Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


lzptp7 # 2021.07.06. 07:11

Kedves Fórumozók!
Árverésen vettem egy ingatlant, bírósági és törvényszéki szakaszokat követően az árverési jegyzőkönyv jogerőre emelkedett, a vételárat kifizettem, a tulajdonjog bejegyzése folyamatban van. A bent lakóval (aki az ingatlan ½-ed tulajdonosa) úgy tűnik sikerül megállapodnunk az önkéntes birtokbaadásról. Jól értem, hogy kizárólag vele, mint az ingatlan tényleges és egyedüli birtokosával kell egy birtokbaadási jegyzőkönyvet készítenünk (majd megküldenünk a végrehajtónak, kérve az ingatlan Vht. 154§ szerinti átadását)? Tehát a másik tulajdonos aláírása (aki egyébként külföldön él) nem szükséges?!
Köszönöm a segítséget!

H_alex # 2021.07.04. 10:43

@gerbera

Köszönöm, ezek fontos "bennfentes" információk, ami nem hámozható ki a törvényből.

gerbera317 # 2021.07.04. 10:26

Minden intézkedés, ha azt jogorvoslati szándékkal nem támadták meg, a legkésőbbi kézhez vételtől 15 nap után jogerősnek tekintendő. Csakhogy ez nemigen állapítható meg a 16. napon, mivel akkor még azt sem lehet tudni, ki mikor vette át, és ahhoz képest mikor van a 16. nap. Ezért a bíróság gyakorlatában 45 nap a várakozás, ezt követően állapítja meg a jogerőt, amiről végzést hoz, amit megküld a végrehajtónak. A végrehajtó ezt követően tehet olyan intézkedésket, amelyek a jogerő megállapításához fűződnek, például küldheti meg az árverési jegyzőkönyvet a földhivatalnak a tulajdonjog bejegyzése iránt.
A kiköltözési határidő a jogerőre emelkedés + 15 nap, ami általában már régen eltelt, mire a jogerőt egyáltalán megállapítja a bíróság. Ebből származhat olyan probléma is, hogy amiatt az árverési vevő is késve terjeszti elő a kiürítési kérelmet. De csak származhat, egyébként nemigen tudunk ilyen esetről.

H_alex # 2021.07.04. 09:34

@gerbera

“”Jogerőre emelkedni nem tud.””

A kifogást elbíráló határozatra gondoltam, annak kellene jogerőre emelkednie hamarosan. Egy hónapja jött a levél, melyben elutasították a kifogást, innentől milyen lépések várhatóak, milyen időtávon?

gerbera317 # 2021.07.03. 11:47

@DAlma09
Ez a kifogás egyébként hogyan működik?
Jól, ha időben terjeszted elő, nem alaptalan, az illetékét megfizetted, valamint joghatályosan és a megfelelő helye terjeszted elő. Időben van, ha a kifogásolt intézkedésről való tudomást szerzéstől számított 15 napon belül terjeszted elő. Nem alaptalan, ha a végrehajtó az intézkedésével a végrehajtási eljárás valamelyik szabályát sérti meg, és te ezt meg is tudod nevezni. Az illeték akkor van megfizetve, ha megfizetted. Joghatályos, ha minimum papír alapon vagy e-papíron adod elő, nem pedig emailben. És végül az sem hátrány, ha nem szanaszét küldözgeted (tévé, rádió, mosógép), hanem a végrehajtónak, de a bíróságot megszólítva benne. A részletes leírást a Vht. 217. §-ban Találod.
megadott egy email címet, hogy bármi gondunk bajunk van nyugodtan keressük.
Mi nem világos ebben: 154/A. § (10) Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.? A törvény nem úgy fogalmaz, hogy a vevő "nyugodtan keresse a végrehajtót", hanem azt, hogy terjesszen elő szabályos kérelmet, mégpedig a jogvesztő határidőn belül. Megtetted? Hát akkor meg?

gerbera317 # 2021.07.03. 11:35

@H_alex
A végrehajtás csak elkezdődni vagy folyamatban lenni tud, vagy szünetelni, vagy befejeződni, vagy megszűnni. Jogerőre emelkedni nem tud.

DAlma09 # 2021.07.03. 09:37

Mikor alá írtuk a jegyzőkönyvet, megadott egy email címet, hogy bármi gondunk bajunk van nyugodtan keressük.
Most akkor ez esetben semmit sem tudok tenni meg még kiüríteni sem fogja ha jól értelmezem?
Ez a kifogás egyébként hogyan működik?
Egyébként nagyon szépen köszönöm szépen az eddigi válaszaidat.

H_alex # 2021.07.03. 08:51

Üdv!

Az adós utolsó kifogásának elutasítása után mikor emelkedik jogerőre a végrehajtás?

A végrehajtónak kell ilyenkor megerősítenie, hogy jogerős a végrehajtás, vagy a bíróság küld még egy levelet, hogy mostantól jogerős és 15 napon belül el kell hagynia az ingatlant?

Köszönöm.

gerbera317 # 2021.07.03. 07:40

Ezek szerint szabálytalanul volt kiírva az árverés. És az árverési jegyzőkönyv sem tartalmazta ezt a lényeges körülményt. Most már hiába tennél bármit is, az árverés jogerős.
Továbbra is úgy látom, hogy nem terjesztettél elő szabályszerű kiürítési kérelmet. Az email nem számít annak. A végén az lesz, hogy a végrehajtó nem fogja átadni neked az ingatlant, akkor sem, ha már nem lesz moratórium. A mulasztásod jogvesztő, úgyhogy a bíróság is neki fog igazat adni, ha kifogást nyújtasz be.

DAlma09 # 2021.07.03. 06:26

A hirdetményben beköltözhetően volt hirdetve, a hat hónap nem szerepelt benne! Mikor volunk aláírni 2020.12.16.án a jegyzőkönyvet akkor sem mondta a végrehajtó! Sőt a jegyzőkönyvben sem szerepel! Január 4.én derült ki mikor már 200x írtam neki a kulcs átadásáról, hogy van! Azóta is írtam neki 1000x hogy adja át az ingatlant, de mindig a válasza az volt hogy ő nem intézkedhet, mert monatórium van.. Most hogy letelt voltunk fent személyesen, ugyan csak kértem hogy adja át az ingatlant mert letelt mindenféle idő.. Ugyangyak azt a választ kaptuk, hogy ő nem intézkedhet mert az van ami van. Mondtam legalább egy felszólítást küldjön neki, mire egyből rávágta hogy nem teheti, aztán meggondolta magát és írt egy felszólítást a kulcs átadásáról amit kiküldött a bent lakónak. Szóval eleve végrehajtó sem együttműködő! Megtudom mutatni az emaileket, hányszor kértem az átadásra úgy, hogy a lakhatásunk sem volt megoldott kisgyerekkel, de fittyet sem hányt rá. Egyébként nézte a gépben és ott be van írva hogy kértem az átadását! De ő inkább rám hárítja, hogy intézkedjek én mikor mondta a helyi jegyző is hogy addig a közműveket sem tudom átíratni míg a végrehajtó át nem adja törvényesen! A dilis nő is volt bent akinek ugyan csak azt javasolta hogy vegye fel velünk a kapcsolatot, aki azóta sem tette, telefont nem veszi fel beszélni nem lehet vele.

gerbera317 # 2021.07.02. 19:43

A törvény szerint az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek, ha részükre a bíróság az ingatlan elhagyására egyszeri, jelen esetben 6 hónap halasztást engedélyezett, akkor eddig az időpontig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.Ha a kiköltözésre eddig az időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.
Én nem látom, hogy te kérted volna ezt az átadást. A "voltam a végrehajtónál, és az mondott valamit" nem helyettesíti a szabályszerű kérelmet. Akkor sem, ha az, amit a végrehajtó mondott, igaz, tehát jelenleg senkit nem lehet kiköltöztetni. Egyrészt. Másrészt pedig:
Erre az időre is kérhetek használati díjat?
Nem. A 6 hónapos kiköltözési haladék az árverési hirdetményen is szerepelt. Te úgy tettél vételi ajánlatot az ingatlanra, hogy tudtad, hogy legkorábban 6 hónap elteltével veheted birtokba. Utólag nem gondolhatod meg magadat, és nem kérhetsz arra a 6 hónapra is használati díjat. Ez téged csak a kiköltözési határidőt követő naptól illet meg.
Azt jegyezzük meg, hogy a kiköltözési határidő óta nem telt el annyi idő, hogy használati díjat követelhess. Nincs türelmem visszaolvasni, mire jutották drbj-fel, de egyelőre csak azt tudod közölni az adóssal, hogy használati díjat fogsz követelni a kiköltözési határidőt követő naptól felszámítva.
Ha gond van a kézbesítéssel, akkor menj el egy közjegyzőhöz, és majd ő közli az adóssal a tényállást. És azt akkor is közöltnek lesz tekintendő, ha az adós az iratot "nem keresi".

DAlma09 # 2021.07.02. 16:50

drbjozsef

Mi 2020.dec 12en vettuk meg. Ugye ezév január 12.en telt le a 30 nap. Volt neki egy birosági papírja hogy sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni az ingatlanból 6 hónapig , amit nem is tett meg azóta sem.. Erre az időre is kérhetek használati díjat?!
Mivel hogy kiköltözhetett volna de ő saját maga döntése alapjan nem tette én ugy gondolnám hogy igen..

drbjozsef # 2021.07.02. 11:49

K.Anna_2013,

Hogyne lenne. Odamész két tanúval, személyesen átadod nekik a levelet, benne a használati díj iránti igényeddel, és kéred, hogy az átvételt szépen írják alá egy papíron. Ha nem teszi(k), akkor a két tanú igazolja rajta, hogy te átadtad a levelet. Ha perre kerülne a sor, akár elég is lehet.

Egyebekben, ha a te tulajdonod az ingatlan, be vagy jegyezve, akkor becsöngethetsz, hogy a Ptk. 6:633.§(2) bekezdés alapján szeretnéd ellenőrizni az ingatlant, ehhez jogod van. Ha nem engednek be, megpróbálhatsz hívni egy rendőrt, aki adott esetben akár be is engedhet a lakásba (láttam már ilyet), de akár kérheted, hogy igazoltassa a lakókat is, mert nem vagy benne biztos, hogy ők lakhatnak itt, nézzük meg a lakcímkártyákat. Ha jó fej a rendőr akár úgy is tarthatja az iratokat, hogy lássad...

K.Anna_2013 # 2021.07.02. 11:10

Kedves Fórumozók! Ha az ingatlanban élő személyek adatai nem ismertek, akkor semmi esélyem használati díjat követelni, jól gondolom? Az adós állítólag évekkel ezelőtt külföldre költözött, a leveleket nem veszi át. A pár, akik az ingatlanban laknak, először azt állították, albérlők, majd később azt is mondták, bérleti díjat nem fizetnek, mert anno úgy állapodtak meg a tulajjal, hogy ha lakhatóvá teszik az ingatlant, ott lehetnek. Valószínűleg rokoni kapcsolat van köztük, ezért van a szívességi lakáshasználat. Köszönöm a választ előre is!

drbjozsef # 2021.07.01. 16:48

Szerintem annak a jogerős ítéletnek az ismerete kellene az erről való véleményalkotáshoz. Mire terjed ki az ítélet, mirt szüntették meg a végrehajtást, milyen joghatállyal az egész eljárást tekintve.

zsuba1 # 2021.07.01. 15:17

Sziasztok! Reg írtam már, pont egy éve. Az adós egy végrehajtás megszüntetése eljárást indított, amit jogerősen meg is nyert a napokban. De az ingatlan árverése már 2 éve jogerősen lezárult. Az ingatlan a nevemen van. A vételár a vegrehajtónál csücsül. A másodfok ezt ezzel intézte el. Az eljáró végrehajtó intézkedési jogosultságába tartozik a per megindítását megelőzően
befejezett végrehajtási cselekményekkel, közöttük az ingatlanárveréssel kapcsolatos
intézkedések megtétele.
Kinek mi a veleménye a birtokbaadásról, a pénz ikyenkor kié? Köszönettel veszem a véleményeteket!

gerbera317 # 2021.07.01. 15:10

A végrehajtó nem kiüríti az ingatlant, hanem ingóságoktól kiürítve (vagy kiürítettnek tekintve) átadja a vevőnek. Azzal, hogy kulcsod van az ingatlanhoz, már birtokon belül vagy. Ahogy drbj is írja, kérd a végrehajtót, hogy a "sima" 154. § szerint adja át az ingatlant. A kényzserátadás iránti kérelmet nem kell visszavonni, hanem csak bejelenteni, hogy okafogyottá vált a kért intézkedés.

kolzol04 # 2021.07.01. 12:30

Elkapkodtam az utolsó mondatot.
A kiürítési kérelem miatt nincs még átadás.
Tehát, ez a kérelem visszavonható?

kolzol04 # 2021.07.01. 12:28

drbjozsef: Köszönöm a válaszát.

Én kérvényeztem a kiürítési kérelmet, (amikor jogerőre emelkedett) az ingoságok miatt.
Nincs az adósnak jogutódja.
Mint írtam, a VH a moratóroum után megadta volna (levélben értesítés) az időpontot az átadásra, de ugye a moratórium... tehát gondolom, valamelyest akkor csak megvan kötve a kezük a vészhelyzet végéig.

drbjozsef # 2021.07.01. 11:51

kolzol04,

Sok hasznos választ olvastál, de azt az egyet, ami vagy egy tucat különböző topikban itt kb. kéthetente előkerül, azt nem?

Esetedben nincs szó kilakoltatásról, ha Te vagy a birtokos, ezt jelentsd be a végrehajtónak és kérd a Vht. 154.§ szerinti átadást. Erre - a 154/A.§-sal ellentétben - nem vonatkozik a moratórium, egyszerű papírmunkával elintézhető, nem igényel helyszíni eljárást. Én biztosan rég ezt tettem volna.

Ha vannak ott ingóságok, akkor határeset, de helyezd el őket valahol (igen, két tanús, akár fénykép/videófelvételes leltározással), keresd meg az adós jogutódját, írj neki tértis levelet, hogy 30 napja van elvinni, utána hulladékként kezeled, és kidobod.

kolzol04 # 2021.07.01. 11:49

Válasz Johnny Endoszkóp részére:
A Magyar Közlöny 2021. évi 121. (Június 28) számában olvasható, hogy nem feledkeztek meg róluk.
Ettől függetlenül igazad van.
Jó lett volna egy részletes szabályozás,
például: „személyekkel el nem foglalt ingatlanok esetében a végrehajtó cselekedhessen átadással,kiürítéssel.
A saját munkájukat is csökkenteni tudnák, a moratórium után nem győzik majd.

kolzol04 # 2021.07.01. 11:36

Szép jó napot kívánok!
Sok hasznos válaszokat olvastam a különböző témákban végrehajtási ügyekben.
Köszönöm azok munkáját, akik itt fáradhatatlanul válaszolgatnak
a laikusabbaknak.
Én is a vészhelyzet/moratórium végét várnám, de...
Jó lett volna, ha leszabályozzák a moratóriumot, hogy azokra az ingatlanokra lehessen végrehajtani (birtokbaadni, kiüríteni..) ahol élőszemély nincs.

Ahogy esetemben is, hiába vásároltam tavaly októberben árverésen ingatlant és jogkövetőként kivártam a május végi moratóriumot, (végrehajtó jelezte is, hogy megküldi hamarosan a dátumot, amikor átadja/kiüríti az ingatlant, ezután hosszabbodott meg moratórium.) Tegnap/előtt kijött a magyar közlöny, hogy meghosszabbodik október 15.-ig +15 nap, vagyis beleér a téli moratóriumba a történet és akkor a választások után ki tudja meddig tart méd a delta-omega verzió vírussal.
Esetemben az ingatlanban nincs élőszemély (korábban elhunyt), csak a lim-lom ingóságok maradtak hátra.
A kulcsok a birtokomba vannak, vízet bekötettem..(hozzájutottam, az ingatlant lezártam, évekig nyitva állt szinte, csodáltam is, hogy nem pakolták ki köszönhetően a tisztességes jó szomszédoknak).
Vészhelyzet meghosszabbítása számomra is vészhelyzetet alakítana ki, valamint az épület állagromlását (rovarok/rágcsálók megeszik a vezetekéket..), valamint úgy adta az élet meg kell oldanom a téli lakhatásomat is.
Két dolgot tudok tenni (?) A verzió: jegyző+ 2 tanuval leltározni az ingoságokat és valahová elhelyezni,
B lehetőség: jogkövetőként szépen kidobálok mindent és önhatalmúlag elfoglalom az ingatlant (?) (Ha jól olvastam btk max 1 év, de ha hivatkozom a covidra, akkor csak felfüggesztett.. :) - nem tudok jobbat kitalálni.
Kérdésem, ajánlott vagy van lehetőségem inkább kérelmezni az ingatlan kiürítésének a visszavonását/törlését ebben az esetben?
Egyéb hasznos ötletet, javaslatot is szívesen olvasok.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat.
Kívánok szép és kellemes napot, jó fórumozást! :)

gerbera317 # 2021.06.30. 11:03

az adósod adataival felvértezve
Azt még tegyük hozzá, hogy ezek a személyi adatok:
1) Viselt neve (de pontosan, tehát a Kolompár Dáriusz Rikárdó helyett nem elég annyi, hogy a Kolompár Dáriusz, és a Kolompár Dáriusz Rikárdóné helyett sem elég annyi, hogy Kolompár Dáriuszné! Ráadásul az sem jó, ha a Dáriusz helyett Dárius van megadva!).
2) Születése helye.
3) Születése ideje (de nem saccperkábé, hanem pontosan).
4) anyja neve.
5) lakóhelye.
A végrehajtó jól elboldogul annyival is, ha a pontos viselt név (1) és a pontos születési idő (3) meg van adva. E kettőből minden más adatot ki tud csiholni. Ha viszont ezek valamelyike pontatlan, akkor a vagyon- és lakcímkutatás eredménytelen marad(hat).
Azonban a végrehajtásban az 1)-4) adatok kötelezőek, tehát ezek megadása nélkül megtagadják a végrehajtás elrendelését, illetve a fizetési meghagyásos eljárásban a működő kézbesítési cím (5) nagyon fontos, tehát ott nem elég annyi, hogy "assziszem ott lakik", kivéve, ha ott mégiscsak átveszi a címzett az iratot.
A végrehajtásban hasznos információ tud lenni az adós személyi igazolványának száma (az sem baj, ha már érvénytelen). Szintén hasznos tud lenni a teljes személyi szám, ugyanis, ha az adós megváltoztatja a nevét (nőknél rendszeresen előfordul), azzal el tud tűnni az üldözői elől, ellenben a személyi szám egy életre szól, azzal bármikor előkeríthető. Az adóazonosító közlése teljesen felesleges.
Ezeken kívül, ha a vh-kérő jól ismeri az adósát, érdemes közölni ezeket az ismereteket is (pl. autója rendszámát, ingatlana címét vagy helyrajzi számát, bankszámláját, munkahelyét stb.), mert ha a személyi adatokban valami pontatlan, vagy nem áll rendelkezésre, akkor a "majd a végrehajtó úgyis felkutatja ezeket"-hozzáállás nem lesz kifizetődő.

H_alex # 2021.06.30. 06:35

@drbjozsef

Köszönöm, ez részletes és világos volt.

drbjozsef # 2021.06.30. 05:17

H_alex,

Ez egy ilyen "exlex" állapot. Mint birtokos, megilleti a birtokvédelem akkor is, ha a jogcíme már megszűnt az ingatlan használatára, önbíráskodni nem szabad, az állam kényszerítő ereje meg most nem vehető igénybe. Duplán is exlex.

A közművek nincsenek ilyenkor átírva az új tulajdonos nevére?
Ha nem íratta át, nem. És hát hülye lenne átíratni, a birtokbavételtől köteles csak, hiszen nem is ő fogyasztja.

Ha igen, akkor nem lehet szüneteltetni például az áramszolgáltatást?
Ha át lenne íratva, akkor sem. Birtokvédelmet kér a jegyzőtől, és megkapja. Az plusz bukó a tulajdonosnak, de elvileg ugyanúgy, fizetési meghagyással érvényesíthető, behajtható. Sajnos csak UTÓLAG. A legtöbb, amit megtehet, hogy nem fizeti, kikötik, hátha ez is gyorsítja a kiköltözést, de ezzel meg jelentős többletköltsége lehet a visszakötéskor. Amit szintén megpróbálhat utólag behajtatni az adóson.