Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Immaculata # 2016.10.16. 15:45

mammamia30

  1. Át kell adni.
  2. Mi a kifogás?
  3. A különbözetet az adós(ok)nak kell megfizetniük.
  4. Minden hátralékot az adósoknak kell megfizetniük, amennyiben erre az árverési vételár nem volt elegendő.
  5. Az árverési vevő úgy költözik a lakásba, hogy azon nem lesz sem jelzálog, sem közüzemi hátralék. Minden adósságot, amit nem fedezett a vételár, a korábbi adósoknak kell megfizetniük. Nem fog elévülni.
sportkovi # 2016.10.17. 13:30

Bori Bori!

Elméletileg nem kizárt...ha a haszonélvező nem lakik az ingatlanban és nem felel a tartozásért, akkor lehet beköltözhetően árverezni.
A végrehajtó az ingatlan becsértékét mind a beköltözhető, mind pedig a lakott állapotban történő értékesítés esetére megállapítja - tehát becsértékközléskor kétféle becsértéket kell(ett volna) közölni.

Bori Bori # 2016.10.17. 17:02

Kétlem, hogy beköltözhetően árverezhetnének egy olyan lakást, amin haszonélvezeti jog van. Beköltözök hétfőn, kedden meg kirak a haszonélvező. Ez nem beköltözhető ingatlan. A beköltözhető nem egy hétfői állapotot jelöl, hanem azt, hogy az árverési vevőnek joga lehet ott lakni kedden is, és bármikor. Így meg nincs értelme a haszonélvezeti jognak, törölni kell.

Bori Bori # 2016.10.17. 17:07

sportkovi, ez nem a becsérték közlése, hanem az árverési hirdetmény. Csak egy ár lehet.

sportkovi # 2016.10.19. 06:59

Bori Bori!
Ha nekem nem hiszel, higgy a Vht-nek!
"141.§ (3)
Lakottan kell árverezni az ingatlant,
...

  1. ha abban - a 137. § (2) bekezdésben foglalt esetet kivéve - haszonélvező lakik,

..."
Továbbá azt írtam, hogy a becsértékközléskor kell kétféle becsértéket közölni, az árverés kiírásakor pedig azt feltüntetni kikiáltási árként, amilyen állapotban meghirdetik (lakottan vagy beköltözhetően).

ununseptium # 2016.10.19. 09:06

sziasztok, mi a véleményetek a bedőlt ingatlanokat hirdető irodákról? Konkrétan arról van szó, hogy árverés előtt megpróbálják megszerezni az ingatlanokat piaci ár alatt. Ehhez általában előre le kell szurkolni 5-10 %-át a kiszemelt ingatlan becsült árának (ez az iroda díja), plusz az árverési előleget is.

  • van olyan aki így szerzett ingatlant?
  • átverés? (lelépnek a pénzzel)
  • vagy hülyeség? tehát ők is csak az árverésen licitálnak semmi több

köszi

mammamia30 # 2016.10.19. 10:32

Tisztelt Immaculata!
Köszönöm eddigi hasznos válaszait. Kérdésem: még nem volt végrehajtói kilakoltatás, az árverési vevő eddig a júniusi árverési licit óta először kereste meg férjemet telefonon. 2005-ben volt a hitelfelvétel anno, 2016. júniusában adták el a lakást árverési liciten. Mikor várható ezek után kb. incasso férjem munkahelyi béréből a bedőlt devizás lakás közüzemi tartozásai miatt? Ha az árverési vevő beköltözik? Végrehajtói kilakoltatás híján, elvileg csak a végrehajtó adhatna kulcsot ügyvéd jelenlétében az új árverési vevőnek? Mire lehet számítani ezek után (időintervallum tekintetében)? Miért férjemtől várják a kulcsátadást? Közöltük az árverési vevővel, hogy gáz-szerelési munkálatok miatt fél éve a lakás fel lett nyittatva, és az új kulcs a lakásszövetkezet elnökénél, ill. közös képviselőnél van. Ő nem jogosult kulcsot átadni az új vevőnek? Tisztelettel.

gerbera317 # 2016.10.19. 10:58

@mammamia30

154/A. § (1)Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.

Fentiből következik, hogy amit itt kérdezel, azt kérdőjel nélkül meg kell írni a végrehajtónak, valahogy így:
"Tisztelt Végrehajtó! XY adós bejelentem, hogy gáz-szerelési munkálatok miatt fél éve a lakás fel lett nyittatva, és az új kulcs a lakásszövetkezet elnökénél, ill. közös képviselőnél van. Az adósnak a lakásban nincs ingóvagyona, illetve az ott található ingóságokra nem tart igényt. Tisztelettel stb."

gerbera317 # 2016.10.19. 11:00

@ununseptium

Miért kell hallgatni az ilyen mendemondákra?
egyébként pedig:

  • nincs
  • az
  • az
gerbera317 # 2016.10.19. 11:00

@ununseptium

Miért kell hallgatni az ilyen mendemondákra?
egyébként pedig:

  • nincs
  • az
  • az
Bori Bori # 2016.10.19. 16:00

sportkovi, aláírom hétfőn délelőtt az árverési jegyzőkönyvet, hétfőn délután beköltözik a haszonélvező, mert megteheti. Hova költözhetek be? Vasárnap még nem ott lakik, hétfőn meg már máshol. Ez nem egy fizikai állandó. Ha beköltözhető árat fizetek ki, jövőre is ott akarok lakni.

Bela a Bela # 2016.10.20. 09:51

Tisztelt Hozzáértők!

Úgy tűnik, hogy sikerült az adósomat rábírni a kiköltözésre, ő viszont ahhoz ragaszkodik, hogy személyesen ne találkozzunk. A kulcsot a végrehajtónak fogja leadni. Ilyen esetben hogy érdemes a lakást átvenni? Kérhetem a végrehajtót, vagy valamelyik helyettesét, hogy személyesen adja át a lakást? Jogilag biztosít engem valami ilyen esetben (pl. ha a kulcsot leadta, de mégis bennmarad az már önkényes lakásfoglalás?)? Óraállásokat ilyenkor hogy lehet könyvelni?

Válaszokat nagyon szépen köszönöm!

gerbera317 # 2016.10.20. 10:47

Bela a Bela,

Amit itt előadsz, ez a törvény szerinti alapértelmezett megoldás:
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek (...) kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Igen, kiköltöznek, és leadják a kulcsot a végrehajtónak. A többit a végrehajtó tudni fogja.

sportkovi # 2016.10.20. 11:28

Bori Bori!

Továbbra is tartom az álláspontom.
Vht. 141.§ (3) b)
arról szól, hogy hogyan kell árverezni az ingatlant.
Tehát, ha a haszonélvező nem lakik benne...

Bori Bori # 2016.10.20. 17:28

Jah... a haszonélvező nem ott lakik, de megengedi a lányának, hogy ott lakjon. Beköltözhetek?
Nyugtass meg, hogy nem vagy jogász.

sportkovi # 2016.10.21. 12:47

Bori Bori...!
Ej..ej...
próbáld meg értelmezni azt, amit olvasol...
talán sikerül...
laikusnak laikus vagy, de vajon mennyire vagy józan..?

gaben12 # 2016.10.22. 04:39

Sziasztok!

Adott egy ingatlan, amin 22 végrehajtási és 4 jelzálogjog van. 3 különböző végrehajtónál, 5 bejegyzés esetén nem végrehajtó az eljáró. Jelzálog a társasház és a NAV részéről van bejegyezve, a végrehajtások jellemzően faktoring cégek illetve NAV vagy APEH.

Árverséen kívül, de árverés vételi hatállyal szeretném megvenni, van valakinek ebben tapasztalata?

A tartozások összege magasabb mint az ingatlan értéke, valamiért nem is megy árverésre, ezt sem tudom miért, az első végrehajtási jog 2014-es.

Az egyik végrehajtó asszisztensével sikerült beszélni egyelőre, mondta tegyük egy vételi szándéknyilatkozatot, ők végigjárják a jogosultakat.

Mi lehet a nyerő taktika? Valóban mindenkinek hozzá kell járulnia? Aki nem válaszol a végrehajtónak azzal mi lesz?

Bármilyen ötlet és tapasztalat érdekel.

Köszönettel,

gaben12

gerbera317 # 2016.10.22. 05:27

Statisztikai képtelenség, hogy ennyi fél egyhangúlag kérje az értékesítést. Mindig akad, aki egyáltalán nem is nyilatkozik. Az Otp Faktoring és az Intrum rendszerint kitérő választ adnak, ami nem kérelem, tehát az ő válasszuk eleve meghiúsítja az ügyletet. Ha csak egyvalaki nem kéri, akkor már nem lehetséges ez a vétel. Nincs helye taktikázásnak. A végrehajtó tűzzön ki árverést, és vedd meg úgy az ingatlant!

Szunyogh # 2016.10.24. 13:54

T. Forumozok!

2016/9/20-an keltezett arveresi jegyzokonyv alapjan, 10/21-en jogerore kellett volna emelkednie az ingatlanvasarlasnak (153. § (2)). A vegrehajtonal 10/24-en tortent erdeklodesemre azt a valaszt kaptam, hogy meg az ados reszere kikuldott level kezbesitesi ertesitesenek visszaerkezesere varnak. A 2. kezbesites 10/4-en lett kikuldve (ezt biztosan tudom), azaz mar 10/15-en azt vissza kellett volna kuldenie a Postanak, azaz legkesobb 10/20-re meg kellett volna erkeznie a VH-hoz, akar atvette az ados a levelet, akar nem.

Eddigi tapasztalatok szerint az ados semmit nem vesz at, bizonyitottan 4 eve nem lakik ott, a belso berendezes egyertelmuen bizonyitja, hogy nincs ott eletvitelszeru tevekenyseg (ezt megtekintettem).
Szemelyes beszelgetes soran egyertelmuve valt, hogy az adosnak fogalma sincs, hogy eppen jogilag mi tortenik az ingatlanaval.

Az ugyet atlato (?) VH ugyintezo szerint meg nem emelkedett jogerore az ugy, de varjunk 10/30-ig es akkor erdeklodjek.

Kerdes, hogy ha joszandekuan segiteni akarok az adosnak, hogy kapjon valamennyi "kilepesi penzt" ((154/B. § (1)), nekem meg ne kelljen rendorok jelenleteben zarat tornom, akkor mikor ertesitsem az adost, hogy tudjon a helyzetrol?

Az ugyintezo szerint, a „kilepesi penzt” (154/B. § (1)) mar most meg kellene kervenyezni, mert ha jogerore emelkedik, a VH megkuldi a Foldhivatalnak es felosztja a befolyt osszeget. Ha mar fel van osztva, nem kervenyezheti ezt az ados.

Dilemmam, hogy ha segiteni akarok neki (es magamnak is megkonnyiteni a bekoltozest), de tul hamar (tehat meg a jogerore emelkedes elott) megtudja tolem az elarverezest az ados, akkor meg ellentmondhat/megfellebezheti az eladast, így a viszonylag „siman” lefolyo ugyet akadalyozom meg es forditom magam celjai ellen.

A hataridok helyes megiteleserol mi a velemenyetek? Vagy hagyjam folyni az ugyet (uljek szepen a baberjaimon), es par het mulva ugyis minden intezodik es mehetek zarat leveretni 2 rendor kisereteben?

Mit mondtok? Es mit mond a jozan esz?
Koszonom az epito hozzaszolast elore is.

enforcement # 2016.10.25. 12:31

Nagyon "kicentizett " helyzetben vagyok: a jegyző szeptember 29-i keltezéssel adta ki a z " Igazolás"-t, az általam megvásárolt lakás kiürítésének tárgyában. Így a 60 nap november 27 -én, 4 nappal a kilakoltatási időszak előtt telik le. A végrehajtó KÖTELES-e még ebben a 4 napban - amiből 2 munkaszüneti nap - kilakoltatni az adóst? Mert így épp nem csúsznánk bele a moratóriumba....

gerbera317 # 2016.10.25. 13:22

Ezt a végrehajtóval kell leügyezned.

enforcement # 2016.10.25. 16:23

A beköltözhetően meghirdetett - és megnyert - lakást a végrehajtó adja át kiürítve a vevőnek ( nekem ) ? Eszerint a kiköltöztetést is a végrehajtó szervezi meg - egyezteti le az adóssal? Nekem csak értelemszerűen a kulcsért kell odamennem ?

Grave7 # 2016.10.25. 21:20

@Szunyogh: Milyen második kézbesítés kiküldése 10.04-én? Ha már egyszer postázta levelet a végrehajtó, ragszám alapján postán nézzenek utána és igazolják a kézbesítést.
A határidőket meg rosszul számolod, postai második kézbesítési kísérlet (2.értesítés) utáni 5. munkanapon kézbesítettnek tekintendő a küldemény, onnan pedig 15 naptári napja van a címzettnek kifogással élni.

Egyébként ha lakóingatlanról van szó, annak kiürítése moratóriumba belecsúszna, tehát érdemes adóssal kapcsolatba lépned.

.
@enforcement: Még mindig: miért nem a végrehajtót kérdezed ennek menetéről? Egyébként meg miért mentél a jegyzőhöz? 2016.07.01. utáni kiürítési kérelmek esetén nem kell jegyzői igazolás.
Érdemben: végrehajtót kérd meg, hogy november végére tűzze ki a kilakoltatást. Ha adós nem együttműködő, Neked kell a tárgyi feltételeket biztosítanod (zárnyitás+cserére lakatos, otthagyott ingóságok elszállítására szállítóeszköz+munkás, 30 nap tárolásra raktárhelyiség).

Szunyogh # 2016.10.25. 23:21

Tisztelt Forumozok!

A lakasvasarlasi illeteket mi alapjan szabjak ki?

  1. az elarverezett ingatlan becserteke alapjan?
  2. az arverezesi ar alapjan (ami itt 75%-a a becserteknek)?
  3. NAV onhatalmuan, az altala megitelt forgalmi ertek alapjan szabja ki?

Ha a 3) jatszik, akkor mennyire lehet ellentmondani a kiszabott erteknek, ha az tulsagosan magas az 1) v 2)-hez viszonyitva?

Koszonom.

Szunyogh # 2016.10.25. 23:28

@Grave7
Koszonom a hozzaszolast. Ezek alapjan varok meg nehany napot (mivel a postai ragszam alapjan csak VH tud utananezni, en nem).
Az ingatlan bizonyitottan nem lakott, ilyenkor moratorium nem jatszik tudtommal.