Albérleti szerződés


MajorDomus # 2013.01.14. 21:55

Hauser

februárban nem tudtad hogy 7 hónap múlva gyermeked fog születni?

miért,nem vagy beszélőviszonyban a feleségeddel?
ő biztosan tudta hogy a harmadik hónapban van.

MajorDomus # 2013.01.14. 22:01

a határozott idejű szerződés azt jelenti hogy korábban nem lehet felmondani,ha igen,az pénzbe kerül,amikor lejárt a határozott időtartam akkor megszünik.
a tulaj azértnkötötte igy mert tudta hogy külföldön lesz és nem tud lépni addig. ezt irtad alá, teljesitsd a szerződést,vagy le kell mondanod a pénzről. aláirásodnak súlya van.

bouvi # 2013.01.15. 06:14

Tisztelettel szeretnék egy kis segítséget kérni, hátha valakinek már van saját tapasztalata hasonló ügyben.
Sürgősen keresnék albérletet Budapesten egy konkrét kerületben. Találtam is magamnak több megfelelőnek tűnő lakást,a telefonon való beszélgetés alapján kiderült hogy a lakások "ingatlan irodák" hirdetései, bár ezekre a cégnevekre rákeresve semmit sem találtam az interneten. a hölgy elmondta a telefonban hogy fizessek be 6.900.- ft-ot ezzel beregisztrálok a rendszerükbe és csak ezután mutatja meg a lakást, lakásokat amit tetszőleges számú ember megnézhet.Gyakorlatilag majd valamikor valahonnan megtudom hogy engem választ e ki a bérbeadó szimpátia vagy nem tudom mi alapján. Bár ez nem tudom hogy jöhet szóba ha a kiadóval nem is találkozom. Egy "előzetes szerződést" kellene aláírnom, amiben gyakorlatilag benne van hogy ők semmilyen felelősséget nem vállalnak semmiért ők nem is ismerik nincsenek kapcsolatban közvetlenül a tulajdonosokkal stb.Kérdésem az lenne hogy ez egy bevált szokásos módszer amit az ingatlanosok használnak hogy valahogy kiszűrjék a komoly -komolytalan vevőket, vagy ez egyszerűen pénzlehúzás lehet? Mennyire lehet megbízni egy ilyen hirdetésben? Lehet én vagyok túlzottan óvatos?

TZsolt2011 # 2013.01.16. 23:12

Kedves bouvi!

Ilyen rendszer nincs! Ez nagy valószínűséggel csalás. Ha ténylegesen ingatlanközvetítéssel foglalkozna az adott vállalat, úgy Önnek semmilyen regisztrációs díjat nem kell fizetnie csak azért, hogy megnézhesse a lakást/lakásokat!
Az ingatlanközvetítők csakis a kialkudott bérleti díj bizonyos %-ából való részesedésre, vagy fix összegű honoráriumra tesznek szert, így keletkezik a bevételük!
Jómagam is tevékenykedtem ilyen körben, így biztosan állíthatom, hogy SZMSZ vagy bármilyen jogi alapon nyugvó feltétele nincs az Ön által említett 6.900 Ft-os előzetes regisztrációs díjnak.
A lakások bemutatása vagy személyesen a tulajdonos által történik, vagy az éppen aktuális lakótárs által, vagy ingatlanközvetítők által, akik ingyenesen mutatják be Önnek a lakást.

Megtudhatnánk, melyik úgynevezett "ingatlanközvetítővel" vettel fel a kapcsolatot?

TZsolt2011 # 2013.01.16. 23:22

Kedves krisztian97!

Jó lenne többet tudni az adott ügy kapcsán.
Amennyiben Ön jól említette, hogy ebből él, akkor adóköteles bevétele keletkezik, így hivatalos (nem ákombákom) szerződést is kötött a bérlővel. Az 5 évre szóló határozott idejű szerződések esetében, amennyiben a bérlő kauciót fizetett Önnek, az elmaradt kárát, úgy Ön részben - ha nem is egészben - de tudja fedezni. Amennyiben hivatalos bérleti szerződésről beszélünk, és az elmaradt bérlői kötelezettségek meghaladták a 3 hónapot (ismereteim szerint), akkor Ön hivatalos szerv útján megindíthatja az eljárást a bérlő ellen.
Mind a lakásba, mind a bérlemény egyén helyiségeibe, csak hivatalos határozat ellenében van módja bemenni. (Vagy! Ha a bérlő azt szóbeli tájékoztatás útján vagy írásos formában Önnek megengedte. => Én hangfelvételt készítenék a beszélgetésről, így a későbbiekben nem vádolhatja meg Önt a bérlő, hogy önkényesen jutott be a lakásba.)

Ha Ön úgy él ebből az összegből, hogy nem tartozik hivatalos beszámolási kötelezettséggel semmilyen hatóság felé (lásd: APEH) Úgy csak abban az esetben van Önnek jogosultsága bármilyen lépés megtételére, ha Ön is számol a hivatalos szerv általi feljelentéssel és igencsak pénzbeli bírság kiszabásával. (Az adókötelezettség elmulasztását napjainkban elég komolyan veszik.)
De csakis hivatalos engedély birtokában mehet be még a saját lakásába is. (Gondoljon bele: Amennyiben a bérlő Önt feljelenti mind a kiadott lakás bevételével kapcsolatosan, vagy esetleg tulajdonjogok elbirtoklásával, úgy tekernek a dolgon egyet, és Ön még kedvezőtlenebbül járhat.)

lolkababa # 2013.01.17. 11:30

T.Szakértők!
Nem tudom jó helyen teszem-e fel a kérdésemet,de megköszönöm,ha választ kapok rá!
A saját tulajdonomban lévő lakást,amit az édesanyámék vettek nekem,és rajta van a holtig tartó haszonélvezetük (benne laktam 5-6 évig),ha kiadom kit illet a befolyó bérleti díj?

SolnesM # 2013.01.17. 11:41

Vlolkababa !

Természetesn semmi akadálya,
Ha a haszonélvező beleegyezik és a hasznot ő teszi zsebre !
De ezeket illik a Mamaával és Papával is átbeszélni!
Még a haszonról is lemondhatnak pl. a javadra !!

SolnesM # 2013.01.17. 12:00

bouvi#e-mail 2013.01.15. 07 !
Te belefutottál az un. cimközvetítő rendszerebe. Ez dívott vagy 15 évvel ezelőtt, de a net világában máer hülyeség !
Annál a módszernél az volt jellemző, hogy ezek a címes 'vállakozók' lehalásták ahirdetők cimeit aztán némi pézért a bérleményt keresőknek oda adták - természetesen pénzért - 5 - 6 telefon amiben néha kamú is volt 3 -4 eft.
ne ilyent válasszál !!
A komoly hirdető irodák általában a kiadó lakások tulajait keresik meg , azok adatit hirdetik és a lakásokat bemutatják és majd mindig a kiadó fizet - természtesen néha be próbálkoznak a leendő bérlőtől is pénzt kérni, de általáaban nem megy.
Van viszont az un ajánlati díj, de ez beleszámít a leendő lakbérbe.
Ennek célja , hogy ne vacilláljon a lakás kereső.
legyen határozott !!!
Aztán a másik szitúáció, amikor a felajánlás ellennére se fogadnak el pénzt - ez azt jelenti - nem kellesz !!

Gyakorlatilag majd valamikor valahonnan megtudom hogy engem választ e ki a bérbeadó szimpátia vagy nem tudom mi alapján

Ez természetes a kiadónak szuverén joga, hogy kit enged be a lakásába !!
Én pl. amikor bemutatom a lakásaimat, eleve szűrök atelefonon, majd aszemlekor mindigazt mondom van még érdeklődő annak is adtam godolkodási időt , így várjon a sorára a leendő bérlő - hosszú gondolkodási időt persze nem célszerű szabni - elúszhat az üzlet !!

SolnesM # 2013.01.17. 12:12

TZsolt2011 !

Azért létezhet olyan eset is amikor a bérletet kereső fizet az ingatlan közvetítőnek. Akkor amikor speciális igénye van és arra kéri fel az ingatlanost , hogy ilyen és ilyen paraméterű lakást kutasson fel a számára - ilyenkor jogos az un. felkutatási díj - nevezhetjük egy fajta sikerdíjnak is .
Amennyiben viszont az ingatlanos prezentálja a készletéből már kérdésként merülhet fel, hogy etikus e ez az eljárás.
Tehát megy az idővel nem rendelkező vagy mafla bérletet kereső az ingatlan irodába , hogy ilyen és ilyen lakás kéne itt és itt.
A rutinos ingatlanos kiszúrhatja, hogy mennyire megvezethető az illető - mondja per pillanat nincs, de majd keresesünk Önnek - ennyi és ennyi összegért. Ekkor fizetni kell !
De ha a készletben van a kívánt lakás, lebukhat az ingatlanos. Pl. előtte az érdeklődő alaposan átnézte a kínálatot !!

lolkababa # 2013.01.17. 12:56

T.SolnesM!
Ön ügyvéd? Tehát ezt vehetem "készpénznek",hogy a szüleimet illetné a haszon?
Ugyanis nem a szüleimmel van a probléma,a férjem -akitől épp válófélben vagyok-állítja azt,hogy mivel abban a lakásban kezdtük a közös életünket,ott éltünk együtt 5-6 évig,így ez a pénz amit a lakás kiadásából kaptunk közös vagyonnak számít már,mert a szüleim azzal,hogy hagytak ott élni minket,lemondtak a haszonélvezetükről.Ezzel szemben az a pénz,amit az ő anyukája lakásának a kiadásából kaptunk meg minden hónapban,az ajándéknak minősül.Tehát így szeretne osztozkodni.Ezt érzem én teljesen inkorrektnek,hogy azért mert az én szüleim az összespórol pénzükből az én nevemre vettek lakást az közös vagyonná vált,viszont mivel az ő anyukája a 3 lakásából egyet sem íratott az Ő nevére,így az ajándéknak minősül.Egyébként az összegek nagyjából egyformák,és a lakáshitelünk törlesztésére fordítottuk őket.Papír pedig egyikről sincs.Mármint,hogy anyukámék lemondanak a haszonélvezetükről,ill.,hogy az Ő anyukája nekünk adja a lakásának a bérleti díját!Csak mind a két lakást "mi kezeltük".
Az előző kérdést szándékosan tettem így,és itt fel,hogy nehogy azt mondja,hogy sugalltam a választ.
Megköszönöm,ha válaszol,hogy ezen tények ismeretében is ugyanez a helyzet-e,vagy tényleg úgy jártam ahogy a férjem mondja,és az én lakásomból közös vagyon lett,míg az "övé/anyukájáé" ajándék.Több millió Ft-ról beszélgetünk,mert 6 éven át volt így kiadva mindkét lakás.Tehát nagyon nem mindegy,mit mond a jog!
Válaszát előre is köszönöm!

skiper # 2013.01.17. 20:18

Sos be szeretném kérni a véleményeteket tanácsotokat!
Albérletben lakom férjemmel és egy 11 éves gyerekkel.Nem szeretnék itt egy egész regényt leírni ezért nem nagyon térek ki a részletekre de az a helyzet hogy megváltozott az anyagi helyzetem és elmaradtam az albérleti díjjal valamint a rezsi költséggel.Amit itt jegyeznék meg hogy joggal követel a főbérlő.Én jeleztem neki hogy az általa megszabott időre nem tudom kifizetni az elmaradásom Ami Január 15 napja volt ezért ma kaptam tőle egy ajánlott levelet hogy amennyiben e hónap 30 napjáig nem fizetem ki az elmaradásom költözzek ki a lakásból./Mellékesen ha kifizetem akkor is/Sajnos a fizetés 30-ig szinte 100% hogy nem fog menni:( Ami a kérdés az az hogy a szerződésünkbe 2 hónapos felmondási idő van.Én reagáltam neki hogy élek a 60 napos felmondási idővel mire vissza írt nekem ha 30 ig nem fizetek költözzek ki és vegyem komolyan mert szüneteltetni fogja a Villanyt Vizet Gázt /Ezek mind az ő nevén is vannak/ Mit tehetek ilyenkor?mert nincs hova költözzek a családommal ugyanakkor tudom azt is igaza van a főbérlőnek teljes mértékbe de z utcára még sem vihetem a gyereket.Mit tudok tenni?Mihez van jogom mihez nincs,és Tényleg kikapcsoltathatja a Közműszolgáltatásokat? Előre is köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2013.01.17. 21:57

lolkababa

a haszonélvezet csak a halállal szűnik meg,arról csak irásban lehet lemondani. tehát az marhaság hogy ,,lemondtak,, róla.
a lakás,ha a házasság elött megvolt,akkor az a te különvagyonod,s a különvagyonod bevétele a tied,ráadásul elég egy nyilatkozat a szülridtől hogy a haszonélvezeti jogukat(értsd) bérleti dijat) csak a házasság idejére engedik át neked. ennyi.

TZsolt2011 # 2013.01.17. 22:33

Kedves lolkababa!

Fogadja meg MajorDomus ajánlatát! (Nem mond ellent a törvénynek! Kiskapuk több helyen léteznek, ezt érdemes kiaknázni.)

A házassággal többféle jogi intézmény jöhet létre. (nem taglalnám) Amennyiben házassági szerződést köttetett, úgy a legegyszerűbb a szituáció.

"A házassággal házastársi vagyonközösség létesül a házastársak között. A vagyonközösség alapján - kevés kivétellel - a házastársak minden vagyona, amit a házassági vagyonközösség időtartama alatt szereznek közös tulajdonba kerül. Ez a szabáy alkalmazandó abban az esetben is, ha külön-külön szereznek a házastársak valamilyen vagyontárgyat vagy más vagyonelemet, tehát a szabály érvényesül akkor is, ha az adott vagyonrész csak az egyik házastárs munkájának eredménye.

Sok esetben előfordul, hogy a házastársak el kívánják ismerni egyikük külön teljesítményét, vagy valamilyen más szemponttól vezérelve a családjogi szabályoktól eltérően nem fele-fele alapon kívánnak osztozni valamilyen vagyontárgyon.

Szintén gyakorlatban előforduló jelenség, hogy valamilyen adó- vagy illetékkedvezményben részesülés vagy hasonló ok miatt szükséges házassági vagyonjogi szerződés megkötése.

Sok esetben előfordul az is, hogy a házassági vagyonjogi szerződés megkötését azért tartják indokoltnak a felek, mert valamilyen olyan korábbi befektetésük, munkájuk eredménye kerülne közös tulajdonba a különvagyon hasznaként, amelyet méltánytalannak tartanak a felek egymásra nézve.

Fontos szabály, hogy a házassági vagyopnjogi szerződés megkötésére mind házasulóknak a házasság megkötése előtt, nind pedig a házastársaknak a házasság megkötését követően van lehetőség ilyen szerződéskötésre.

A házassági szerződésben a felek rendelkezhetnek arról, hogy egyes vagyontárgyak (pl.: ingatlan, gépkocsi, készpénz, stb.) valamelyikük különvagyonából átkerül a közös vagyonba, illetve lehetőség van arra is, hogy a házassági szerződéssel valamely különvagyonba tartozó vagyontárgy hasznait közös vagyonból a külön vagyonba utalják. Amennyiben a házasság megkötése előtt kerül sor a házassági vagyonjogi szerződés megkötésére, úgy leggyakrabban a házasulók arról rendelkeznek a szerződésben, hogy mely vagyontárgyuk marad közös tulajdonban, illetve mely különvagyonba tartozó vagyontárgyak hasznai maradnak külön vagyonban.

A házassági vagyonjogi szerződés megfelelő eszköz arra is, hogy a házasság fennállása alatt a közös vagyonba tartozó vagyontárgyakat a házastársak a vagyonközösség megszüntetésével elosszák egymás között, így a vagyontárgyak egy része a házastársak külön-külön vagyonába kerülnek.

A házassági vagyonjogi szerződéssel így a házasulók vagy a házastársak a törvény rendelkezéseitől eltérően határozhatják meg, hogy mely vagyon kerül a közös-, illetőleg a különvagyonba, így méltányosabb és a felek számára elfogadhatóbb helyzetet teremtve egymás számára.

A házassági vagyonjogi szerződés ritka kivételekkel közokiratba vagy ügyvéd által ellenjegyzett magánokiratba foglalva érvényes."http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=95200004.TV 27§.

A pontosabb leírás értelmében jó lenne tudni a házassági körülményeket. (lásd pl. házassági szerződés volt-e kötve, stb.)

Amennyiben a házasság előtt történt meg a vagyontulajdon megszerzése, úgy tényleg lehet hivatkozni arra az esetre, hogy az abból szerzett jövedelem egésze csak Önt illeti meg. A kedves szülőkkel pedig egyszerűen egy szerződést írni, hiszen tulajdonjogukról sem és haszonélvezeti jogukról sem mondtak le! (Használati jogukat persze átengedhetik! => Legyen ügyes, a férje tudta nélkül alkosson egy iratot!)

A férje sajnos az ingatlani alapokat sokkal jobban előreláthatóan átnézte, így ami nincs a volt férje nevén, azt nem is lehet követelni.
(Erre mondom én mindig azt a páromnak, hogy az őszinteség nagyon fontos egy kapcsolatban... Nem megvezetni kell a másikat, hanem kölcsönösen osztozkodni.)

TZsolt2011 # 2013.01.17. 22:42

SolnesM!

Egyértelmű és jogos az Ön felvetése! Ugyanakkor azt hittem ilyen "ingatlanos"személyek már nem léteznek, hiszen a mi igazságszolgáltatásunk mindet felszámolta... Ennek ellenére láss csodát! Mindig akadnak kivételek! (és olyan személyek, akiket át lehet verni.)

SolnesM # 2013.01.18. 15:08

T. lolkababa !

Nem vagyok ügyvéd, csak műkedvelő.
Bizonyos élethelyzeteket elemzek, főleg a lakásfronton. Sőt csak ott !!
A fórum nem csak ingyenes jogi tanácsadás, annál több !
Nyilván aki kiteregeti a bajait az mindenkinek szól. Mint ahogy az írásaim is. Akinek nem inge ne vegye magára, a mottóm !!
Sok sikert !!!

SolnesM # 2013.01.18. 15:08

T. lolkababa !

Nem vagyok ügyvéd, csak műkedvelő.
Bizonyos élethelyzeteket elemzek, főleg a lakásfronton. Sőt csak ott !!
A fórum nem csak ingyenes jogi tanácsadás, annál több !
Nyilván aki kiteregeti a bajait az mindenkinek szól. Mint ahogy az írásaim is. Akinek nem inge ne vegye magára, a mottóm !!
Sok sikert !!!

skiper # 2013.01.20. 07:26

SOS be szeretném kérni a véleményeteket tanácsotokat!
Albérletben lakom férjemmel és egy 11 éves gyerekkel.Nem szeretnék itt egy egész regényt leírni ezért nem nagyon térek ki a részletekre de az a helyzet hogy megváltozott az anyagi helyzetem és elmaradtam az albérleti díjjal valamint a rezsi költséggel.Amit itt jegyeznék meg hogy joggal követel a főbérlő.Én jeleztem neki hogy az általa megszabott időre nem tudom kifizetni az elmaradásom Ami Január 15 napja volt ezért ma kaptam tőle egy ajánlott levelet hogy amennyiben e hónap 30 napjáig nem fizetem ki az elmaradásom költözzek ki a lakásból./Mellékesen ha kifizetem akkor is/Sajnos a fizetés 30-ig szinte 100% hogy nem fog menni:( Ami a kérdés az az hogy a szerződésünkbe 2 hónapos felmondási idő van.Én reagáltam neki hogy élek a 60 napos felmondási idővel mire vissza írt nekem ha 30 ig nem fizetek költözzek ki és vegyem komolyan mert szüneteltetni fogja a Villanyt Vizet Gázt /Ezek mind az ő nevén is vannak/ Mit tehetek ilyenkor?mert nincs hova költözzek a családommal ugyanakkor tudom azt is igaza van a főbérlőnek teljes mértékbe de z utcára még sem vihetem a gyereket.Mit tudok tenni?Mihez van jogom mihez nincs,és Tényleg kikapcsoltathatja a Közműszolgáltatásokat? Előre is köszönöm a válaszokat!

MajorDomus # 2013.01.21. 22:45

a másik topicban válaszoltunk.

skiper # 2013.01.22. 06:49

Köszönöm szépen olvastam:)

Kovács Kálmánné Ózd # 2013.01.23. 11:09

Tisztelt Ügyvéd Úr!
Ezúton szeretném segítségét kérni. A bérlő nem fizette ki a vízdíját és a Dijbeszedő/XI.Ker Vahot u. e-törvényre hivatkozik:
"PTK 99§-a alapján a tulajdonos jogosult a dolgot használni és a dolgokból folyó hasznokat szedni,viselni a dolgokat járó terheket és a dolgokban beállott azt a kárt, amelynek megtérítésére senkit sem lehet kötelezni. Társaságunk álláspontja szerint az ingatlan használója(bérlője) által ki nem egyenlített tartozásokért a tulajdonosnak kell helytállnia."
Szeretném megkérdezni :
Tényleg olyan törvény van érvényben amelyben a tulajdonost büntetik (mert APEH-nál adózik,lakcímre bejelentette és az órákat átíratta) szabályosan járt el?
A bérlőknek tényleg ekkora joguk van,hát boldog emberek!!
Várom mielőbbi válaszát Köszönettel Kovácsné

bouvi # 2013.01.23. 14:29

Kedves Tzsolt2011 !
Köszönöm a választ, segítséget! Természetesen nem mentem bele ebbe a "játékba" talányos a cég neve tarsoly és tsa Kft..de az adott weboldalon 2-3 hasonló cég nevében is foglalkoznak ingatlanokkal 10-15 ingatlant is hirdet egy-egy "ügynök"..

MajorDomus # 2013.01.23. 20:18

szerintem nem követelhető,a másik topicban leirtam

Vitos # 2013.01.23. 22:25

Üdvözletem Mindenkinek!

A következő problémám volna: albérletben lakok, ahol a tulajdonossal még a szerződéskötéskor megállapodtunk abban, hogy a rezsiket mindig fogyasztás alapján fogom fizetni (pl. 100m3 gáz esetén gázár x 100). Hosszú idő után azonban rájöttem, hogy átver, többet szed be tőlem, mint amennyi valójában a gázár. A tények után sem hajlandó elismerni ezt, folyton arra hivatkozik, hogy a fenntartási díjakat is nekem kell fizetni, holott abban állapodtunk meg, hogy nekem CSAK a gáz árát (tehát a többi költséget nem) kell megfizetnem. Mit tehetek ebben az esetben?

Köszönöm a válaszokat!

SolnesM # 2013.01.24. 08:02

Vitos Vitos !

hogy a rezsiket mindig fogyasztás alapján fogom fizetni
A rezsi nem csak a gázfogyasztás tartalmazza.
Abban sok egyéb is benne van :
pl. a közösköltség,
a villany ,
a víz + csatorna díj stb.
Ezért általában úgy fogalmaz egy szerődés : a felhasználó fizeti a rezsi díjakat úgy mint ...... sőt még azt is bele kell venni, hogy elszámolás szálák alapján vagy arányosítás szerint.
Minden megállapodást le kell írni !
Korábban amikor még ritka volt a telefon egyesek úgy gondolták az is benne van a rezsiben, meg sok egyéb pl. atakarítás költségei bent a lakásban ha úriasszonyok használják.
Manapság meg az internetet és a kábel TV-t gondolják egyesek hogy a rezsihez tartozik. Valóban a modern élet kellékei, de azért szorosan nem rezsi tényezők.
Mit tehetek ebben az esetben?
Vagy megbeszélítek higgattan vagy tovább állsz !!

SolnesM # 2013.01.24. 08:04

Természetesen a szolgáltatók által kibocsájtott számlák alapján.

Az egy más dolog hogy némely számla megértéséhez egy nagydoktori is kevés !!