Öröklés

Vikoka # 2024.04.24. 04:01

Üdvözlök mindenkit
A következő lenne a kerdesem:
Kiskorú gyermekem örökölt egy ingatlanba résztulajdont. Az ingatlan jelzáloggal terhelt. A gyámhivatal jóváhagyására várunk, most kaptunk a gyámhivataltól levelet, hogy nyilatkozzunk mekkora a hitel rajta, mikor lesz kifizetve. A hitel kevesebb mint az ingatlan értéke.
Kérdésem : a gyámhivatal engedélyezni szokta a kiskorú ilyen vagyonhoz jutását, vagyis ha jelzáloggal terhelt az ingatlan?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 15:52

:D

Különösen, ha a papát Király Salamonnak hívják.

drbjozsef # 2024.04.05. 14:22

Én láttam már elfelejtett gyereket. Na jó, ez nem helyes, nem elfelejtett, hanem a testvér állítását, minthogy nincs testvére, nem ellenőrizte az ökormányzat ügyintézője (vagy ellenőrizte, de...). Hát tévedett, nem emlékezett rá, hogy van testvére, előfordul az, hogy kimennek az ember fejéből a csip-csup dolgok...

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 13:45

A gyereket, szülőt, testvért még látják az anyakönyvből. A távolabbi, oldalági örökösök szoktak "elfelejtődni".

drbjozsef # 2024.04.05. 13:18

Már, ha lesz olyan, aki a "rég óta" kapcsolatot nem tartó gyermeket a halálesetkor bejelenti a jegyzőnek. Mert esetleg nem is tudnak róla, ha olyan rég az a "rég".

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 12:31

A hagyatéki eljárásról hivatalból értesítik az öröklésben érdekelteket.

totomoto23 # 2024.04.05. 10:11

Elhalálozás esetére írtam a kérdést, Kovács_Béla_Sándor.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.04.05. 07:15

Konkrétan mi az a "valami"?

totomoto23 # 2024.04.05. 06:47

Üdvözletem!

Talán kapok segítséget itt!
Közeli hozzátartozóval (szülő) sajnos nincs kapcsolat, már rég óta. Tartózkodási helye ismert de sajnos nincs mód kapcsolat tartásra.
Ha történne vele valami (mivel nagyon idős már ) hogyan fogom megtudni? Hivatalból esetleg értesít valamilyen hatóság?
Létezhet olyan, hogy meg sem tudom ? Lehet, nem szép kérdés de sajnos lehetséges a váratlan tragédia....
Köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2024.04.02. 09:01

riskop,

01. A hagyatéki ügyet kijelölt közjegyző intézi, ezt te magad is megnézheted a mokk.hu oldal keresőjével, hogy ki az. Ezek az ügyek, még egy "sima", egyszerű hagyatéki ügy is molyolós, és relatíve kevés haszonnal jár neki (persze ezt te a közjegyzői díj kifizetésénél nyilván nem így érzed majd), ezért ritkán sietnek vele. Közjegyzője válogatja, ráadásul objektív határidő nincs is. Ha lenne valamilyen nyomós indokod ÉS a közjegyző a megértő fajta, akkor lehetne felhívni, kérni, hogy gyorsítsa, de ez is csak egy lehetőség, nincs olyan eljárásod, amivel biztosan gyorsítani tudnád, "rákényszeríteni" valamire.

02. A NAV egy adózó halálakor határozattal megállapítja és azzal lezárja az adózását. Ha eltérés van - mert például bérbeadásból származó önálló jövedelme is volt az elhunytnak -, akkor azt az örökösnek kell kiigazítania, befizetnie.

03. Olvasd el alaposan a NAV 10. számú információs füzetét. Jó lenne tudni, édesapád milyen elszámolási módot választott, és fizette-e rendszeresen a negyedéves adóelőlegeket. Ugyanis azt kell, ez fontos, mostantól nektek is kell, főszabályként az 1/2-1/2 tulajdoni hányadotokkal arányosan. Hogy hova érkezik amúgy a pénz, és azt egymás között hogyan intézitek, az nem érdekes.

https://nav.gov.hu/pfile/file?…

riskop # 2024.04.02. 08:01

Tisztelt fórumozók!

Édesapánk 2023 decemberben meghalt. Öröksége egy lakás, ami bérbe van adva és bankszámlán pénz. Végrendelet nincs (tudtunkkal), testvéremmel ketten vagyunk örökösök. A testvérem külföldön él, jó kapcsolatban vagyunk egymással.

Néhány kérdésre szeretnék választ kapni:

1. kell-e valamit tennem / tennünk a hagyaték átadása miatt? Tudunk -e, érdemes -e valamit tennünk hogy felgyorsítsuk a folyamatot? Laikusoktól azt az információt kaptam, hogy nincs semmi tennivaló, a hivatal "magától" intézkedik, és kb. fél év után értesít a hagyatéki tárgyalásról. De nem tudom, valóban így van-e?
  2. kell-e tennem valamit édesapám 2023 évre vonatkozó adózása kapcsán? Nyugdíja volt, és a lakás bérbeadásból származó jövedelme. Kinek, mikor kell befizetnie a 2023 as adóját?
  3. A 2024 es évre a bérleti díjat technikai okokbókl az én számlámra utalja a bérlő szóbeli megállapodás alapján. Szabályosan szeretnénk eljárni, az adót meg akarjuk fizetni. Elég ha a 2025 tavaszi adóbevallásunkban tüntetjük fel a bérletből származó bevételt, vagy valamiféle előleget be kell a 2024 es év folyamán fizetni?

Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2024.03.20. 08:37

garcia66,

A saját részedet bármikor, bárkinek eladhatod, a tulajdonostársaid beleegyezése nem kell, de elővételi joguk van, a megkötött szerződést közölni kell velük. (Ez persze a gyakorlatban csak erősen áron alul megy, ha egyáltalán megy)

Bármikor indíthatsz pert közös tulajdon megszüntetése iránt. Ekkor a bíróság megszünteti a közös tulajdont, elsősorban, ahogy kéred, ha az lehetséges.

Közös tulajdon esetén minden tulajdonos egyformán jogosult használni az ingatlant, a többiek érdekeinek sérelme nélkül. Ezért többlethasználati díj abban az esetben jár, hogy ha te szeretnéd használni az ingatlant, de abban a birtokos megakadályoz. Tehát először fel kell szólítani a birtokost, hogy adjon neked kulcsot, és biztosítson helyet, szeretnél te is beköltözni, és ha ezt megtagadja, akkor ONNANTÓL követelhetsz többlethasználati díjat.

FONTOS : az előbbi bekezdés csak akkor igaz, ha nincs az ingatlanon (az egészen) haszonélvezeti joga valakinek. Márpedig ha édesapád és a felesége (édesapád halálakor még NEM az exfelesége volt, feltételezem) utolsó lakhelye ez az ingatlan volt, akkor ő haszonélvezeti jogot kapott rajta. Ez esetben se a használatra nincs jogod, se a többlethasználati díj követelésére.

garcia66 # 2024.03.20. 08:29

Jó napot kívánok!

Édesapám után örököltem egy ház 1/4-t. A házban most a volt felesége (aki nem az én anyám) és a fia lakik (2/4 és 1/4 résszel).
Szeretnék hozzájutni a részemhez ( pénzben, akár a valós érték alatt is), de a házban lakók ebben nem partnerek.
Van esetleg valamilyen törvényes lehetőség, hogy hozzájussak az összeghez ? Vagy kérhetek valamilyen havi (bérleti) díjat a részem után?
A választ előre is köszönöm!

Majordomus # 2024.03.14. 20:47

Szerencsére,arra nem...

glitter # 2024.03.14. 10:35

Köszönöm a válaszokat, valamiért abban a hitben voltam, hogy a házassági szerződés az öröklésre is vonatkozik majd, de pár napja megvilágosodtam és ti is nagy segítségemre voltatok.
Üdvözlettel: glitter

drbjozsef # 2024.03.14. 07:09

glitter,

A vagyonjogi szerződés a felek válása, életközösségének megszakadása utáni rendezésre való.
Az öröklésben nincs különbség a különvagyon, és a házastársi közös vagyonból rád eső rész között.
Ugyanúgy öröklődik (kivéve az esetleges ági vagyont).

A házastársad gyermeke, aki nem vérrokonod, az közvetlenül nem örököl utánad, a halálodkor. Ha úgy érted, közvetve "örökölhet" utánad úgy, hogy a feleséged által tőled örökölt vagyont a feleségedtől megörökli később. Persze jogilag ilyenkor ugye nem tőled örököl.

Majordomus # 2024.03.13. 21:48

Az a legokosabb...

osztap # 2024.03.13. 20:22

az ingatlanom esetében a házastársamat megilleti-e a holtig tartó haszonélvezet?
Igen, de csak a közösen lakott lakáson és berendezésén. Egyéb vagyonodból pedig egy gyermekrész illeti. Ptk. 7:58. §
Ha ez nem tetszik, akkor pl. végrendeletet írhatsz.

glitter # 2024.03.13. 11:41

kérdésem, hogy a házastársam gyermeke halálom esetén ebben az esetben örökölhet-e? Ezt elírtam. ez nem kérdés.

glitter # 2024.03.13. 11:32

T. Fórum!

Második házasságomban házassági vagyonjogi szerződést kötöttünk, ahol a házassági életközösség időtartama alatt szerzett vagyontárgy tekintetében különvagyonról egyeztünk meg. illetve hogy különvagyoni ingatlanjaink megőrzik különvagyoni jellegűket. kérdésem, hogy a házastársam gyermeke halálom esetén ebben az esetben örökölhet-e? Illetve hogy az ingatlanom esetében a házastársamat megilleti-e a holtig tartó haszonélvezet?
Köszönettel: Glitter

katalinkiss82 # 2024.03.10. 12:57

Ugy lattam rossz helyre irtam es nem tudtam, hogy kell torolni a kerdesem. :( Elnezest. Ha tud segiteni, hogyan torolhetem, letorolom azonnal. Koszonom szepen

Szomorú örökös # 2024.03.10. 05:06

katalinkiss82

Ne kérdezz több helyen is!!!

katalinkiss82 # 2024.03.09. 21:56

Sziasztok. Edesanyam egy oreg ingatlant szeretne ajandekozni nekem. Kerdesem lenne, hogy ilyen esetben az ajandekozasi szerzodes megkotese, a foldhivatali bejegyzes utan meg a NAV-ra is kell varni, hogy megallapitsa az illetekmentesseget? A masik kerdesem, hogy rajtam kivul meg van gyermeke, edesanyammal ha esetleg barmi tortenne 10 even belul (termeszetesen ne legyen), de van barmi felnivalo? Kovetelhetnek barmit, vagy ilyen esetben teljesen a nevemre kerul es ez igy remndben van? Koszonom a valaszt Mindenkinek.

drbjozsef # 2024.02.23. 09:39

Jogos, köszönöm a javítást.

LaciSupreme # 2024.02.23. 08:09

Köszönöm. Remélem, a jegyző is tud erről. :)