagy társas vállalkozóként legalább a minimálbér után meg kell fizetniük a járulékokat, (tehát járulékalapot képező jövedelmük nyilván meghaladja a minimálbér 80 százalékát) tehát már eleve nem is lesznek jogosultak rendszeres szociális járadékra, illetve, ha csak a járadék folyósítása tartama alatt létesítenek ilyen jogviszonyt, elveszíthetik ellátásukat.

AZON SZEMÉLY ESETÉN, AKI REHABILITÁLHATÓ, a rendszeres szociális járadékra való jogosultság megállapításának további feltétele, hogy a regionális munkaügyi központ illetékes kirendeltsége ÁLLÁSKERESŐKÉNT NYILVÁNTARTÁSBA VEGYE, és a kirendeltséggel rendszeresen együttműködjön. Ez alól a kötelezettség alól mentesül az, aki a) keresőtevékenységet folytat, vagy b) oktatási intézmény nappali tagozatán tanulmányokat folytat, vagy c) a reá irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt tíz éven belül eléri. A járadékra való jogosultság feltételeként meghatározott mértékű egészségkárosodás fennállását a szakértői bizottság szakvéleményében vagy szakhatósági állásfoglalásában meghatározott időpontban kell FELÜLVIZSGÁLNI, kivéve, ha a járadékra jogosult állapota véglegesnek tekinthető.
Mivel az állapotom nem javult, sőt az orvosok szerint stagnál, és több helyen romlott, 7 év rokkantnyugdíj után visszaminősítenek, a %-t még nem tudom, de feltételezem, hogy 40-50% közé.
Mivel januárban töltöttem az 55. évemet, így már nem nagyon foglalkoznak velem átképzéssel, stb., és 10 éven belül vagyok a nyugdíjhoz. Mint varrónő, a szolgáltató iparban sem munka, sem egészségen nem jó, még véletlenül sem lehet vidéken megkeresni a minimálbért. Ezért vagy szüneteltetnem kell, vagy visszaadni a vállalkozói igazolványt, mivel keresni nem lehet mellette. A roki mellett, csak néha dolgoztam, amikor jól éreztem magam, de ez nem volt számottevő összeg. Több mint 40 év szolgálati viszonyom van, de a kedvezményes nyugdíjra sem az ipari tanuló idő, sem a roki nem számít bele, ezért a jogosultsági időm több mint 33 év.
Segítségeteket előre is köszönöm


Lujzi

Veci # 2011.03.05. 11:47

Rongyszabo
Ennyire mélyen nem ismerem a vállakozással kapcsolatos témát. Az egyik ismerősöm hasonló eredményekkel, mint vállalkozó azt a tájékoztatást kapta, hogy a minimálbér 80%-ig dolgozhat. Azt nem tudom, hogy miként kellene a vállalkozást rendezni.
Ebben a topicban nálam több információval rendelkeznek a fórumozó társak, én nem ebben voltam érintett.


Üdvözlettel Veci

aperten # 2011.03.05. 11:56

# aperten

aperten # 2011.03.05. 11:57

Tisztelt Cenzor Hölgyem v. Uram!

Felháborodással vettem észre, hogy egy elkeseredett sorstásunk hozzászólását kitörölte! Pedig attól, hogy a szőnyeg alá akarják a problémát söpörni, az nem oldódik meg. Igen tessék tudomásul venni, sok sorstásunk már az öngyilkos merénylővé válást fontolgatja. Ennyire súlyos a probléma, ennyire ellehetetlenítik sok ember alapvető létfeltételeit. Ennek megoldására a törlés nem alkalmas megoldás. Ezért tiltakozásképpen visszamásolom "varde" hozzászólását, és arra kérem a többi sorstársamat, mentse le, és ha engem is törölnek, akkor másolják vissza. Legyen ez egy ellenállási mozgalom kezdaete. ------------------------

# aperten

aperten # 2011.03.05. 12:00

# aperten

aperten # 2011.03.05. 12:03
Rongyszabo # 2011.03.05. 19:00

Veci
Köszönöm a válaszod, és várom a többiek segítségét is.


Lujzi

gattaga # 2011.03.06. 05:34

fürkész

Holnap (2011.03.07.-én)megyek az ÁFSZ velem foglalkozó ügyintézőjéhez a féléves "értékelés" című elbeszélgetésre.
Mivel hasonló cipőben járok ( az "akkori" ORSZI 3 évre adta a határozatot (36 hónap),a Rehabjáradékot viszont csak 30 hónapra állapították meg)már egyszer rákérdeztem: mi lessz a 30 hónap letelte után?
Hivatalból elindítjuk (állapotrosszabodás címén)a Rokkantsági nyugdíj kérelmet - volt a válasz.
Később a különböző variálások miatt már azt a felvilágosítást kaptam,hogy saját jogon kell elindítanom a kérelmet.Ők "csak" véleményezik a mentor jelentése alapján.
(Apropó, a mentorral is holnap van találkozó megbeszélve,természetesen Őt veszem előre a sorba,tisztába van a helyzetemmel,állapotommal stb tanácsot is ad ha tud ebben a bonyolult helyzetben.)
Minden esetre ÉN kérvényezni fogom a Rehabilitációs járadékom 6 hónappal történő meghoszabbítását,hivatkozva majd össze-vissza,hátha javul a munkaerő piac,állás lehetőség lessz a közmunka programban ..... stb,és nem utolsó sorban a teljes 36 havi kihasználhatóságot említve.
Végül is, az ÁFSZ ügyintézőjétől kérek majd korrekt fehomályosítást :-) ,amennyiben nem tud szolgálni vele, az biztos,hogy a főnökénél teszek tiszteletbeli látogatást azonnal. (Gondolom mennyire örül majd neki,de hát én már csak ilyen vagyok).
Hétfőn többet (vagy semmivel) tudok közölni itt mindenkivel akit a téma érint.


By
gattaga

gattaga # 2011.03.06. 07:04

Rongyszabo

A határozat kézhezvételekor,annak pontos tényével lehet továbbiakat érdemben közölni.
Feltételezett elutasításra nem lehet alapozni,még akkor sem ha az NRSZH igazgatójától szivárgott ki.
A határozatban szerepel a rehabilitálhatóság,és annak megvalósítható módozatai.
Kis türelmet addig is.


By
gattaga

Rongyszabo # 2011.03.06. 07:30

gattaga

Köszönöm a válaszod. Csak tudod, milyen az ember, próbál egy kicsit előre gondolkodni, hogy mit lehet-vagy fog utána csinálni. Mivel a rokkantnyugdíjam csak 34000 Ft volt, és a rendszeres szoc. járadék pedig 27000 Ft, nem biztos, hogy fellebbezni akarok, és a megaláztatást végigcsinálni, mint oly sok emberrel megtörténik.
A több mint 40 év már biztos, ha az éveim nem is nőnek, de valamit azért csak kapnék.
De igazad van, a biztos a határozatban lesz, de a várakozásnál nincs is rosszabb.


Lujzi

gattaga # 2011.03.06. 08:20

Rongyszabo

Ez így van,mármint a várakozással kapcsolatban.
Egyébként a II. fokra a fellebezést nem tartom elvetendő dolognak,de csak akkor ha már teljesen mindegy és nincs mit veszteni,mert ott is vettek már lejebb a I. fokon megitélt százalékokból.
Egy biztos,a kérdés amely elhangzik a felülvizsgálat alkalmával: -dolgozik?-,igenlő válasz esetében az esetek túlnyomó többségében már jósolható a százalékvesztés.
Érdemileg a határozat kézhezvétele után lehet kielemezni a témát,mert négy-öt verziót felállítani,kitárgyalni nem érdemes.Igaz akkor már csak "elő kellene venni az aktuálisat" és lehetne intézni szinte azonnal az ügymenetet.


By
gattaga

Karesz42 # 2011.03.06. 09:37

SZiasztok!
Ma kaptunk egy levelet közel fél év után,a munkaügyi Bíróságról.Közlik benne,hogy A „Közép-magyarországi Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóság“ mint ilyen megszűnt,és helyette a Budapest Főváros Kormányhivatala lett a jogutód. Arra lennék kíváncsi,mennyiben befolyásolhatja az ügy végkifejletét ez a változás,hiszen mi nem Budapestiek vagyunk.Valami azt súgja,hogy (mivel már 13 havi ellátás járna a fiamnak,ha kedvező döntés születne),ami azért nem kis pénz.,hogy megpróbálják eltussolni az ügyet.,amit természetesen nem fogunk hagyni.Most azon gondolkodom,mint gondnok,hogy pl.a médiához fordulunk ezzel az üggyel.
Köszönöm a választ.Karesz

vbartamonika@citromail.hu # 2011.03.06. 09:51

Szia Karesz 42 !

Más lett az intézmény neve nekünk is azt mondta a bíró nem jelent semitse.Szervezési folyamat ahogy mondták .