A tartásdíj fizetése és a láthatás külön dolog, össze nem függ. Ha egyáltalán nem fizet, vagy végrehajtás van ellene folyamatban, akkor is joga van a kapcsolattartáshoz.
gyerektartás 18 év után
Így van, mindenkinek megvan a maga igazsága.:)
Mi eddig becsülettel, rendesen fizettük a gyermektartást, sőt a pluszkiadások (jogsi, ballagás, stb.) ránkeső részét, nem kértünk tartásdíj csökkentést sem a két kicsire tekintettel, inkább visszamentem dolgozni korábban, a picik meg mentek oviba-bölcsibe, hogy el tudjuk őket tartani...és a nagyfiút se érje hátrány.A nagyfiú havi 35000 Ft ösztöndíjat is kap még a szakmai képzés alatt, ez a pénz is elfogy, szeret szórakozni...
Így nem kívánunk tovább fizetni, mint amennyi ténylegesen jár, és remélem, szerencsénk lesz a bíróval.:)
Köszönöm a válaszokat!
monalisa, most a szakközéspiskola nem ad szakmát, mint régebben, csak érettségit.
Végtelenségig nem jár iskolába, "csak" 23 éves koráig, addig jár a családi pótlék és a gyerektartás. Ki van ez találva.:)
A.
Mert ideiglenés végzést akkor szoktak hozni, ha annak elhúzódása vmely érintett súlyos és kiemelten méltánytalan sérelmével járna. Ebben az esetben viszont jó eséllyel azt fogja mondani a bíróság, hogy ha megéltek a kiskorúak eddig is, akkor még néhány hónapig ezután is megélnek. Ergo normál ügymenetben fog döntést hozni.
Ez marha jó.Ebben a gazdasági helyzetben sokan munkanélküliek vagy még kevesebb fizatésért dolgoznak vagy sorolhatnám.Mindeközben az egyes törlesztések megnövekedtek, de a veled egy háztartásban levő gyerekeket meg tartsd el valahogy.Legalább addig ne menj tönkre anyagilag meg idegileg, míg a bíróság nem lesz olyan kegyes hogy ítéletet hozzon.A kiskorúak meg veled együtt nélkülözzenek, amíg mások elvannak , mint Marci hevesen.
Ancsa,
Mivel a fiatalember ösztöndíjat kap - és nem is keveset, a férjed ezen címen is kérheti a t.díj mérséklését. (Az ösztöndíj neki már mint bizonyos jövedelem, tehát joggal elvárható hogy a továbbiakban részben gondoskodjon magáról.)
Hali mindenkinek.
Egy pár nappal ezelőtt már feltettem már a kövekező kérdést, de több személy véleményére lennék kíváncsi, ezért újra nekirugaszkodom.
Szóval:Eddig a 17 éves gyerekem után a fizetésem 16,6%-át min. 25.000ft-ot fizettem tdíjként.Megszületett a legkisebb gyermekem, így most őrajta kívül még 3 gyermekemről kell gondoskodnom.Kértem hogy a tdíjat csökkentsék 12,5%-ra és min. 15.000 ft-ban, amikortól a legkisebb megszületett (február).Tudom, hogy amíg ítélet nem születik a már korábban megállapított összeget fizetem.Ám ha helyt adnak a kérésemnek, hogy csökkentsék beszámítják a túlfizetést?
Még egy kérdés ezzel kapcsolatban.
Tételezzük fel, hogy a bíróság úgy dönt, hogy amikortól megszületett az újabb gyermekem csökkenti a tdíjat visszamenőleg.Annak alapja a minimum összeg, vagy a fizetésem 12,5-a lesz és kér egy részletes jövedelem igazolást, hogy meg tudja állapítani a konkrét összeget.
Remélem érthető volt amit kérdezni akartam.
Előre is köszönöm.
Szerintem "túlfizetés" okán nem lesz visszamenőleges beszámítás mert azt a pénzt már a gyermekre költötte: megette vele, ruhafélét vett neki stb.
Az aktuális jövedelemigazolás alapján dönt majd a bíróság a mindenkor- bármely körülmény közt is fizetendő minimál összegről, valamint a havonta fizetendő fixről vagy a százalékos mértékről.
"Lisa"
laikus hozzászóló
monalisa.
csak hogy tisztán láss.Tavaly ítélt meg a bíróság az exemnek a közös gyerek után tartásdíjat.
Jelenleg tehát fizetem az utólagosan megítélt tdíjat, valamint a mindenkori havit.Az utólagos tdíj összege kb.100 e ft.Én abba a 100e ft-ba szeretném beszámítatni a túlfizetés gyanánt keletkezett többletet.
Magyarul az a tartozás már nem 100 e, csak 50e.
Ez sem lehetséges?
Jó napot!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy nagyfiam aki 19 éves és az apjához akar költözni,miután már nagykorú nem korlátozhatom őt döntésében. Jelenleg technikusi képzésre jár, ősztől pedig főiskolára megy.
A gyerektartást utalva kapom a volt férjem munkahelyétől. Hova kell fordulnom az ügyben,hogy ezentúl ne vonják tőle?
Valamint mennyi tartásdíjat kell majd fizetnem utána,mit vesznek ilyenkor figyelembe,az én jövedelmemet,vagy a családunkét ahol 2 kiskorú gyermekünk van?
Azért kérdezem ezt mert az én fizetésem elég magas,viszont a férjem munkaköre pont nem régen szünt meg és most jóval kevesebb a fizetése,a hiteleink miatt így is nagyon nehéz a megélhetésünk.
Én nem akarok kibújni a fizetés alól,csak nem bírnám kifizetni azt az összeget amit eddig a volt férjem fizetett /a fizetése 20%-a/,ő egyedül él,nincs több gyermeke.
Meg lehet erről közösen egyezni? Vagy mindenképpen a bíróság dönt?
Üdvözlettel!
Bea
bombázó,
Ismétlem: szerintem azért nem lehetség a beszámítás mert a túlfizetés időközben a gyermekre költve.
Vagyis az anya abban a hiszemben vette fel és költötte el azt a pénzt, hogy az jogos járandóság.
bcsaba,
Egy gyermek 16 évesen már átköltözhet a másik szülőhőz - a gyámhívatal tudtával, 18 évesen pedig már senkit nem kell megkérdezni ezen esetleges szándékáról...
Legjobb lenne ha a volt férjeddel meg tudnátok egyezni a t.díj általad fizetendő összegéről, ez gyorsabb és egyben rugalmasabb mint egy bírósági döntés.
Ha perre kerül sor a te mindenkori havi összes jövedelmed összegét veszik alapul, valamint az általad eltartandó - jelen esetben 2+1 - gyermekek számát, vagyis a fizetés 50%-ából a fiatalemberre 16,6% t.díj jut.
Elvileg ennyi, gyakorlatilag egy felsőfokú tanulmányokat folytató gyermektől már elvárható, hogy a továbbaikban bizonyos mértékben gondoskodjon magáról: lehet másodállást és/vagy mellékfoglalkozást vállalni - mint teszik ezt sokan mások továbbtanulók.
Tehát nem biztos, hogy az un. felnőttartás összege egyező lesz a 16,6%-kal.
A t.díj letiltásának beszüntetését neked kell kérned az apa munkahelyétől okafogyottság címén, és tértivevényes levélben. (Meg kell jelölni a hónapot amikor utoljára levonják a keresetéből a t.díjat.)
Az apa is írjon pár sort a bíróságra, hogy a továbbaikban nem ő fizeti hanem ő fogja kapni, és hogy annak összegében meg tudtatok egyezni.
"Lisa"
laikus hozzászóló
A fiad köteles minden beiratkozott félévről neked bemutatni az iskola igazolását, mert a t.díj mint felnőttartás már csak 6-6 hónapra jár, tehát nem magától értőtődő.
Monalisa!
Köszönöm válaszod!
Már csak az nem világos,hogy a bírósághoz nekem nem is kell fordulnom a fizetés letiltás miatt? Elég ha írok a volt férj munkáltatójának?
Bea
Annak idején te döntötted el, hogy a t.díjat miként is kapjad, így most is neked kell kérned a beszüntetést - de most már a bíróság elhagyásával. Tértivevényes levélként kell feladni a férj munkahelyére.
monalisa
az exem tudta, hoy gyermekem született és azt is, hogy kérem a tdíj csökkentést attól az időponttól, hisz ezt írtam a keresetembe.
azért megér egy beadványt?
bombázó,
ha nem próbálod meg, akkor nem is sikerülhet. Csak azért ne éld bele magad nagyon... :-)
A körülmények időközbeni lényeges változására tekintettel jogos a t.díj mérséklése iránti kérelem. Márpedig egy ujabb gyermek akiről a továbbaikban úgyszintén gondoskodni kell, megalapozza a kérelem jogosságát.
Egyrészt, másrészt egy nagykorú "gyermektől" már elvárható, hogy bizonyos mértékben gondoskodjon magáról, tehát a továbbiakban neki két okból is kevesebb jár(hat).
monalisa.
ez a hozzászólásod az én kérdésemre vonatkozik?
ha nem akkor bocs.
Kedves Fórumozók!
Nekem is lenne egy pár kérdésem gy.tartás ügyben. Az első, hogy ha jól tudom, akkor az ezzel kapcsolatos beadványok perktsg mentesek. Ugye nem tévedek? A másik, ugyancsak ezzel kapcsolatos: van egy 20. életévében járó "gyermek". Szakközépiskola 2. osztályos tanulója volt egészen ápr. 7-ig. Mi márc. 17-én kértünk tőle iskola látogatásit, amit a mai napig nem kaptunk meg. Sajnos csak interneten tudtuk tőle kérni, mivel a telefonszámát nem adja meg és a haverjainak is azt mondja, hogy apámnak semmilyen körülmények között ne adjátok meg. Az exnek is e-mailben írtam, hátha ő tud valami okosat, h beiratkozott-e a gyerek vhova. Előtte pedig már írtunk az Oktatási Hivatalnak, ahonnan persze nem érkezett válasz... Információink szerint estin akarja folytatni tanulmányait (de mivel nincs megerősítve sajnos nem lehetek benne 100%-ig biztos), ezért is gondoltam arra, h beadom a bíróságra a keresetemet, ugyanis még 2 gyermek után fizetek egy másik helyre, szept-re pedig várjuk a babánkat. Szóval az lenne a kérdésem, h mi a teendő ilyenkor? Adjunk be keresetet? Vagy kihez lehet egyáltalán fordulni? A válaszokat előre is köszönöm!!
, mint laikus.
bzstbo!
Nekem most volt (vagy még van, első fokon végeztem csak)egy gyerektartás megszűntetésére vonatkozó perem, de ebben volt 7ezer Ft feljegyzett perilleték, amit a papír szerint a vesztes félnek kellett fizetni.
bzstbo
„Nekem is lenne egy pár kérdésem gy.tartás ügyben. Az első, hogy ha jól tudom, akkor az ezzel kapcsolatos beadványok perktsg mentesek. Ugye nem tévedek?”
Költségfeljegyzéses perek, ami azt jelenti, hogy nem kell előlegezni a perköltséget, de az eljárás végén a pervesztesnek fizetnie kell.
„Szóval az lenne a kérdésem, h mi a teendő ilyenkor? Adjunk be keresetet? Vagy kihez lehet egyáltalán fordulni?”
Keresetet tudtok beadni a bíróságon, elsődlegesen a tartásdíj-fizetési kötelezettsg megszüntetése, másodlagosan a csökkentése iránt.
„Költségfeljegyzéses perek, ami azt jelenti, hogy nem kell előlegezni a perköltséget, de az eljárás végén a pervesztesnek fizetnie kell.”
És erre vonatkozóan lehet beadni ktsgmentességre vonatkozó papírt (kérelmet)? (Elnézést, nem tudom a pontos nevét.)
És mekkora az esélye, h én nyerem a pert? Mivel azt sem tudom, h jár-e vagy sem...
Lehet.
Esélyeket interneten keresztül tippelni a tenyérjósláshoz hasonló egzaktságú dolog.
Obudafan.
a tdíj leszállítási perben felperesként vagyok jelen.
ha leszállítják a tdíjat, akkor az alperes fizeti a perköltséget?
és ha más mértéket állapít meg a bíróság, akkor mekyikünk fizet?
Sziasztok!
Lenne egy kérdésem:van egy közös gyerekünk,de a páromnak van még egy gyereke,ilyenkor hogy lehet(megeggyezni) elosztani a gy-tartási díjat(jakat)?
Pereljem be és akkor mind a kettöt megállapítja a bíróság,vagy próbáljak vele egyezkedni?Köszönöm a segítséget.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02