Öröklés


misinick # 2024.07.01. 13:20

szép jónapot drbjozsef !
Azt szeretném meg kérdezni hogy ha az ingatlant mégis ajándékozás címén készülne és haszon élvezetként ,ebben az esetben ki, vagy kik mi alapján, állapítható meg az ingatlan értéke?

drbjozsef # 2024.06.23. 17:24

misinick,

Az ajándékozási illeték és az örökösödési illeték mértéke egyforma : lakáscélú ingatlanra 9%, minden másra 18%.

Ilyen formán ajándékozhatja most nektek, a haszonélvezete fenntartásával, és örökölhetitek a halála után, ha végrendelkezik a javatokra.
Nincs igazán különbség.
(A haszonélvezet vagyoni értékű jog, ha azt fenntart, akkor az ajándékozási illeték alapja kevesebb lesz, mint az örökösödési illeték alapja, ott talán van valamekkora különbség az előbbi javára.)

Majordomus # 2024.06.21. 18:04

Végrendelet

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.21. 09:08

"Hagyatéki szerződés pedig nincs."

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.21. 09:08

szeretnék ha haszon élvezeti joga maradjon,
A halála után?

misinick # 2024.06.21. 07:02

Szép jó napot kívánok!
Olyan jellegű lenne a kérdésem,hogy keresztanyám egyedül él,nincs gyereke férje,testvérei is már meg haltak,van némi értéket képviselő kertes ingatlana melyet szeretne egyik volt testvére gyerekeire hagyni,természetesen szeretnék ha haszon élvezeti joga maradjon, milyen hagyatéki szerződés kötésre van lehetőség? ki mit ajánl?
1.ajándékozási szerződés, mennyire ajánlott (adózás terén mennyire jó ez,vagy ha jó,mire kell számolni ?)

osztap # 2024.06.09. 08:08

Hogyis Vanez,

Nem jók ezek a kérdések.

  1. Az elbirtoklás lehetséges, hogy megtörtént. Bár nem írod, hogy a szomszéd mikor vette birtokba a telketeket, az elévülés pedig 15 év, ÉS végig abban a tudatban kellett birtokolnia, hogy a tulajdonos végleg felhagyott a birtoklással. DE: Az elbirtoklást a tullap szerinti tulajdonosnak el kell ismernie, ha pedig nem teszi, akkor az elbirtoklónak bíróság előtt kell bizonyítania.
  2. Ha ő van birtokban, persze. Csak az jogellenes lesz, annak minden következményével együtt. Ahogy Te sem építhetsz jogszerűen a szomszéd telkére házat, annak jóváhagyása nélkül
  3. Elég, ha mind ajándékba adják Neked, vagy megveszed tőlük a tulajdoni hányadukat. Ennek lesz ügyvédi és földhivatali díja (pár tízezer forint), a vételár, amiben megalkudtok, plusz az illeték (ajándékozásnál 9%, adásvételnél 4%, de egyenesági rokontól és testvértől szerezni mindkét esetben illetékmentes). Keress egy ügyvédet, aki megírja a szerződést. Minél kevesebb szerződés készül, annál kevesebb lesz az ügyvédi díj. A legolcsóbb és leggyorsabb, ha egy szerződésben van a nyolc ajándékozó és az egy megajándékozott.
Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.09. 03:42
  1. Igen.
  2. Igen.
  3. Néhány tízezertől a néhány millióig.
Hogyis Vanez # 2024.06.08. 20:36

Megörökölt, viszonylag kis értékű telek, több tulajdonos messze, szomszéd beültette gyümölcsfával.

Üdv. a köv. a kérdésem:
Van Szabolcs megyében egy kis faluban egy telek, amelynek 8 örököse van, mind a rokonaim. Egyikük sem szeretne vele foglalkozni, nem éri meg a macerát, azt mondják. A szomszéd pár éve fákat ültetett a saját és a rokonaim telkére is. Ez a szomszéd most eladta a telkét és egy helyi vállalkozó vette meg, aki a híresztelés szerint építeni akar, mind a saját, mind a rokonaim telkére.

Kérdéseim:

  1. Lehetséges-e, hogy az előző szomszéd már elbirtokolta a telket? (Tul. lap szerint még mindig a 8 tulaj nevén van a telek.)
  2. Megteheti-e az új tulaj, hogy mindkét telekre épít?
  3. Mennyi munkával és költséggel járna, hogy esetleg én hozzájussak a telekhez, ha hajlandó vagyok a jogi és hivatalos hercehurcán végigmenni? Mivel járna ez? Elég, ha pl. minden rokon lemond a javamra a telekről, vagy további jogi aspektusa is lenne a dolognak?

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat.

osztap # 2024.06.03. 17:14

fecka70,

Erősen javasolt, hogy ne a nagymama barkácsoljon valamit a konyhaasztalon, hanem keressen ügyvédet, és vele írassa meg, megmutatva neki az előző iratot is, akármi is az (végrendelet? halál esetére szóló ajándékozási szerződés? más?).

Az otthoni barkácsolás vége nem ritkán egy érvénytelen végrendelet. Csak mire ez kiderül, az örökhagyó már halott, és esetleg egy hagyatéki per is lefutott már. Ami persze nincs ingyen. Sőt.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.06.03. 17:00

Attól, hogy kézzel van írva, persze, hogy érvényes. Ha a számos többi érvényességi feltételnek megfelel.

De nem biztos, hogy változtatna a helyzeten; attól is függ, mit jelent az, hogy „a házát az egyik unokájára iratta halála esetén”.

fecka70 # 2024.06.03. 13:35

Jó napot kívánok! Volna egy kérdésem, van a párom édesanyja, az a házát az egyik unokájára iratta halála esetén, ügyvéd volt nála alá írták meg minden. Most lehet megváltoztatná, ,hogy ha írna egy sajátkezű végrendeletet és a lányára hagyná akkor az utolsó végrendelet az érvényes? Köszönöm!

Szomorú örökös # 2024.05.30. 14:29

Stella2002

a nővérem értékesíteni akarja az ingatlant én őt kifizetni nem tudom
Itt valójában az a kérdés, hogy ő egyben a tiéddel szeretné az egész ingatlant értékesíteni és utána felesben szétosztani - megjegyzem, ez volna a legkorrektebb megoldás, no meg a legolcsóbb is, hogy nincs per - vagy csak a sajátját szeretné, de ahogy lentebb olvastad, az nem kicsit lesz neki macerás.

viszont elköltözni sem szeretnék hiszen 20 évig én rendeztem itt mindent.
Sajna az, hogy te 20 éve ott élsz, semmilyen egyéb jogot nem keletkeztet, főleg nem olyat, hogy a testvéredet akadályozhatod a saját ingatlanrésze birtoklásában, használatában csak szimplán az ottlakásoddal. Meg kell vele korrektül beszélni, hogy mi a valós szándéka és ha megegyeztek, akkor azt végre is hajtani.

drbjozsef # 2024.05.30. 08:54

Stella2002,

A testvéred szabadon rendelkezhet a tulajdonrészével.
Bárkinek, bármikor eladhatja, nem kell a beleegyzésed, de elővásárlási jogod van, szóval értesülsz róla, ha ilyen történne.
De egy fél lakást, lakottan, nem sokan vesznek rendes áron. Ha a testvéred olcsón eladja, az lesz a legrosszabb neked, mert az ilyen vevő általában célzattal vásárolja meg...

Ha nem tudja eladni, akkor jöhet az alant írt, közös tulajdon megszüntetése iránti per.

Mivel te is tulajdonos vagy, ki nem tehet, de felszólíthat, hogy engedd őt is birtokba. Ha ezt megakadályozod, akkor többlethasználati díjat kell fizess a része után, egy fél piaci lakbért kábé.

Szomorú örökös # 2024.05.29. 15:01

Stella2002

a nővérem értékesíteni akarja az ingatlant én őt kifizetni nem tudom, viszont elköltözni sem szeretnék
hiszen 20 évig én rendeztem itt mindent. Kérdésem az lenne,hogy ki tehet e a házból?

Hogyne tehetne ki, de ahhoz előbb egy közös tulajdon megszüntetése pert fog indítani. Ott nincs vesztes vagy győztes, a bíróság így vagy úgy meg fogja szüntetni a közös tulajdonotokat, ti pedig tulajdonrészetek arányában fizetni fogjátok a költségeket - így pl. az hatósági értékbecslő szakértőt is. Vagy megveszi per nélkül a te tulajdonrészedet és akkor ugyanúgy el kell hagynod anyukád házát függetlenül attól, hogy te ezt szeretnéd vagy sem, ami ráadásul mostmár kettőtök háza a testvéreddel. De ugye te sem gondolod komolyan, hogy csak azért, mert te 20 éve ott élsz, majd te ott maradsz, a testvérednek meg tűrni kell, hogy van egy ingatlanrésze, de nem tud mit kezdeni vele - pedig az már az övé - mert te használod egyedül az ő részét is?

Stella2002 # 2024.05.29. 12:51

Üdvözletem!
20 éve elváltam és haza költöztem édesanyámhoz akkor igy tűnt mindenkinek jól.A ház tulajdon rész a következő édesanyám fél a nővérem negyed és én szintén negyed tulajdonrésszel rendelkezem.soha gond nem volt édesanyám pár hónappal ezelőtt bekövetkezett haláláig. Az anyai rész megfeleződött.Csakhogy a nővérem értékesíteni akarja az ingatlant én őt kifizetni nem tudom, viszont elköltözni sem szeretnék hiszen 20 évig én rendeztem itt mindent. Kérdésem az lenne,hogy ki tehet e a házból? Mert ezzel fenyeget.

drbjozsef # 2024.04.24. 05:12

Vikoka,

Persze, pont ezért kérdezik, mennyi a tartozás.

A gyerek érdeke az, hogy ha pozitív vagyont örököl (jó eséllyel legalábbis, hiszen akár később is előkerülhet tartozás, amitől negatívba is fordulhatna, de mivel csak az öröksége erejéig felel érte, legfeljebb lenullázódik), akkor azt nem engedik visszautasítani, viszont ha nyilván nagyobb a tartozás mint az ingatlan értéke, és amúgy is zérus lenne az eredő, akkor visszautasítható.
A főszabály az, hogy örököl a kiskorú is, csak kivételes esetben engedik a visszautasítást. Nem csak jelzáloggal terhelten, de bármilyen teherrel alapesetben (végrehajtási jog, haszonélvezet, etc) örököl, csak akkor nem feltétlenül, ha a terhek meghaladják az értékét (helyesen : az összes teher az összes öröklendő vagyonelem összértékét).

Vikoka # 2024.04.24. 04:01

Üdvözlök mindenkit
A következő lenne a kerdesem:
Kiskorú gyermekem örökölt egy ingatlanba résztulajdont. Az ingatlan jelzáloggal terhelt. A gyámhivatal jóváhagyására várunk, most kaptunk a gyámhivataltól levelet, hogy nyilatkozzunk mekkora a hitel rajta, mikor lesz kifizetve. A hitel kevesebb mint az ingatlan értéke.
Kérdésem : a gyámhivatal engedélyezni szokta a kiskorú ilyen vagyonhoz jutását, vagyis ha jelzáloggal terhelt az ingatlan?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 15:52

:D

Különösen, ha a papát Király Salamonnak hívják.

drbjozsef # 2024.04.05. 14:22

Én láttam már elfelejtett gyereket. Na jó, ez nem helyes, nem elfelejtett, hanem a testvér állítását, minthogy nincs testvére, nem ellenőrizte az ökormányzat ügyintézője (vagy ellenőrizte, de...). Hát tévedett, nem emlékezett rá, hogy van testvére, előfordul az, hogy kimennek az ember fejéből a csip-csup dolgok...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 13:45

A gyereket, szülőt, testvért még látják az anyakönyvből. A távolabbi, oldalági örökösök szoktak "elfelejtődni".

drbjozsef # 2024.04.05. 13:18

Már, ha lesz olyan, aki a "rég óta" kapcsolatot nem tartó gyermeket a halálesetkor bejelenti a jegyzőnek. Mert esetleg nem is tudnak róla, ha olyan rég az a "rég".

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 12:31

A hagyatéki eljárásról hivatalból értesítik az öröklésben érdekelteket.

totomoto23 # 2024.04.05. 10:11

Elhalálozás esetére írtam a kérdést, Kovács_Béla_Sándor.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 07:15

Konkrétan mi az a "valami"?