Épp jövök állásinterjúról amúgy. Ügyvédúr szerint azért jó földhivatalba járni, mert ott az ember jogászokkal beszél, és így megtanul viselkedni, meg megtanul beszélni. Egyébként pedig nem tartja illetlenségnek, hogy megkérdeztem, átvállalná-e az ügyvédi kamarába való belépés költségeit... Ha az ilyenek nem vesznek fel, akkor én vagyok a szar alak? :D Csak költői kérdés.
Évfolyamdolgozat (haszonélvezeti jog)
Kedves Impossible,
van egy ismerősöm.
mérnök végzettségű.
munkanélküli.
az interneten kezdett dánul(!) tanulni.
letöltött oktatóprogramokat. utána nézett neten, hogy a dán állam mennyiben segít ösz-töndíjakkal a dán nyelv tanulását (segíti(!)). Dán művészfilmeket töltött le, és nézett "rongyosra".
Most már ott tart, hogy dánul lenyom egy telefoninterjút simán, és készül Dániába.
Én is magamtól tanultam meg angolul, nem pedig nyelviskolákban.
Szóval ez nem (csak) pénz kérdése.
Kacsa11
Kedves Impossible,
van egy ismerősöm.
mérnök végzettségű.
munkanélküli.
az interneten kezdett dánul(!) tanulni.
letöltött oktatóprogramokat. utána nézett neten, hogy a dán állam mennyiben segít ösz-töndíjakkal a dán nyelv tanulását (segíti(!)). Dán művészfilmeket töltött le, és nézett "rongyosra".
Most már ott tart, hogy dánul lenyom egy telefoninterjút simán, és készül Dániába.
Én is magamtól tanultam meg angolul, nem pedig nyelviskolákban.
Szóval ez nem (csak) pénz kérdése.
Kacsa11
Azért ne túlozzuk el a nyelvtudás, Erasmus, külföldi tanulmányok fontosságát. A magyar munkahelyek nagy többségében az életben nem lesz szükséged a nyelvtudásra.
Kivel beszélsz majd angolul a nyírbátori polgármesteri hivatalban, a szegedi városgazdánál, a komlói ingatlankezelőnél, egy miskolci ügyvédi irodában, a salgótarjáni városi bíróság bírájaként?
Miki,
valahogy nem ez a fixaideálom. :D
Kacsa,
igen-igen, de ha semmi pénzed sincs, úgy eléggé nehézkes minden, ezt talán nem kell jobban magyarázni.
Kedves Berényi Miki,
igazad van, a nyelvtudás beszűkíti a lehetőségeidet!
eredj már...
Kacsa11
odakinn lehet dolgozni is, ha nem is jogász melót. közben még tanulni is lehet. fél év alatt rengeteget fejlődik az ember, főleg ha már tud nyelvet, és fejlődni szeretne
net ott is van:)
Ja persze... előbb felveszik a helybélit, meg a külföldit, mint a magyart. Azok is dolgozni akarnak, most volt a válság.
Mondtam én, hogy beszűkíti? Annyit mondtam, hogy a kutyát se érdekli... annyi hasznát veszed, mint a gimis rajzversenyen kapott oklevélnek.
A válság nem ért véget. Messze nem.
Sunshine after the rain.
Enten ellen et livs-fragment. Ha már dán.-D.
Sunshine after the rain.
Kedves Berényi Miki,
én meg erre mondtam, hogy hülyeség...:)
Kacsa11
Kedves Impossible,
én sem mentem angliába, ismerősöm sem ment dániába...a gép előtt tanultuk a nyelvet...meg a tv-ből.
Kacsa11
(ujját tanárosan fölemelve, okoskatörp-hangon): És ne feledd el kedves Impossible, hányszor megmondtam, hogy Lomb Katót kell olvasni. (Ezt azonban saját hangján) Azt nagyon sajnálom, hogy vele (és Szűcs Jenővel, a híres magyar középkorásszal) sem találkozhattam.
Sunshine after the rain.
Bocs’ hogy beleszólok a magánbeszélgetésbe: a misztifikált nyelvtanulási elképzelést nézve, a munkaügyi központok által finanszírozott lehetőség jutott eszembe. Nem tudom pontosan, hogy most milyen módon lehet nyelvi képzést választani, de szerintem egy próbát megérne, ha valakinek ilyen fontos, és egyedül nem megy.
A munkanélküli kérhet képzést arra hivatkozva, hogy ezzel biztosítani tudná az elhelyezkedését. Nekem – igaz, jó néhány éve – ilyen finanszírozással sikerült két intenzív, hosszabb tanfolyamra bekerülni és a felsőfokú vizsgáig 1 év alatt eljutni. (Az igaz, hogy így is az otthoni munka tette ki a tanulás 80%-át.) Mindkét nyelviskola neves, nagyon jó volt, és felső szinten anyanyelvi tanárok is vannak. Volt egy zseniális angol tanár, aki imádta a magyar kocsmákat, és ha meghívtad sörözni, cserébe a kocsmában egész estés külön csevegést kaphattál. (Nem csak a képzést fizetik, hanem mellette havi minimálbérnek megfelelő támogatást + bérletet.)
"Volt egy zseniális angol tanár, aki imádta a magyar kocsmákat, és ha meghívtad sörözni, cserébe a kocsmában egész estés külön csevegést kaphattál."
:-D, ez mekkora már!
Sunshine after the rain.
ezer és egy lehetőség van a nyelvtanulásra...csak akarni kell, és tenni érte...
nem pedig isten segedelmére várni, míg felfalnak az oroszlánok...
Kacsa11
Igen, a Munkaügyi Központban lehet jelentkezni tanfolyamra ahol fizetnek azért hogy nyelvet tanulsz...
Persze ettől függetlenül le lehet "csökkenteni" az igényeket és olyan munkahelyeket is számításba venni ahol nincs szükség nyelvtudásra.... nem leszel tőle kevesebb :)
Miki,
nem leszek tőle kevesebb, csak kevés maradok, és mehetek olyan helyekre, mint ahol ma is volt szerencsém járni: illetlenség megkérdezni, hogy átvállalja-e az iroda a kamarába való belépés költségeit... Csak mondom, hogy egy valamire való iroda kérdés nélkül átvállalja, nemhogy illetlenségnek tartaná a kérdést.
Kacsa,
igen, de azért azt ne mondd nekem, hogy ezzel a tévénézős önképzéssel hoztad magad olyan szintre, ahol vagy. Jó-jó, nyilván használ, de azért...na.
De valahol el kell kezdeni... aztán pörög az óra a szakvizsgáig és van mit írni az önéletrajzba. És persze van miből kenyeret venni... :)
Na igen, és abból kenyérnél többre nem is futja. :D
Kedves Impossible,
„igen, de azért azt ne mondd nekem, hogy ezzel a tévénézős önképzéssel hoztad magad olyan szintre, ahol vagy. Jó-jó, nyilván használ, de azért…na.”
akkor meg mivel? sem tanfolyamra, sem tanárhoz nem jártam.
autodidakta módon tanultam meg angolul. (az ismerősöm hasonlóképpen dánul.)
mondjuk, nem is tudom a nyelvtant...:)))
friends és lord of the rings (szigorúan angol felirattal!) valamint zenehallgatás úgy, hogy közben nézed a lyrics-et...valamint számítógépes játékok (fantasy vagy stratégia, nem sima lövöldözős vagy autóversenyzős, mert ott kevés a szöveg - a manó szónak kb. tucatnyi angol megfelelőjét ismerheted meg ezáltal:))) ) és internet...idővel könyvek is jöhetnek. harry potter első kötete tipikusan középhaladó szint.
egy kétnyelvű szótár jól jön eleinte (egynyelvű később), de a sztaki is megteszi...
van még kérdésed? szórakozva tanulj! nézz filmeket, hallgass zenét, játssz számítógéppel, és szörfölj a neten! később olvass eredetiben!
ennyi.
Kacsa11
"a manó szónak kb. tucatnyi angol megfelelőjét ismerheted meg ezáltal:)))"
Pl. rögtön ilyen az Imp:-9.
Sunshine after the rain.
"Enten ellen et livs-fragment. Ha már dán.-D."
ellen=eller
Sunshine after the rain.
Kacsa,
és ezután elmentél felvételizni a CEU-ra, és elvégezted? :D Ezt azért eléggé nehéz elhinni így. Nem hiszem el, hogy nem voltál előtte külföldön, ahol megtanulhattál rendesen, az kizárt.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02