Öröklés

drbjozsef # 2024.09.26. 08:53

Tke,

Ptk.7:4. §(1) Kiesik az öröklésből, aki nem éli túl az örökhagyót. A közös balesetben vagy más hasonló közös veszélyhelyzetben elhunyt személyek az egymás után történő öröklés tekintetében a halál beálltának sorrendjétől függetlenül kiesettnek tekintendők.
(2) Kiesik az öröklésből az is,
...

1. aki az örökséget visszautasította.

Tehát a házastárs kiesik az öröklésből, ha visszautasít.

Házastárs esetén szerintem nincsen helyettesítési elv.
A Ptk.7:55.§, - 7:66.§ közötti paragrafusokat megnézed, az örökhagyó leszármazói és távolabbi rokonai, illetve a parentéláris rend szerint a felmenőkön keresztül az oldalági rokonok örökölhetnek a helyettesítési elv szerint a kiesett örökös helyén. De ilyen a házastárs esetén nincsen, annak gyermekei nem örökölnek a helyén. Ha a házastárs visszautasít, akkor helyettesítés nélkül kiesik, az örökrésze a törvényes rend szerint oszlik szét a nem kieső örökösök között.

Tke # 2024.09.26. 08:32

Kedves Fórum tagok!
Az apuka nemrég hunyt el, végrendelet elvileg nem készített. Törvényes örökösként 3 gyereke van, illetve a házastársa akivel külön vagyonszerzodest is kötöttek. A házastársnak vannak gyerekei de az apával nem születt közös gyerek. Kérdésem itt az lenne hogy amennyiben a házastárs visszautasítja az örökséget, az ő gyerekei valamilyen módon számításba jöhetnek-e a hagyatéki eljárás során az öröklés tekintetében? A közjegyző értesíti-e a házastársa gyerekeit mint a házastársa egyenes ági leszármazottait, akiknek azonban semmilyen vérszerinti kapcsolata nincs az örökhagyó apával? Vagy a házastárs saját gyerekei, szóba se jöhetnek az öröklésnél a törvény szerint?
Ezzel kapcsolatban hol találok információt a Ptk-ban?
Előre is köszönöm.

osztap # 2024.09.21. 19:55

Kenderice,

1. Attól függ, a szülő él-e. Olvasgasd a Ptk. 7:60-61. §-t
  2. Ptk. 7:58. §

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ha nem tetszik, írjanak a házastársak végrendeletet.

Kenderice # 2024.09.21. 17:43

Tisztelt Szakértők!
Két kérdésem lenne.
Adva van két idősebb ember, akik házasságot kötnek.
Mindkettőnek van saját vagyona (ingatlan, megtakarítás, gépjármű).
Az egyik félnek van egy nagykorú gyermeke, a másik gyermektelen.
Ha a házasságkötés után pár hónapon-éven belül meghal a gyermektelen házastárs, akkor a házasság előtt szerzett vagyonát a túlélő házastárs örökli?

Fordított esetben, ha az a házastárs hal meg akinek van gyermeke, akkor hogy lesz az öröklés?
Mindent örököl a túlélő házastárs, vagy az elhunyt gyermekének is jár az örökségből?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.16. 17:23

Ha egyszer már perré alakult az eljárás, csak megszüntették, akkor lehet közvetlenül peresíteni értéktől függetlenül.

Erdeklodo31 # 2024.09.16. 14:44

Igen, tudom (sajnos). Köszönöm a linket!

osztap # 2024.09.16. 14:42

Erdeklodo31,

Olvasgasd a nyomtatvány végén a kommentárokat. Megelőzhetsz vele jó pár hiánypótlási felhívást:
https://birosag.hu/…setlevel-pdf

Ugye tudod, hogy csak 3 mFt pertárgyérték felett lehet egyből pert indítani? Azalatt muszáj FMH-val indulni (újra).

Erdeklodo31 # 2024.09.16. 14:26

Osztap,

köszönöm. Fmh volt, ami vitatással visszajött, viszont nem kaptam meg az ügyvéd levelét erről (ezt most nem fejtem ki, nálam volt gond és lényegtelen már) igy kicsúsztunk a perré alakulásból.
De igy értem, akkor csak leirom a tényállást és a kérelmet és beadom a biróságra.

osztap # 2024.09.16. 13:01

Erdeklodo31,

Túlbonyolítod, a jogi képviselő nélkül eljáró felperesnek az érvényesíteni kívánt jogot nem kötelező megadnia a keresetlevélben, elég a kérelmét és a tényeket leírni. Címkézni meg pláne nem kell.

De mivel ez pénzkövetelés, fizetési meghagyást adhatsz ki 30 mFt-ig, ami a leggyorsabb és legegyszerűbb. Afölött kell csak egyből per, de az meg ügyvédkényszeres, mert az összeg nagysága miatt törvényszék előtt menne.

Erdeklodo31 # 2024.09.16. 12:34

Kedves Fórumozók,

a következő ügyben kérnék segitséget.
A kiskorú gyermekeim örököltek egy összeget, melyhez 4 éve nem jutnak hozzá. Van jogerős hagyatéki végzés, amiben minden egyértelműen le van irva, kik örökösek. Az örökséget az örökhagyó fia elsikkasztotta, megvolt a feljelentés, de valami "véletlen" folytán már harmadszorra "tévednek" a nyomozó szervek. Most éppen azt hozták ki, hogy az 50%-os részre megállapitható a sikkasztás, de mivel nincs magáninditvány, igy megszüntették ezt a részt. A másik 50%-ra kihozták - a jogerős hagyatéki végzés ellenére ahol le van irva az örökösök NEVE!!! - hogy a sikkasztó az örökös (nem ő, különben fel sem jelenthettem volna). Komolyan ennyire gáz ahogy működnek a szervek? Panaszt tettem, várom az eredményt.
Polgári pert inditanék az összegre, kérdésem arra vonatkozik: miután egyértelmű ki kezelte az összeget utoljára (a rendőrségi papirokból), a sikkasztót perlem, kérdés, milyen cimszó alatt? Hagyatéki per nem lehet.

Köszönöm aki tud segiteni

Erdeklodo31 # 2024.09.16. 12:34

Kedves Fórumozók,

a következő ügyben kérnék segitséget.
A kiskorú gyermekeim örököltek egy összeget, melyhez 4 éve nem jutnak hozzá. Van jogerős hagyatéki végzés, amiben minden egyértelműen le van irva, kik örökösek. Az örökséget az örökhagyó fia elsikkasztotta, megvolt a feljelentés, de valami "véletlen" folytán már harmadszorra "tévednek" a nyomozó szervek. Most éppen azt hozták ki, hogy az 50%-os részre megállapitható a sikkasztás, de mivel nincs magáninditvány, igy megszüntették ezt a részt. A másik 50%-ra kihozták - a jogerős hagyatéki végzés ellenére ahol le van irva az örökösök NEVE!!! - hogy a sikkasztó az örökös (nem ő, különben fel sem jelenthettem volna). Komolyan ennyire gáz ahogy működnek a szervek? Panaszt tettem, várom az eredményt.
Polgári pert inditanék az összegre, kérdésem arra vonatkozik: miután egyértelmű ki kezelte az összeget utoljára (a rendőrségi papirokból), a sikkasztót perlem, kérdés, milyen cimszó alatt? Hagyatéki per nem lehet.

Köszönöm aki tud segiteni

drbjozsef # 2024.09.03. 08:17

Pedig eddig a hagyatéki eljárásra úgy hivatkoztunk, mint egy "deklaratív eljárás"...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.09.03. 06:10

ezek személyét állapítja meg a hagyatéki eljárás.
Egészen precízen: konstatálja - de nem deklarálja.

drbjozsef # 2024.09.03. 04:39

Karoly1981,

mert addig nem lehet eladni nem?
De. Az örökhagyó halálával megszerezték az örökösök a tulajdonjogot, csak ezek személyét állapítja meg a hagyatéki eljárás. Lehet szerződést kötni, csak nem olyan simán, mint a bejegyzés után.

Karoly1981 # 2024.09.02. 14:47

"Biztos? Ilyen hülyeséget meg ki vállalna, egy előre nem látható időpontra vállalni bármit is? És ha három évig tartott volna az eljárás?”"
Arra számítottunk, hogy 3-6 hónap alatt lezajlik, ami meg is történt. De ha három évig tartott volna, az jelen esetben nekem kedvezett volna, mert addig nem lehet eladni nem?

"Amíg zajlott a hagyatéki tárgyalás, addig a saját ingatlanod felújítása nem mehetett? Hát.”"
Nyilván ez is történt, csak az ápolás sajnos nincs ingyen. Csak az utolsó hónapban 5000km-t autóztam el, és még ezer más költség volt, amit ha nem nekem kellett volna egyedül fizetnem, már rég kész lehetne minden, ezért bosszant kicsit a dolog.

drbjozsef # 2024.09.02. 05:04

A hagyatéki lezárta után pár hónappalról volt szó, ami pedig kb 1 hete történt meg, szóval nem tartották meg :)
Biztos? Ilyen hülyeséget meg ki vállalna, egy előre nem látható időpontra vállalni bármit is? És ha három évig tartott volna az eljárás?
Amíg zajlott a hagyatéki tárgyalás, addig a saját ingatlanod felújítása nem mehetett? Hát.

Karoly1981 # 2024.09.02. 05:02

Kedves DrbJozsef!

Köszönöm válaszát.

"Így jártál. Tartási kötelezettséged volt, persze, elvileg a testvéreidnek is, de ha akkor, időben nem követeltél, akkor utólag sajnos nemigen jár.”"

Ez szomorú. Nem kívánnék nyilván élni vele, de arra, hogy kicsit felnyissam a szemeket jó lett volna.

"Mondjuk, megjegyzem, ők a megállapodást betartották, mert a "pár hónap" március óta már többször is eltelt...”"
A hagyatéki lezárta után pár hónappalról volt szó, ami pedig kb 1 hete történt meg, szóval nem tartották meg :)

drbjozsef # 2024.09.01. 18:19

Van-e bármi amivel egy kicsit csitíthetom a hangulatot az 5 évnyi ápollással kapcsolatban? Pl így utólag követlehetném-e ha akarnám az egy egyharmad részét annak ami bizonyítható (Parkolás, üzemanyag, stb) vagy így jártam?

Így jártál. Tartási kötelezettséged volt, persze, elvileg a testvéreidnek is, de ha akkor, időben nem követeltél, akkor utólag sajnos nemigen jár.

Viszont az ingatlannal kapcsolatban nem állsz rosszul, ha te vagy most a birtokosa.
A saját részedet nem vagy köteles eladni senkinek. Ha nem akarod, nem adod el, ezzel elég jól tudod akadályozni az eladást. Vagy kerítenek vevőt az 1/3-1/3 részükre, azt meg ők adhatják el bárkinek, a beleegyezésed nem kell, elővételi jogod van, amivel vagy tudsz/akarsz élni, vagy nem. De ennek kicsi az esélye. Ha pedig végképp nem akarnak várni, és nincs így vevő, akkor pert indíthatnak a közös tulajdon megszüntetésére, de az se pár hét.
Mint birtokos, az osztatlan közös tulajdonba be kellene engedned a tulajdonostársaidat is, mert csak úgy gyakorolhatod a birtoklást, hogy az ő jogos érdeküket nem sérted. Vagyis ha jelentkeznek, hogy be akarnak ők is költözni, de te azt elutasítod - mint birtokos megteheted, persze perben ez is támadható -, akkor követelhetnek tőled többlethasználati díjat a részük alapján. De csak akkor, ha be akarnak költözni, és te ebben megakadályozod őket. (Magyarul. itt kockáztathatsz, ha akarsz : ha szerinted úgysem akarnak oda költözni, akkor simán mondhatod, hogy nem fizetsz, tessék itt a kulcs, költözz be te is. Csak hát ebben benne van az is, hogy megteszi.)

Mondjuk, megjegyzem, ők a megállapodást betartották, mert a "pár hónap" március óta már többször is eltelt...

Karoly1981 # 2024.09.01. 17:03

Szép napot, szisztok,

Lehet nem 100%-ban ide való a kérdés, de nem találtam jobb helyet.
Idén márciusban édesapám hosszú betegség után elhunyt. Egy ingatlant hagyott rám, és még két testvéremre.
Édesapám betegsége 5 éve kezdődött, és én voltam az egyetlen aki mellette volt, ápolta, és ha kellett heti többször orvoshoz, vizsgálatra, kezelésre hordtam. Van a nevemen egy ingazlan, de az jelenleg lakhatatlan. Elkezdődött a felújítás, de a fent említett nehézségek miatt nem úgy haladt ahogy szerettem volna. Szóban megállapodtunk édesapám halálakor a két testvéremmel, hogy amíg nincs minimálisan lakható állapotban a ház, addig itt maradnék (pár hónap) és után eladjuk. Ez persze azóta elfelejtődött, és fenyegetőznek, hogy adjuk el. Van-e bármi amivel egy kicsit csitíthetom a hangulatot az 5 évnyi ápollással kapcsolatban? Pl így utólag követlehetném-e ha akarnám az egy egyharmad részét annak ami bizonyítható (Parkolás, üzemanyag, stb) vagy így jártam?
Köszönöm szépen

drbjozsef # 2024.08.14. 07:06

("sejtettem, hogy kgfb lesz", helyesen, nem az autó, hiszen az benne volt a kérdésben, sorry)

drbjozsef # 2024.08.14. 05:20

Takitti,

Sejtettem, hogy autó lesz az, szerencsére a jogalkotó - kivételesen - gondolt erre is.

Kgfb.tv. 4.§ (6) Az üzemben tartó halála esetén, ha a biztosítási kötelezettség címzettje nem állapítható meg, a szerződés legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban, amennyiben a gépjármű birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a szerződést díjfizetéssel hatályban tartja.

Tehát a birtokos (aki nem feltétlenül a (leendő, várható) örökös, például lehet egy élettárs) használhatja az autót, ha az elhalálozást bejelenti a biztosítónak, és nyilatkozik arról, hogy fenntartja a biztosítást, és természetesen, azt rendszeresen fizeti.
Ha birtokos ezt nem akarja, akkor egyszerűen nem fizeti a biztosítást, és persze nem is használja az autót. Célszerű ilyenkor is bejelenteni a halálesetet, és úgy nyilatkozni, hogy nem óhajtja fenntartani és fizetni a biztosítást, csak hogy ne zavarogjon a biztosító a fedezetlenségi díjjal később. Esetleg átadhatja az autót olyannak, aki használni akarja, és fizeti a biztosítást.

Szokott probléma lenni abból, hogy nem szólnak a biztosítónak, az díjnemfizetéssel megszünteti a biztosítást, és ezért fedezetlenségi díjat követel (ami rohadt drága) erre az időszakra, de most már egyre ritkábban van ilyen, mert a hagyatéki eljárás idejére nincs erre kötelezhető személy. De mondom, ennek elkerülésére a legbiztosabb, hogy bárki aki érdekelt az autóval kapcsolatban (mert használná, vagy mert pont hogy nem használná, esetleg használná de nem tudja, mert ugyan várhatóan ő lesz az örökös, de nincs a birtokában az autó) az bejelenti a haláleset tényét a biztosítónak.

A jogerős végzéstől 30 napon belül pedig új biztosítást kell kötnie az örökösnek, vagy kivonatnia a járművet a forgalomból. Ha ezt nem teszi, onnantól már tényleg ketyeg a napi fedezetlenségi díj.

Majordomus # 2024.08.13. 19:56

Jogosan. Az örökös a halál pillanatában azonnal tulajdonos lesz.

Takitti # 2024.08.13. 18:49

drbjozsef,
Az a gondom, hogy a biztosító az elhunyt halálának napjától kéri tőlem a kötelezőbiztosítás díját.

drbjozsef # 2024.08.13. 18:46

Takitti,

Minden örökséget "ipso iure" az örökhagyó halálának napján szerzel meg, erre a dátumra jegyeznek be ingatlannál és nyilvántartott ingóságnál is, utólag erre a dátumra jegyeznek be tulajdonosként.

De miért fontos ez az elméleti kérdés? Mi az igazi problémád?

Takitti # 2024.08.13. 18:43

Üdv!
Autót öröklése esetén a tulajdonjogot a hagyatékátadó végzés jogerőre emelkedésének napjától szerzem meg?
Köszönöm