Albérleti szerződés


ObudaFan # 2012.12.03. 21:56

Hát kérdezzétek meg, hogy a bérbeadó hajlandó-e határozatlan idejű szerződést kötni, és ha igen, milyen felmondási idővel.

matthiasi # 2012.12.04. 06:22

T. edith76 !
Javaslom mint az előttem szóló, hogy kérdezd meg a tulajt a határozatlan idejű szerződésről. Ez a praktikusabb megoldás. Általában 30 napos felmondással kötik meg , ami természetesen mind akét félre vonatkozik.
( egyes albérlők csa ka bérbeadóra értik és ha ők menni akarnak hát mennek . )
Én pl. soha nem kötök határozott idejű bérleti szerződést ! Sok hátránya van !!
Természetesen olyan bérlővel meg nem szerződök aki hangotatja, hogy csak rövid időre jönne. Arra ott vannak a panziók !!

edith76 # 2012.12.04. 13:54

Köszönöm a válaszokat!Igen ez lesz a legjobb ha határozatlan időre kötjük innentől,felmondási idővel.Gondolom a kauciót ilyenkor is visszaadja,ha minden rendben van a lakással?(2 havit adtunk beköltözéskor)

ObudaFan # 2012.12.04. 14:53

Attól függ, miben tudtok megállapodni. Ha csak abban, hogy mondjuk van két hónap felmondási idő, és azt te már nem lakod le, attól még ez a tartozásod fenn fog állni, és annak fejében pl. megtarthatja.

glamchild # 2012.12.06. 10:56

Üdvözletem,

A helyzetünk a következő:
Határozott idejű szerződést kötöttünk az albérlőinkkel, akik ezt felmondták idő előtt, olyan indok miatt, mellyel már a bérleti szerződés megkötésekor is tisztában voltak. A döntésüket tudomásul vettük, azonban felmondási szerződést nem írtunk még velük alá.

Az ingatlan sajnos eléggé vidéki (Tolna m.) és ritkán jár erre bérlő, főleg decemberben. Nyáron sikerült kiadni (májusban) de a bérlők a mai napig nem költöztek be.

Mivel a bérleti szerződés határozott időre szólt, ezért a felmondással a bérlő magára vállalja annak következményét, hogy az egész éves díjat, mint kárt, számunkra megfizeti. Legalábbis az eddigi bérlőkkel ez így történt. Azonban ők nem akarnak fizetni. A kaució (két havi, 90.000 HUF) azonban arra pont elég lenne, hogy a télen lakó nélkül maradt lakást fűteni tudjuk, hogy ha ne adj' Isten, valaki mégis bérbe venné, akkor ne kelljen egy átfagyott falú házat felfűtenie. Éppen ezért a kaucióhoz ragaszkodunk.

Kérdésem az lenne, jogszerű eljárás e az, hogy a kauciót nem adjuk vissza, ellenben elállunk a hátralék kifizetésétől. A szerződésben a kaució óvadékként történő hasznosítása is szerepel, amire mi hivatkozunk, hiszen minket kár ért azzal, hogy a tél közepén mondták fel a szerződést és az ingatlan karbantartását nem végezték el megfelelően.

Előre is köszönöm a válaszokat,
G.C

ffanny # 2012.12.06. 11:32

Üdv
szeretnék segítséget kérni, van egy lakásom melynek egyik szobáját albérletbe szerettem volna adni, a lány aki kivenné a lakás megtekintése napján elutalt nekem foglaló néven 20ezer ftot, mert csak pár nappal később tud költözni. Sajnos közben úgy alakult hogy nem tudom a szobát albérletbe kiadni. A foglalóról sem irtunk papírt, albérleti szerződést sem kötöttünk. A foglaló dupláját kell visszaadnom neki, mivel én miattam nm jön létre a szoba kiadás, vagy csak az alapból küldött 20ezer, mert nincs róla semmilyen papír, hogyan kell eljárnom ilyen esetben?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.06. 13:46

Glamchild, semmiféle érdeketek nem fűződik az egyezkedéshez. tarsatok ki amellett, hogy határozott idejű szerződést felmondani nem lehet.

glamchild # 2012.12.06. 15:16

Köszönöm válaszát Kovács_Béla_Sándor,

A probléma azonban az, hogy december 15-ig fizetniük kéne az e havi részletet. De nem fogják. Így nekem ki fog esni a bérleti díj ugyebár.

A szerződés alapján ha az aktuális hónap 15-ig nem fizetnek, akkor én mondhatok fel.

Tehát most ha december 15-ig nem történik változás, azaz nem fizetnek, akkor felszólítást követően januárban én bontom fel a szerződést. Mivel azonban ez egy hónap fizetés nélkül zajlik, ezért a tartozást levonom a kaucióból. Továbbá a közüzemi számlák tartozását is levonom, így nem jár vissza semmi.

Ők nem mondhatnak fel, én viszont díjtartozás miatt felmondhatok. És így a pereskedést is elkerüljük mindketten.

andreas_h # 2012.12.06. 18:30

Tiszteletem,

Ingatlanunkat 2012 szeptember 1-től 1 év határozott időre albérletnek kiadtuk. Az albérlő kifizette a két havi kauciót és december 1-ig (3 hónap) kifizette az albérleti díjat is.

December 4-én felmondta a bérleti szerződést és kéri a kaució visszafizetését.

Kérdéseim a következők lennének:

  • Felmondhatja-e a szerződést a bérlő egyoldalúan?
  • Jelen helyzetben visszajár-e a kaució?
  • Követelhető-e az albérlőtől a határozott idejű szerződés hátralévő idejére a bérleti díj?

Előre is köszönettel,
Andreas

matthiasi # 2012.12.07. 15:11

andreas_h !
Elvileg jár nektek az a lakbér a hátralévő időre, de kicsi a valószinűsége, hogy 7 - 8 hónap bérleti díjat kifizetne.
Így elvileg a kauciót nem kéne vissza adni, sőt még követelésed is lehet, de inkább szabadulj meg az ilyen bérlőtől.
Helyezd kilátásba a visszaadást, aztán amikor megfordíthatatlan a folyamat, mond neki , hogy még neked van követelésed.

Tanulság : határozott időre soha se köss szerződést.
A magyaroszági viszonyok ezt nem teszik lehetővé.

matthiasi # 2012.12.07. 15:20

glamchild !
Tény ,hogy nektek van igazatok, de gondold át
.Jó e ha egy nem szeretem lakó a lakásban lakik ? Mennyi kárt tud az még csinálni. Folyamodj cselhez , helyezd kilátásba a kaució visszadását, aztán ha már költöznek, visszakozz.
Mint máshol is írtam a határozott idejű bérlés nem reális nálunk. komolytalan albérlő ( jellemző, hogy még az albérlete és a bérletet se tudják megkülönböztetni ).
Amúgy KBS-nek egy határozott idejű bérlwetet is fel lehet mondani - csak egyezkedni kell !

matthiasi # 2012.12.07. 15:23

Így nekem ki fog esni a bérleti díj ugyebár”.
naja , ennyi veszteséget le lehet nyelni !!

ponda # 2012.12.15. 15:51

Albérlőként megegyeztem a tulajdonossal,- mivel idő előtt szóban felmondtam a közöttünk lévő szerződést- hogy amennyiben kiadásra kerül az ingatlan, részarányosan visszakapom a kaukciót.(mindketten megteszünk mindent, hogy bérlőt találjunk)
Tulajdonos december 14-én kiadta ( lefoglalózták) az ingatlant, de január 1-től. Erre közölte velem, hogy nekem egy fillér sem jár vissza.

Kérdésem az lenne, hogy valóban igaza van-e, hisz a megállapodásunkban, mely írásos, csak az van benne, hogy amennyiben kiadásra kerül, az nincsen benne, hogy a birtokba adás mikor van. Hisz az ingatlan már nem mutatható, igy nekem esélyem sincsen rá bérlőt vinni.

MajorDomus # 2012.12.15. 21:17

igen,igaza van,mert az már nem részarányos teljesités

ponda # 2012.12.16. 16:32

Miért van igaza?

Hisz a megállapodásban nem szerepel, az, hogy mikortól veszi bérbe a bérlője, csak az, hogy kiadta.
És Ő kiadta.

Szeretném hozzáértő ember válaszát kérni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.12.16. 17:20

Miből gondolod, hogy szerződés nélkül a kérdésedet meg tudjuk válaszolni?

A kaució dolgot meg nem is értem. Nem a bérlet időtartamához kapcsolódik, hanem a rendezetlen költségek fedezetére.

MajorDomus # 2012.12.16. 19:52

ponda
akkor fordulj ügyvédhez,jó pénzért ugyanazt elmondja neked,amít én itt ingyen.

Ferlin # 2012.12.20. 09:59

Üdvözlöm!

Ingatlanosok által hirdetett albérletet vettem ki, s a bérbeadás napján ki is fizettem nekik a kauciót. Azt közölték, a lakásnak nincs közös költsége, csak az óraállások után kell a rezsit fizetni, illetve, mivel határozatlan idejű szerződést kötöttem, a kaució összege akár már a 2. hónaptól (költözés esetén) visszajár, vagy lelakható, ha minden számlám rendezve van és kárt sem okoztam. A szerződésükben valóban nincs megjelölve a közös költség összege, és valóban határozatlan időre szól.
Amikor a tulajdonossal találkoztam, egészen más szerződés hozott, melyben a közös költség 8500 ft, és minimum 8 hónapig kell ott laknom, hogy a kaució visszajárjon. (Nem maradtam ott, csak néhány napig, a tulajjal meg is tudtam egyezni) Az a kérdésem, hogy az ingatlanosoktól vissza perelhető-e a kaució összege (esetleg a költözésre kifizetett pénz) mivel csak a hazugságaik miatt vettem ki a lakást.

Köszönöm.

vi555555 # 2012.12.22. 01:41

Ha az albérlőm biztonsági rácsot akar felszerelni az erkélyemre,de én nem akarom,akkor köteles vagyok-e kifizetni a rácsot valamint a szerelését tulajdonosként?Köszönöm a válaszát!

ObudaFan # 2012.12.22. 13:22

Nem.

MajorDomus # 2012.12.23. 14:25

sőt engedélyed nélkül a rácsot sem szerelheti fel. ha igen,keress másik albérlőt

Ferlin # 2012.12.26. 12:24

Történt egy kellemetlen eset a hónap elején. Kivettem egy lakást Szegeden, amit ingatlanosok hirdettek. Közölték, hogy a lakásnak nincs közös költsége, és az albérlet határozatlan időre szól, így bármikor (30 nappal) felmondható, és a kaucióra kifizetett össze, ha nincs rezsihátralékom és nem okozok kárt visszajár, vagy lelakható. Adtak szerződést, amiben valóban határozatlan időre szóló bérlet szerepel bármiféle kikötés nélkül, és nem volt feltüntetve a közös költség összege sem. Kifizettem a kauciót (ami foglalóként szerepel a szerződésben) és beköltöztem. A lakás tulajdonosa kecskeméti, így vele csak napokkal később tudtam találkozni. Ő is adott egy szerződést, ami teljesen más, mint az ingatlanosoké. Megtudtam, hogy minimum 8. hónapos ott lakás után jár vissza a kaució, illetve a lakáshoz 8500 ft/hó közös költség tartozik.

Ezek után, néhány nappal később, felbontottam a tulajdonossal a szerződést, de vele mindenben meg tudtunk állapodni.

A kérdés, hogy mit lehet az ingatlanosokkal kezdeni? Vissza lehet-e szerezni a kaució (foglaló) összegét, mivel átvertek, és ha tudom a teljes igazságot, nem veszem ki a lakást. Esetleg a költözködés összegét (mert így 2x kellett teherautót bérelni) illetve a közös költséget (ami nem szerepelt a szerződésben).

kiralyniki # 2012.12.28. 11:57

Sziasztok! Kérlek segítsetek! Szükségem lenne egy "véresszájú" ügyvédre Budapesten.(elnézést a megfogalmazásért!)Tudjátok,mint a filmeken,amikor úgy emlegetik az ügyvédet, hogy "a gyatyát is leperelte róla". Szóval egy igazi nagy dumás, rutinos, dörzsölt, tapasztalattal rendelkező ügyvédet keresek, aki ért az albérleti ügyekhez, a rendőrségi ügyekhez, kártérítési perekben jártas és az adóügyekben is képben van. Aki ismer, hallott, olvasott vagy látott ilyet, nagyon szépen kérem adja meg a nevét, számát, vagy bármilyen elérhetőségét! Köszönöm! Niki. e-mail: kiraly.nikoletta78@gmail.com

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.12.28. 20:01

Ferlin

Milyen szerződést kötöttél az ingatlanossal?

Az ingatlanos a tulajdonos megbízása alapján járt el?

Ügyvédhez kellett volna fordulnod mielőtt felbontod a szerződést.

Ha az ingatlanosnak joga volt veled szerződni, akkor az érvényes rád nézve.
Ha az ingatlanos nem a megbízója szerint járt el, (pl. nem érvényesítette a közös költséget, nem határozott időt kötött ki) akkor az az ingatlanos és a megbízója közötti vita tárgya. Téged a nem érint. Nem kellett volna belebonyolódnod a tulajdonos által lobogtatott feltételekbe.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.12.28. 20:11

Niki!

Tisztázni kellene, hogy jogos-e a kérésed.

Általában a kis ügyekkel lehet rámenni. Nem biztos, hogy érdemes tönkretenni magad.

A véresszájú általában nem dörzsölt, a dörzsölt soha nem véresszájú, hanem csak teszi a dolgát.