Albérleti szerződés


retam # 2011.02.01. 19:48

Kedves Fórumozók! Kérdésem az lenne, hogy a bérleti szerződés mitől hiteles? Nem fizetés esetén mivel élhet a bérbeadó ha már kiköltöztünk? Eddig a számlaadás gyakorlatával nem élt.köszi

matthiasi # 2011.01.31. 16:54

bajussz !

szerződés nincs.
Hát be kell menni és kitenni a cuccát, majd feljelenteni magánlak sértésért !!

bajussz # 2011.01.30. 18:54

jó estét!

adott egy lakás, amibe szerződés szerint feb15-én költözne az új tulaj.

már 2 hete szóltak a bérlőnek, hogy keressen másik bérletet, mert ez lesz. feb 6-ig kapott haladékot.
ma ráerősítésképpen hívták volna telefonon, hogy tud-e költözni, erre kinyomta a hívásokat és egy "szarok rád" smst küldött vissza.
1havi díjjal már adós, és reszivel is. kaució persze nincs, úgy néz ki, hogy bukó lesz, de mindegy.

szerződés nincs. holnap kerül feladásra egy levél az ügyvédtől, hogy feb6 az utolsó nap

a kérdésem: hogy lehetne kitenni ezt a kedves embert?

Titiána # 2011.01.14. 16:14

Sipiii: nyugodtan elmehetsz, ha leadod a kulcsot, tiszta a lakás, bezárod az ajtót, ablakot, stb. Mit értesz azon, hogy "ha a szerződés felmondásba nem megy bele?" Nem engedi? Eléd áll? Kizárt, hiszen igensok bánatpénzt - kauciót - hagysz neki, ennyit nem szoktak, Te egy tisztességes bérlő vagy:), maradj ilyen. :) Biztos nem fog haragudni, legfeljebb nehéz lesz neki ilyen rendes bérlőt találni, talán e miatt lehet kissé bosszús.

Sipiii # 2011.01.12. 11:16

A januárit már rendeztem.
Azért hagynám ott a kauciót hogy míg nem talál új albérlőt addig abból állja a költségeket.
Úgy is nyugodtan elmehetek ha a szerződés felmondásba nem megy bele?

Zoltanuss # 2011.01.12. 09:13

Sipiii !

kezdeném atanúkkal.Azok csak azt tanúsítják (ha kell ), hogy Te és amásik fél sk. írta alá a szerődést. A tartalmi rész részükről lényegtelen.
Ha nincs különösebb kitét az előbb elhagyásra, nyugodtan menj el.
Azért az egyhónapos felmondás a részedről is korrekt lenne.
Rendezdd a költségeket és menj el.
Más : legtöbb bérlő úgy tekinti, hogy ő bármikor mehet ( így van ) , de azért kötelezettségeik nekik is vannak.
Bezzeg ha netán nekik mondanának fel lenne nagy felhördülés !!

Zoltanuss # 2011.01.12. 09:12

Sipiii !

kezdeném atanúkkal.Azok csak azt tanúsítják (ha kell ), hogy Te és amásik fél sk. írta alá a szerődést. A tartalmi rész részükről lényegtelen.
Ha nincs különösebb kitét az előbb elhagyásra, nyugodtan menj el.
Azért az egyhónapos felmondás a részedről is korrekt lenne.
Rendezdd a költségeket és menj el.
Más : legtöbb bérlő úgy tekinti, hogy ő bármikor mehet ( így van ) , de azért kötelezettségeik nekik is vannak.
Bezzeg ha netán nekik mondanának fel lenne nagy felhördülés !!

Sipiii # 2011.01.11. 16:52

Nekem az lenne a kérdésem hogy albérletben vagyok szeretnék kiköltözni, mivel kaptam egy helyet a kollégiumban és az olcsóbb.
A tulaj viszont ezt nem szeretné, írtunk egy szerződést ami a nyár elejéig szól, de nincs benne olyan rész ami arról szól hogy kell-e valamit fizetnem hogy ha kiakarok költözni. Fizettem két havi kaukciót is, ezt én ott hagynám a tulajdonosnak.
A másik hogy két tanú írta alá az egyik a tulajdonos fia aki az aláírás pillanatában nem volt 18 éves. Mit tegyek?

n.ildi # 2011.01.03. 13:08

T.Zoltanuss!

Van saját!!!!!!
Csak nem tudunk benne lakni!De ezt nem részletezem!Gondolom nem hobbiból fizetek 80000ft + rezsit.
A tv nem kötelezhet a pótkulcs adására!Sőt ha az ingatlan területre beteszi a lábát a tudtom nélkül magánlaksértésért feljelenthetem.(sajnos nem egyszer már megtette és a holmijaim között turkált utána lett zárcsere)Ennyit a védelemről!

Zoltanuss # 2010.12.28. 18:13

dv. n.ildi-ke !!
A lényeg : nem vagy megelégedve a bérlettel.
Ilyenkor két lehetőség van :
1. tovább álltok,

2. bérletidíj csökkentést kértek !

Na de tudjátok amegoldást :

"az bizti hogy elkezdtünk albérletet keresni mert sokáig itt így nem maradok!"
A pót kulcsról : minden kiadott lakásnál a tulaj jogosan tart magánál pót kulcsot.
Mint írták ennek sok oka van.
Elsősorban a vagyonvédelem.
Aki ezt nem tudja felfogni, az lakjon a sajátjában (ha olyan lesz neki valaha )

n.ildi # 2010.12.27. 20:27

Szia Titánia!

Ma voltam a rendőrségen más ügyből kifolyólag amit tett azt nem teheti meg,sőt azt sem hogy a nevemben a közműnél adatokat módosít,valamint a nevemben leveleket írogat mintha én írtam volna.
Ez még a kisebbik baj mert a nagyobbik az hogy ma voltam az allergológusnál aki közölte 100% hogy a penésztől jött ki az allergiám.
A másik,hogy szer. nem én vagyok a hibás a penész miatt mert egy 65m2 ingatlant nem lehet 2 db konvektorral befűteni(egyik előszoba,a másik a ház másik sarkában több fal mögött a gyer. szobában).A fürdőben nincs fűtés sem a konyhában sem szobában.
Egyébként a szomszéd aki a tul. unokatestvére azt mondta itt semmi nem lett közel 15 éve átnézve.Sem fűtés sem semmi.
Pl. ma reggel a bojler tömítése szétment amit már a múltkor jeleztem neki,és reggelre állt a fürdőben a víz,most meg mire hazaértem a fali elzárónál kezdett folyni a víz.
Szerintem ez már tényleg nevetséges de nem az én hibám.
Szerintem ennyi pénzért hagy lakjak már normálisan és normális körülmények között!
Na mindegy csak lesz valahogy az bizti hogy elkezdtünk albérletet keresni mert sokáig itt így nem maradok!
Üdv:Ildi

Titiána # 2010.12.27. 14:21

n.ildi
feljelentheted, de mit érnél vele a rendőrségen? Megbírságolni úgy sem fogják. Lakásból túlkínálat van, tudom, nem egyszerű költözni, de ha már egyszer tünetmentesek lettek a gyerekeid, akkor maradjanak is azok. Lehet, nem a tulaj hibája a penész, hanem építési hiba, ezzel nem lehet mit tenni, de ha nagyon zavar, akkor tényleg odébb kell állnotok. Egy kis penész ok, el lehet tüntetni, bár annak is biztos van oka, hogy hónapokig nincs penész, aztán egyszercsak megjelenik... (2 éve nálunk a 3 diákból nyárra 1 maradt, aztán az utolsó hónapban közölte, hogy látott 1 csótányt, így elköltözik... Mintha mi laktunk volna ott egész évben...)
Lakáskulcs, meg kapukulcs tényleg jó, ha van a tulajnál, de nem azért, hogy kénye-kedve szerint kaszinózzon nálatok... Sosem lehet tudni, a szomszédban tűz üt ki, elhagyjátok mindannyian a kulcsot, stb., de ezt nem utólag kellene kérnie, hanem már lakáskiadáskor legyen egy pótkulcsa.

n.ildi # 2010.12.26. 17:27

Üdvözlök mindenkit!
Segítséget szeretnék kérni mert kicsit meggyűlt a bajom a főbérlővel.(tulajdonossal)
A cs.házat mikor kivettük tavaly márc. közepén havi 80000ft+ rezsiért nem látszott semmi extra,azon kívül hogy az ingatlan sem kifestve sem felújítva nem volt.(tipikusan idősek lakta ingatlannak tűnt)
Nem is volt gondom egészen 1.5 hónappal ezelőttig,amikor a fürdőszoba penészedni kezdett,majd az egész lakásban minden.Konyha,a mi szobánk stb.A fürdőben a bűzelzáró közel 7 hónapja eldugul szóltam miatta az volt a válasz előfordul,valamint a fűtést sem volt hajlandó megcsináltatni azt is nekem kellett persze levontam a lakbérből.
De visszatérve a penészre,szóltam neki közölte ecetes vízzel takarítsam át!HMMMMm
Ezzel még gond nem is lett volna de a gyermekeim 2 éve lettek tünetmentesek az asztmából,most meg a fiammal 3-szor rohantunk befulladás miatt.
Ráadásul nekem a szememen kijött egy allergia és végig a karit dagadt szemmel,püffedt arccal viselem el.Az orvosi ügyelet szerint a penésztől volt.Mit tudok ellene tenni kérhetek-e emiatt kártérítést hogyha kiderül a lakás miatt jött ki a szememen az allergia valamint a fiam asztmája emiatt jött ki?Valamint a tönkrement berendezések miatt kérhetek-e kártalanítást?
A másik kérdésem pedig az,hogy Pécsen voltam vizsgázni,és késő este a férjem volt otthon a gyerekekkel és este nyolckor kopogtak.(kertes házról besz.és eléggé hátul van a ház bejárata,kapu zárva volt kulccsal,és lakattal).A tulajdonos állt bent a lakáson belül,fogta magát és bemászott a zárt kapunk,minden előzetes értesítés nélkül átmászott a kapun,majd a férjemmel nekiállt kiabálni hogy kell neki kapukulcs,meg lakáskulcs???kérdem én minek?
A nevemben leveleket írogat a közműszolgáltatóknak,én meg tanácstalanul állok!
Kérdésem feljelenthetem-e hogy a kapun átmászott és a nevemmel visszaélt?
Köszönöm előre is a segítségeket. Üdv:Ildi

Kitti78 # 2010.12.09. 05:41

Kedves SolnesM!

Köszönöm a válaszadást:)

A szerződésben az van, hogy ha én felmondom, akkor 30 nap a felmondás, ha a határozott időtartam alatt mondom fel, akkor nem jár vissza és ha nem festem ki, akkor 1 hónapot levon.
Azonnali hatállyal pedig nem vagyok köteles szólni, mert a lakhatatlanságra hivatkozva és ez tény, visszajár a kaució, amit ha nem ad vissza, peres úton visszakövetelhetem.
Azóta útnak küldtem a levelet a felmondásról. Majd a levélben megtudja. Nagyon kíváncsi vagyok a reakciójára. Én nem szóltam neki.
A rezsielszámolásról kértem a számlalevelet fénymásolva. Hát még a télapó sem hozta meg:)
Az nem megoldás, hogy lelakom a kauciót. Itt vannak egyéb műszaki problémák, amiket nem teljesített a szerződésben foglaltak szerint, ezért lakhatatlan, egy ilyen házért meg nem fogok fizetni havonta 80 ezer körül.
Még így is előbb hagyom el a házat, mert 18-ig ki van fizetve.
Na majd még írok a további fejleményekről, hátha más is van ilyen helyzetben és hátha segít valakinek.

K

SolnesM # 2010.12.08. 11:07

Kitti78 !
Meg kell egyezned !
Persze kérdés, hogy ez a kaució visszatartás benne van e a szerződésben ?
eccerű - nem fizetsz lakbért rezsit és az egyensúly hamar beáll.
De sokáig nem szabad maradni !!

Kitti78 # 2010.12.07. 10:05

Üdvözlök mindenkit:)

Kivettem egy házrészt. 50 + rezsi + 2 hó kaukció, fél évre egyenlőre, de még csak 2,5 hónapja lakok benne. Az ingatlan rendeltetésszerű használata nem jöhet létre, mivel kiderült, hogy vizes a ház és mindenhol penész van a házban. Azonkívűl vannak még egyéb problémáim is műszaki értelemben, de ez a legfőbb ok. Heti rendszerességgel takarítom a penészt, mivel már a bútoraimra is és egyéb műszaki dolgaimra is ráterjedt, nem óhajtok itt lakni. Az ember eléggé sz*rrágó, de vissza akarom kapni a kauciómat, mert nem akarok beteg lenni. Visszatérve a bútoraimra. Letakarítottam, lehet használni, de felszólítottam a főbérlőt 3-szor is hogy oldjuk meg ezt a problémát. Az volt a válasza hogy vegyek penészölő sprayt, meg biztos a ruhaszáradás miatt van a pára és szárítsam a teraszon. ( 0 fokban? )
Mondtam neki, ha ez nem javul, akkor nem töltöm ki a szerződési időt és el fogok költözni. Azóta kiderült a pára oka. A fürdőben meg tudtam számolni a keresztgerendákat a vizesedés miatt, amire ráterjedt a penész. Mindent lefényképeztem az elmúlt 2,5 hónap alatt.
3 napja felszólított, hogy 15-ig van határidőm arra hogy közöljem vele, hogy maradok-e vagy sem, viszont engem az bánt, hogy nem hogy megoldaná a problémát, de még csak érdeklődni sem érdeklődik, hogy mi újság a penésszel. Inkább megkérdezi hogy mikor távozok.
Azonnali hatállyal szeretném felmondani a szerződést, de nem tudom, hogy ezek után mi történik vagy mit csináljak. Esetleg valakivel történt már ilyen? Tud valaki tanácsot adni?

Köszönöm

SolnesM # 2010.12.06. 12:14

balkocska !
Te kaucióról beszélsz és nem felmondási időről.
A postát a telefont és az internetet már régen feltalálták.
Tehát a bérbeadó értesítése nem lehet akadály, legalább is annak aki komolyan veszi akötelezettségeit.
Nem tudom mennyi a felmondási idő, de gondolm 1 hónap.
Felmondasz, de elköltözhetsz azonnal is.
Tehát : van a kaució, van a felmondás és van még un. lakásátadás is.
egyébként a maradni nem akaró bérlőknek ajánlom : egyezenek meg a tulajjal.
Felmondanak és nyomban vagy idő előtt költözni akarnak. Ilyenkor a fennmaradó időt lehet felezni. Ez jó a tulajnak és jó a bérlőnek is.

balkocska # 2010.12.05. 19:00

Üdvözlök minden segítő hozzászólót!
.Béreltem egy lakást amire 1 hónap kauciót kértek.
Úgy alakult , lakásgondjaim rendeződtek.A tulajdonost nem tudtam időben értesíteni . A hirtelen költözés miatt az egy hónapos felmondási időt nem tartottam be.Jogosult vagyok az előre letett pénzre ha rendeztem a rezsit?A tulajdonos szerint őt illeti a kaució,mert
lakó nélkül maradt.Szóbeli megállapodás volt közöttünk.
Válaszotokat . köszönöm

balkocska # 2010.12.05. 19:00

Üdvözlök minden segítő hozzászólót!
.Béreltem egy lakást amire 1 hónap kauciót kértek.
Úgy alakult , lakásgondjaim rendeződtek.A tulajdonost nem tudtam időben értesíteni . A hirtelen költözés miatt az egy hónapos felmondási időt nem tartottam be.Jogosult vagyok az előre letett pénzre ha rendeztem a rezsit?A tulajdonos szerint őt illeti a kaució,mert
lakó nélkül maradt.Szóbeli megállapodás volt közöttünk.
Válaszotokat . köszönöm

MajorDomus # 2010.11.21. 20:45

No erre lenne a kaució

patriota # 2010.11.21. 12:25

Major Domus

Úgy tudja a bérlő a nevére íratni, hogy viszi az érvényes bérleti szerződést. Esetembe be is jelentkeztek, hiszen a gyermekvédelmi, stb támogatásokat csak így tudják igénybe venni.
Olyan mértékben ki vannak iskolázva a csalásra, hogy ember arra gondolni sem mer.
Pl. Településünkön a vízóra leolvasó egyszemélyben a díjbeszedő is. Kérdésemre, hogy miért nem szólt, hogy a bérlő egyetlen dl vizet nem fizetett ki, azt a választ kaptam, hogy fogalma sem volt róla.
Ezeknek a bérlőknek csekket küld a vízmű. Ugyanis kérésre, indokolt esetben pl., ha nem tartózkodnak otthon napközben, csekket küldenek. Az ügy pikantériája, hogy ezek a bérlők mindig otthon tartózkodtak.
Már a fogyasztói szerződés megkötésekor tudták, hogy nem fognak fizetni.

MajorDomus # 2010.11.19. 22:46

A cégek többsége már adas-vftelit ker ax atirashoz,nem tudom a bérlő hogy tudja a nevére íratni.

Titiána # 2010.11.19. 13:11

patriota
Ha Pihi nem íratja vissza az óráját, amit ő vagy az új bérlő használna, akkor hogyan fizet? Más nevén fog fizetni? Tényleg nem tudom, illetve más lehetőséget nem tudok elképzelni.

Titiána # 2010.11.19. 13:06

patriota
Azért az 5 hónap tényleg sok. Hol volt eddig a szolgáltató? Ez már olyan pénztártól való távozás után...
Elgondolkodtam most újra, a mi esetünkben, velünk a bérlő nem írtatott alá semmilyen plusz papírt. Ha mégis lett volna ilyen, akkor ezt is hamisították... Ez már a mi problémánk, azt hiszem, tennem kell oda egy sétát, mindenesetre, köszi, hogy megírtad a történeted, megintcsak tanultam vmit...

Titiána # 2010.11.19. 12:57

patriota
Ha jól értelmezem, a bérlőid intézték el az átírást, nem voltál velük. Ezért maradt le az adatod. Biztos kértek a bérlőktől meghatalmazást, mert csak úgy az utcáról nem sétálhat be vki, hogy ezt-azt igénybe vesz, az ügyintéző pedig elhiszi, hogy ott is lakik. GOndolom én. Azért is, mert a mi bérlőnk az egyik kábeles céggel kötött szerződést, az ő nevére, a meghatalmazásunk nélkül, nem volt lakcímkártyája. De volt egy hamis meghatalmazásija. Ezek szerint nem mindegyik cég kér biztosítékot a nemfizető bérlőre, ebben nekünk szerencsénk volt.
Hogy a munkhahelyi telót honnan vették, passz. :(