Osztatlan közös tulajdon

drbjozsef # 2016.10.28. 16:25

Ehhez akar a terkepszelveny is jo, foleg, ha nincs meg meg az osztas peldaul, es meghatarozott aranyban akarjatok elosztani esetleg a telket is hasznalatra.

Szoveg mindenkeppen kell, a rajz a melleklet, a lenyeg a hasznalati megosztasi szerzodesben kell legyen.

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.28. 14:09

Köszi a választ drbjózsef!
Nem,semmi nagyon részletes elosztásról nincs szó,csak két különálló épület papiron történő leválasztása,plusz egy egyértelmű kis rész leválasztása a kertből. És ahogy gondolom majd a térkép mellé kell írni egy szóbani megállapodást is. Az meg szerintem még jobban le tudja majd konkretizálni.

drbjozsef # 2016.10.26. 08:38

muszálylesszekhejesirni,

a térképszelvény egy elég kisléptékű térkép, elsősorban a telkek egymáshoz és az épületek egymáshoz való viszonyát ábrázolja.

Ha a telekhasználat megosztása a cél (mint egy ikerháznál pl.), ahhoz jó lehet, de a ház belső részének megosztásához teljesen alkalmatlan, arról nincs rajta semmilyen infó.

Collstock, papír, ceruza. Annak a pontossága bőven elég kell legyen, még sok is. Hacsak nem akartok még szobán belül is felosztani területeket...

nanemaaa # 2016.10.26. 07:33

A homlokzati nyílászáró a homlokzat részét képezi, így a törvény értelmében osztatlan közös tulajdon. Ennek megfelelően természetesen kell a többiek hozzájárulása.
Csak halkan jegyzem meg, hogy az épületre a tervezőnek szerzői élnek, így ő is kifogásolhatja, hogy az általa egységesen megálmodott műalkotást laikusok utólag szétbarmolják. Egy homlokzati megjelenésnek fontos eleme a nyílászáró mérete, osztása, színezése is.

Adri001 # 2016.10.25. 19:48

Sziasztok,

Segítsetek, kérlek a lentebbiekben.

4 lakásos osztatlan közös tulajdonú házban szeretnék nyílászárókat cserélni.
Méretében és színében is eltérne a többi lakásétól, de NEM ENGEDÉLYKÖTELES, mert az áthidalók nem lesznek bolygatva.

Van használati szerződés, de nem tudom, hogy a fentiekre vonatkozik-e.

Kell-e a többi lakó belegyezése?
Vagy csak akkor, ha engedélyköteles lenne?

Nagyon köszönöm előre is :)
Adri

wers # 2016.10.23. 09:03

Szerintem nem, de mit mond az ügyvéded? Mondja meg ő, dolgozzon meg a pénzéért. Vagy már megmondta?

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.23. 05:57

Sziasztok!
Szerintetek ha lekérek egy térképmásolatot erről a takarnet rendszerről, az elég lesz a megosztás elkészítéséhez?
http://www.foldhivatal.hu/…view/74/112/

drbjozsef # 2016.10.21. 10:23

Az epuletfeltunteteshez nekunk egy kulon doksit kellett benyujtani, amit foldmero csinalt, es csak egy felulnezeti terkepszelvenyre rajzolt vazlatrajz a tetorol.
Alaprajz nem volt hozza, tervdokumentacio sem.

wers # 2016.10.21. 08:09

Eredeti alaprajznak ott kell(lene) lennie, ahol az épitési engedélyt kértek. De azt nem tudom, ezeknek mennyi az őrzési ideje. Minta "nem semmisithető" lenne, de nem biztos.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.21. 07:47

Az épületfeltüntetéshez nem kell?

nanemaaa # 2016.10.21. 06:30

Mert az építési engedély nem kerül a földhivatalhoz. Terv is csak használatbavételkor a társasház alapító okirat részeként. Családi ház esetén nem hallottam még, hogy terveket tároltak volna.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.21. 05:54

Miért, nem?

nanemaaa # 2016.10.21. 05:42

KBS
Miért?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.20. 09:21

A földhivatalban az építési engedély mellékleteként ott kell lennie.

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.20. 08:45

Rendben,köszönöm a segítséget.
De ha mégis szeretnék beszerezni egy hivatalos alaprajzot a házról,akkor azt hol tudom kikérni?

szabadka # 2016.10.19. 19:05

Ma kijöttek a földmérők, az 1060 nm-es telekből az én részem 460 nm, a szomszédé 600 nm, mérés alapján...

drbjozsef # 2016.10.18. 19:21

muszálylesszekhejesirni,

KBS nem viccel, tényleg ez a szokásos eljárás : a használati megosztáshoz elég egy vázlatrajz, még méretarányos sem kell legyen, bár erősen ajánlott azért, de a lényeg, hogy a helyisegek egyértelműen azonosíthatóak legyenek rajta, és azok használati megosztása is egyértelműen jelölve legyen.

Brigimarcsi # 2016.10.18. 18:34

Tisztelt Forumozók!

Van egy ingatlanom, amit el szeretnék cserélni egy osztatlan közös tulajdonban lévő ingatlanra. Az ingatlan egy kisebb méretű telek, ami mérete miatt nem megosztható és a telken egy ház áll, ami két külön bejárattal rendelkezik, külön lakásként funkcionálnak.
A cserepartnerem az ingatlan 50%-át örökölte édesanyjától. A másik 50% tulajdonosa a házvban él.
Sajnos több probléma is van és nem tudom hogy mivel kezdjem ezek felgöngyölítését, mi legyen az első lépés.

1. Probléma:
A két házrészt eddig közös közmű mérőkkel használták (víz, villany, gáz), de én ezt nem szeretném, ezért leválasztatnám a közműveket. Sajnos ez ügyben nem sok infót találtam, hová kell fordulni hogy ezeket elindítsam, időben és pénzben mire számíthatok. Ehhez is kell a tulajdonos társ beleegyezése?

2. Probléma:
A saját házrészében élő hölgy, semmilyen együttműködésre nem hajlandó a jelenlegi tulajdonostárssal. Én is írtam neki, de válaszra sem méltatott. A cserepartnerem elmondása szerint, ők kijelentették, hogy meg fogják szerezni a másik részt is. Persze pénzük nincs, valamint úgy értesültem hogy csere esetén nem érvényesülhet az elővásárlási joguk...
A problémám az, hogy együttműködés nélkül nem tudok használati szerződést sem aláiratni velük.
Szóba került még a társasházzá nyilvánítás, de gondolom annak meg alapfeltétele, hogy külön közmű mérők legyenek... Vagy tévedek?

3. Probléma:
A minap, a szóban forgó hölgy nem akarta beengedni az ingatlanra a másik tulajdonost, ezért a kapun kicseréltette a zárat. Rendőrt kellett hívni, aki felszólította a hölgyet hogy nyissa ki a kaput. A kérdésem az, hogy ebben az esetben van valami nyoma a rendőrségi intézkedésnek? A rendőr egyébként a tulajdoni lapot is lefotózta.
A hölgy a közmümérők szekrényét is lakattal zárja. Ezt jogosan teszi?

Tudom hogy nagyon problémás az ingatlan, de ha tudom hogy van mit tenni és belátható időn belül a problémákat meg lehet oldani (akár peres úton is) akkor nekem még így is nagyon megérné.

A válaszokat előre is nagyon köszönöm!!!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.18. 17:51

Rajzolsz egyet.

muszálylesszekhejesirni # 2016.10.18. 14:28

Sziasztok!
Az ügyvédem a használati megállapodáshoz kéri a háznak az alaprajzát is. Ha nincs meg a tulajdonosnak az alaprajz,akkor honnan tudok beszerezni belőle egy példányt?

ObudaFan # 2016.10.18. 04:49

Igen.

szabadka # 2016.10.17. 21:11

Ha most eladnám a tulajdonrészemet, akkor a vevőnek is bele kellene törődnie, hogy csak a kisebbik részét használhatja a teleknek, miközben az ingatlannyilvántartásban a fele van az ő nevén?

ObudaFan # 2016.10.17. 13:52

Azért, mert ha máshogy nem, ráutaló magatartással létrejött a használati megállapodás és nem biztos, hogy könnyű olyan konkrét változás igazolni annak létrejötte óta, ami annak a módosítását igényelné.

szabadka # 2016.10.17. 13:47

Köszönöm a válaszokat.
Én nem láttam semmiféle használati megállapodást a telekről, pláne nem írtam alá ilyet. Végül is a telekkönyvben miért rögzítik, hogy 6/12 részben tulajdonos vagyok, ha nem vagyok jogosult a telek felére? Annó elfogadtam, hogy egy testvérpár elfelezte az örökölt telket, és egy eléggé cikkcakkos vonalban húzott fel egy kerítést. Csak mikor egyszer műholdképen láttam a telket felülről, akkor lett nyilvánvaló, hogy jóval kisebb az én részem, mint a társtulajdonosé. Miért ne adna nekem igazat a bíróság, ha a telek felét szeretném használni?

nanemaaa # 2016.10.17. 07:05

A telekhasználat módja és mértéke nem feltétlenül a tulajdoni hányadok arányába történik. Mivel osztatlan közös tulajdonról van szó, így a felek egésze közös tulajdonnak minősül. A felek megállapodhatnak a telek használati módjában. Esetedben ezt nyilvánvalóan a kerítés jelzi.
Az építési szándékodra nincs hatással sem a kerítés, sem a megállapodás, mert az építésügyi szabályok teljesülését a teljes telek tekintetében kell vizsgálni. Ergo az is elképzelhető, hogy valamennyi épület csak az egyik fél által használt területre kerül, míg a másikra semmi sem lesz építhető.