Kölcsön szerződés

Legislator # 2009.01.19. 14:24

Ez igaz, de szóban kötött szerződésnél nehézkes a bizonyítás.

Sunshine after the rain.

Impossible # 2008.12.19. 06:52

duhika,

Nem a visszafizetés reményében kellene kölcsönadnod a barátodnak.
Ha valóban barát, akkor minek írásbeli szerződés? Egyébként sokan nem tudják, hogy nemcsak írásban lehet szerződést kötni, hanem szóban és ráutaló magatartással is.
Végülis ez egy jogi fórum, nem árt egy kis elmélet sem a sok "gyakorlati"-nak nevezett kérdés mellett.

Csipke # 2008.12.05. 09:53

Kedves Dr.Petz!

kicsit kusza a kérdésed:

A követelések Ptk. szerint 5 év alatt évülnek el (hacsak jogszabály másként nem rendelkezik), a végrehajtási jogod pedig a végrehajtandó követeléssel együtt évül el.

Az elévülés a követelés esedékessé válásával kezdődik, azt nem írtad, mikori ez az időpont. Ez azért fontos, mert először azt kellene megvizsgálnod, hogy a követelésed nem évült-e el.

Ptk. szabályozza az elévülés megszakadását, hogy mely cselekmények azok, amik megszakítják azt, azaz az elévülés olyankor újra kezdődik. Ilyen például az írásbeli felszólítás, vagy a kötelezetti tartozáselismerés.

Nem tudom, mit értettél "folyamatban lévő ügy" alatt (így csak feltételezem, a büntetőügyre gondoltál), az én véleményem, hogy a követelés elévülése polgári jogi kérdés, a büntetőjogi következmények pedig büntetőjogiak, két külön jogterület. A Ptk-ban nem elévülést megszakító cselekmény egy folyamatban lévő büntetőeljárás.

Ha megállapítható, hogy a követelésed még nem évült el, akkor érdemes tovább gondolni a következő lépést.

Csipke

guba # 2008.12.05. 07:48

Leginkább egy végrehajtható határozat kell hozzá.

zsklara # 2008.12.05. 05:07

duhika # 2006.05.11. 22:27

http://www.birosag.hu/engine.aspx?…
http://www.birosag.hu/engine.aspx?…

Ajánlom, nézzél körül itt, sok letölthető nyomtatványt, és szakembert is kereshetsz. Szakembert azt nem merek ajánlani, mert magam is éveken keresztül a korrupció miatt egyedül vittem ügyemet.
Sok gerinctelen ember van, sajnos ügyvédek, és bírók közöt is, de általánosítani nemszabad.

Üdv.:Klára

Dr.Petz # 2008.12.03. 18:40

Sziasztok!

Érdklődni szeretnék, hogy 1998.szept.12-én íródott (ügyvédi irodában), egy be nem fejezett lakásmaffia perből fennálló, de külön dokumnetumon szereplő kölcsöntartozás hogyan hajtható be, ha az elkövető és az adós egy személy, és most börtönben van!
Ha jól tudom,a folyamatban lévő ügyek nem évülnek?
Segítsetek nekem.
Köszönöm, szépen.
Dr.Petz

duhika # 2006.08.03. 19:59

Nagyon szépen köszönöm a segítségedet!!!

Lhotse # 2006.07.12. 09:20

Fordulj ügyvédhez, ha bizonytalan vagy. Nem kerül olyan sokba (legalábbis kevesebbe, mint utólag bánkódni...), és legalább nyugodtan alhatsz.

Szerződésmintából nem szívesen dolgoznék...

duhika # 2006.05.11. 20:27

Sziasztok!
Egy barátomnak szeretnék egy nagyobb összegű kölcsönt adni, de hát a mai világban már "nem illik" szerződés nélkül.
Tud valaki segíteni nekem, hogy hol találok egy kölcsön szerződés formanyomtatványt, amit felhasználhatnék, személyre szabhatnék? Előre is köszönöm!!