Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2022.07.21. 09:06

Hogy-hogy mit tehetsz? A törvény az törvény. Ha az azt mondja, hogy a kiköltözési határidő az árverés napja + 30 nap, a kiürítési kérelem határideje pedig innentől 15 nap (tehát összevonva: árverés napja + 45 nap), és te ennek megfelelsz, akkor ezt told le a végrehajtó torkán is. Ha nem hagyja, akkor pedig támadd meg végrehajtási kifogással a mulasztását - ne aggódj, a bíróság helyt fog adni a kérelmednek. Sőt, ha nagyon arrogáns volt veled a végrehajtó, és megérdemli, akkor kérd ellene a 217/B. § szerinti szankciót is.

6karakter # 2022.07.21. 08:58

@gerbera317
A jegyzőkönyvet 2021 március 30-án írtam alá, 31-én postára adtam az adósnak a levelet, ami április 21-ig volt a postán, ezután visszaküldték. A végrehajtónak az átadás kérést április 29-én küldtem el, akkori veszélyhelyzetre tekintettel e-mailben, amit el is fogadott.
Elvileg az árverési jegyzőkönyv aláírása után 30+1 nappal.
Mit tehetek? Nagyon köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2022.07.21. 08:46

@6karakter
Az adóst alapvetően nem a vevő szólítja fel a távozásra, vagy ha mégis történik ilyen, a felszólításhoz nem fűződik jogkövetkezmény.
Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől (= az árverési jegyzőkönyv aláírásától) számított 30. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Tehát a kiköltözési kötelezettséget nem felszólító levél, hanem a törvény keletkezteti. Az csak egy dolog, hogy célszerű ezeket írásban is felszólítani, de az átvételhez, illetve annak időpontjához nem fűződik jogkövetkezmény.
Ha a kiköltözésre eddig az időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan birtokba adását.
Ne hagyd magadat hasba akasztani azzal a 15 napos határidős dumával (hacsak nem te értetted félre, hogy azt mikortól kell számítani).
Ajánlott olvasmány: Vht. 154/A. §, különösen az (1) és (10) bekezdések.

gerbera317 # 2022.07.21. 08:33

@vidéki
az állandó helyettes vhnak kellett befizetni az előleget, de az aktiválási kérelmet az eredeti iroda kezeli
Ez csak duma. Az előleget valóban az állandó helyettes számlájára kell küldeni, az aktiválási kérelmet pedig valóban a helyettesített iroda kezeli, de technikailag csak annyinak kell történnie, hogy az állandó helyettes látva az előleg beérkezését, telefonon odaszól a helyettesített irodába, hogy "te figyu, aktiváljátok már az R2D2 felhasználót" (vagy saját maga lép be az EÁR-ba és aktiválja).

6karakter # 2022.07.21. 08:23

Árverési vevőként kifizettem az ingatlant ill aláírtam a jegyzőkönyvet, majd írásban felhívtam az előző tulajdonost írásban, hogy adja birtokba az ingatlant. A tértivevény és az át nem vett levél visszaérkezése után beadtam a végrehajtónál a birtokbaadási kérelmet.
Most azért nem birtokba adni a végrehajtó számomra, mert azt mondja késve érkezett, mivel a jkv aláírása után 15 napon belül kéne kérni.
Nem értem akkor hogy kell előtte az adóstól kérni, mivel ha nem veszi át a levelet az 20 nap a postai tartás, majd a viszzaküldés.
Mit tehetek, hogyan vehetem birtokba, mik a jogaim és a lehetőségeim?
Köszönöm ha tudnának tanácsolni.

Videki ember # 2022.07.20. 14:16

023.V.0533/2012/257 A lentebbi probléma, az aktiválás hiánya abból ered, hogy az állandó helyettes vhnak kellett befizetni az előleget, de az aktiválási kérelmet az eredeti iroda kezeli, akik meg a rendszerátállás miatt nem látják sem a kérelmet, sem a befizetést. Amit meg nekik kellene kezelni... Ha a nyálcsorgató és végül hoppon maradt kérelmezők elől egy licittel elviszik a mannát (most egy van, péntek délben pedig le is zárul) akkor ők mást nem tehetnek, csak végrehajtási kifogást indíthatnak tizenötezerért, vagy ilyen súlyú, az iroda tudomásában lévő informatikai probléma esetén valamelyik vh (helyettes vagy eredeti) törli az árverést, esetleg maga a rendszer érzékeli a problémát?

gerbera317 # 2022.07.19. 14:53

én kértem a saját aktiválásomat, de még nem kaptam visszajelzést
Akkor egyáltalán nem biztos, hogy tömegek várnak beengedésre az árverési csarnokba, vagy hogy másokat nem engedett be. Téged még nem engedett be, illetve mások még nem tettek vételi ajánlatot.
Mikor ér véget az első szakasz?

H_alex # 2022.07.19. 14:20

Ezt te honnan tudod kívülállóként? Hogy érkezett-e aktiválási kérelem, azt a végrehajtón kívül más nem tudhatja.
Dehogynem, én kértem a saját aktiválásomat, de még nem kaptam visszajelzést, általában egy 1-2 napon belül megtörténik.
Ráadásul amíg a többi végrehajtó ingatlanjainál folyamatosan emelkednek az árak, a Schadléknál semmi változás nem történt az első minimálár óta.

gerbera317 # 2022.07.19. 13:47

az aktiválást nem végzik el
Ezt te honnan tudod kívülállóként? Hogy érkezett-e aktiválási kérelem, azt a végrehajtón kívül más nem tudhatja.

H_alex # 2022.07.19. 10:23

@papinianus88

Köszönöm.
Ez várhatóan azt is jelenti, hogy sok kifogás fog érkezni az árveréseikre, mert nem lettek aktiválva a vevők?

H_alex # 2022.07.19. 09:18

Üdv!

A Schadl-Baranyai iroda teljesen leállt?
Feltettek sok ingatlant a moratórium végeztével, de se a telefont nem veszik fel, se az aktiválást nem végzik el, miközben ott csücsül a tételeken egy minimál licit az első naptól fogva.

Majordomus # 2022.06.30. 20:47

Gyorsan keress egy ügyvédet hogy ne csússz el egy banánhéjon.

Sevcsix # 2022.06.30. 19:33

Köszönöm a választ, gerbera317.

gerbera317 # 2022.06.30. 14:02

A végrehajtási kifogás elbírálására való jogusltságot az dönti el, milyen jogcímen került átadásra a végrehajtónak a NAV ügye.
1) Ha az Avt. 22. § alapján, akkor az tisztán adóvégrehajtás, a végrehajtó tisztán adóvégrehajtóként jár el, és a végrehajtást foganatosító hatóság azonos a végrehajtást kérő adóhatósággal, annak másodfoka pedig a törvényben meghatározott fellebbviteli fórum, végső soron pedig a közigazgatási bíróság.
2) Ha az Avt. 49. § vagy a Vht. 4. § szerint történt az átadás, akkor viszont ez bírósági végrehajtás, a végrehajtó nem adóvégrehatjóként jár el, és a végrehajtást foganatosító bíróság a járásbíróság, annak másodfoka pedig a törvényszék.
Az 1) szerint átadott ügyet a végrehajtó AV-s ügyszámon iktatja, míg a 2) szerintieket V-s ügyszámon. De tovább tudja bonyolítani a kérdést, ha a végrehajtó a 2) szerint átadott ügyeket is AV-s ügyszámon iktatja (elég sokat láttam már ilyet), és maga a végrehajtó sem tudja, most mihez kezdjen, és logikus, hogy nem is mer önállóan belekezdeni semmibe. (Egy ilyen eset felér egy alkalmassági vizsgával.)
Alapvetően jogos, hogy ragaszkodsz az árverési vételhez, az adós kifogását pedig el kell utasítani, és az árverést jogerősíteni kell, akárki is legyen a kifogást elbíráló hatóság. Persze, ha a NAV-on múlik, ő nem fog maga ellen dönteni.
Ha mégis jogerősíthető az árverés, és ezzel az adóst kár érte, a 40. § rendelkezése irányadó, mely szerint, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtandó követelés megszűnését és csökkenését (ilyen a felek közötti, az árverést okafogyottá tevő megállapodás is) haladéktalanul bejelenteni a végrehajtónak. A bejelentés elmulasztásából eredő költségért és kárért a végrehajtást kérő felelős.
Hogy ezt hogyan adod be a végrehajtónak, meg a NAV-nak, meg a bíróságnak, az már a te dolgod.
A felfüggesztés körülményeit meglehetősen elnagyoltan adtad elő, úgyhogy arra nincs mit válaszolni.

Sevcsix # 2022.06.30. 10:59

Tisztelt fórumozók! Igyekszem tömören, de érthetően elmondani a sztorit, pedig igencsak kacifántos. Van egy cég ( adós ) végrehajtást kérők a NAV, és X város önkormányzata. Bírósági végrehajtás keretében zajlik a végrehajtás. Adós kifizeti az önkormányzatot, így ő kiszáll a buliból. Az árverés megkezdődik. Az árverés ideje alatt adós és a NAV megegyeznek a részletfizetésről, de erről senki nem értesíti a végrehajtót. Árverés lezajlik, megnyerem az ingatlant, majd három napra rá jelzi a NAV a végrehajtónak, hogy ő már megegyezett az adóssal. Természetesen a jegyzőkönyvet ettől függetlenül aláírtam és a fenmaradó vételárat kiegyenlítettem. Természetesen adós kifogással él, megy az idő, én ragaszkodom az árverési vételemhez, elsőfokú bíróság elutasítja a végrehajtási kifogást, másodfokra kerül az ügy. Másodfokon a bíróság mossa kezeit, és megállapítja, hogy ő ebben az ügyben nem kompetens, és átküldi az egészet a NAV-nak, hogy döntsön ő. Fellebbezésnek helyen nincs. De egy külön levélben érkező utolsó végzésben folyamatban lévő végrehajtási eljárás felfüggesztését megszünteti"
Jól gondolom e, ha a felfüggesztést megszüntette, akkor most nincs felfüggesztve, és ha nincs felfüggesztve, akkor a tulajdonjogom bejegyzése, illetve birtokba adás érdekében végrehajtónak intézkednie kellene. Persze nem hiszem, hogy fog. Egy ilyen helyzetben én se mernék.. Beszéltem vele, egy levelet azért írtam neki.
Hogy dönthet a NAV, egy szabályosan lezajló bírósági árverésről, amiben ő nem mint hatóság, hanem mint mezei végrehajtást kérő szerepel? És amiben egyértelműen hibázott, hisz nem jelezte időben a végrehajtó felé, hogy adóssal egyezséget kötött? De, ha bárhogy is dönt, hogy tudna a döntésének érvényt szerezni, amikor ő sem úgy mint NAV, sem úgy mint végrehajtáskérő, nem főnöke az önálló bírósági végrehajtónak.
Mi lesz ebből?

Majordomus # 2022.06.23. 20:47

A tiéd az egyszerűbb eset.

K.Anna_2013 # 2022.06.23. 13:23

Értem, köszönöm!

gerbera317 # 2022.06.21. 14:15

Különbség van kilakoltatás és kilakoltatás között. Az ingatlan árverést követő átadásánál kötelező a jegyzőt tájékoztatni, és ezt követően kötelező kivárni a 60 nap elteltét. De létezik olyan kilakoltatás is, ahol nem erről van szó, hanem jogcím nélküli személyt, például nem fizető bérlőt kell kirakni, és ehhez már minden feltétel fennállt, csak a moratórium miatt nem lehetett foganatosítani. Ezeknek június 16-tal már zöld utat kaptak.

K.Anna_2013 # 2022.06.21. 14:03

Kedves Fórumozók!
Én is azok közé tartozom, akik várják, hogy a Covid miatti veszélyhelyzet alatt árverésen vett ingatlanjukat végre birtokba vehessék. Telefonon érdeklődtem a végrehajtói irodánál, és az ügyintéző hölgy arról tájékoztatott, hogy június 15-től számított 60 nap elteltével intézkedhet az ingatlan kiürítéséről a végrehajtó. Ez azt jelenti, hogy most ismételten értesíteni kell a jegyzőt, és csak a határidő eltelte után kezdődhetnek a kilakoltatások? Akkor az Utcajogász és az őket idéző számos hírportál ezzel nincsenek tisztában, amikor azt írják, a kilakoltatások első hulláma júliusra várható?
Köszönöm a választ!

Tamas011 # 2022.05.31. 17:27

ÜDV!
Valaki tudna Segíteni?
Köszönöm Előre is.
Pécsen van egy házunk, Anyukám és Apukám kapcsolata megromlott, 50-50 tulajdonosok háznak
A hitelt is külön vették fel ,de a házra van terhelve!
Apukám elkoltozott jó ideje , már nem fizetti több hónapja a hitelt , ha jönnek vegre hajtással a bank ,lyenkor anyukámnak felajánlhatják apukám részét kedvezményesen ? Nemtudjuk pontosan ,hogy van akkor...
Apukám része még 5 millió ami tartózása van,de piaci árban nézzük akkor apukám része 11-12 milliót ér!
Tegyük fel nem fizettti többé akkor hogyan tudjuk ,mi fizetni?

Majordomus # 2022.05.29. 10:00

Nem is lesz. Ezt nem tették bele a vh utasitásba.

papinianus88 # 2022.05.29. 07:26

Június 1től biztos nem.... a veszelyhelyzet megszuneset koveto 15 nap utan intezkedhet a vegrehajto. Jelenleg még nincs olyan jogpolitikai dontes, hogy a haboruval kapcsolatos veszelyhelyzet miatt reagalna a jogalkoto az ilyen arverezesekre, birtokbaadasokra, kiuritesekre.

Bence78 # 2022.05.28. 22:21

Majordomus köszi a választ. Laikusként nem találtam meg a Közlönyben. Ezek szerint június 1-től ismét megjelennek a hirdetmények, ahogy az régebben is volt.

Majordomus # 2022.05.28. 19:21

Lehet.

Bence78 # 2022.05.28. 17:44

Esetleg annak utánanézett már valaki, hogy a most bevezetésre kerülő háborús veszélyhelyzetben sem lehet majd lakóingatlant árverezni? (tehát május 31 utántól)