Albérleti szerződés


Vitos # 2013.01.24. 12:21

Kedves SolnesM!

Természetesen tudom, hogy a rezsibe nem csak a gáz tartozik, hiszen mindet én fizetem. :-) Nem is azzal van nekem bajom, hogy ki kell fizetni a közös költséget, vizet stb., hanem azzal, hogy szándékosan rajtam akarja behozni az ő veszteségét, úgy, hogy másról szólt a megállapodás.

MajorDomus # 2013.01.24. 20:55

jobb ha keresel másik lakást,és figyelj oda a szerződésre

nusze # 2013.01.27. 18:46

Sziasztok!
Szeretnék kiköltözni az albérletemből, mert másik városba költözöm. A kaució 2havi volt. A szerződést 2012. szeptember elsejével kötöttük, és 2013 augusztus 31-ig szól. A januári bérleti díj és közös költség rendezve, rezsiből csak a novemberi van kifizetve, a decemberi, januári már nem.

A szerződésben ez áll a felmondásról:
"Ezt a szerződést a felek közös megegyezéssel, egy hónapos felmondási idő melletti rendkívüli felmondás útján, illetve két hónapos felmondási idővel rendes felmondás útján szüntethetik meg. A bérlő a rendkívüli felmondással csak akkor élhet, ha a bérbeadó nem teljesíti a jogszabályban előírt, vagy a jelen szerződésben vállalt kötelezettségeit. A felek a rendes felmondás jogát a szerződéskötés évében nem gyakorolhatják."
Érdeklődni szeretnék, hogy mik a lehetőségek. A 2 hónapos felmondási időt biztos, hogy nem szeretném kivárni.
A kérdés: ha most azonnal felmondok, akkor lehetséges, hogy a decemberi és januári rezsit már ki sem fizetem, arra hivatkozva, hogy azt fedezi a kacuió? Tehát holnap odamegyek, és már pénzt sem viszek, hiszen februárra már nem szeretném igénybevenni a lakást, a rezsit pedig fedezi a kaució. Ilyen lehetséges? Gondolom ez sima szerződésszegés. Ugye ehhez jogom van?
Illetve van ennél jobb ötlete valakinek?

A kaucióról a szerződés egyébként ezt írja:
"... a bérbeadó kizárólag a bérleti jogviszonnyal kapcsolatban keletkezett, a bérlővel szemben fennálló, felszólítás ellenére meg nem fizetett követeléseinek a kielégítésére használhat fel. Ilyen felhasználás esetén a bérbeadó követelheti az óvadék eredeti összegre történő kiegészítését. Az óvadék fel nem használt részét a bérleti jogviszony megszűnésekor a bérbeadó köteles a bérlőnek kifizetni"

barbilla # 2013.01.27. 22:09

Tisztelt Fórumozók!

A kérdésem a következő:
a párommal kivettünk egy albérletet, a szerződésbe az lett feltüntetve, hogy a párom a bérlő, én pedig lakótárs vagyok. időközben szakítottunk, én elköltöztem, majd később a párom is, de a főbérlő rajtam is követeli az okozott károkat, amiket a volt párom elismert neki, hogy ő okozta. A kérdés az lenne, hogy ezt jogilag megteheti e, én is felelek e érte szerződés szerint?

Válaszokat előre is köszönöm!

Zoltanuss # 2013.01.29. 05:09

nusze nusze !

A szerződésed 2013 augusztus 31-ig szól.
Így a a felmondáa az a 2 ónap csak azután érvényes!!
Ezenkivül nem fizetted a rezsit időben így már régen megérett a doklog arra, hogy kitegyék a szűröd és a bérleti díjat aug 31 -ig követeljék tőled. Amúgy mi a fenének kötöttél egy évre szerződést ??

wers # 2013.01.29. 07:13

Zoltanuss, hogy érted azt, hogy 2013 augusztus 31-én megszűnő szerződést 2013 augusztus 31. után lehet felmondani? Miután megszűnt mit lehet azon felmondani?

nusze # 2013.01.29. 09:29

Szia Zoltanuss! A rezsit nem nem fizettem, hanem 2 hónappal később jönnek csak a számlák:) Mivel mindig be kell írni neten a szolgáltató honlapjára az aktuális óraállásokat, és gondolom ennyi az átfutási idő. Szóval nem vagyok elmaradva.
Az 1 éves szerződést meg sajnos Bp-n nem lehet kikerülni... Legalábbis én sok keresgélés után sem találtam olyan helyet, ahol ne ebből indulnának ki.

Zoltanuss # 2013.02.01. 18:58

Egy határozott idejű szerződés annak lejárta után átmehet határozatlan idejübe, ilyenkor a felmondás egy vagy kettő hónap , megegyezés szerint !!
Legalább is én így értem.

BIlda76 # 2013.02.01. 19:05

Kedves Mindenki!
Bérelek egy garázst az önkormányzattól 5 év határozott idejű szerződéssel. A bérleti szerződés úgy szól, hogy: létrejött egyrészről az önkormányzat, képviseletében eljár Egyik Kft, mint bérbeadó, másrészről én, mint bérlő között. Állítólag január 1től jogutódlással Másik Kft került a képviselet helyébe (semmiféle értesítést nem kaptam róla) és ő állította ki a számlát (én még azt sem kaptam meg, mert valamilyen oknál fogva a garázs címére postázták és visszament mint "címzett ismeretlen"). Én a hét elején elutaltam Egyik Kft-nek a bérleti díjat. Ma hívott Másik Kft ügyintézője, hogy milyen címre postázzák a számlát? (Megjegyzem, Egyik Kft-nél levelezési címként a lakcímem szerepelt, ahova mindig küldték a számlát és minden hónapban megkaptam. Másik Kft ügyintézője meglepődve vette tudomásul, hogy nem a garázsban lakom, nem ott tartózkodom folyamatosan és nem tudom átvenni a levelet.) Kérdésemre, hogy a képviselet változásáról miért nem értesítettek, közölte, hogy emiatt nem kell külön értesítés és szerződésmódosítás. Fizessem be a számlát nekik és minden megy tovább, a szerződés többi része nem módosult. Amikor mondtam, hogy Egyik Kft bankszámlájára utaltam, mint eddig, akkor hirtelen már az is jó volt, szerinte a két cég majd elintézi egymás között, mert biztos nem én vagyok az egyetlen, aki oda utalt.
Kérdéseim:

  • tényleg nem kell értesítés vagy szerződésmódosítás?
  • lesz belőle hátrányom (fizetési felszólítás, késedelmi pótlék, szerződés megszűnése díjnemfizetés miatt, stb), hogy Egyik Kft számlájára utaltam?
Zoltanuss # 2013.02.01. 19:08

nusze !

Az 1 éves szerződést meg sajnos Bp-n nem lehet kikerülni... Legalábbis én sok keresgélés után sem találtam olyan helyet, ahol ne ebből indulnának ki
Na ja , így van !
De azért ha belegondolunk a túlkínálat miatt általában egy lakáskiadó ha szimpatikus neki a leendő bérlő, akkor belemegy abba, hogy legyen csak az a szerződés határozatlan idejű. Nyilván a gyors leleépést ő sem szereti ezért próbálja a fékeket beépíteni.
Én pl. eleve nem kötök határozott idejű szerződsét ( igaz sok meggondolatlan bérlő gyakran kapásból mondja, hogy hosszú időre gondolja, de ezek csak komolytalan fellángolások.
Így azért azt kikötöm, hogy ha pl. féléven belül lelép akkor a kaució visszamarad.
A bérbeadó részéről legalább akkora meggondolatalanság az egy év határozott időre szóló bérbeadás mint a bérlő részéről. Mi van ha kifog egy nem rendesen fizető bérlőt, egyösszeférhetetlen , rongáló bérlőt. Jobb a határozatlan idő, egyhónapos felmondással.

Gerik # 2013.02.05. 15:24

Heló.

Az lenne a gondom hogy kb 3éve laktam egy albérletbe és most azt állitja a tulaj hogy nem fizettem neki semmit egy éven keresztül és most rámküldött valami végrehajtót akivel jövőhéten találkozom. Kifizettem a csávót de sem ő sem én nem irtuk . Csak egy sima albérletszerződés van . Mit tudnál tanácsolni. köszi

marinkopisti # 2013.02.08. 07:33

Üdvözletem ! Segítséget szeretnénk kérni albérletünk van több mint egy éve már szerződéssel bár nem jelentette be a tulaj . Mi fizetünk mindent átutalással mert az ő számlájárol vonják a közmüveket ellenben jönnek a felszólítók sorra hogy hátrálékos szinte minden. Mondogatja hogy nehéz lett a helyzete meg jelzáloggal is terhelte a lakást de jo lenne ha nem mi szívnánk meg hogy kikapcsolják a villanyt pl.- mikor vele ezt rendeztük . Ha nem tudunk egyezkedni van e lehetőség mindezt jogi utra terelni vagy egyszerübb másik lakást keresni .
Köszönöm .

Zoltanuss # 2013.02.08. 18:10

Hát ha átutaltátok a pénzt,akkor ő egyszerűen elsikkasztotta.
Ez büncselekmény !
Addig is az utalást felfüggeszteni és új bérleményt keresni.
És remészetesen felszólítani az elszámolásra !!

Zoltanuss # 2013.02.08. 18:13

Gerik !
Az ember pénzt átvételi elismervény nélkül csak úgy nem ad senki kezébe sem !!
Nehéz ügy !
Próbálj tanúkat szerezni arról, hogy fizettél valamikor.
Mondjuk a végre hajtót általában megelőz egy fizetési meghagyás !
Arra hogyan reagáltál ???

marinkopisti # 2013.02.09. 18:10

Köszönöm a gyors választ . Hát egyezkedünk vele számlákat ténylegesen jelezze vissza ha befizette vagy ami még jobb lenne ha mi kapnánk csekket s fizetnénk is mint eddig is rendesen . Sajnálnánk a lakást elengedni de ha bebukik a jelzáloggal mert csődböl huzta ki a cégét vele akkor ugy is menni kell . Szóval sikkasztás ?
Köszi !!

viharvadász # 2013.02.09. 18:34

marinkopisti!

>....bár nem jelentette be a tulaj .<

Hova kellett volna bejelenteni?

gida1952 # 2013.02.12. 16:05

Szeretnék egy kérdésre választ kapni.Albérletben lakom,és az utolsó két honapban megszorultam anyagilag.Két honap közületi számlát nem tudtam befizetni.Nem csillagászati összegröl van szó,mert örülten sporolok.Télen füteni sem fütöttem.Akkor kapcsoltam be a fütést ha nagyon nagyon szükséges volt.Az is max 2 óra volt.Vita nincs közöttünk a tulajjal,de viszont azt vettem észre a lakásbol tünnek el dolgok.Aproságok,de a kicsiböl lesz nagy.Most utoljára egy iroda asztali lámpám tünt el.Nem egy oriási összeg,de jogában áll-e a tulajdonosnak bejönni a lakásomba,és el vinni holmikat.Azt is észrevettem,hogy az irataimat felforgatták turkáltak benne.Mit tehetek ilyenkor?Utálok balhézni,és hogyan tudom mind ezt bizonyitani?Előre is köszönöm a válaszukat.

Üdvözlettel:Kati

Ligelia # 2013.02.16. 20:09

Üdv!
Mi párommal november elején költöztünk albérletbe. A szerződés aláírásakor kifizettünk 2 havi kaukciót, mely a főbérlőnél van.
A múlthavi és a mostani bérleti díjat nem tudtuk kifizetni, a rezsit és közös költséget viszont igen.
Az a problémánk, hogy ma volt itt a főbérlő és mi próbáltunk vele beszélni, hogy jövő hónapban pótoljuk az egészet, vagy a két havi kaukcóból vonja le (az pontosan kitelne). Viszont ő végig sem hallgatott minket, ellenben úgy kiabált főleg velem, ahogy azt a saját édesanyám nem tette meg soha. Azt mondta, hogy innentől kezdve a rezsit is előre fogja kérni, holott bediktálás után kéne fizetnünk! Sőt, a csekkeket nem akarta nekünk megmutatni. Valamint én vezetek egy füzetet, hogy hanyadikán olvastuk le az óraállást, hanyadikán fizettünk de ő nem hajlandó ezt aláírni!
Ilyen esetben mit lehet tenni? Tudtommal helyettesítheti a kaukció összege a lakbért.
Előre is köszönöm a választ.

marinkopisti # 2013.02.18. 16:19

Ugy tudom neki be kell jelentenie ha kiadja a lakást s jövedelme származik belőle ....Vgay rosszul tudom ??

marinkopisti # 2013.02.18. 16:20

Mégvalami . Parlamenti képviselőként mentelmi joga van ami nem tudom meddig él . Igy elég macerás szembeszálni vele . Na bár már nem az de biztos nem sok esélyem lenne ha pereskednék a pénzünkért ....

BIlda76 # 2013.02.19. 18:11

Valaki tudna válaszolni a 2013.02.01jén feltett kérdésemre? Fontos lenne!
Köszönöm, ha foglalkoznak velem is.

hakapeszimano # 2013.02.20. 16:21

Tudna valaki segíteni abban, hogy a 1993. évi LXXVIII. tv a lakásbérleti tv 26.§-a szerint a bérbeadó általi rendes felmondás nem lehet kevesebb 3 hónapnál:

26. § (5) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést – ha a felek másképpen nem állapodtak meg – írásban, cserelakás és a 24. § (1) bekezdésének a)–d)pontjaiban meghatározott okok fennállása nélkül is felmondhatja a hónap utolsó napjára; a felmondási idő azonban nem lehet rövidebb három hónapnál.

Ez kógens szabály? Lehet ettől eltérően rendelkezni a szerződésben? Rövidebb időt, mondjuk 1 hónapot ki lehet kötni?
Köszi!

MajorDomus # 2013.02.20. 19:31

Bilda
nem
nem,ha tudod bizonyitani sz átutalás tényét,például számlakivonattal.

a lényeg az,hogy a szerződő felek,és a feltételek sem változtak,csak az önkormányzat másik, ,vérebet,,bizott meg a pénzbehajtással,de a lóvé a gazdánál landolt.

Titiána # 2013.02.21. 19:29

Ligelia: nagy tévedés, hogy a kauciót le lehet lakni. És ha lelakjátok, de úgy hagyjátok a lakást, mint a disznóól, vagy ez az meg van rongálva, a fal összefirkálva, szóval nem tiszta állapotban, ahogy átvettétek? Akkor azt miből fogja pótolni a 2 havi kaució hiányában? Szeretem, amikor az a vége a mondatnak, hogy a kaució fedez ezt-azt...
Mindegy, most nem ez a lényeg, a kaució nem vonható le. Az, hogy minősíthetetlen hangon beszélt, szíve-joga, elvégre nem fizettetek, nem tudhatja, hogy mikor fogtok, csak kezdődik egy olyan probléma, bevétel elmaradása, ami ki tudja, meddig tart.
A rezsit megértem, hogy előre kéri, hiszen ha leléptek, akkor miből fizet. Az, hogy a csekk diktálás után jön, ez nem mentség, utólag el lehet számolni. Adtatok a hónap elején x összeget, kijön a csekk, egyikből kivonni a másikat és kész.

Titiána # 2013.02.21. 19:32

gida1952: pedig ennek utána kell(ene) járnod, hiszen ha van leltár, akkor mi lesz a hiányzó dolgokkal? De a lényeg, hogy a tulajnak szólni kellene előre, hogy felmegy, még akkor is, ha épp szüksége van 1-1 lámpára, evőeszközre, stb. Viszont a holmidhoz nem lenne szabad nyúlnia, kutakodni, mert ki tudja, mid tünhet el, bankkártya a párna alól. Ezt tisztázzátok, mert ez csak gyűrűzni fog tovább vagy ha tudod, minél hamarabb rendezd a tartozásod, aztán köszönj el tőle! Azért van egy határ.