Állandó lakcímmel van - e jogom hozzá?

gerbera317 # 2024.12.04. 07:45

A bejelentett lakóhely nem keletkeztet magánjogi jogosultságot, hanem csak közigazgatási jellegű jogosultságot, például: Ott járhatsz a helyi óvodába, iskolába, ott pereskedhetsz, és - természetesen - ott emelkednek jogerőre fiktív kézbesítssel az ellened kibocsátott fizetési meghagyások is.

drbjozsef # 2024.12.04. 05:25

pentegma,

A lakcímed semmilyen jogot nem keletkeztet az ott lakásra - de természetesen a te tulajdonodban álló ingóságokhoz ettől még nem szűnik meg a jogod.

Sajnos az igaz, hogy erre nem a jogi út a legjobb, sőt. Elvileg ha sehogy sem jutsz be, ingóság kiadása iránti pert indíthatsz, de az nem lesz gyors, és macerás is. Nem túl nagy értéknél meg eléggé felesleges is.

Úgyhogy ahogy előttem is szerepel, esetedben valahogy meg kellene egyezned édesanyáddal, legalább a holmijaidat elvinni engedjen be. Vagy adja ki. Vagy bármi ilyesmi. De a jogi út finoma szólva sem hatékony az esetedben.

Szomorú örökös # 2024.12.04. 05:14

pentegma

Azzal, hogy a lakcímem oda szól, nem vagyok jogosult legalább annyira, hogy kipakoljam a személyes dolgaimat?

Itt a fórumon ha utána olvasol, több helyen le lett írva, hogy az állandó lakcím bejelentése semmilyen jogot nem keletkeztet.
Valahogy meg kell találnod a megfelelő hangnemet a családdal, akkor esetleg menni fog.

pentegma # 2024.12.03. 21:32

Jó napot!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy adott egy lakás, ahol édesanyám a tulajdonos, a párja a haszonélvező, nekem pedig a lakcímem oda szól. Ők engem kitettek ebből a lakásból, viszont nagyon sok személyes tárgyam ott maradt. Már nem szeretnék semmit, csak, hogy ezeket a dolgaimat el tudjam onnan hozni, de be se engednek a házba. Azzal, hogy a lakcímem oda szól, nem vagyok jogosult legalább annyira, hogy kipakoljam a személyes dolgaimat? Kitől tudok ebben az ügyben segítséget kérni?
Előre is köszönöm a választ!