Albérleti szerződés


Titiána # 2013.02.21. 19:37

marinkopisti: be kell(ene) jelentenie a NAV-hoz, de nyilván nem teszi, mert így nem kell adóznia. Pedig (volt)? parlamenti képviselő, na mindegy...
A lényeg, hogy azzal ne foglalkozz, hogy mi lesz a cégével, bebukja, költözni kell, ez nem két nap. Sürgősen járjatok utána, hova lett a pénz, mert ha kikapcsolják az áramot vagy ilyesmi, akkor csak pénzért fogják visszakapcsolni, azt pedig nehogy a kaucióból vonja le, ha - ezek után - még megvan...
Macera bemenni a közművekbe, hogy mostantól jöjjenek a csekkek, így viszont egy kis pénzhez lehet jutni...

Igen, sikkasztás, úgyhogy tegye rendben fizetnivalót, ne hagyjátok, hogy tovább gyűrűzzön. Ha semmi, akkor rendőrség, kész, nincs vita, ezt meg úgysem kockáztatja meg, nem azért, mert nem jelentette be a NAV-hoz, hanem a rendőrségtől is kikerül ez, az...

Titiána # 2013.02.21. 19:39

Ligelia: gondolom, a füzetet azért nem akarja aláírni, mert a leolvasásnál nem volt ott, így lehetett ott akármi. A befizetés időpontját rányomtatják a csekkre, de most akkor az egyik rubrikába írjon, a másikba ne? Szóval, ez inkább Neked jó, de ő ezzel nem fog foglalkozni.

Ligelia # 2013.02.22. 16:01

Itt volt a leolvasásoknál. Én honnan tudjam, hogy tényleg annyi-e az összeg, amennyi ha be sem mutatja a csekket? Megkérdeztük az összes ismerőst, és mindenki úgy fizet, hogy a főbérlő megmutatja a csekket nekik! Egyébként már tárgytalan a dolog, mert el fogunk költözni. Jövő hónapban jelentjük be neki és áprilisra már nem leszünk itt.
Egyébként párom megkérdezte az ügyvéd ismerősét és ő is azt mondta, ami a szerződésben is van: ha nem tudunk valamit kifizetni, le lehet vonni belőle.
Most hajlandó volt 3 csekket elhozni de azt se nagyon hagyta, hogy legalább lefotózzuk. Amit sikerült rögzíteni, találtam is bibit: tőlünk első fizetéskor 13800ft-ot kért el a villanyra, a csekken pedig 12000ft a végösszeg! Plusz párom a legutóbb átment a szomszédhoz felváltani a pénzt (10.000ft-ot kellett volna, mert abból 8 járt a főbérlőnek) de a nő felkapta a pénzt és el is viharzott!! Szóval eddig már 3000ft-ot vitt el pluszba! Ezek után persze, hogy nem bízok benne egy cseppet sem.

Arról nem is beszélve, hogy beköltözéstől kezdve minden hónapban jeleztük, hogy folyamatosan fagy a hűtő, a mosógép pedig egyre hangosabban kattog. Erre mindig annyi a válasza, hogy ő nem ért hozzá.

Mindegy, elnézést, hogy hosszúra nyúlt. Köszönöm a válaszokat!

Zoltanuss # 2013.02.23. 08:03

Ligelia Ligelia !

Sok mindent rosszul tudsz !
Pl. nem tudod mi a külömbség bérlő, albérlő, bérbeadó, főbérlő között !!
De nem ez a lényeg !
Nem fizettél és még neked áll feljebb !!

Zoltanuss # 2013.02.23. 08:05

v Ligelia
! Sőt ahogy látom nem is egyhónappal hanem kettővel lógtok !!

MajorDomus # 2013.02.23. 21:48

és nem főbérlő hanem tulaj!

world.quake # 2013.02.28. 03:14

Tisztelt fórumtagok,

Aláírtam egy olyan albérleti szerződést amiben olyan pont van miszerint ha felmondom az albérletet 5 éven belül bármikor, akkor is ki kell fizetnem az albérleti díjat 5 évre. Ez jogszerű, vagy törvényellenes?

Tamás

Titiána # 2013.02.28. 19:24

world.quake: hogy lehet egy ilyen szerződést aláírni? Aláíráskor ezt olvastad is és mégis aláírtad? Vagy átfutottad? Háát, nyugodt éjszakái lesznek a tulajnak, öt évre biztosítva van a pénzcsatornája. Szerintem, mivel aláírtad, jogszerű, hiszen nem volt kötelező aláírnod. Azért van benne olyan rész, hogy milyen esetben mondhatod fel a bérleményt?
Nos, ha x év múlva el akarsz költözni, ő a szerződést fogja lobogtatni, Te pedig még ha le is lépsz, akkor - gondolom én -, a bíróságon fogja kérni az elmaradt összegeket. Persze, ha elmegy odáig. Vagy Te fogod elindítani az eljárást, miszerint nem értessz egyet vele.

Titiána # 2013.02.28. 19:27

Ligelia: az ügyvéd rosszul tudja. A másik, hogy ha már az első alkalommal nem mutatja be a csekket, azt nem lett volna szabad hagyni, hogy több ilyen ne legyen. A fényképezés szerintem felesleges, ott a füzeted, abba beírtad volna az összeget, a dátumot és kész.

RoseBerry # 2013.03.01. 12:18

Kedves Fórumozók!

Fél éve bérelünk párommal egy házat határozatlan időre, de a szerződésben ki van kötve, hogy minimum 6 hónapot vállalunk, különben a két havi kauciónkat elveszítjük. Most fog letelni a fél év, és a bérbeadó kérte, hogy a továbbiakban közjegyző előtt hitelesítsük a szerződést. Ennek okát nem mondta, a számlákat, bérleti díjat pedig minden hónapban határidőre fizetjük.

Segítségeteket szeretném kérni abban, hogy mi lehet az indíték a közjegyzőre, milyen hátránya illetve előnye lehet nekünk ezzel?

Illetve ha felmondanánk a bérletet, milyen jogon tarthatja vissza a kauciót? A fél év letelt, amit vállaltunk, fizetünk mindent időre, a lakásra pedig nagyon vigyázunk. Szükségünk lenne a kaucióra, ha továbbállnánk, de tartok attól, hogy nem kapjuk vissza a kauciót.

Segítségeteket előre is köszönöm!

Zoltanuss # 2013.03.01. 17:40

world.quake !
Ez nagyon életszerűtlen ! Az ilyen szerződést még az elején korrigálni kell !
Ajánlom, hogy kezdeményezd a szerződés módosítást egy határozatlan idejű bérleti szerződésre, egy megfelelő felmondási idővel.
Sejtem, hogy ezt a bérbeadó se gondolta át !
Kezdjed azzal, hogy abérletidíjat meg az egyebeket / rezsi/ visszatartod, majd meglátod a tulaj fog imádkozni, hogy rendezzétek a dolgot !!
Persze a lelakott bérletidíjat, rezsit előbb útóbb ki kell fietnei !!

Kovács_Béla_Sándor # 2013.03.01. 17:47

mi lehet az indíték a közjegyzőre, milyen hátránya illetve előnye lehet nekünk ezzel?
Ha érvényesen felmond a bérbe adó, akkor nem kell évekig pereskednie a kiürítésért.

Zoltanuss # 2013.03.01. 17:49

RoseBerry RoseBerry !

Ez egy nagyjából rendben lévő szerződés. Nyilván az első 6 hónapra akart a tulaj valami biztosítékot, hogy ne legyen 'átjáróház' a lakása.
Ez nagyjából teljesült is.
Azt persze nektek kell eldönteni, hogy akartok e maradni - jó é nektek a bérlet. Ha igen, el kell menni a közjegyzőhöz és vele szentesíteni a szerződést.
Természetesen a közjegyzői díjat a kezdeményező fizeti, jelen esetben a bérbeadó !!
De miért nem kérdezitek meg a bérbeadót, miért nem beszélitek meg a dolgokat ??
Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát !!

RoseBerry # 2013.03.04. 11:27

Köszönöm a válaszokat!
Elkértem a "leendő" szerződést átolvasásra, ebben ismét kikötne hat hónapot, egyéb esetben a kauciót nem kapjuk vissza.
Emellett van másik érdekesség is: a beköltözés napján, azaz március 15-én két havi kauciót fizetünk. Fél éve itt lakunk, ezt a kauciót már odaadtuk, erről írtunk egy átvételit is. Ha így aláírjuk ismét a szerződést, követelheti rajtunk a kauciót?

Köszönöm!

bareg # 2013.03.06. 16:05

Helló!!

Tanácsot szeretnék kérni abban hogy,egy albérletből kiköltözve átadtam a kulcsokat rendezve lettek az elmaradt számlák,illetve a 2 kaució a Tulajdonosnál maradt mert nem telt le az 1 éves szerződés.
Most hogy a kulcs átadás is megtörtént és irtunk bérleti szerződés felmondást.
Kézzel bele írta hogy vállalom a falak lefestését is.
Kérdés hogy nem vagyok köteles mert a kaució tartalmazza,ha kis mértékű kár keletkezik.

Illetve hogy nem igazán volt ADÓ fizető a hölgy.
Így ha bármi van engem büntethetnek-e??
Előre is köszönöm a választ.

Móni1 # 2013.03.06. 21:00

Kedves olvasók, Tisztelt Ügyvédek! Lenne egy olyan kérdésem, amivel ez idáig nem találkoztam. Párommal bérlünk egy lakást. Szerződést kötöttünk, számlákat a mi nevünkre írattuk át, a bérbeadó kérésére. Ezzel gondunk nincs. Viszont sajnos a bérbeadó hetente minimum egyszer, de van hogy többször az "életünkben" van. Telefonhívás, mail, személyes megkeresésé. Már úgy érezzük, rettentően zavar minket a jelenléte. Ezt tetézi azzal, hogy ami elromlik, nem hiszi el, hiába van számla a nevére kiállítva, hiába beszél a szervizzel. Nem rendszeres elromlásokról van szó!! Meddig vagyunk kötelesek ezt elviselni?? Mit tehetünk?? Már sok országban béreltünk lakást, de ilyennel még nem találkoztunk. Köszönöm előre is a választ! Móni

matthiasi # 2013.03.07. 16:43

Móni1 Móni1 !
Tovább kell állni ! Az ilyen lakást nem érdemes bérelni.
Mo. -on túlkínálat van !!!

Sulyok Tamás # 2013.03.08. 10:25

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Sárvári lakásomban másfél éve albérlők élnek. Minden számlát én kezelek, a távhőt leszámítva. Ezt a bérlő nevére írattuk a szolgáltató tanácsára, így a befizetéseket nem ellenőriztem. Már tavaly tavasszal tájékoztattak, hogy nem fizetnek rendesen, de ez engem nem érint, csak tudjak róla. Múlt héten felhívtak, hogy egy éve újra semmit nem fizetnek, és egy jogszabályváltozás miatt most már én is felelős lehetek, hiába írattuk a nevükre a szolgáltatást (összesen kb 400 ezer Ft a tartozás). Közben megtudtam, hogy a bérlőnek bejelentett munkahelye és autója is van, és negyedrészben egy lakásnak is tulajdonosa. A tavalyi tartozás már bíróságra került, el is kezdték a tartozását vonni a fizetéséből. Kérdésem: behajtható-e a követelés a leírtak alapján a bérlőn? Vonatkozhat-e ebben az esetben rám, mint tulajdonosra a mögöttes felelősség?

Tisztelettel várom válaszát

nusóka # 2013.03.13. 09:51

tisztelt Ügyvéd Úr.
az lenne a kérdésem, hogy kiadtam a házam albérletbe, a bérlők rendesen fizetnek mindent de úgymond nagyon lelakják a házat, és nem igazán akarják ezt elvállalni, úgy egyeztünk meg és a szerződés is úgy van hogy ha kiköltöznek erdeti állapotában vagyis a beköltözéskor hagyott állapotban adják vissza a házat. mit tudok tenni? köszönöm Bné Ildikó

ffanny # 2013.03.22. 11:02

Én azt szeretném megtudni, hogy kiadtam a lakásunk szobáját ahol a párommal lakunk, elköltöztünk volna de mégsem tudunk sehova menni, az albérlővel aláirtuk a szerződést kifizette a hónapot, és pár napon belül költözne ,viszont mi mégsem tudunk elmenni. Egyértelmű hogy vissza szeretném adni a pénzét, viszont a bérlő azt mondta akkor is beköltözik ha mi még a szobában lakunk. Mit lehet tenni? Nyilván igy az élet ugy hozta hogy nem tudom neki kiadni a szobánkat.

monalisa1 # 2013.03.23. 12:12

nosóka

Mivel a visszaadáskor az "eredeti állapot" megvan, vagyis megvannak a falak, ajtók, ablakok, burkolatok, szaniterek stb., ergo semmi sem hiányzik a lakásból.

Ami az esetleges "lelakottság" dolgát illeti, a bérbeadáskor kellett volna rögziteni: festés 80%-os állapotú, parkett ill. járószőnyeg 60%-os, kőpadló 70%, kád/zuhanyzó 40% stb. Ha ehhez képest lelakottság látható, azt hivatott ellensúlyozni a 1-2 havi kaució.

Ha tényleg "leharcolták" a bérleményt akkor a helyreállítás költsége követelhető tőlük, azonban nem egy top felújított lakás kérhető vissza hanem csak a fenti százalékosságú állapot.

----
  • laikus hozzászóló
monalisa1 # 2013.03.23. 12:18

ffanny

Aláírtad a bérbeadási szerződést és átvetted a bérleti díjat - jogosult beköltözni. (Azzal h visszaadnád a pénzt az nem biztos h kártalanítja őt az általad okozott kellemetlenségért: nagy hírtelen talál-e másik albérletet, valamint mennyiért?!)

monalisa1 # 2013.03.23. 12:58

KBS a másik topicban megválaszolt, tehát ahogy írta: kötelmi jog stb.

SolnesM # 2013.03.23. 17:15

ffanny ffanny !
Valami kártalanítás jár nekik !!
Tanulság ?
Mindentalaposan meg kell gondolni. nyilván mhó voltál előre felvetted a bérleti díjat nem akartál egy napot se veszni. Ez az ára.
Nyilván igy az élet ugy hozta hogy nem tudom neki kiadni a szobánkat.
De már kiadtad!!!
Az meg ,hogy nem találtok, mese.Nem akartok költözni. A rátok költözés sok kalamajkát okozhat, de arra nem gondoltál, hogy olyan ez mint a foglaló.
Elfogadtál egy foglalót, de nem teljesítesz, ilyenkor az nem elég, hogy vissszadod (naná )a duplája jár vissza !

radarrobi # 2013.03.26. 05:47

A történetem a következő. A lányom barátnője által beköltözött szeptemberben egy lakásba. A főbérlő a barátnő unokatestvére. Történt köztünk egy szóbeli megállapodás a havi fizetést és a rezsit illetően. Beszéltünk szerződésről és kaucióról is, de a főbérlő, jelen esetben a rokon, végül is ezt nem küldte el a dokumentumot. Tanév kezdetekor a lányok megkapták a kulcsokat és jóhiszeműen beköltöztek. Annak rendje módja szerint kitakarították és maguk kényelmére rendbe tették a lakást. A főbérlő kiutazott Amerikába, a családja másik fele Ausztriába és a szerződés teljesen elfelejtődött. A mi részünkről a havi megbeszélt albérleti díj pontosan át lett utalva, rezsi fizetve. /volt elmaradt tartozásuk, azt is rendeztük a szolgáltató felé/ Most azonban hirtelen haza jöttek és azonnali határidővel ki akarják tenni a lányokat. A lakásba a tudtuk nélkül bementek. Gyanítjuk arról van szó, hogy van újabb bérlő neki mutathatták meg a lakást.A probléma az, hogy a lányok máról holnapra nem találnak lakhatási lehetőséget és mivel a szorgalmi időszaknak két hónap múlva vége, így ez is nehézséget okoz egy új lakás keresésében, két hónapra nem szívesen adják ki a lakást. Kérdésem az lenne ebben az esetben védi-e valamiféle jogszabály őket ? Mit tehet meg a tulajdonos ? Utcára teheti-e őket ? A főbérlőnek, a kedves rokonnak mihez van joga ez esetben ?