Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2016.05.20. 12:56

@Virág426

Ha már a szavakon lovaglunk, akkor vegyük észre, hogy a végrehajtó nem birtokba adja az ingatlant, hanem átadja.

A Vht. szerint:
Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Ha [erre] a kiköltözésre (...) nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
Az árverési vevő köteles a 138/C. § szerinti igazolást kiállító jegyzőnél - ha a 138/C. § alapján a végrehajtást kérő nem tett bejelentést, akkor az ingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőnél - bejelenteni, hogy az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő, amelyről a jegyző 8 napon belül igazolást állít ki. Az igazolást az árverési vevő köteles megküldeni a végrehajtónak.
Avégrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerinti, a jegyző által igazolt bejelentéstől számított 60 nap eltelt.

Álláspontom szerint az ingatlan kulcsainak leadása a végrehajtónál olyan ráutaló magatartás az adós részéről, ami alapján az ingatlant ingóságoktól kiürítve elhagyottnak, és az ingatlanátadást a vevő részére biztosítottnak kell tekinteni, így a végrehajtó nem tagadhatja meg az átadást, és a vevő erre irányuló sürgetése sem tekinthető ettől merőben eltérő kiürítés iránti kérelemnek.

virág426 # 2016.05.20. 15:02

Kedves Gerbera 317
Köszönöm válaszát.
Kifizettem már a teljes vételárat, a 30 nap ha a licit végét(ápr.15) veszem figyelembe, akkor már eltelt, de a végrehajtó ragaszkodik a jegyző,60 nap....stb, akkor milyen törvényre hivatkozhatok, vagy mivel az árverési jegyzőkönyvbe a birtokba adást kértem,ha nem nyújtok be külön kérelmet a kiürítésre, akkor ha jogerőre emelkedik a végrehajtónak automatikusan át kell adnia a lakást?
Nem szeretnék úgy járni,hogy kicsúszok a határidőből, és utána úgy,hogy már kiköltözött az adós mégis polgári perben tudok birtokba kerülni.
Válaszát előre is köszönöm

gerbera317 # 2016.05.20. 18:22

Ugye kicsit sem zavar, hogy amit lejjebb írok, annak csak az elejét meg a végét fogalmaztam én, a többit szó szerint másoltam a törvényből?

Rumfo # 2016.05.23. 07:23

Benefactis
Nem kapom! Megveszem! Szigorú törvényi keretek között, szakemberek által megállapított becsértéken, bíróság által megállapított minimál árról indítva a licitálást. Mióta elektronikus az árverés, azóta nem lehet simli, összebeszélés, csalás. Egyre többen regisztrálnak és egyre nő a vásárlói oldal, tehát a vételárak is. Nézz meg egy két leütött licitet pl. a fővárosba, tökéletesen kialakulnak a külső piaci árak. És ez így normális. Éppen ezért kellene a folyamat többi részének is normálisnak lennie. A törvénynek ránk vonatkozó részét össze-vissza toldozgatták, nem figyelve a logikára, az időpontok egyeztetésére és az ellentmondásokra. Nem lehet kiolvasni belőle egy egyértelmű folyamatot, mert biztos van egy olyan szakasz, ami ellentmondásossá teszi. Egyszerűen nem értem, miért kell kifizettetni a vételárat 15 napon belül, amikor a jogorvoslat érvénytelenítheti az árverést és te nem leszel vevő. Miért nem lehet megvárni, hogy az árverés jogorvoslati határideje lejárjon, kifizettetni a pénz és kiállítani a jogerős jegyzőkönyvet.
A vht célja igazából nem érdekel. Semmi közöm nincs az adóshoz, hitelezőhöz!!! NEM ÁLLUNK JOGVISZONYBA!
Meggyőződésem, hogy törvénytelen adóst és árverési vevőt összeengedni. (Az, hogy nekem kell kilakoltatni saját költségemen, egyszerűen felháborító.)
Kúria: 2310/2011. számú polgári elvi határozat: ” …Az adós és az árverési vevő között nem jön létre kötelmi jogviszony, szerződésből eredő jogokat ennélfogva az adós az árverési vevővel szemben perben nem érvényesíthet, csak a Vht. szabályai által adott jogorvoslati lehetőségekkel élhet (Ptk. 120. §).”
Ha megnézitek, egyértelműen látszik, végrehajtót csak addig érdekli a folyamat, amíg átutalod a pénzt. Innentől vedd át magad, ha nem megy kezdeményezd a kilakoltatást magad, fizesd a kiköltözést magad.

Gyula35 # 2016.05.23. 09:31

Tisztel gerbera317!

  1. Honnan számolódik a 30 nap az adós kiköltözési kötelezettsége végett? Árverés záró időpontjától vagy az árverési jegyzőkönyv aláírásától?
  2. Ha él az adós a végrehajtási kifogás jogával az árverésre vonatkozóan az árverési jegyzőkönyv aláírását követő 15 napon belül, azt visszavonhatja-e, ha utána állapodok meg vele és 30 napon belül mégis birtokba adja az ingatlant? Azaz birtokba vehetem-e az ingatlant vagy ilyenkor mindenképp meg kell várni a bíróság döntését, hogy a végrehajtó kiírhassa a kilakoltatást?

3.Honnan értesül az adós, hogy mikor lett aláírva az árverési jegyzőkönyv, ha a törvény szerint csak az árveréstől számított 30 nap elteltével küldi ki annak másolatát a végrehajtó? Azaz honnan értesül arról, hogy az árverési jegyzőkönyv aláírásától számítva 15 napja van jogorvoslatra?
Honnan értesül az adós, hogy 30 napon belül ki kell költöznie, és birtokba kell adnia az ingatlant, hogyha csak 30 nap után kapja meg a végrehajtási jegyzőkönyvet?
153. § (2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát.

4. A végrehajtó köteles-e kifizetni, vagy esetleg kifizetheti-e végrehajtási lapon nem szereplő adós által a birtokba adásig felhalmozott közüzemi számlákat és/vagy közös költség tartozást az árverési összeg adóst megillető részéből?

Előre is köszi a válaszokat!
Gyula

Laci_80 # 2016.05.23. 10:57

Tisztelt Szakértők!

Segítséget szeretnék kérni.
Vásároltam pincerekeszt árverésen.
A tulajdoni lapon 2/22 rész szerepel, mivel osztatlan közös tulajdon. A Közös képviselőtől megtudtam melyik pincerekesz tartozott az illető nevéhez. Mivel külföldi a tulaj és nem található, ügygondnok lett kirendelve. A tárolóba valaki bepakolt, mert vannak benne holmik. Az árverési vételárat kifizettem a jegyzőkönyv másolatát megkaptam már. az árveréstől számított 30 nap még nem telt le, de mondta a végrehajtó, hogy több mint 30 nap lesz, mert a társtulajdonosok között 8 külföldi szerepel. Mire visszaérnek a kiértesítések hosszabb idő lesz.
Az átadásra azt mondta, hogy nem ér rá kijönni, (Tudom melyik tárolóról van szó? Mert ha igen...) egyszerűen két tanúval menjek oda, nyitassam ki a tárolót, jegyzőkönyvet írjunk a benne található holmikról, és tűzzem ki a házba, hogy vigye el a holmiját, aki bepakolt, mert 30 nap múlva lomtalanításra kerül.

Ez így járható út, vagy kérjem levélben a végrehajtót, hogy adja át a tárolót?
A benne lévő holmikkal mi legyen?
Meddig kérhetem a végrehajtót, hogy adja át a tárolót, abban az esetben, ha nem érkezik meg a sorszámozott végrehajtási jegyzőkönyv a külföldi társtulajdonosok miatt?

Előre is köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2016.05.23. 14:40

Gyula35

1) Ezt máshol (vagy ugyanitt?) már kifejtettem: két időpont is lehetséges, célszerűbb inkább a jegyzőkönyv aláírásának napjától számítani a határidőket.
2) Tévedsz. A jogorvoslati lehetőség az árverési jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 15. napig áll fenn. Az ügyfél bármikor elállhat a kifogásától.
3) Onnan értesül, hogy postai úton megkapja a jegyzőkönyvet. Miért 30 nap után kapná meg a jegyzőkönyvet? Azt az aláírást követően azonnal postázzák neki.
4) Mi???

Rumfo # 2016.05.23. 17:13

Gyula35

  1. Mi??? :-)))

Nem. Az a szolgáltató, amelyik nem nyújtott be időben fizetési meghagyást, nem csatlakozott a végrehajtáshoz, magára vessen!

Gyula35 # 2016.05.24. 03:22

Tisztelt szakértők!
Először is köszönöm a válaszaitokat!

gerbera317
"2) Tévedsz. A jogorvoslati lehetőség az árverési jegyzőkönyv kézhezvételétől számított 15. napig áll fenn. Az ügyfél bármikor elállhat a kifogásától."

Igen eddig én is így tudtam, csak ez a törvényi hivatkozás kavart meg:

153. § (2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát.

Rumfo
Igen köszönöm, számomra is ez a logikus, csak volt egy régebbi fórumtárs, aki azt írta, hogy a végrehajtója kifizette az adós addig felgyülemlett közmű tartozásait.
Persze nem tudom, hogy hiteles beszámoló volt-e, gondoltam rákérdezek, hátha történt mással is ilyen eset és van rá valami törvényi hivatkozás.

Tisztelettel:
Gyula

gerbera317 # 2016.05.24. 08:30

Gyula, továbbra is tévedsz.

153. § (1) Az árverési jegyzőkönyv másolatát kézbesíteni kell a feleknek és azoknak, akiknek az ingatlanra vonatkozólag az ingatlannyilvántartásba bejegyzett joguk van.

Tehát az árverést követően minden érintett (a vevő is) megkapja az árverési jegyzőkönyvet, csak a földhivatal nem. Ez a jegyzőkönyv csak egy "sima" másolat az eredetiről, és földhivatali bejegyzésre nem alkalmas.
Ettől időben elválik a (2) bekezdés szerinti küldés:

153. § (2) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó megküldi az árverési jegyzőkönyv másolatát
a) az árverési vevő részére az árverési vétel igazolása céljából,
b) az ingatlanügyi hatóság részére az árverési vevő tulajdonjogának az ingatlannyilvántartásba való bejegyzése végett.

Ekkor a végrehajtó megküldi a vevőnek és a földhivatalnak a külön jogszabály szerinti, biztonsági papírra nyomtatott árverési jegyzőkönyvet. Ez az irat már alkalmas földhivatali bejegyzésre.

azt írta, hogy a végrehajtója kifizette az adós addig felgyülemlett közmű tartozásait.

Ez vagy mese, vagy bevállalós volt a végrehajtó (ami szintén mese). Az árverési hirdetményen fel nem tüntetett hitelezők a 171. § (2) szerinti feltételek esetén részesülhetnek a vételárból, de olyan, hogy valakinek még vh-lapja sincs és kapjon, az csak mese.

ÁÁgi # 2016.05.25. 05:18

Üdvözletem!
Árverésen keresztül akartunk házat venni, de egy család az árverést kikerülve megvette. A végrehajtó azt mondja, h ők erről nem tudnak, ez a család nem szerezhette meg a tul.jogot, mert azt csak ő töröltetheti. Most ilyenkor mi a helyzet? Ha mégis megvesszük, akkor évekig pereskedhetünk vele, h egyáltalán kiköltözzenek? mi van ilyen esetben?

ÁÁgi # 2016.05.25. 05:19

mármint a végrehajtó törölhet róla árverési jogot

K.Norbi # 2016.05.25. 06:21

Üdvözlök mindenkit,

olyan ügyben szeretnék tanácsot kérni, hogy most telt le a 30.nap az árveréses ingatlan kifizetése óta és ha jól tudom most 15napom van kérvényezni írásban a végrehajtónál az ingatlan átadását, valamint bejelenteni a jegyzőnél a kérelmet. Az írásos kérvényre van formanyomtatvány vagy csak egy sima e-mailt kell írnom a végrehajtónak, hogy tisztelt xy kérvényezni szeretném az xy címen található ingatlan átadását?

gerbera317 # 2016.05.25. 07:34

ÁÁgi

Az ingatlanra bejegyzett végrehajtási jog nem teszi az ingatlant forgalomképtelenné, tehát az továbbra is szabadon adható-vehető. Azonban az ingatlant végrehajtási joggal terhelten megszerzőnek tisztában kell lennie azzal, hogy a végrehajtási jog(ok) jogosultja(i)nak a kielégítéséért az ingatlannal felel, és semmi nem mentheti meg attól, hogy a végrehajtó az ingatlant elárverezze a feje fölül.
Meglehetősen szakszerűtlenül fogalmazol, úgyhogy valószínű, hogy a végrehajtó sem azt mondta, mint amit itt előadsz, de ennek nincs jelentősége. A lényeg, hogy az ingatlan továbbra is árverezhető, és vétel esetén a vevő részére birtokba adható.

gerbera317 # 2016.05.25. 07:35

K.Norbi

Csak simán írd meg a végrehajtónak, mit akarsz.

Rumfo # 2016.05.29. 05:30

Tudna nekem segíteni valaki abban, akár csak jogszabályi hivatkozásokkal, mi van akkor, ha az árverés alatt valaki megvásárolja a követelést a hitelezőtől és ezt bejelentik végrehajtónak?

gerbera317 # 2016.05.29. 06:15

Az engedményes lesz (majd) az új vh-kérő. Akkor is, ha ki van tűzve az árverés, és akkor is, ha nem. Miért kell ehhez a jogszabály, hát nem magáról értetődő? Egyébként 39. §.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.05.30. 10:36

Nagy szavak ezek. És üresek.

Rumfo # 2016.05.30. 14:16

Köszönöm. Konkrét kérdés: Egy hitelező volt. Az új Engedményes az ingatlant akarja. Nem az árveréssel kapcsolatban, hanem más végrehajtói intézkedés ellen nyújt be kifogást, ami nem halasztó hatályú. Az árverés folyik tovább, mire megszületik a kifogás jogerős határozata, az árverés jogerős, ingatlan kifizetve, tulajdonjog bejegyezve. Dönthet-e úgy a bíróság, hogy az megsemmisíti árverési vevő már bejegyzett tulajdonjogát? Örülnék egy nem ctrlC- ctrlV érdemi válasznak! Számomra az igen, nem is érdemi, ekkor lehet még kérdésem.

Grave7 # 2016.05.30. 15:13

@Rumfo: Konkrét kérdésedből a konkrétum hiányzik, mi ellen nyújtottak be kifogást. Ha nem az árveréssel kapcsolatos a kifogás, miért semmisítené meg azt a bíróság?
De ha pl. becsérték ellen, és a bíróság megsemmisíti a becsértéket, akkor (álláspontom szerint) minden azon alapuló intézkedés is hatálytalan - de ha becsérték ellen van határidőben kifogás, miért tűzne árverést végrehajtó.

gerbera317 # 2016.05.30. 15:58

Az engedményes ne akarja az ingatlant! A végrehajtás célja nem az ingatlanközvetítés, hanem annak elérése, hogy az adós (kötelezett) teljesítse a jogerős határozat szerinti kötelezettségét.

Rumfo # 2016.06.09. 16:43
tatabanyai # 2016.06.11. 16:47

Sziasztok, lenne egy kérdésem. Kb. 1 évvel ezelőtt vásároltam árverésen egy lakásingatlan 1/3 tulajdonát, lakottan. A felállás a következő volt: 1/3 tul.hányad feleség nevén volt, 1/3 tul.hányad férj, 1/3 tul.hányad gyermek nevén van. A feleség része került árverés alá. A feleség és férj bejelentett lakcíme az árverés előtt, se árverés alatt nem ingatlanban volt, külön élnek. Feleség édesapja lakta(ja!?) az ingatlant, ezért lett árverezve. Ezzel semmi baj nem is volt, mivel a lakottan történő árverés hátrányával tisztában voltam. Felírtuk a mérőórákat, apukával kötöttünk egy lakáshasználati szerződést, fizeti a lakás költségeit.
A kérdés pedig most jönne, hogy meddig kell lakottnak tekinteni az ingatlant, mivel tudtomra jutott, és a társasházban lakók is megerősítették, hogy a lakáshasználó papa komoly betegségben szenved és nem tud felmenni már az emeletre, lift hiányában, ezért máshol lakik. Kvázi az ingatlan lakatlan.

Immaculata # 2016.06.12. 09:20

Bármikor beköltözhetsz, akár ma is.

Gyula35 # 2016.06.14. 06:44

Tisztelt Szakértők!

1. Árverés esetén mikor, meddig és hogyan élhetnek a tulajdonostársak (mélygarázs, 1 helyrajzi szám, 36 tulajdonos) az elővásárlási jogukkal?

  • Látom én ezt az árverési hirdetményen, hogy valaki élni kíván az elővásárlási jogával?
  • Neki is regisztrálnia kell és befizetnie az előleget, hogy élhessen az elővásárlási jogával?
  • Vagy már az árverés kiírása előtt értesül erről és az árverés megkezdéséig jeleznie kell ezt a végrehajtónak?

A önkormányzatot most légyszi hagyjátok ki, azt értem...

Légyszi segítsetek a folyamat megértésében, mert ez nekem teljesen homály...

Előre is köszönöm a válaszokat:
Gyula