Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


akhilleusz48 # 2020.10.06. 10:39

gerbera317

mivel nem vagyok jogász "csak" az utca embere,ezért én nem tudok olyan szépen,választékosan fogalmazni,majd "belekapaszkodni" szavakba vagy azoknak jelentésébe.
(ha már itt tartunk a kutya be van oltva veszettség ellen);)....és igaz nálam nem sorakoznak diplomák,oklevelek a falaimon és a műveltségemet az élethez az évek múlásával a való világban szereztem és az 1x-ű munkásember 1x-ű fiaként is úgy gondolom lehet véleményem.Az évtizedes árveréseken való részvételem(internet híján személyesen kellett megjelenni) a sok éves tapasztalat miatt mertem oda írni és 1x-űen fogalmazni!

én úgy tudtam,hogy a becsértéket, a minimál árat a végrehajtó szabja meg és van egy felső és egy alsó határ ami között dönthet.úgy gondolom,(gondoljuk azokkal akik ebben benne vannak és beszélek velük)hogy vannak ingatlanok amiknél megtehető,hogy a legminimálabb áron hirdetik,ezért többen licitálnak és elküldik a beszállót a végrehajtó számlájára.(ami neki biztos nem ráfizetés)

a lényege ez volt az írásomnak!..és maradok legnagyobb tisztelettel az orákulum felé..

egy árverési vevő

gerbera317 # 2020.10.05. 11:48

a csalit)felrakják alacsony áron
A kutya ha ezt bevenné, akkor megveszne tőle. Ez itt nem valami jogi fórum???
Lássuk, mint mond a törvény:
140. § (2) A végrehajtó az ingatlan becsértékét közli a felekkel.
140. § (8) Ha a becsérték megállapítása óta két év eltelt, a végrehajtó bármelyik fél kérelmére az árverés kitűzése előtt a becsértéket ismételten megállapítja.
147. § (1) Az ingatlan kikiáltási ára a becsérték összege (értsd: a 140. § (2) vagy (8) alapján megállapított, tehát nem valami kamu becsérték. Ha ez csali, akkor nagyjából annyira az, mint például az Euró árfolyama).

akhilleusz48 # 2020.10.05. 11:16

wagner ur

ilyet már láttam többször és volt idő mikor én is részt vettem benne(bekaptam a csalit)felrakják alacsony áron,hogy sokan beszálljanak a licitálásba(biztos megvan a miértje).az árverés vége előtt 1 héttel a sok licitáló miatt úgyis emelkedni fog..

nekem volt olyan,hogy elküldtem a beugrót aztán nem is licitáltam rá.mert a vége előtt már nem volt annyira "kedvező" az ár...itt is az lesz.

Grave7 # 2020.10.05. 05:52

Nekünk lényegtelen, hogy melyik városban lakik Wagner úr, mert saját maga írta 2020.10.04. 18:44-kor, hogy városukban egy garzon piaci ára 16-17m Ft.
Kivéve persze, ha valaki szintén részt akarna venni ezen az árverésen és önállóan még arra sem képes, hogy az árverési oldalon kikeresse a hirdetmények közül.

Rontó Pál # 2020.10.04. 21:22

Melyik városban laksz? Mert ugye nagyon függ a piaci ár, egyik városban 6-7 millió a piaci ár, máshol meg 20 millió.

Wagner úr # 2020.10.04. 19:51

Köszi, ezt várom én is, bár most megállt a piac, csökkennek az árak, kínálat van bőven, vevők válogatnak...
Érdekes lesz, majd figyelem.

gerbera317 # 2020.10.04. 17:24

Régen közölt becsérték, aminek senki nem kérte a módosítását. Csak akkor van jelentősége, ha egyetlen vételi ajánlat érkezik. Ha több érdeklődő is van, egészséges árversenyben pillanatok alatt fölverik a piaci érték közelébe.

Wagner úr # 2020.10.04. 16:44

Üdvözlet!
Városunkban egy érdekes árverésre bukkantam: garzon, piaci ár min. 16-17M
Kikiáltási ár:5,min.ár:2.5M
1/1,beköltözhető. Nincs haszonélvezeti jog, ilyesmi.
Ez hogy lehet? Mostanában piaci ár közelében látom még az 1/2 tulajdoni hányaddal is az árveréseket...

akhilleusz48 # 2020.09.17. 07:08

K.Anna_2013
2017-ben történt(azóta nem tudom változott-e valami),hogy rendesen kitöltöttük,felírtuk az óra állásokat.(áram,gáz probléma mentes)a vizmüveknél(bp-lehel piac mellett)órákig tartó várakozás után közölte a pult mögött ülő,hogy 600 e ft tartozás,nem tudja átírni menjek át a pár utcára levő csatornázási művekhez.ott közölték,hogy csak úgy adnak 0-ás papírt ha befizetem a 6 kilót.vissza a vizművekhez,ahol habzó szájjal közöltem,hogy nem fogok órakat várakozni.kijött a főnők,tépett egy cetlit és azonnal elküldtek egy ablakhoz ahol minden gond nélkül átírták.így zajlott

később hallottam,hogy a vízművek próbálkozik."valakinél bejön,valakinél nem".utcai szóval ez a lényeg
persze vannak erre jogok..stb.amihez nem értek.de ott a jegyzőkönyv,aláírva tanukkal,az óra "tulajdonosával".na nehogymááá én fizessem ki más xarát.akkor minek a papír?

amúgy van egy ember akinek 10-12 lakása ki van adva és minden bérlőnek a nevén van a vízóra!..és ha mindenki lelép? akkor majd rajta akarják behajtani mert ő a tulajdonosa az ingatlannak?akkor minek a nevére íratni ha úgyis a tulajjal akarják kifizettetni?én a vizműveknél biztos nem hagynám,mondanám majd ügyvédet fogadok.stb.stb..

amúgy az adóstól pont ugyanannyi időbe telik,mint a használati díjat behajtani....évek..és?..de én a vízműveknél nem hagynám...és csak után jönne az adós

drbjozsef # 2020.09.17. 07:06

K.Anna_2013,

Van itt a végrehajtási jog fórumcsoportban több vízdíjjal meg közművel foglalkozó topik is. Valahol ott lesz azok között ami érdekes lehet.

gerbera317 # 2020.09.17. 06:55

nem találtam meg, milyen úton-módon sikerült megúsznod az adós vízdíjhátralékának a befizetését.
Az előzményben a jelenséget tárgyalja ki a fórum, nem a megoldást. Megoldás igazából csak egyféle van: per a vízszolgáltató ellen, melyben a kereset tárgya a szolgáltatásra kötelezés. Korábban elég volt ezt kilátásba helyezni, más máris jobb belátásra tért a szolgáltató. Mostanra viszont, egy kúriai állásfoglalás miatt már csak a per maradt, ami még mindig lehet kétesélyes; de számodra, akinek az előzmény elolvasása semmit sem segített, a per valószínűleg csak egyesélyes lenne.

K.Anna_2013 # 2020.09.17. 06:16

akhilleusz48, Visszaolvasgattam, de sajnos nem találtam meg, milyen úton-módon sikerült megúsznod az adós vízdíjhátralékának a befizetését.
Azt hiszem, ezt már megszívtam. A házat felújítanánk, szükség lesz a vízre, és nem csak átíratni nem tudtam volna, de a vízmű már szűkítőt akart épp felhelyezni. Elgondolkodom a fizetési meghagyáson, ahogy drbjozsef javasolta, bár én is elég esélytelennek látom, hogy az adóstól sikerülne behajtani.

drbjozsef # 2020.09.17. 05:37

Kérdés, hogy akkor most ilyenkor mi van?

Most? Szeptember. De hamar el fog múlni.

Az árverési vevő milyen "hivatalosnak" tekinthető módon tudja kideríteni ki is az aki ott él, és milyen jogcímen?

Semmilyenen.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni : árverésen ingatlant venni kockázat. Nem kicsit, nagyon. Ha belevágsz, érdemes alaposan tanulmányozni a Vht.-t. és főleg az itteni végrehajtós topikokat, de így is biztos lehetsz benne, hogy fogsz kellemetlen meglepetésbe futni. Ez egy ilyen műfaj. Nem amatőröknek való.

(Megjegyzem, az árverési vevő szempontjából ez teljesen indifferens. Ha van ott valaki, aki ott lakik, tök mindegy ki az, ki kell lakoltatni, ugyanazon eljárásrend szerint ugyanúgy, akár a tulajdonos, akár bérlő, akárki más az.)

akhilleusz48 # 2020.09.16. 20:34

Oda megyek.becsengetek...

  • udvozlom.ugy tudom az ingatlant arverezik es erdeklodnek.h maga-e a tulajdonos
  • jonapot kivanok.igen a tulajdonos berbe adta nekunk es azert lakunk itt..stb.stb..(Ad1)
  • .semmi köze hozzá es ne kivancsiskodjon (Ad2)

Nalam legalbb is hasonloan zajlottak mikor egy arverezesre kerulo ingatlan utan erdeklodtem
"ilyenkor mi van?"hat ez..odmesz.bekopogsz es kapsz valaszt

ezmarfoglalt # 2020.09.16. 19:06

Adott egy árverezés alatt álló lakóingatlan, 1 tulajdonos, aki nem ott lakik (más a bejelentett lakcíme), az MBVK, hirdetmény, öbvh szerint Beköltözhető : igen, Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy
A helyszínen láthatóan valaki használja az, a szomszédok szerint is.
Az adós nem elérhető, nem a bejelentett lakcímén lakik, a öbvh ill. munkatársa nyilatkozata alapján az adós és annak jogi képviselője nem nyilatkozott, hogy bárki lakna az ingatlanban.
Kérdés, hogy akkor most ilyenkor mi van?
Az árverési vevő milyen "hivatalosnak" tekinthető módon tudja kideríteni ki is az aki ott él, és milyen jogcímen?

drbjozsef # 2020.09.16. 10:32

K.Anna_2013,

Ha visszaolvasol, akkor helyesen : a vízművek és a bíróságok joggyakorlata is eltérő sajnos. A Ptk., a Vht., és a vízközmű törvények ellentmondanak egymásnak, nincs még feloldva ez a probléma.

Ha megtalálod a szegedi ítélőtábla ítéletének linkjét, azzal bepróbálkozhatsz a vízmű jogi osztályánál, de nem biztos, hogy sikerülni fog.

A végrehajtótól nem igényelhetsz vissza semmit, az valóban nettó hülyeség, viszont attól a személytől, aki a tartozást felhalmozta, és helyette esetleg kénytelen leszel kifizetni, követelheted fizetési meghagyással, végső esetben perben. De ha az illető az, akinek elárverezték a házát, akkor jó eséllyel nem fogod rajta tudni behajtani az összeget. De egy próbát megérhet.

akhilleusz48 # 2020.09.16. 09:35

5-6.oldalon keresd

akhilleusz48 # 2020.09.16. 09:27

k.anna

kicsit pörgess vissza.erről már volt szó többször is!
....nekem 600 e ft vizdij tartozás volt.velem is ki akartak fizettetni,de nem hagytam és átírták!

végrehajtó nem fogja kifizetni ;)))..aki ezt mondta az gyorsan vizsgáltassa ki magát

ne hagyd magad!!!! ez a lényeg

K.Anna_2013 # 2020.09.16. 08:58

Kedves Fórumozók,
A megvásárolt ingatlanon, kiderült, hogy jókora vízdíj-tartozás van. A vízszolgáltató addig nem írja át a tulajdonost, amíg ez ki nincs egyenlítve, úgyhogy nem maradt más választásom, minthogy kifizetem. Viszont azt mondta az ügyintéző, a Végrehajtótól ezt az összeget visszaigényelhetem.
Erről tud valaki bármit? Én most hallottam először, és elég hihetetlennek tűnik.
Köszönöm a válaszokat!

wers # 2020.09.09. 11:11

A 30 napos határidőt meg nem szokták kitölteni, jóval hamarabb megvan az eredmény.

30 nap sose volt. Kormányhivatal alatt (2013-tól) már 21 nap a leghosszabb.
Már vagy 5 éve sommás eljárás ami ha lehet azonnali de legfeljebb 5 napos döntés. (nagyon erős kivételkor lehet 21 napos)

oligaliga # 2020.09.09. 11:03

Ja, és nem kell személyesen bemenni, az iratokat Ügyfélkapun keresztül is be lehet adni. A 30 napos határidőt meg nem szokták kitölteni, jóval hamarabb megvan az eredmény.

oligaliga # 2020.09.09. 11:02

Nem kell túlbonyolítani. A tulajdoni lapról ismert adatok alapján megtalálják, főleg, ha a viselt név mellett ismert az anyja neve és a születési neve. Gond legfeljebb akkor lehet, ha nagyon átlagos mindegyik, pl. Kiss Józsefné szü. Nagy Ágnes, anyja neve Kovács Zsuzsanna, vagy a vezetéknevek megegyeznek.

wers # 2020.09.09. 10:54

Bocs, nem „kik voltak a születési évben oda bejelentve
hanem kik voltak a földhivatali bejegyzéskor oda bejelentve.

wers # 2020.09.09. 10:45

Bevallom nem végeztem összehasonlítást a hadkieg nyilvántartása és a BM-es nyilvántartás között. (már nem is fogom pótolni a hiányosságot)

Adott esetben én a lakcímmel kezdeném, kik voltak a születési évben oda bejelentve. Akkor akadnék meg, ha abban az éveben két azonos nevű újszülött bejegyzése lenne két azonos nevű anyával. Akkor tényleg kellene a pontos születési dátum és esetleg a hol született is.

(aki nem akar találni az nem is fog, hosszabb volt leírni mint ezt kikeresni adott esetben)

gerbera317 # 2020.09.09. 10:30

Jó, ezt ismerjük. Annak idején a hadkielégítő parancsnokságon is úgy tartottak nyilván, hogy 1) születési év 2) név 3) anyja neve. És megtaláltak, és be is hívtak. A mai nyilvántartások nem egészen így működnek.