Albérleti szerződés


qrta6 # 2015.03.01. 14:57

Üdvozletem. Erdekes kerdessel fordulok hozzatok. Alberletben lakom lassan ket eve. Szerzodest irtunk mikor koltoztem,hatarozatlan idore. A problema az hogy a tulaj hozta a papirokat en alairtam,stb. Nah de a napokban olvastam a szerzodest amiben a tulaj neve es cime szerepel,de viszont nincs anja neve es szemelyi igazolvany szam sem. Megkerestem a tulajt a problemammal hogy szerintem nem biztos hogy jo hogy csak a neve es cime van rajta,erre ő azt valaszolta hogy nem akar masikat irni,jo lesz az ugy. Kozben kiderult hogy feketen adja ki a lakast,ennek nem tudom van e koze hozza csak azert irom le hogy ez is lehet ok hogy nem ir masik szerzodest. Nah vegulis arra lennek kivancsi hogy igy ervenyes e a szerzodesem,alairas van rajta,vagy mit tudok tenni hogy ha gondol egyet ne tudjon kitenni egyik naprol a masikra ? Koszonom elore is a valaszokat. Udv.

Anygma # 2014.01.27. 18:44

Tiszteletem, egyedülálló anyuka vagyok két gyermekem nevelem családiházamban, ahová bizonyos ok miatt albérlőként szerzősssel befogadtam magunk mellé és mint életközösség éltünk együtt akkori és még mostani társammal és három kiskorú gyermekével, Kapcsolatunk megromlott ők több izben is elköltöztek vidéki házukba nyari szünidő alatt.Kérdésem az volna hogy ezzel hogy hol el hol vissza költöztek és csak és kizárólag a rezsi felét fizették ki megszünhetett a szerződés?

Zöldövezeti11 # 2014.01.27. 18:30

albika93 !

és a leányok apja mit szól ehhez ?
Van albérlet, sőt bérlet is bőven. Javallat : a jelenleginél kisebbe kell menni !

Mikiackó # 2014.01.22. 08:31

Kedves monalisa1!
Miért készítenénk új szerződést, hiszen nem engedünk a bérből, minden marad a régiben, csak egy évig a kevesebb bért kiegészítjük a kaucióból, amit később kötelesek újra feltölteni. Nem elég ezt külön írásba fektetni és minkét féllel aláíratni? Így az eredeti szerződés érvényben marad és egy év múlva azonnali hatállyal felmondhatunk nekik, ha nem tudnának fizetni, így áll a szerződésben.

Kedves Zöldövezeti 11!
Te mit tennél a helyemben? Ha valaki hirtelen elveszti a munkáját és még a lakásból is mennie kell, nem egy könnyű élethelyzet. Tudom, hogy ez nem az én problémám, mégis, amíg úgy érzem, hogy ők is azon vannak, hogy minél hamarabb megoldjuk ezt a helyzetet, addig én is kooperatív vagyok. Persze lehet, hogy megbánom, majd jövőre kiderül. Milyen jó lenne ilyenkor gondolatolvasónak lenni!!!

Köszönöm a válaszokat!

Gergely32 # 2014.01.21. 17:04

Tisztelt ügyvéd úr hölgy!
érdeklődni szeretnék Hogy abban az esetben ha bizonyítást nyer albérlőim lopják az áramot es a villanyóra az én nevemen van,a Szolgáltató kivel fizetteti meg a kárt ha én jelentembe a lopást mint tulajdonos.Az alberlokkel 6hónapos szerződést közöttünk. Válaszát előre is köszönöm.

Zöldövezeti11 # 2014.01.20. 17:13

Mikiackó !

Ez a jószívűség még visszaüthet !

monalisa1 # 2014.01.20. 10:13

Mikiackó

Ha te engedményezed a bérlőnek, hogy még egy évet maradhat a csökkentett díj ellenére, ezen döntésedben az ügyvéd ne tántorítson el. Készüljön új szerződés melynek költsége a bérlőt terheli.

----
  • laikus hozzászóló
ttip # 2014.01.20. 08:33

Bijjus: a 30 napos felmondási idő kikötése érvénytelen, akármilyen ügyvéd írja le. Apróság, de a felmondás csak hónap végére szólhat, 14-ére nem. Hülyeség továbbá a foglaló és egyéb költségek követelése; ugyan mi közöd van ahhoz, hogy a tulajdonos egy harmadik személlyel miben állapodott meg? Rossz blöff az egész, be ne dőlj. Az adásvételi szerződésnek általában nem akadálya, hogy bérlő van az ingatlanban; a bérbeadó az új tulajdonos lesz. Azt a két hetet csak ki tudja várni.

Bijjus # 2014.01.18. 17:46

ttip köszi!!
annyi változás állt be a dologba,hogy a tegnapi nappal kézhez kaptam postai úton elküldött ügyvéddel íratott felmondási levelet amiben viszont egy hónap csak a felmondás (január 14-én postázták azaz a levél szerint február 14-ig ki kell költöznöm de ugye csak márciustól költözhető a köv. albérletem, addig nem igazán tudok hova menni). A levélbe azt is beleírták, hogy a vevők által letett foglalót, ha az adott időpontig nem költözöm el, és emiatt meghiúsul az adásvétel, rám hárítják a közvetítői díjjal és az ügyvédi díjjal együtt. Ez lehetséges? Mert mivel az írásos felmondás az ő adásvételi szerződésük létrejötte után történt meg, így nem hiszem, hogy rám tudnák verni az összeget

Mikiackó # 2014.01.16. 15:38

Tisztelt Fórumozók!
Az elmúlt napokban elég sok topikot végigolvastam, hátha találok választ a kérdéseimre, találtam is sok mindenre, köszönöm Mindenkinek!
Másfél éve adtam bérbe egy családi házat, ügyvéd által írt szerződéssel, hivatalosan, 10 évre. Eddig nem is volt semmi gond, tegnapelőtt a bérlők közölték, hogy valószínűleg nem fognak tudni fizetni, mert egyikük elveszítette a munkáját. Elmenni persze nem szeretnének, olyan jól be rendezkedtek már. Mi sem szeretnénk csak úgy kirakni, sajnáljuk is őket, három gyerekük van. Tegnap megbeszélést tartottunk, abban egyeztünk meg, hogy egy évig egy kicsivel kevesebbet fizetnek, a különbözetet a háromhavi kaucióból fedeznénk, aztán egy év múlva újratárgyaljuk, hátha egyenesbe jönnek addig. Ha egy év múlva nem változik a helyzet és ki kell raknunk őket, itt állunk kaució nélkül, kisgyerekekkel eltarthat egy darabig, míg ténylegesen elhagyják a házat, szerintetek okos dolog volt belemenni egy ilyen megoldásba? Kicsit elbizonytalanodtam. Most még nagyon eggyüttműködőek, de félek, ha egy év múlva sem tudnak többet fizetni és peres útra visszük a dolgot, nem lesznek már ilyen barátságosak. :-(
Az ügyvédünk azonnali felmondást javasol, amint nem fizetik a teljes összeget, szerintem az csak elmérgesítené a viszonyt és a végén még semmit sem fizetnének ( pillanatnyilag nincs is miből ), meg el se mennének.
Ezt az egyéves megállapodást természetesen írásban rögzitenénk, aláíratnánk, nehogy egy év után azt állítsák, hogy mi leengedtük a bért, és egy évig nem tettünk semmit a csökkent összeg ellen.
Szeretnék emberségesen eljárni ebben az ügyben, de nem szeretném, hogy a végén én húzzam a rövidebbet. Mit tanácsoltok?
Más: bérleti szerződéskor melyik félnek kell fizetnie az ügyvédi költséget ( szerződés megírása ) ?
A válaszokat előre is köszönöm.

ttip # 2014.01.16. 13:57

Ugyan. Fekete == a bérbeadó adót csal, aminek semmi köze a bérleti szerződés érvényességéhez. A bérlő attól ugyanúgy érvényesítheti a jogait.

PGabe # 2014.01.16. 13:08

Azt hiszem egy feketén kiadott lakásnál a jogszerűségről lehet beszélni, csak nem biztos, hogy érdemes.

ttip # 2014.01.16. 10:24

Bijjus: a terhességtől függetlenül: a felmondás hónap végére szólhat, de legalább 3 hónapos felmondási időt kell hagyni. Az egy hónapos felmondási határidő kikötése semmis. Valójában még fel sem mondott a bérbeadó, hiszen a felmondás csak írásban lenne érvényes. Ha most rögtön érvényesen felmond, akkor április végéig jogosan használhatod a lakást.

Bijjus # 2014.01.15. 16:44

Kedves Fórumozók,

SOS
próbálom röviden :
1,5 éve bérlek egy lakást, szerződés netről letöltött, tanúk nem voltak jelen. November elején szólt a főbérlő hogy az eredeti megállapodás szerint miszerint 3-4 évig maradhatok, most mégis eladná a lakást, sőt, az érdeklődőknek önkényesen az én telefonszámomat osztogatta, mondván, hogy ugyis nekem is otthon kell lennem amikor jönnek megnézni, ebből az lett, hogy a tulaj nem is jött, én árultam tulajdonképpen magam alól a lakást. A bérbeadás egyébként feketén történt, és írásos felmondás nem született, főként azért nem , mert neki ez igy jó volt, hogy mig el nem adja én továbbra is fizetek neki. A fent emlitett szerződésben egyébként 1 hónap felmondási időt irtak. én jelenleg 20 hetes terhes vagyok, azaz mikor bejelentette, hogy majd mennem kell, már akkor is várandós voltam, ez csak azért érdekes mert én ugy tudom jogilag pocakosan ill. kisgyerekkel nem tehet ki. ez stimmel? mert január elején megmutattam egy hölgynek a lakást, meg is vette, és a főbérlő olyan szerződést írt alá, hogy tulajdonképpen január végén költözhető a lakás, anélkül, hogy megkérdezett volna, hogy találtam-e már valami mást, előreláthatólag márciusban költözhetek az uj helyre, tehát nem szándékozom a nyakán maradni, de azt mondta, hoyg az késő, ha nem költözök ki relativ azonnal, neki a foglaló dupláját kell a vevőnek fizetnie, ami mondjuk engem annyira nem érdekel. Inkább ez a kérdés, hogy erre az egy hónapra tudom-e ezt ütőkártyának használni, hogy nem rakhat ki terhesen?
köszönöm előre is

bika64 # 2014.01.03. 12:13

Tisztelt Fórumozók!
Nekem olyan problémám van, hogy októberben kötöttem szóban egy megállapodást azokkal, akik most a házamban élnek. Meg akarták venni a házat, de azt mondták, hogy kb. fél év múlva lesz meg a pénzük és kifizettek 300.000Ft-ot. Papírra annyit írtunk, hogy átvettem xy-tól 300.000Ft-ot. Ezt kötbérnek tekintettem. Most ott tartunk, hogy elromlott a gázkazán és követelik, hogy én csináltassam meg. Azt mondtam, hogy vagy megcsináltatják, mert náluk romlott el, vagy költözzenek ki a házamból, mert semmiféle szerződés nem szabályozza, hogy ki mikor költözhet ki és be, meddig tartózkodhat ott.
Az a kérdésem, hogy visszaköltözhetek-e a saját házamba és elküldhetem-e őket azonnali hatállyal és mi a sorsa a 300.000Ft-nak?

Köszönöm a választ!
bika64


2007-ben bírósági végzés alapján a Groupamagar.Bizt.elvesztette a pert ellenem, jutalék visszaírás miatt.Velük 2004-ben szerz?dtem, de 2004.1o.hóban

monalisa1 # 2014.01.03. 11:10

Ha anno készült volna "írás" a bérbeadásról, és elsősorban is annak időbeliségéről, akkor azt a lányodnak mint az ingatlan új tulajdonosának be kellene tartania. Azonban mivel írásbeli szerződésről nincs tudomástok, a lányod tértis levélben szólítsa fel a bérlőt, hogy 3 hónap - jelen esetben április 30. mert a megkezdett hónap nem számít -, határidővel költözzön ki a házból. / Ha nem költözik bírósághoz lehet fordulni kiürítési per végett, eltart egy ideig...

Próbáljatok megegyezni vele, mondjuk egy kis pénzzel ezt megtámogatni...

Van amikor az új vevő lakóval veszi meg a házat - ekként persze nyomott áron -, és ő köt vele bérleti szerződést. / Nem mindenki akar egyből beköltözni is, mondjuk befektetésként olcsón akar venni...

lilien66 # 2014.01.03. 10:12

Sziasztok
Tanácsot kérek, aki tud segitsen. A lányom örökölt egy ingatlant az édesapja halála után. A probléma, hogy az apuka az ingatlant kiadta bérbe mindenféle szerződés nélkül. A bérlő bérletidijat nem fizet, csak lakik benne évek óta. Mit tehetünk, mert az ingatlant szeretnénk eladni, de lakó nélkül.

ttip # 2013.11.26. 21:22

Solina: a felmondási időre jár a lakbér, ott lakni persze nem muszáj. A felmondás szabályai a szerződésből kiderülnek; a törvény szerint a hónap utolsó napjára mondhat fel a bérlő, de a felmondási idő nem lehet kevesebb 15 napnál. Óvadékot (kauciót) lelakni szabály szerint nem lehet, vagyis a lakbért az utolsó hónapra is ugyanúgy meg kell fizetni, mint addig. Más kérdés, hogy annak sincs következménye, ha nem teszed...

ttip # 2013.11.26. 21:18

sosa: ha a lakást bérlővel együtt eladod, a bérbeadó az új tulajdonos lesz, a szerződés érvényben marad.

Felmondani 3 hónapos felmondási idővel tudsz. Ha nem költöznek ki maguktól, lehet pereskedni. Keménykedéssel csak óvatosan, könnyen büntethetővé teheted magadat.

monalisa1 # 2013.11.26. 18:47

Nem "élősködök" mert van valamilyen írásos szerződés a kezükben.

Az hogy a fiadnak nagy hírtelen kellene a lakás vételára, pech.

monalisa1 # 2013.11.26. 18:37

1. Ha meghatározott idejű a bérleti szerződés akkor annak lejárátig joguk van a lakásban tartózkodni, ergo ők vannak bírtokonon belül. 2. Ha meghatározatlan idejű a szerződés akkor a következő hónap 30-ával tértis levélben felbontható, 1 hónap türelmi idővel. 3. Mennyi pénzt tudsz rászánni hogy már "tegnap" kiköltözzenek...

----
  • laikus hozzászóló
sosa # 2013.11.26. 17:07

Kedves Monalisa!

Eddig csak simán magam alatt voltam...most már teljesen elkeseredett.Papír volt, velem köttetett a szerződés - szóval akkor hiába megyünk oda adásvételi szerződéssel, földhivatali bejegyzéssel, akkor sem rakhatók ki?

Az új tulajdonosnak gondolom akkor nincs joga bemenni, felújítást kezdeni - erre csak elmennének ezek az élősködők.

Már annak is utána jártam, hogy kérhetem-e a villanyóra leszerelését (kerül, amibe kerül) - azt a választ kaptam, hogy nem, mert sérti egy harmadik fél érdekét. Sírjak, nevessek? Én fizetem, és nehogy belemásszak már a lelkükbe?

Üdv, és köszi még egyszer :-(

monalisa1 # 2013.11.26. 16:45

A bérbeadásról készült-e írásbeli szerződés?! Ha igen akkor másképp nem járhatsz el mint ahogy abban rögzítve lett, ellenben ha feketén lett kiadva a lakás akkor mint jogcímnélküliek... Mondjuk egy lakáskiürítési per eltart egy ideig...

Közben a számlákat csak fizetned kell. Azok utólagos behajtásának sikerét jósnő tudná megmondani.

Nagyon megértőnek, türelmesnek kell lennie annak a rokonnak.

sosa # 2013.11.26. 16:15

Tisztelt Fórumozók!

Tavaly kiadtuk fiam kis lakását, míg ő külföldön tanult, aztán most úgy alakul, hogy a napokban eladjuk ezt a lakást, szüksége van a pénzre.
A kezdetben rendesnek tűnő albérlők most semmi hajlandóságot nem mutatnak a lakás elhagyására, ígérgetnek - viszont fizetni sem fizetnek.

Mit tehetek? Próbáltuk szép szóval, közös képviselővel, ügyvéddel. Elvben, ha a lakást eladom, alapból nem stimmel az albérleti szerződésük, hiszen azt velem kötötték, aki már nem is tulajdonos.

A vevő rokon lesz, türelmes, de nagyobb -e az esélyünk a bérlőktől való megszabadulásra, ha ő egyszerűen birtokba akarja venni a tulajdonát, mondjuk nem éppen úri módon...pl. leszereli az az ajtót...rendőrt hív, hogy ez itt a lakása, ezekkel az emberekkel ő nem kötött semmiféle szerződést.

Nagyon el vagyok keseredve, fizetem a számlákat, a fűtést...tehetetlen vagyok.

Ha valakinek van ötlete, segítene nekem?

Nagyon köszönöm!
Üdvözlettel, elcamino2005

Solina # 2013.11.26. 11:37

Sziasztok!

Kis segítségkérés:
Határozatlan albérleti szerződés, három hete lakunk ott, különböző okok miatt szeretnénk eljönni. Ha két hónap felmondási idő lett meghatározva a szerződésben, akkor addig mindenképpen ott kell laknunk? Ezalatt lelakhatjuk a két hónap kauciót? A felmondást a hó utolsó napjáig be kell nyújtanunk?
Köszi előre is!