orokos77,
„ vettünk neki egy lakást a megtakarított pénzünkből + hitel. ”
Kinek a nevére? Édesapádéra? Beletartozik a hagyatékba ez az ingatlan?
Ki az adós a hitelben?
orokos77,
„ vettünk neki egy lakást a megtakarított pénzünkből + hitel. ”
Kinek a nevére? Édesapádéra? Beletartozik a hagyatékba ez az ingatlan?
Ki az adós a hitelben?
Kedves Fórumozók!
2021 -ben édesapámat magunkhoz közel költöztettem, vettünk neki egy lakást a megtakarított pénzünkből + hitel. A testvéreim közölték, "ha elhozod, magad vagy, mi nem segítünk semmiben", ez így is lett. Édesapám 2022 -ben eladta a vidéki házát és az összeget az általunk vett lakás hitel előtörlesztésére fordította, mondván, úgyis csak én törődöm vele, legyen ez így.
Sajnos 2023 végén meghalt és most zajlik az örökösödés. Kérdésem, a vidéki ház ára minek minősül ebben helyzetben? Beletatozik a hagyatékba? Követelhetik ezt most rajtam?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Köszönöm a válaszokat!
Ahogy látom, nem egyszerű helyzet.
Van az is. De be is láthatod, hogy úgy van. Hiszen egy ilyen szerződés a házasfelek vagyoni viszonyait rendezi - bár csak ezen egy ingatlan vonatkozásában -, és ügyvéd ellenjegyezte. Tehát mind a tartalmát, mind az alakiságát illetően megfelel a házassági vagyonjogi szerződés fogalmának.
Ettől persze, még lehet színlelt - de azt annak kell bizonyítania, aki állítja.
drbjozsef,
„az lényegében egy házassági vagyonjogi szerződésnek számít,”
Láttál erre BH-t, kommentárt, stb? Egy bíróság előtt erősebb volna, ha valami írott dologra is hivatkozni lehetne.
Hallottam pl. olyan ellenérvet - amivel én speciel nem értek egyet - hogy a házasfelek szerződéses akarata nem irányult vagyonjogi szerződés megkötésére, amikor az adásvételit kötötték az eladóval, ezért az adásvételit nem lehet vagyonjogi szerződésként értelmezni.
Geza15,
Csak annyiban egészíteném ezt ki, hogy ez csak az 1/1 vételnél igaz.
Ha a házaspár másik fele is szerez tulajdont, de sokkal kevesebbet is akár, akkor később senki sem hivatkozhat arra, hogy közös vagyonból vették, és 50-50% járna, ugyanis az ilyen adásvételi szerződés, amelyet mindkét házastárs aláír, az lényegében egy házassági vagyonjogi szerződésnek számít, ilyen arányban osztják el a vagyont közös akarattal.
Geza15,
„Ha ezek utan a nő meghal, akkor a nő törvényes örökösei öröklik a ház felét?”
Alapesetben nem, hiszen a feleség a tulajdoni lapon nincs bejegyezve mint tulajdonos. DE: Ha az örökösök arra hivatkoznak, hogy a feleség ingatlan-nyilvántartáson kívüli tulajdonos volt (házastársi közös vagyon része a ház), és a férj nem tudja bizonyítani, hogy az ingatlan a férj különvagyona volt, akkor a törvényes örökösök bizony öröklik a ház felét.
Azt érdemes hozzátenni, hogy a férj is törvényes örökös. Ha közösen laktak az ingatlanban, akkor haszonélvezetet örököl a feleség egész tulajdoni hányadán, ha nem, akkor egy gyermekrésznyi tulajdoni hányadot.
Üdvözlök mindenkit!
Adott egy házaspár. Vesznek egy ingatlant, de a férfi nevére iratják 1/1-ben.
Közös gyerek nincs.
Ha ezek utan a nő meghal, akkor a nő törvényes örökösei öröklik a ház felét? Hiszen házassági közös vagyon.
Vagy ez csak válásnál számít?
Köszönöm előre is a válaszokat!
szép jónapot drbjozsef !
Azt szeretném meg kérdezni hogy ha az ingatlant mégis ajándékozás címén készülne és haszon élvezetként ,ebben az esetben ki, vagy kik mi alapján, állapítható meg az ingatlan értéke?
misinick,
Az ajándékozási illeték és az örökösödési illeték mértéke egyforma : lakáscélú ingatlanra 9%, minden másra 18%.
Ilyen formán ajándékozhatja most nektek, a haszonélvezete fenntartásával, és örökölhetitek a halála után, ha végrendelkezik a javatokra.
Nincs igazán különbség.
(A haszonélvezet vagyoni értékű jog, ha azt fenntart, akkor az ajándékozási illeték alapja kevesebb lesz, mint az örökösödési illeték alapja, ott talán van valamekkora különbség az előbbi javára.)
Végrendelet
"Hagyatéki szerződés pedig nincs."
„szeretnék ha haszon élvezeti joga maradjon,”
A halála után?
Szép jó napot kívánok!
Olyan jellegű lenne a kérdésem,hogy keresztanyám egyedül él,nincs gyereke férje,testvérei is már meg haltak,van némi értéket képviselő kertes ingatlana melyet szeretne egyik volt testvére gyerekeire hagyni,természetesen szeretnék ha haszon élvezeti joga maradjon, milyen hagyatéki szerződés kötésre van lehetőség? ki mit ajánl?
1.ajándékozási szerződés, mennyire ajánlott (adózás terén mennyire jó ez,vagy ha jó,mire kell számolni ?)
Hogyis Vanez,
Nem jók ezek a kérdések.
Megörökölt, viszonylag kis értékű telek, több tulajdonos messze, szomszéd beültette gyümölcsfával.
Üdv. a köv. a kérdésem:
Van Szabolcs megyében egy kis faluban egy telek, amelynek 8 örököse van, mind a rokonaim. Egyikük sem szeretne vele foglalkozni, nem éri meg a macerát, azt mondják. A szomszéd pár éve fákat ültetett a saját és a rokonaim telkére is. Ez a szomszéd most eladta a telkét és egy helyi vállalkozó vette meg, aki a híresztelés szerint építeni akar, mind a saját, mind a rokonaim telkére.
Kérdéseim:
Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.
fecka70,
Erősen javasolt, hogy ne a nagymama barkácsoljon valamit a konyhaasztalon, hanem keressen ügyvédet, és vele írassa meg, megmutatva neki az előző iratot is, akármi is az (végrendelet? halál esetére szóló ajándékozási szerződés? más?).
Az otthoni barkácsolás vége nem ritkán egy érvénytelen végrendelet. Csak mire ez kiderül, az örökhagyó már halott, és esetleg egy hagyatéki per is lefutott már. Ami persze nincs ingyen. Sőt.
Attól, hogy kézzel van írva, persze, hogy érvényes. Ha a számos többi érvényességi feltételnek megfelel.
De nem biztos, hogy változtatna a helyzeten; attól is függ, mit jelent az, hogy „a házát az egyik unokájára iratta halála esetén”.
Jó napot kívánok! Volna egy kérdésem, van a párom édesanyja, az a házát az egyik unokájára iratta halála esetén, ügyvéd volt nála alá írták meg minden. Most lehet megváltoztatná, ,hogy ha írna egy sajátkezű végrendeletet és a lányára hagyná akkor az utolsó végrendelet az érvényes? Köszönöm!
Stella2002
„a nővérem értékesíteni akarja az ingatlant én őt kifizetni nem tudom”
Itt valójában az a kérdés, hogy ő egyben a tiéddel szeretné az egész ingatlant értékesíteni és utána felesben szétosztani - megjegyzem, ez volna a legkorrektebb megoldás, no meg a legolcsóbb is, hogy nincs per - vagy csak a sajátját szeretné, de ahogy lentebb olvastad, az nem kicsit lesz neki macerás.
„viszont elköltözni sem szeretnék hiszen 20 évig én rendeztem itt mindent.”
Sajna az, hogy te 20 éve ott élsz, semmilyen egyéb jogot nem keletkeztet, főleg nem olyat, hogy a testvéredet akadályozhatod a saját ingatlanrésze birtoklásában, használatában csak szimplán az ottlakásoddal. Meg kell vele korrektül beszélni, hogy mi a valós szándéka és ha megegyeztek, akkor azt végre is hajtani.
Stella2002,
A testvéred szabadon rendelkezhet a tulajdonrészével.
Bárkinek, bármikor eladhatja, nem kell a beleegyzésed, de elővásárlási jogod van, szóval értesülsz róla, ha ilyen történne.
De egy fél lakást, lakottan, nem sokan vesznek rendes áron. Ha a testvéred olcsón eladja, az lesz a legrosszabb neked, mert az ilyen vevő általában célzattal vásárolja meg...
Ha nem tudja eladni, akkor jöhet az alant írt, közös tulajdon megszüntetése iránti per.
Mivel te is tulajdonos vagy, ki nem tehet, de felszólíthat, hogy engedd őt is birtokba. Ha ezt megakadályozod, akkor többlethasználati díjat kell fizess a része után, egy fél piaci lakbért kábé.
Stella2002
„a nővérem értékesíteni akarja az ingatlant én őt kifizetni nem tudom, viszont elköltözni sem szeretnék
hiszen 20 évig én rendeztem itt mindent. Kérdésem az lenne,hogy ki tehet e a házból?”
Hogyne tehetne ki, de ahhoz előbb egy közös tulajdon megszüntetése pert fog indítani. Ott nincs vesztes vagy győztes, a bíróság így vagy úgy meg fogja szüntetni a közös tulajdonotokat, ti pedig tulajdonrészetek arányában fizetni fogjátok a költségeket - így pl. az hatósági értékbecslő szakértőt is. Vagy megveszi per nélkül a te tulajdonrészedet és akkor ugyanúgy el kell hagynod anyukád házát függetlenül attól, hogy te ezt szeretnéd vagy sem, ami ráadásul mostmár kettőtök háza a testvéreddel. De ugye te sem gondolod komolyan, hogy csak azért, mert te 20 éve ott élsz, majd te ott maradsz, a testvérednek meg tűrni kell, hogy van egy ingatlanrésze, de nem tud mit kezdeni vele - pedig az már az övé - mert te használod egyedül az ő részét is?
Üdvözletem!
20 éve elváltam és haza költöztem édesanyámhoz akkor igy tűnt mindenkinek jól.A ház tulajdon rész a következő édesanyám fél a nővérem negyed és én szintén negyed tulajdonrésszel rendelkezem.soha gond nem volt édesanyám pár hónappal ezelőtt bekövetkezett haláláig. Az anyai rész megfeleződött.Csakhogy a nővérem értékesíteni akarja az ingatlant én őt kifizetni nem tudom, viszont elköltözni sem szeretnék hiszen 20 évig én rendeztem itt mindent. Kérdésem az lenne,hogy ki tehet e a házból? Mert ezzel fenyeget.
Vikoka,
Persze, pont ezért kérdezik, mennyi a tartozás.
A gyerek érdeke az, hogy ha pozitív vagyont örököl (jó eséllyel legalábbis, hiszen akár később is előkerülhet tartozás, amitől negatívba is fordulhatna, de mivel csak az öröksége erejéig felel érte, legfeljebb lenullázódik), akkor azt nem engedik visszautasítani, viszont ha nyilván nagyobb a tartozás mint az ingatlan értéke, és amúgy is zérus lenne az eredő, akkor visszautasítható.
A főszabály az, hogy örököl a kiskorú is, csak kivételes esetben engedik a visszautasítást. Nem csak jelzáloggal terhelten, de bármilyen teherrel alapesetben (végrehajtási jog, haszonélvezet, etc) örököl, csak akkor nem feltétlenül, ha a terhek meghaladják az értékét (helyesen : az összes teher az összes öröklendő vagyonelem összértékét).
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |