Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


drbjozsef # 2021.06.30. 05:13

DAlma09,

Elballagsz egy közjegyzőhöz, az adósod adataival felvértezve, és kérsz egy fizetési meghagyás kibocsátását. Akkor érdemes, ha már összejött néhány hónapnyi tartozása. Ha ellentmond neki, perré alakul, és ott követelheted, ha nem, egyből végrehajtathatod. Ha van min.

DAlma09 # 2021.06.29. 17:02

"fizetési meghagyással megkínálod"

Ezt hogyan tudom érvényesíteni a gyakorlatban?! Kihez kell mennem/fordulnom?! (Nem vagyok egy minden héten ilyen ügyeket intéző tipus..!)
Keresem azt a bizonyos "kiskaput", hogy ő jobban megjárja mert ilyen szemétláda.. (Már bocsánat a szóhasználatért de ennél szebb kifejezés rá nem létezik ????)
Múlthéten kikültem a használati díjról a felszólítást, tértivevényesen, ajánlottan. Nézem minden nap de nem vette át így a postán maradt. De sztem nem is fogja átvenni.

H_alex # 2021.06.29. 14:43

Ez a két mondat picit felkavart azért :)

attól ő még NEM jogszerű használója az ingatlannak
vs.
de a törvények miatt ennél többet (jogszerűen) nem tehetsz

A közművek nincsenek ilyenkor átírva az új tulajdonos nevére?
Ha igen, akkor nem lehet szüneteltetni például az áramszolgáltatást?

Eddie a sas # 2021.06.29. 10:50

kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz kösz

drbjozsef # 2021.06.29. 10:38

Eddie a sas,

Neki is, neked is, a gyakorlatba neked.

Mert nem bérlőd, tehát bérleti díjat nem kérhetsz tőle, de használati díjat igen, ahogy írod, a te tulajdonodat használja, a Vht. alapján ki KELL(ett volna) költöznie (154/A.§(1)bekezdés), szóval attól, hogy a hatósági kényszer nem áll rendelkezésedre (önkényt pedig nem használhatsz), attól ő még NEM jogszerű használója az ingatlannak.

Írd meg neki ezt, és kérj használati díjat. Ami mértékében lényegében a helyben szokásos bérleti díj lehet.

Nyilván nem fog fizetni, de nem tehetsz többet, mint hogy ha birtokba kerültél, fizetési meghagyással megkínálod (vagy akár előbb is, ha pár hónapnyi összejött), és ha van még vagyona, végrehajtatod rajta azt is. Persze ilyenkor van esélyed rá, hogy a behajtás sikertelen lesz, ez sajnos a te kockázatod, de a törvények miatt ennél többet (jogszerűen) nem tehetsz.

Eddie a sas # 2021.06.29. 10:15

Sziasztok. Segítségeteket kérném.

Vettem egy ingatlant árverésen. A birtokba adás még nem történt meg, hiszen kilakoltatási moratórium van a járványhelyzet miatt, és valószínűleg meg is marad a kilakoltatási moratórium 2022 májusig. Még egy évig nem lesz kilakoltatás.

Az adós, a régi tulaj jelezte, hogy nem is költözik ki a kilakoltatásig, tehát bent marad.

Ennek tükrében küldtem neki egy ajánlott levelet és egy bérleti szerződést, hogy írja alá, és fizessen bérleti díjat.

Válaszlevelében arra hivatkozik, hogy jogszerűen tartja birtokban, ezért a bérleti szerződés és a bérleti díj idő előtti.

Álláspontom szerint a birtoklás és a bérleti díj szedése időben kettéválik és katté is kell válnia. Magyarul, lehet, hogy a birtoklása még jogszerű, de a jogszerű birtoklás ideje alatt is más tulajdonát használja, tehát bérleti díjjal tartozik. (((A sima bérleti szerződéses bérlő is birtokban tartja az igatlant, jogszerűen birtokban tartja, de azért fizet a tulajnak.)))

Hivatkoztam ekörben a Vht. 154. § (3) bekezdésére, hogy az árverés napjától jogom van szedni a bérleti díjat, erre ő azt válaszolta, hogy az adott szakasz az "más a kása Szása", és ott olyan bérleti díj szedéséről értekezik, ahol már a régi zótulajdonosnak is bérlője volt a bérlő, és a bérlőt mintegy megörököltem, és a már meglévő bérlő az árverés utáni első fizetését már nem a régi, hanem az új tulajdonosnak fizeti.

Kinek van igaza? Szedhetek tőle bérleti díjat?

Johnny Endoszkóp # 2021.06.28. 10:08

Kedves #gerbera317

köszönöm a válaszodat, szuper vagy

gerbera317 # 2021.06.28. 06:40

Igen, árverést kitűzni, illetve árverésen értékesített ingatlant kényszerátadni most valóban nem lehet. De miért izgat ez tégedet annyira? A kérdésed alapján nem adósként vagy végrehajtást kérőként érintett, árverési vevőnek pedig túlontúl zöldfülűnek tűnsz.

Johnny Endoszkóp # 2021.06.27. 11:21

Aha. Most már értem. Nem tudtam. Köszönöm.

De, mivel bizonytalan vagyok magamban, és amit írtam, ezért külön is megkérdezem.

Ugye azt jól tudom, hogy most nem lehet árverést kiírni lakóingatlanra? Ez igaz, ezt jól tudom?

Ugye azt jól tudom, hogy most nem lehet kilakoltatni senkit? Ez igaz, ezt jól tudom?

gerbera317 # 2021.06.27. 10:43

teljesen leállította a végrehajtók munkáját” - Olvass bele a többi végrehajtási topikba, azt' majd az ott síró adósok posztjaiból megtudod, hogy a végrehajtók mennyire csak a lábukat lógatják...

Johnny Endoszkóp # 2021.06.27. 10:26

Köszi a választ.
De mi nem igaz belőle?

gerbera317 # 2021.06.27. 10:23

Az országgyűlési képviselődnél. De a lentinél kicsivel értelmesebben, mert amit ott állítasz, annak a fele se igaz.

Johnny Endoszkóp # 2021.06.27. 08:52

Tisztelt Fórumtársak

Az operatív törzs teljesen leállította a végrehajtók munkáját még valamikor márciusban egy rendelettel. Nem lehet árverésre kitűzni lakóingatlant, nem lehet kilakoltatni, semmit sem lehet csinálni.

A Covid-19 fertőzés mára szinte teljesen leállt, már foci meccsre is lehet menni, és már a maszk teljes lerakásán gondolkodnak.

De a végrehajtókat nem indították újra. Szerintem egészen egyszerűen megfeledkeztek erről.

Hol lehetne szólni, hogy állítsák már vissza a végrehajtók munkáját, mert teljesen elfeledkeztek róluk?

Kogeza # 2021.06.24. 08:48

"Tértivevény csak azt bizonyítja, hogy megkapott valamilyen levelet, de a közjegyző/bíróság előtt hogy lehet bizonyítani később, hogy az a levél mit tartalmazott?"

Felszámolási eljárások kapcsán hallottam olyan kifogást, hogy adós arra hivatkozott, csak egy üres papírt kapott (és nem felszólítást), ezért nem rendezte a tartozását :) A bíróság nem az adósnak adott igazat.

De egyébként ha vitatja, hogy mit tartalmazott a levél, akkor a közjegyző/bíróság fel fogja hívni, hogy mutassa be a levelet, amit kapott tőled. Mivel más tartalmú, aláírásodat is tartalmazó levelet nem fog tudni bemutatni, a hatóság el fogja fogadni a te állításodat.

wers # 2021.06.24. 08:39

Inkább az a technikai kérdés, hogyan lehet bizonyítani, hogy a birtokon belül levő adós megkapta a levelet, amelyik tartalmazta a felszólítást.

Van több lehetőség.
Posta tértivevénnyel
Személyesen adod át és viszel min. 2 db tanút

Mi a helyzet, ha nem veszi át hónapokon keresztül?
Erre jó a személyes kézbesítés lehetősége. Tapasztalat szerint a személyes tárgyalás előre viszi a folyamatot.

H_alex # 2021.06.24. 08:00

@Grave

de nem gondolnám, hogy ez bonyolul

Inkább az a technikai kérdés, hogyan lehet bizonyítani, hogy a birtokon belül levő adós megkapta a levelet, amelyik tartalmazta a felszólítást.

Tértivevény csak azt bizonyítja, hogy megkapott valamilyen levelet, de a közjegyző/bíróság előtt hogy lehet bizonyítani később, hogy az a levél mit tartalmazott?

Mi a helyzet, ha nem veszi át hónapokon keresztül?

Grave7 # 2021.06.21. 13:56

@DAlma09: Biztos a meleg teszi, de nem gondolnám, hogy ez bonyolul.

A használati díjról kinek kell küldeni levelet?
Az küldi aki kéri a díjat. Az a címzett, akitől kéri a díjat.

De mit írjak bele?! Vagy egyeltalán hogyan néz ki egy ilyen levél?!
Írd bele, hogy ki vagy, mit-mennyit kérsz, kitől kéred, miért kéred.

DAlma09 # 2021.06.21. 11:51

Június 12en szombaton telt le az ideje. 15.én voltam a végrehajtónal. Aki a monotóriumra hivatkozva azt mondta nem tud semmit tenni, max egy felszólítást küldött a kulcs átadására. A használati díjról kinek kell küldeni levelet?! Nekem vagy valami törvényes szervnek. De mit írjak bele?! Vagy egyeltalán hogyan néz ki egy ilyen levél?!

gerbera317 # 2021.06.21. 06:33

1. Ha most járt le a kiköltözési határidő, akkor most kell előterjeszteni kiürítés iránti kérelmet. Nehogy a végén az történjen, hogy a végrehajtó azt fogja mondani, hogy ebben a 15 napban nem érkezett ilyen kérelem, és ő nem foganatosítja a kiürítést. Erről a lehetséges csapdáról már jónéhányszor esett szó.
2. A használati díj megfizetésére fel kell szólítani a bent lakót. Aztán ha nem fizet, lehet fizetési meghagyással érvényesíteni ellne az igényt. Természetesen, nem rögtön 1 hónap után, hanem egy észszerű időszakot összegyűjtve.

DAlma09 # 2021.06.20. 18:19

Szép napot. Vettünk egy ingatlant tavaly decemberben, június 12.én lejárt a bent lakónak a határideje hogy kiköltözzön. Tudom, hogy most nem lehet megint kilakoltatni, engem egy ugymond törvényes kiskapu érdekelne arra, hogy tudjak tőle albérlet, használati díjat(fogalmazhatjuk bárminek) kérni. Amit tudni érdemes, hogy nem itt laknak életvitel szerűen szerintem, csak gondolom még a cuccaik vannak itt, meg nyilván kicseszésből is. A végrehajtó küldött nekik felszólítást hogy adják át a kulcsokat de velünk nem tárgyalnak! Hogyan tudnám törvényes úton behajtani rajtuk a használati dijat, ha nem eggyüttműködőek?! Bármiféle megoldás érdekelne. Illetve az, hogy nekem mint tulajdonosnak, az ingatlannal kapcsolatban milyen jogaim vannak?! Mert be sem enged a sajat tulajdonunkba.

drbjozsef # 2021.06.19. 15:00

H_alex,

Úgy állapítod meg ahogy akarod, de ha aránytalan és vitatja, akkor a bíróság le fogja szállítani, és a túlzott követelésed miatt a perköltséget rádveri.

gerbera317 # 2021.06.19. 13:35

Már írták: „Küldd neki időben a tértis levelet, az elég lesz utólag is, ha nem fizetne. Mondjuk egy helyben szokásos albérleti díj összegére.

H_alex # 2021.06.19. 06:45

@drbjozsef!

Az összeget ki állapítja meg és mikor?

Amint kiderül, hogy nem akar kiköltözni, küldök neki egy levelet arról, hogy a határidő lejártától kezdve pl. napi 15000 a használati díj, vagy ezt bíróságnak kell megállapítania?

Köszönöm.

drbjozsef # 2021.06.18. 16:40

H_alex,

Ez nem többlethasználati díj, mert az jellemzően az osztatlan közös tulajdonnal kapcsolatban használják (ha a sajátodnál többletet használsz), csak simán használati díj.

Visszamenőleg igény nélkül a joggyakorlat szerint nem érvényesíthető. Elévülési időn belül behajtható utólag, de csak akkor, ha felszólítottad a birtokost annak fizetésére.

Küldd neki időben a tértis levelet, az elég lesz utólag is, ha nem fizetne. Mondjuk egy helyben szokásos albérleti díj összegére.

H_alex # 2021.06.18. 09:04

Üdv!

Ugyebár az adósnak elvileg a kifogást elutasító jogerős határozattól számított 15 napon belül át kell adnia az ingatlant a végrehajtónak. Ha kényszerintézkedésre kerül sor, az legalább még 2-3 hónap, ha netán belecsúszik a téli moratóriumba, akkor még plusz 6 hónap ezen felül.

Az adóst értesíteni kell-e előre, hogy többlethasználati díjat fog a vevő érvényesíteni?
Illetve, a vevő kinek és mikor írjon kérelmet, hogy jogerős legyen a többlethasználati díj kiszabása?

Köszönöm.