tmsnmeth80,
Kikötni bármit ki lehet, érvényesíteni max. 25%-ot lehet. Legalábbis, amíg veszélyhelyzet van.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
tmsnmeth80,
Kikötni bármit ki lehet, érvényesíteni max. 25%-ot lehet. Legalábbis, amíg veszélyhelyzet van.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…
tmsn
Ügyleti kamatnak annyit lehet kérni, amennyit a kölcsönvevő még nem sokall. Késedelmi kamatnak pedig bármennyit, mert ha a kölcsönvevő késedelem nélkül fizet, akkor úgyis mindegy, mekkora a késedelmi kamat mértéke. Ha később mégis vita támadna, a túlzott mértékű kamatot a bíróság a kötelezett kérelmére mérsékelheti.
Kedves Szakértők!
Két magánszemély között létrejön egy kölcsönszerződés 800 000 forintról. Ebben az esetben mennyi lehet a maximális késedelmi kamat mértéke, amit kilehet kötni a kölcsönszerződésben?
Köszönöm szépen.
tmsnmeth80,
Nem. Miért lenne?
Ez nem végrendelet, ahol nem működhetsz közre, ha juttatást kapsz.
Kedves Szakértők!
Adtam kölcsön a szomszédnak 100 000 forintot, én írtam kézzel egy egyszerű kölcsön adási szerződést, plusz 2 tanu letanuzta és aláírta az adós szomszéd.
Az probléma, hogy én írtam saját kezűleg a kölcsön szerződést?
(Nem vagy ma formában eulimen.)
„ebben az esetben a Bíróság nem-e fogja elfogultsággal - részre hajlással vádolni Szüleimet stb?”
Nyilvánvalóan elfogultak. És?
a két (cselekvőképes) tanú által aláírt okirat teljes bizonyító erejű magánokirat. Nincs összeférhetetlenségi klauzula.
Ha az adósnak nem kellett a pénzkölcsönhöz "saját" tanú, ez már az ő baja.
„és nem fizet a szomszéd, Bírósági per lesz belőle”
Lehet érdemes az FMH köztes lépésnek. Attól hátha észhez tér és nem lesz per, csak végrehajtás (vagy fizet magától)
A kérdésem arra irányult, hogy ha én adtam kölcsön a pénzt a szomszédnak és az én Szüleim a tanuk, és nem fizet a szomszéd, Bírósági per lesz belőle, ebben az esetben a Bíróság nem-e fogja elfogultsággal - részre hajlással vádolni Szüleimet stb?
Ha probléma lesz vele, akkor nem azért, mert egyik fél rokonai a tanúk. Akár ne is legyenek rajta tanúk. Sőt, akár egyáltalán ne legyen írásba foglalva. Ezek formaságok, a kölcsönszerződés lényege, tartalma nem ez.
@tmsnmth80
Rossz a kèrdès.
mire vagy kívàncsi egèszen pontosan?
Kedves Szakértők!
Egy (készpénz) kölcsönadási szerződést, ha a kölcsönadó rokonai tanuznak le, vita esetén, probléma lehet-e egy Bírósági per során?
Incapax,
Értem, köszönöm, azt hiszem meg is találtam a választ a 6:1.§(3) bekezdésben.
drbjozsef
Természetes személyként megállapodhattok a 6:47. § (2) bek.-nél magasabb kamatban is. Nem ezt megengedő szabályt kell keresni a Ptk.-ban, hanem éppen, hogy ezt kizárót (de ilyen meg nincsen).
„Kamat van kikötve, csak a mértéke nem”
De ezt mondom : a Ptk szerint szó sincs eltérhetőségről, tetszőleges kamatmérték kikötéséről. Pontosan meg van adva a 6:47.§(2)-ben. Nem találok ettől eltérést engedő passzust.
A kölcsön, ha kamattal kell visszafizetni, üzlet. Egyébként szívesség.
Igaza van a kérdezőnek. Kamat van kikötve, csak a mértéke nem. Akkor a törvényes mérték dukál, az pedig most 0,6 százalék, legalább fél éven keresztül. Késedelem esetén pedig további 10.
Olyat találtam, hogy szívességi kölcsön, és akkor nincs kamat. De a lentitől eltérőt nem - ezek szerint én mint magánszemély, nem kérhetek akármekkora (nyilván nem túlzott) kamatot?
Jé. Tényleg. Kösz.
Ezzel vitatkoznék, Kovács_Béla_Sándor!
Ptk. 6:47. § [Kamat]
(1) Pénztartozás után - ha e törvény eltérően nem rendelkezik - kamat jár.
(2) A kamat mértéke megegyezik a jegybanki alapkamattal.
Ptk. 6:48. § [Késedelmi kamat]
(1) Pénztartozás esetén a kötelezett a késedelembe esés időpontjától kezdődően a késedelemmel érintett naptári félév első napján érvényes jegybanki alapkamattal - idegen pénznemben meghatározott pénztartozás esetén az adott pénznemre a kibocsátó jegybank által meghatározott alapkamattal, ennek hiányában a pénzpiaci kamattal - megegyező mértékű késedelmi kamatot köteles fizetni, akkor is, ha a pénztartozás egyébként kamatmentes volt.
Szerintem tehát a törvény alapján - a szerződés eltérő rendelkezése hiányában - a lent írt feltételek mellett a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű ügyleti kamat is jár.
Csak a késedelmi kamatnak van törvényes mértéke, az ügyleti kamatnak nincs.
"Utána már nem, viszont nincs ott, hogy utána mi a kamat mértéke, így azt nulla százaléknak kell tekinteni, tehát 2020. január 1-től is kamatmentes a kölcsön."
Viszont az valószínűleg benne van, hogy a nem szabályozott kérdésekben a Ptk. irányadó.
(Illetve ez érdekes kérdés: ha ez nincs benne, akkor is alkalmazható-e vajon a Ptk. a nem szabályozott kérdésekben?)
Ha ez szerepel benne, akkor a Ptk. 6:47. § (2) bekezdése alapján 2020. január 1-től a jegybanki alapkamattal megegyező mértékű kamatot kell fizetni.
Mondjuk ez sem sokkal több, mint a nulla százalék... :)
Az első mondat azt jelenti, hogy a kölcsön 2019 év december (kisbetűvel!) hónap 31. napjáig kamatmentes. Utána már nem, viszont nincs ott, hogy utána mi a kamat mértéke, így azt nulla százaléknak kell tekinteni, tehát 2020. január 1-től is kamatmentes a kölcsön.
A második mondat azt jelenti, hogy késedelmes visszafizetés esetén az esedékesség napjától 10% kamatot kell fizetni. Az nincs ott, hogy a teljes kölcsön vagy az elmaradt részlet után kell-e a kamatot számítani, ami vitára ad okot.
„Egyszeri kamatnak tűnik. Mivel nincs benne hogy éves kamat”
Ez kérdés akar lenni? Kamaton - ellenkező kikötés hiányában - éves kamatot kell érteni.
Üdv Mindenkinek!
Ez a két mondat mit jelent:
"A felek megállapodása szerint a kölcsön 2019 év December hónap 31. napjáig kamatmentes. Amennyiben a Kölcsönvevő a kölcsön visszafizetésével késedelembe esik, az esedékesség napjától 10% kamat megfizetésére is kötelezett."
Egyszeri kamatnak tűnik. Mivel nincs benne hogy éves kamat ebből gondolom.
Előre is köszönöm a választ
b.
Az attól is függ, hogy mire költötték valójában.
Ha a közös életükre, akkor közös a hitel, és az életközösség megszüntetése után a közös életben való közreműködésük arányában kell megosztani a hitelt, vagy a visszafizetett tartozást is.
Attól is, mint jelent az, hogy a "kezes" fizette ki. Ha élettársak voltak, akkor közösen gazdálkodnak, csak különvagyonok tekintetében van "enyém" és "tied", a jövedelmeik közösek. Ha a kezes az élettársi kapcsolat alatti jövedelméből fizette, akkor az közös fizetésnek számít, de ha pl. eladott egy örökölt lakást (ami különvagyon), akkor tényleg ő fizette csak, és el kell számolni vele.
Szóval sok egyéb körülményt is vizsgálni kell, ha megszakad az élettársi kapcsolat, és osztozkodni kell, akkor mindent egyben kell nézni, nem lehet csak a kölcsönt kiemelni belőle, és azt nézni.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |