Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Szomorú örökös # 2022.02.19. 07:34

Heller Bence

Hogyne kaptál volna tőle választ, csak emlékezni kéne, hogy hány topikba és melyikbe írtad be ugyanazt a kérdést.

https://www.jogiforum.hu/forum/41/20795

Nem mellesleg ezt a fórum szabályzata - ha elolvastad egyáltalán - nagyon szépen le is írja, hogy nem kéne:

Kérjük, hogy kérdését - a tartalmának megfelelő téma kiválasztását követően - csak egyszer, egy topicban tegye fel.

Heller Bence # 2022.02.19. 07:27

Szomorú örökös Mivel Te odaírtad, hogy kinek válaszolsz, úgy mástól is elvárható lenne. Nem kellene ezért ilyen stílusban válaszolni, annak akitől semmilyen segítséget nem kaptam

Szomorú örökös # 2022.02.19. 05:25

Heller Bence

Ez nekem volt válasz? Ha igen, akkor melyik topicban?

Ha már ideírtál, legalább jegyezd meg, hogy ugyanazt hány helyen kérdezted meg. :-)

Heller Bence # 2022.02.18. 22:24

Majordomus. Ez nekem volt válasz? Ha igen, akkor melyik topicban?

Majordomus # 2022.02.18. 18:10

A másik topicban leirtam.

Heller Bence # 2022.02.18. 17:15

Üdvözlök mindenkit!
Kicsit előrébb jutottam az ügyemben, de röviden leírom miben kérem a jogtudós szakemberek segítségét.
Édesanyámnak -hogy ne tegyék ki a lakásából és ne költözzön el egy balul sikerült végrendelet miatt- úgy adtam volna kölcsön 10 milliót, hogy a lakásomra vettem fel jelzálog kölcsönt. Ő nem tudott felvenni a házra 1. mert még akkor nem volt 100 %-ban az övé 2. mert nyugdíjas és még így sem kaphat kölcsönt. Úgy volt megbeszélve, hogy a neki nyújtott ennek fejében, a haszonélvezetet megtartva benne lakik élete végéig, nem kell csak a rezsijét fizetnie, s a ház a fiamé lesz. A lakást 20 millióra értékelték fel a hagyatéki eljárás során. Van egy nővérem, s az ő hagyatéki 1/2 részét (10 milliót) szerettem volna így kifizetni, melyből anyám rendezte volna a tartozását, s nem költöztetik ki. Csakhogy a nővérkém telesusogta anyám fülét, hogy neki kellene a lakás, ő majd anyám halála után szívesen ottlakna, mert ő albérletben él. Szóval az egész tervem kútba esett. Anyámmal írattam egy saját kezűleg írt tartozáselismerő nyilatkozatot az általa neki adott 4 millióról (mert csak annyi kellett neki tartozása rendezéséhez), de ezzel én most mit csináljak? Hogyan szerezzem vissza a pénzemet? Ő a nyugdíjából 50 ezret tud adni havonta, a nővérem semmit. Jó pár év amíg visszavizeti, de mi van, ha addig meghal? És én ha bármi baj beüt, elveszítem a lakásomat? Érdeklődött a bankoknál, de mivel nyugdíjas nem adnak neki hitelt még a lakásra sem, pedig most már 100 %-ban a tulajdonosa. A nővérem nem tud felvenni hitelt, mert nincs munkahelye. Van olyan lehetőség, hogy ha nem fizetik a velem fennálló tartozásukat akkor ráterheltetem a lakásra, de nem mint széljegyzet (ezzel nem sokat érnék, mert ha a nővérem beköltözik, szerintem soha ki nem tudom rakni őt onnan), hanem valami erősebb jog érvényesítése során? Végrehajtás kérése saját anyám ellen? Tanácstalan vagyok. Segítsen valaki. Jóhiszemű és jólelkű voltam és mégis én vagyok a szenvedő alany. Bocsánat, ha hosszúra nyúlt, csak le akartam írni mindent, hogy ne legyen felesleges kérdés.

drbjozsef # 2022.02.09. 08:54

Lakókocsi vagy sör? Mindegy, ha nem jogszerűen kerül oda.

"A tulajdonosnak tehát a végrehajtás-stop idejére mind a belépési, mind a rendelkezési jogait felfüggesztette a vészhelyzeti kormányrendelet."

Ebből a tanulságos cikkből (bár ez nem árverés, hanem bérleti szerződés, de a határozott idő lejárta után a jogi helyzet hasonló) :

https://erdmost.hu/…-az-birtokol

Első része : https://erdmost.hu/…-miatt-zarva

Az árverési vétel ilyen dolog (most a veszélyhelyzettel meg még sokkal ilyenebb). Igazából profiknak való.

tarapara # 2022.02.09. 07:25

drbjozsef köszönöm a választ.

Abban reménykedtem, hogy a lakásom használatához (esetemben a lakókocsihoz), ill az ahhoz eljutásához való jogom esetleg plusz jogosultságokat biztosít számomra, mint egy üvegsör.

A birtokvédelem az ptk. ha jól tudom. Engem az ügy btk. vonzata érdekel.
Célom hogy a lakókocsihoz történt bemenetel és az ott tartózkodás miatt a járőr magánlaksértés miatt ne tudjon a helyszínen előállítani.

drbjozsef # 2022.02.08. 16:37

tarapara,

Jogszerűen nem. Ez a birtokvédelem értelme.

Ha valaki hagy a lakásodban ("véletlenül") egy üveg sört, akkor onnantól bármikor bemehet a lakásodba tetszése szerint?

tarapara # 2022.02.08. 14:00

Sziasztok!
Tulaj (árverési vétel) létre tud-e hozni birtokviszonyt adós hozzájárulása nélkül úgy, akár magánlaksértés útján is, hogy azt utána már nem lehet tőle elvitatni? Természetesen a hivatalos birtokbaadásig.

Pl.: Ha tulaj telepít egy lakókocsit tele ingósággal az ingatlanja udvarára adós tudta nélkül, akkor patthelyzet alakul ki, mert adós nem nyúlhat tulaj lakókocsijához, tulaj meg nem mehet be hozzá, mert az magánlaksértés.

Ilyen esetben, ha a már bent álló lakókocsit a tulaj más ingatlan híján bizonyíthatóan, mint lakás használja (lakcíme is az ingatlanba szól), adós meggátolhatja-e a lakhelyére vagyis a lakókocsiba a bejutást? Magánlaksértés vádjára a rendőr intézkedhet-e amikor a tulaj odamenne a lakhelyéhez?

benö1 # 2022.02.08. 13:15

Tisztelt Szakértő!
Használati díjjal kapcsolatban kérnék segítséget. Az árverés jogerőre emelkedését követően két alkalommal felszólítottam adóst az ingatlan kiürítésére és birtokba adása végett, eredménytelenül. Harmadjára ügyvéd által, aki ekkor közölte vele, hogy használati díjat követelek az
árverés jogerőre emelkedése +15 napot követő időszakra.
Kérdésem: Van e arra nézve jogszabályi előírás, hogy a bíróság csak attól a naptól ítéli meg a használati íjat amikor közölve lett adóssal a használati díj követelése és annak mértéke?

drbjozsef # 2022.01.20. 17:49

Tilia,

H_Alex "jogorvoslatot" kérdezett, arra pedig nincs tovább, de ez nem egyenlő azzal, hogy más indokkal, más keresetet adjanak be első fokra.
Jó ügyvédjük van...

Nekem nincs ötletem, és ha 3 ügyvéded is volt már, eléggé valószínűtlennek tűnik, hogy egy anonim fórumon jobb tanács fog jönni. Persze, nem lehetetlen.

Az árverési vétel profiknak van, és még ők is veszíthetnek rajta. Aki erre alapoz valamit, az könnyen elszámíthatja magát - bár azt elismerem, hogy a te ügyed már tényleg túl megy minden határon...

Tilia # 2022.01.20. 16:53

H_Alex, drdjozsef
Most vettem csak észre, hogy értekeztek a másodfok utáni jogorvoslati lehetőségről, ami szerint erre nincs mód...
Háát....Esetemben ez többször is megtörtént. A korábbi tulajdonosok ezt úgy oldották meg, hogy amire a másodfok ítéletet hozott, addigra új beadványt adtak be az első fokra...általában a tavaszi moratórium- vég előtt egy hónappal..és pontosan tudják, hogy az őszi moratórium kezdetéig az a beadvány első és másodfokon nem fog végigfutni..aztán 5 hónap moratórium (számukra úgymond nyugi)megint és tavasszal kezdődik minden előlről...esetembe 2 db végrehajtási ügy futott így le, minden esetben első és másodfokú elutasítással, harmadszor már polgári peres beadványt gyártottak, amivel kapcsolatban másfél év alatt még elsőfokú ítélet sem született...attól félek, ez a végtelen időkig elmehet...a járásbíróság csak arról tájékoztatott- kérdésemre- hogy joguk van minden törvényes jogorvoslati lehetőséget kihasználni...

Tilia # 2022.01.20. 16:26

drdjozsef
Volt kérdés a 01.10. napján kelt első bejegyzésemben, igaz, kicsit általános, de konkrétabban nem is tudom megfogalmazni.

"Valakinek van ötlete hova forduljak?"

papinianus88 # 2022.01.20. 06:28

A legfeljebb 2 honap haladekot az arveresi jkv alairasakor kerhetted, amennyiben a vegrehajto ugy merlegelt, megkaptad. Azonban, ha kifogast nyujtottak be, akkor a jogeros elbiralast kovetoen, a vegrehajto errol szolo felhivasat koveto 15 napon belul meg kell fizetned. Ott mar nincs haladek. Egyertelmu a jogalkotoi szandek. Kifogas eseten boven eltelik a kerelmezett teteles jogi hatarido plafon, addig ne tessek elverni a kulonbozetet... vannak vegrehajtok, akik szoba sem allnak olyan vevovel, aki haladekot kerne, nincs penz, nem kell licitalni elv alapjan.. de persze azt erosnek erzem en is. A lenyeg, h ide mar nem terjesztheted ki a 2 honapot

H_alex # 2022.01.19. 16:06

@drbjozsef, köszönöm!

Van arra remény, hogy a vht .149(2). alapján a végrehajtó ad 2 hónap haladékot a 15 nap helyett? Az indok persze a vészhelyzet miatti foganatosítási haladék lenne.

drbjozsef # 2022.01.19. 13:14

Azt kérdezed, kinek a "kára". Az biztos a vevőé.

Csuklósbusz # 2022.01.19. 12:20

drbjozsef#2022.01.15. 12:03
„De ez a földtörvényesdi a kifüggesztéssel eleve sok kérdést felvet. Van adásvételim, vagy érvényes árverési jegyzőkönyvem.”

És ez után lenne még kifüggesztés? Szerintem nem. Árverés esetén a jogosultaknak előárverezőként be kell jelentkeznie az árverésre. Szerintem zártkertnél/földnél is. Utólag már nincs ilyen. De lehet, hogy tévedek...

Igen, árverésnél már előtte megy a kifüggesztés, de a földbizottság utánna ül még rajta.

Adásvételnél meg kifüggesztés, bizottság és utánna lesz behyegezve.

De mindkét esetben viszonyleg sok idő telik el, ilyenkor kinek a kára ha pl kiég az ingatlan? A vevőé aki kifizette de nincs a nevén, vagy az eladóén akinek a nevén van de már visszavonhatatlanul eladta?

drbjozsef # 2022.01.18. 18:33

Tilia,

Válaszokat? Csak én nem látok egy fia kérdést sem?

drbjozsef # 2022.01.18. 18:32

H_Alex,

Jól tudom, hogy az árverési adós(ok)nak nincs jogorvoslati lehetősége a másodfok döntése után (elutasították a sorozatos fellebezéseiket)?
Jól.

Milyen meglepetésekkel szembesülhetek azon kívül, hogy nem lesznek hajlandóak kiköltözni maguktól a veszélyhelyzet vége előtt?
Bármivel. Most keserítselek el? Lelakják, szétszedik.

Ha egy házaspár 1/2 + 1/2 = 1 tulajdonjogát árverezték, akkor nem kavarhat be, hogy az egyikük majd arra hivatkozik, hogy őt nem értesítették semmiről (pl. nem vette át az értesítéseket)?
Másodfok után, minden határidőn túl? Nemigen. Bár egy jó ügyvéddel...

Előfordulhat, hogy egyikükkel meg tudok egyezni a 154/B alapján, viszont a másik nem fogadja el?
Hogyna. A megegyezés már csak ilyen, nem kötelező az.

Tilia # 2022.01.18. 15:12

Az általam leírt lakás vidéken van. Amikor a licitet megnyertem pár héttel később már kaptam is egy idézést a Járásbíróságtól- birtokháborítás ügyben. Leírtam, hogy a lakást nem láttam, a tulajokat nem ismerem, velük kapcsolatot nem kerestem. Természetesen elutasították a birtokháborítási beadványukat...de ez alapján én valóban nem fogom őket keresni. Ezt a pénz felajánlás miatt írom..ha én ott megjelennék, bármilyen ügyben, újra idéznének.
Csak a közös költséget fizetem, azt sem szívesen és nem önszántamból- egy közjegyző írt fizetési meghagyást, nem volt választásom. A közmű órák a régi tulaj nevén vannak. Jogszerűen nem tudom azokat a nevemre iratni, jogszerűtlenül meg nem akarom. Lakáshasználati díjat nem kérhetek, hiszen ők a bírósági felfüggesztések miatt jogszerűen laknak még ott...A végrehajtó szerint úgysem fizetnének, behajtani meg már nincs mit...
Igen, a Törvényszékei döntések után is lehet még fellebbezni sajnos. Ezért a végrehajtási törvény módosítására is tettem javaslatot (8 pontban) az IM válaszolt is, leírták úgy jó minden, ahogy van. Köszönöm a válaszaitokat.

H_alex # 2022.01.18. 13:00

Üdv!

Jól tudom, hogy az árverési adós(ok)nak nincs jogorvoslati lehetősége a másodfok döntése után (elutasították a sorozatos fellebezéseiket)?
Milyen meglepetésekkel szembesülhetek azon kívül, hogy nem lesznek hajlandóak kiköltözni maguktól a veszélyhelyzet vége előtt?
Ha egy házaspár 1/2 + 1/2 = 1 tulajdonjogát árverezték, akkor nem kavarhat be, hogy az egyikük majd arra hivatkozik, hogy őt nem értesítették semmiről (pl. nem vette át az értesítéseket)? Előfordulhat, hogy egyikükkel meg tudok egyezni a 154/B alapján, viszont a másik nem fogadja el?

gerbera317 # 2022.01.17. 12:04

Így van. Az előárverezésre jogosult ezt a jogát csakis az árverésen való részvételével gyakorolhatja. Ma már nincs lehetőség arra, hogy a nyertes licitálót utólag el lehessen ütni a nyertességétől.

drbjozsef # 2022.01.15. 12:03

De ez a földtörvényesdi a kifüggesztéssel eleve sok kérdést felvet. Van adásvételim, vagy érvényes árverési jegyzőkönyvem.

És ez után lenne még kifüggesztés? Szerintem nem. Árverés esetén a jogosultaknak előárverezőként be kell jelentkeznie az árverésre. Szerintem zártkertnél/földnél is. Utólag már nincs ilyen. De lehet, hogy tévedek...

Csuklósbusz # 2022.01.15. 08:42

"Itt IS??? Nem, itt SEM úgy van! Az ingatlan a tulajdonjog bejegyzésétől kezdődően a tied. Viszont az árverés napjától viseled az ingatlan adó- és közterheit."

Köszi, jó tudni!

De ez a földtörvényesdi a kifüggesztéssel eleve sok kérdést felvet. Van adásvételim, vagy érvényes árverési jegyzőkönyvem.

De ugye kifüggesztés, vagy árverés után is jön a földbizottság, ez majd 1 év és utánna kapja meg a földhivatal bejegyzésre és még csak utánna írnak be mint tulaj.
Tehát akkor időközben nem költözhetek be, oda sem mehetek, semmit nem csinálhatok vele?
Nade az adót fizessem utánna, ha közben leég vagy lebontsa az előző tulaj akkor meg így jártam?
Bár földárverésnél olyan téren "rendesek" hogy a teljes vételárat a földbizottság után kérik be, tehát ha közben leég akkor max nem fizetem ki csak bukom az előleget. Bár normál adásvétel esetén egy tűz esetén nem tudom akkor az kinek a kára lenne?

Olyan földárveréses ingatlannál amiben életvitelszerűen nem laknak, tehát ember nincs benne, de "aranyrudak lehetnek ami örök vita tárgya", azzal mit lehet tenni hogy megakadályozzam a károkozást?