Vagyonőr és vásárló jogai


TothMJogiForum # 2024.10.19. 08:48

2024, szeptember 6-án pénteken délután 15 óra körül vásároltam a egy üzletben. Laktózmentes UHT 2.8%-os tejet kerestem ami nem a polcon, hanem raklapon volt elhelyezve a polc mellett. Az ottani dolgozótól (utólag kiderült, hogy ő volt az üzletvezető) megkérdeztem, hogy levehetem-e a raklapról a terméket, amibe beleegyezett. A tej ára darabonként 379 Ft volt, legalábbis ez volt a polcra kiírva.

Amikor a kasszánál a kollégájuk beütötte a terméket, akkor az ár 439 Ft volt darabonként, amit jeleztem számára, hogy hibás az ár. Nem adott nekem igazat, ezért felajánlottam, hogy visszamegyek a polchoz és lefotózom a telefonommal az árat és megmutatom neki, ebbe beleegyezett. Miután megmutattam a képet, szólt az üzletvezetőnek és sztornózták a vásárlásból a 4 db tejet és elvették azokat, viszont jeleztem, hogy a hiba ellenére meg szeretném azokat vásárolni.
Az üzletvezető és az alkalmazottak értetlenkedtek, állításuk szerint a 379 Ft-os ár helyes volt, az üzletvezető megerősítette hogy a rendszerben 379 Ft van, de a kassza 439 Ft -ot számol (ezt nem értem, de elfogadom).
A kosaramban található maradék terméket kifizettem és megemlítettem a kasszánál, hogy a fogyasztóvédelemnél elképzelhető, hogy panasszal fogok élni az ügyben, hisz valószínűleg nem csak engem, hanem a többi vásárlót is megkárosíthatták.
Az üzletvezető ezt követően visszahozta a tejet és a többi vásárló előtt hangosan megjegyezte, hogy akkor majd ő kifizeti a saját pénzéből a különbözetet.
A vásárlás egyébként a 379 Ft-os áron megtörtént, de a tehet már csak készpénzzel fizethettem ki.

Nem sokkal ezt megelőzően a biztonsági őr odaállt a kasszához és miután eljöttem a kasszától azt kérte, hogy igazoljam magam, mutassak igazolványt, amit megtagadtam. Azt állította, hogy én amennyiben fogyasztóvédő vagyok igazolnom kell magamat, ezt többször említette és elmondtam neki, hogy nem vagyok fogyasztóvédelmi ellenőr és nincs jogköre arra vonatkozóan, hogy igazoltasson engem, de állítása szerint van erre jogosultsága (itt valószínűleg a félreértés oka az lehetett, hogy azt hitte ellenőr vagyok, amit egyértelműen cáfoltam). Ezt követően a biztonsági őr megkérdezte, hogy töröltem-e a képet a telefonomról, amire azt válaszoltam, hogy nem. A biztonsági őr ezt követően azt követelte, hogy mutassam meg neki a telefonomat és előtte töröljem a telefonomban található képet (mindez a többi vásárló füle hallatára és szeme láttára). Megkérdeztem, hogy miért kéri ezt és a szabályzatra hivatkozott miszerint nem lehet felvételt készíteni az üzletben. Kértem, hogy mutassa meg a szabályzatot és a bejárati ajtó felé mutogatott, de ott nem volt semmi.
A kérését megtagadtam, hisz a kép bizonyító erejű lehet.
Amikor kimentünk az üzletből a biztonsági őr követett és követelte, hogy igazoljam magam, továbbá hogy töröljem a fotót. Azt mondtam neki, hogy nem igazolom magam, nem vagyok ellenőr és a képet majd törlöm a telefonomból. Továbbra is azt követelte, hogy mutassam meg neki ahogy kitöröm a képet. Mondtam neki, hogy nem és milyen alapon követeli ezt. Ekkor ismét az ajtó irányába mutatott ahol egy piktogramon egy fényképezőgép áthúzva volt látható. Továbbra is követelőzött, ekkor felszólítottam, hogy amennyiben van valami probléma hívjon rendőrt.
Ezt követően azzal fenyegetőzött, hogy amennyiben nem törlöm előtte a képet, akkor megtiltja hogy többet az üzletbe mehessek.

Ezt a panaszt később elküldtem az üzletnek, válaszukban azt írják hogy a biztonsági őr arányosan járt el, azonban véleményem szerint ez nem teljesen állja meg a helyét. A méltóságom sérült, más vásárló előtt megalázónak érzem ezt a bánásmódot, illetve a telefonomon található fotók megmutatása és töröltetésére nem hinném hogy lenne jogosultsága a vagyonőröknek.