Albérleti szerződés


MajorDomus # 2012.12.28. 22:53

Niki
ird le mi a gondod?
segitünk,s ez olcsóbb

Sherlock # 2012.12.28. 22:56

Micsoda zsíros megbízás lóg itt a levegőben. :O)

Ferlin # 2012.12.29. 07:42

Kedves Immaculata!

A szerződésbontáskor felhívtam az ingatlanosokat, akik váltig állították, hogy a tulaj nem vallotta be nekik a közös költséget, és szó sem volt 8 hónapról. Azt mondták, ha kérem, dokumentumokkal bizonyítják ezt.
Amikor a tulajjal elszámoltunk, az orra alá dörgöltem az ingatlanosok állítását, így megmutatta a velük kötött szerződését. Szerepelt benne a 8 hónap (mivel az ingatlanosok 8 hónapos garanciát vállaltak) és a közös költség, illetve annak valódiságáról is mutatott banki bizonylatokat. Ezután ismét felhívtam az ingatlanosokat, hogy igényt tartanék arra a bizonyos dokumentumra.

Meglepő, vagy se, de ezek után nem tudtam őket elérni se telefonon, se neten.

nica74 # 2012.12.29. 10:36

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy!

Segítséget szeretnék kérni a következőben.

2 évvel ezelőtt Albérleti Szerződést kötöttem egy hölggyel, mai napig a lakást rendeltetés szerint használjuk és pontosan fizetünk!

A szerződés kötésekor szóban csupa jó dolog lett elmondva a lakásról, többek között , hogy milyen jó meleg lesz a télen, - ezzel szemben az elmúlt teleket 19-20 fokban töltöttük, magunk szigeteltünk, a legutolsót saját költségünkön, hőszigetelő fóliával, nem kértük el az árát - illetve itt sosincs gond.

Mindezt annak a hölgynek az édesanyja mondta, akivel most a probléma támadt, akitől béreljük a lakást, nem szólalt meg , amikor jöttünk megnézni az ingatlant, illetve akkor sem, amikor a szerződést határozatlan időre megkötöttük.

A csupa szép dolog, amiről az édesanya beszélt, sajnos nem volt igaz. Idén a 40 fokos melegben a nyár elejétől szeptember elejéig - ez négy teljes idegölő hónapot jelentett - a FŐGÁZ háztartozás végett elzárta a meleg vizet. Nekünk erről egy szó sem lett említve, nem lett felhívva a figyelmünk arra, hogy ideköltözésünk előtti közgyűlésen a közös képviselő felhívta a lakók figyelmét, amennyiben nyárig nem lesz kiegyenlítve a tartozás, nem lesz meleg víz.

Mi ennek ellenére korrektek szerettünk volna maradni és nem elfutni az első adandó alkalommal, nehéz volt, hiszen komfort nélkülivé vált az ingatlan, de minek után ideköltözésünkkor biztosítottuk a tulajdonost, hosszú távra tervezünk, ehhez tartottuk is magunkat.

Tulajdonos édesanyja ekkor meglepően kedves volt, biztosított bennünket, hogy minden közgyűlésen jelen voltak, lesznek és referálnak, így is történt, nyugtattak, lesz meleg víz. (Ők nem tartoztak)

Tulajdonos csökkentette a bérleti díjat, kérésünkre, hiszen az ingatlan komfort nélkülivé vált azáltal, hogy nem volt meleg víz.

Amiből most a probléma adódott, az a lakás tisztasági festése, illetve egy öleb, utóbbi csak megőrzés céljából van nálunk.

Tulajdonos édesanyja szóban 2 éve engedélyt adott arra, hogy bár a lánya, akitől a lakást béreljük kifestett, de ha szeretnénk, akkor kifesthetünk. Erre 2 év utáni nyáron került sor csak, amikor is igyekeztünk a meglehetetlenített életünkön változtatni és a festéssel is komfortérzetünkön javítani. Abban hibáztunk, hogy a tulajdonossal nem egyeztettünk, de őszintén nem is volt eszembe, hiszen erre az édesanyja, aki a család szóvivője, engedélyt adott.

Egyik nap váratlanul feljöttek érthetően ellenőrzésre, erre eddig példa nem volt, valószínűleg az édesanya kollégája, aki itt volt egy kisebb javításra, hívta fel a figyelmét a kutyára. Erre késő este került sor.

Édesanya megállás nélkül kioktató hangnemben beszélt az élettársammal, majd elmentek.

Én levelet írtam a tulajdonosnak, elnézést kérve a festésért, amire a saját édesanyjától kaptam engedélyt, illetve ahogy az élettársam is, úgy én is biztosítottam arról, hogy a kutya nem végleges. Felhívtam a figyelmüket, hogy a két év alatt ilyen ellenőrzés, váratlan látogatás nem volt, emberileg ez rosszul esik, hiszen a lakást nem lelaktuk, hanem növeltünk az értékén és abban hibáztam csak ,hogy erre tőle nem kértem engedélyt, ahogy nem tudtam, nem gondoltam, hogy ha csak vigyázok egy ölebre, erre is engedélyt kell, hogy kérjek. Mind két dologról a szerződésben nincs szó, tehát nincs arról külön pont, hogy nem tehetem meg a festést, illetve nem lehet itt állat.

A kérdésem az lenne, hogy most, amikor feljönnek átbeszélni a továbbiakat és gyanítom, már a felmondó papírral érkeznek, milyen lehetőségem, illetve milyen jogom van, van-e egyáltalán valami, amivel élhetnék?

Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm,
üdvözlettel: Nica74

nica74 # 2012.12.29. 13:15

Tisztelt Ügyvéd Úr/Hölgy, Kedves Jogászok, Fórumozók!

Lenne még egy kérdésem.

Ha előzőleg írt problémám után a tulajdonos már úgy jön fel ide, hogy hozza a felmondást, azt én köteles vagyok aláírva átvenni? 30 nap alatt egy 8 éves kislánnyal biztos, hogy nem fogok megfelelő és igényes lakást találni, ebben az esetben van-e lehetőségem, vagy jogom azt mondani, a felmondó nyilatkozatot nem veszem át? Mit tehet velünk a továbbiakban a tulajdonos?

A válaszokat, ha kapok, előre is köszönöm szépen!

Nyuszi81 # 2012.12.30. 13:08

Fél éve kiadtam a házamat albérletbe. Az elmúlt fél év távlatában csak első hónap volt probléma mentes, azóta folyamatos a fizetési probléma. Annak ellenére, hogy az első két hónapban fizetési könnyítést adtam nekik és nem kértem kaukciót(ismertem őket) Határozatlan idejű szerződést kötöttem velük 1 hónapos felmondási idővel. Többször is szóltam nekik, hogy ha nem fizetnek rendesen akkor ki kell költözniük. December hónappal már két havi elmaradásuk van, illetve a közüzemi díjakat sem fizetik rendesen, bár a közüzemi szerződés az ő nevükön van. Interneten egy közösségi oldalon rendszeresen írok nekik, és határidőket adok, amit el is fogadnak de mégsem fizetnek. Ez elfogadható-e írásos felszólításnak? Az utolsó határidő december 10 volt, de nem fizettek és meghamisították a banki bizonylatot, hogy azt higgyem, hogy feladták a pénz. Utána jártam a bankjukban, megmutattam nekik a banki bizonylat másolatát(ahol egyértelmű a hamisítás) és kiderült, hogy igazam van. Mi az eljárás ilyenkor? Újra fel kell őket szólítanom írásban, vagy élhetek a azonnali felmondással, súlyos vétség miatt? Kell-e másik albérletet keresnem nekik? Előre is köszönöm

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.02. 10:40

Ferlin

Neked volt egy érvényes szerződésed, amit az ingatlanosokkal kötöttél.
Az ingatlanosok a tulaj megbízásából jártak el.

A tulaj elégedetlen volt a szerződés tartalmával, mert az lényegesen eltért attól, amivel az ingatlanost megbízta.

A tulajnak joga van ilyenkor az ingatlanos által megkötött szerződést visszautasítani. Az ingatlanos ekkor vagy megtéríti a tulaj megbízása és a veled kötött szerződésból adódó különbségeket, vagy felbontja veled a szerződést, és megfizeti a szerződésből eredő károdat (költözés, kaució, egyéb).

Te a tulajjal egyeztél meg a szerződés felbontására, miközben nem is vele szerződtél. Kifizettél olyan költségeket, amikre a szerződésed alapján nem voltál köteles.
Egy közös megegyezéses felbontás után nem követelhetsz senkitől semmit.

Maradnod kellett volna szépen addig, amíg az ingatlanos nem lép, vagy fel nem szólít.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.02. 10:44

Nica, egyrészt tart a kilakoltatási moratórium, másrészt van egy csomó elszámolnivalótok.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.02. 10:45

Nyuszi, szabályosan, írásban kell felmondanod.

MajorDomus # 2013.01.02. 20:37

Ímma
nem olyan könnyü jol fizető albérlőt sem találni manapság,
tehát én nem hiszem hogy Nica- nak egy öleb miatt költözni kellene

a festésnek csak örülhet a tulaj

benkovacs # 2013.01.03. 08:28

Szép napot!

Albérletben lakom, és egy olyan jellegű problémám lenne, hogy megjelentek a csótányok, csöpögnek a csapok, a wc-t nem lehet lehúzni, a zuhanyzó nem zár jól, emiatt folyamat úszik a fürdő, az ablakon pedig besüvít a szél. De a főbérlő nem sok mindent tesz az érdekében, hogy ezeket a problémákat megoldja.
A csótányokra hozott valami sufnituning, -szerinte bombabiztos- a net szerint meg Magyarországon betiltott szert, de azóta csak több csótány van. Persze ő arra fogta, hogy én nem takarítok. Ez egyrészt nem igaz, másrészt meg köztudott, hogy a csótányok nem a koszra jönnek. Ez már nem az első ilyen problémamegoldása. Korábban leomlott a felvizesedett fal, erre ő odaszórt egy kis maltert, meg elfedte padlólécekkel.
A szerződésem még májusig szól, de nem sok maradásom van iyen körülmények között. A kérdésem az lenne, hogy mit tudok csinálni, hogy a szerződésem megszűnjön, a kauciót pedig visszakapjam? Szerintem, ameddig fizetek valamiért, addig nem nekem kéne az után járkálnom, hogy mit hogyan kéne megcsinálni, meg a csótányokat kiirtani, stb.
Előre is köszönöm a segítséget!

matthiasi # 2013.01.03. 16:29

benkovacs benkovacs !

Valószinű un. határozott idejű szerződésed van. Ilyen esetben fel lehet mondani, de minek. Nem fizeted a lakbért, nem fizeted a rezsit és hamarosan te kerülsz pluszba !! Majd tárgyal veled a bérbeadó.
Lehet, hogy annyira lelakott a lakás, hogy reparálni nem érdemes !
Viszont a panasz elég egyoldaló, mivel nem tuggyuk a lakbért, nem tuggyuk a lakás nagyságát és nem tuggyuk az elhelyezkedését. Így csak szimpla, egy oldalú panasz a részedről.
Amúgy valószinű csak bérlő vagy, akinek a lakását bérled az meg tulaj és nem főbérlő !!
Olyan hogy albérlet manapság nagyon ritka azon eccerű oknál fogva, hogy főbérlet gyakorlatilag nincs. Az a kevéske eléggé lelakott lakás, a jobb lakások bérlői meg nem szorulnak rá arra ,hogy albérlővel osszák meg a bérleményeiket. Ha a magyar ennyire nincs tisztában a fogalmakkal, nem csoda,hogy itt tartunk !!

matthiasi # 2013.01.03. 16:46

Ferlin#e-mail 2012.12.29. 08

én az ingatlanosokat általában finoman elküldöm a ' csába, amikor ők keresnek meg !
Általában egy havi bérleti díj fejében „adják ki a lakást”, ami általában nem igaz, mert ők nemtudják kiadni - ők csak bemutaják - tehát szerződést kötni csak a tulaj tud a leendő bérlővel.
persze meg van a létjogosultsága az ingatlan közvetítésnek is, ha a tualja messze lakik a kiadandó ingatlannától.
Az ingatlanosok Téged már ott lépre csaltak amikor foglalót kértek. Annyira nagy a kínálat bérletből, hogy ilyenbe belemenni nem szabad.
Egy bérbeadási/ bérbevételi procedura így zajlik . megnézem a lakást ha tetszik jelzem a szándékom, hogy kivenném. Ekkor már afeltételeket tudom , hiszen addiog csk nézelődés. tehát kérem a szerződés tervezetet és mondom áttanulmányozom , másnaő harmadnap jelentkezem. hozom apénzt,az ingatlanos meg hozza a tulajt , hiszen szerződést csak vele köthetek.
Aztán az írásos tervezetből kiderűl az van é leírva mint ami a mondókában szerepel.
ha nem akkor simlis az ingatlanos.
egyébként amig nincs kész szerződéstervezet addig pénzt adni balgaság /naivság. Természetesen az ingatlanosok is mesélnek a nagy érdeklődésről, de az csak mese /csali.
nagy a kínálat a bérbeadandó lakások terén.

matthiasi # 2013.01.03. 16:54

MajorDomus !
Üdv !
igazad van, nem könnyű jó bérlőt találni, tehát meg kell becsülni.
Azért a kutya probléma az nem olyan egyszerű !!

Immaculata (törölt felhasználó) # 2013.01.03. 17:59

Inkább csak szórakoztató, mint tartalmas hozzászólást hallottunk.

Benkovacs

Ptk. 424. § (1) A bérbeadó - ha jogszabály eltérően nem rendelkezik - szavatol azért, hogy a bérelt dolog a bérlet egész tartama alatt szerződésszerű használatra alkalmas, és egyébként is megfelel a szerződés előírásainak. Erre a szavatosságra a hibás teljesítés miatti szavatosság szabályait azzal az eltéréssel kell alkalmazni, hogy a bérlőt az elállás helyett az azonnali hatályú felmondás joga illeti meg, kicserélést pedig nem követelhet.

Tehát azonnali hatállyal felmondhatsz, nem kell a lejáratig fizetned a bérleti díjat.

MajorDomus # 2013.01.03. 22:01

ez mind szép, Imma de a kauciót csak ugy tudja visszakapni hogy lelakja,mert a tulaj nem fog és nem is tud fizetni.

nica74 # 2013.01.04. 13:07

Kedves Immaculata és MajorDomus!

Köszönöm szépen a válaszukat!

2-án megvolt a látogatás és a tulajdonos azt mondta, nem hosszabbították meg a munkaszerződését, ezért ő májusig közjegyző! előtt a határozatlan időtartamú szerződést határozottá módosítaná, hogy jogtiszta legyen a dolog. Ezek az ő szavai.

Egész egyszerűen arról lehet a szó, hogy neki nem tetszett a festés és a kutya, ezért ezt találta ki. Pedig a számláim arról tanúskodnak, pontosan fizető bérlő vagyok, a házban senki nem panaszkodik ránk , a borzalmas nyarat is kihúztuk, de ez nem számít ezek szerint neki, ezért úgy döntött, mennünk kell.

A beköltözésünkkor sem voltam közjegyző előtt, szeretném kérdezni Önöktől, most köteles vagyok közjegyző előtt módosító szerződést aláírni?

Válaszukat, ha kapok, nagyon köszönöm!

Üdv,
Nica

matthiasi # 2013.01.04. 16:43

CsCsilla CsCsilla !!

amennyiben a tulajdonos beleegyezik igen, ha nem akkor sima rongálás !!
képzeld egy csőtörésnél vagy egy tűznél mi van !!!

MajorDomus # 2013.01.06. 14:35

nica
ne tedd. májusban úgyis elküld,akkor már mindegy.
arra vigyázz,hogy a közjegyző előtt irt szerződésnek azaz közokiratba foglalásnak az a. jog következménye hogy közvetlenül végrehajtható! !!

nica74 # 2013.01.07. 14:36

MajorDomus, köszönöm a válaszodat!

Most akkor abszolút tanácstalanná váltam, ugyanis a párom is ugyan ezt javasolta, hogy ne menjek közjegyzőhöz, hiszen a beköltözéssünkor erre nem volt szükség - hiszen nagyon akarták, hogy kibéreljük a lakást - akkor most miért van?

Igen, de abban is biztos vagyok, hogy ha nem teszek eleget a kérésnek, akkor a határozatlan szerződésben szereplő 30 napos felmondási időhöz fog ragaszkodni és sajnos lakás pedig nincsen, azóta is napi szinten keresem, de nem találok, tehát a 30 nap iszonyat kevés.

Azt is tudom, illetve gondolom, hogy botrány lenne abból, ha én nem pártolnám a közjegyzőt, elképzelhetőnek tartom, hogy elkezdenének anyukával zaklatni és minek után nem vagyok tisztában a jogaimmal, mint tisztességes bérlő az áldozatává válnék.

Hiszen azzal, hogy elkezdett itt hablatyolni, neki nem hosszabbították meg a munkaszerződését és májusban hagyjuk el a lakást, mert el akarja adni, 100%, hogy nem mond igazat, azt érzem, teljesen hülyének is néz, azzal magyarázta, hogy a vevője felé így a korrekt, hogy jogtiszta a lakást. Nem értem, a vevőnek mi közbe van ahhoz, hogy a lakás megvásárlása előtt bérlő volt az ingatlanban? ...

nica74 # 2013.01.07. 14:38

Fontosnak tartom megírni, hogy nem zárkózom el a közjegyző elől, abszolút tisztességesen élek ebben az albérletben, de mint laikus ember szeretnék a jogaimmal előtte tisztában lenni és minek után nem állok úgy anyagilag, hogy erre egy személyes beszélgetés keretében sor kerüljön, ezért fordulok ezen az oldalon hozzáértők segítségéért.

nica74 # 2013.01.07. 14:48

26. § (1) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést írásban felmondhatja, ha a bérlő részére egyidejűleg ugyanazon a településen - a fővárosban a főváros területén - cserelakást ajánl fel bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő azonban három hónapnál rövidebb nem lehet.

Szeretném kérdezni, hogy ez most mit jelent? Engem igazán az érdekelne, hogy a felmondási idő három hónapnál nem lehet kevesebb, ez rám is érvényes akkor? Hiszen így semmi szükség nincs a közjegyzőre, nem igaz? Esetemben ez pontosan májusban járna le, mármint a három hónap.

Zoltanuss # 2013.01.07. 17:13

nica74 !!

26. § (1) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést írásban felmondhatja, ha a bérlő részére egyidejűleg ugyanazon a településen - a fővárosban a főváros területén - cserelakást ajánl fel bérleti jogviszony létesítésére. A felmondási idő azonban három hónapnál rövidebb nem lehet.
honnan van ez a korszerűtlen agyalágyult jogszabály ?
Ilyenek szegény Sz. Sándor a LB nyugalamazott birája szajkozott az akkori közrádióban vagy 30 éve. Már akkor bicskanyitógató volt a csökött szemlélete, de most ?
Nem csoda ha Magyarországon nincs bérlakás !!
Az az kevésdke romos főleg a pirézeknek a még kevesebb elfogadható pedig nehány kiváltságosnak !!

Zoltanuss # 2013.01.07. 17:24

Csak nem az a szabó sándor aki a Mansfeld Péter halálra itélte mint társ tettes ??

Mirjam01 # 2013.01.07. 19:20

Üdvözlök mindenkit!
Kérdésem a következő:6 hónapja bérelek egy ingatlant.A bérleti szerződésben kikötöttük,hogy a bérleti díjat előre,a rezsit pedig utólag,a közüzemi számlák bemutatása alapján fizetjük.Egy füzetben vezetem,hogy mikor mennyit adok át a tulajnak,és ő ezt alá is írja,hogy átvette.Az a gondom,hogy december 31-el elszámolást akarok készíteni,hogy lássam a rezsivel hogy állunk,mert eddig még egy közüzemi számlát sem láttam.Én minden hónapban lediktáltam a tulajnak az óra állásokat,ő pedig megmondta,hogy mennyi a rezsi.De számlát még nem láttam,így azt sem tudom,hogy ő befizette-e ezeket?Amikor kértem a számlákat,csak azzal hárított,hogy ő nem úgy fizeti a számlákat,ahogy én diktálom az óraállást...???Akkor hogyan.Most már követelni akarom a befizetett közüzemi számlákat.Meg tehetem-e?Van-e olyan jogszabály,ami kimondja,hogy a tulajnak kötelessége a közüzemi számláról másolatot adni a bérlőnek?Egyébként feketén van kiadva a lakás,viszont azzal fenyegetőzik,hogy ha valami nem tetszik,el lehet költözni.Mit tegyek?Várom a válaszokat.