Albérleti szerződés


nora. # 2011.10.21. 14:59

Sziasztok!
A következők miatt fordulok tanácsért hozzátok.
3 hete költöztünk be az új albérletünkbe a párommal. Szokásos albérleti szerződést írtunk alá ingatlanközvetítő jelenlétében, 2 havi kaució, egy éves bérleti szerződés, egy havi felmondási idő.
A mai napon a főbérlő hölgy felhívott, hogy lenne a lakásra egy vevő, nem-e jöhetnének megnézni az ingatlant fél órán belül. Egészen eddig szó sem volt arról, hogy árulná a lakást. Mivel épp készültem elmenni otthonról mondtam, hogy valószínűleg nem leszek itthon, de egy holnapi időpontot meg tudunk beszélni. Gondoltam az egész eladás-ügyet akkor meg tudnánk beszélni. Azt mondta rendben, majd hív.
Nemsokára hallottam a fürdőszobából, hogy valaki matat a zárral, és kulccsal akar bejönni a lakásba (nem tudott, mert bent volt az én kulcsom is a zárban). Kinyitottam, és a főbérlő állt ott a leendő tulajdonossal. Meglepődtek, és elkezdtek hebegni-habogni, hogy azt hitték nem vagyok itthon, de azért megnézhetnék-e a lakást stb.
Azt mondták, hogy hirtelen jött az eladás lehetősége, és az új tulajdonos is bérbe akarná adni, úgyhogy nem kell aggódnunk.
A kérdéseim a következők lennének: (azzal kapcsolatban, hogy úgy akart bejönni a lakásba, hogy nincs itthon senki, nincsen kérdésem, szerintem nem tehetné meg, de sima emberi bunkóságnak könyvelem el)
Megteheti, hogy eladja a lakást, miközben velünk egy éves bérleti szerződést íratott alá? Mi garantálja, hogy az új tulajdonos ugyanazokkal a feltételekkel adja nekünk bérbe az ingatlant, mint az előző? Emiatt felbonthatjuk a szerződést, és visszakaphatjuk a kauciónkat?
Előre is köszönöm a választ:
nora.

parapali # 2011.10.21. 05:45

Nemedi!
Nem bántani akarlak,de már a második mondatodban benne van hogy szerződtél egy tanévre!Ez szerintem határozott idejű szerződés!
Te 2 hónapra rá elköltöztél!
A bérbeadó lehet hogy közvetítőn keresztül adta ki neked a lakást és a Te kauciód talán arra volt elég hogy őket kifizette tehát költsége volt!
Jogi útra terelheti valószínű fizetési meghagyást fog kérni ennek lehetnek következményei(visszaolvashatsz itt ezen a fórumon is)
Szerintem jobban jársz ha gyorsan keresel valakit aki odaköltözik és a bérbeadónak is megfelel ezzel kivédheted a jogi "macerát":-)

nemedi1990 # 2011.10.20. 20:56

Hello!
A tanacsotokat szeretnem kerni.
Augusztusban kibereltem egy szobat. A szerzodesben volt egy olyan pont, hogy a szerzodes egy tanevre szol, es ha ok nelkul fel mondom az alberletet a tanev vege elott, akkor ki kell fizessem a teljes alberleti dijat a tanev vegeig.
Ugyan akkor volt egy olyan pont is benne, hogy 30 nap a felmondasi ido(megalapozott indokkal).
Es vegul egy olyan pont, hogy az alberlo nem fizet a fizetesi hataridot koveto 8 napon belul akkor a foberlo felmondhatja neki az alberletet.
Na most itt kezdodik a problemam. Szeptember elejen en telefonon ertesitettem a tulajt, hogy szeretnem felmondani az alberletet, mert ossze szeretnek koltozni a baratnommel. A tulaj azt mondta, hogy keressek mas alberlot a helyemre. Meg jobban bonyolitja a dolgot, hogy a tulaj Angliaban van, es en csak az edesanyjaval tudtam beszelni. Ido kozben szeptember vegere kikoltoztem. Oktober elejen ertesitett egy smsben a tulaj edesanyja, hogy mennyi az alberleti dij+a rezsi, es mikor jon, hogy kifizessuk. En erre nem valaszoltam, mivel en tudattam vele honap elejen, hogy oktobertol nem lakom ott. Ezutan irt a lanya Angliabol, hogy hallja, hogy felmondas nelkul kikoltoztem a lakasbol, es ha nem fizetek jogi utra tereli az ugyet, mivel az alairt szerzodest megszegtem.
Viszont a szerzodesben az nem allt, hogy ha nem fizetek, akkor ki kellene fizessem a maradek x honapokra.
Ilyen esetben mit lehet tenni? Telleg jogi utra tudja terelni a dolgot? Egyebkent csak mi ketten irtuk ala, nem volt sem tanu sem ugyved. Kotelezhet ra, hogy kifizessem a maradek honapokra a penzt?
En ugy gondoltam, hogy a ket havi kaucio amit fizettem, az fedezi a szeptemberi koltseget, es igy is tortent, meg maradt is meg belole.
Raadasul ido kozben lettem magyar allampolgar, de o ezt nem tudja. Mivel nem tortent irasbeli felmondas, igy elvileg en nem is mondtam fel a lakast? Es mivel en mondtam neki indokot, ezert nem ertem hogy miert keri a honapokra a penzt. Mi a teendo ilyen helyzetekben?
Elore is koszonom a segitseget.
Udv.,
N.A.

Titiána # 2011.10.19. 13:19

special: olvass vissza ebben a topicban, vagy albérleti gondok címmel - kb. ez a címe -, ott hasonló történetek vannak. Az ismerősödnek egyenlőre annyi lehetősége van, hogy ajánlott levelet küld - azért ajánlott, hogy bizonyítani tudja, ő feladta a levelet -, ilyen és ilyen tartozása van, eddig kellett volna megfizetnie, adjon egy határidőt, ha addig sem rendezi, akkor azonnali hatállyal felmond, el kell költöznie. (A költözés sajnos valóban a bérlőtől függ, ő mikor hagyja el az ingatlant.) Ha tud vele beszélni, akkor legyen az ismerősödnél írásos anyag, hogy mivel tartozik, írja alá, ezzel elismeri a tartozást. Ha nem írja alá, akkor jó ha van róla tanu, aki tanusítaná, ha erre kerül a sor. Közben a közműszolgáltatókhoz is menjen be, ilyen problémája van, tudnak-e szüneteltetni, csökkenteni a szolgáltatást, mert a bérlő nem fog fizetni.
Tényleg olvass vissza, van néhány történet, sajnos nem lesz rövid menet a bérlővel. :(

special # 2011.10.16. 16:09

Tisztelt fórumozók,
a segítségüket szeretném kérni, egy albérletet kiadó ismerősömnek.
Arról van szó, hogy kiadta a lakását, de az albérlők (anya, apa+két gyerek) elég hektikusan fizet, sőt a rezsiköltségek sincsenek befizetve. A szerződés szerint, ha nincs rendesen fizetve a lakbér vagy a rezsi, akkor felmondhat az albérlőnek, de egy ismerősöm szerint, ha nem akar elmenni onnan, akkor joga van maradni, függetlenül attól, hogy nem fizet. Mi az igazság? Valóban lakhat abban a lakásban úgy, hogy nem fizet? Van valami legális, nem évekig tartó pereskedésmentes lehetőség arra, hogy kirakja őket?

Köszönettel,
Ildkó

Arian # 2011.10.15. 08:14

Kikötöttünk :) (1 hónapot) Az én problémám épp az, hogy most vettem észre, hogy a lakástörvény szabályaitól a jelek szerint nem lehet eltérni, tehát nem is lehet érvényesen kikötni a szerződésben 3 hónapnál kevesebb bérbeadói felmondást. Sőt, alapvetően a bérbeadó csak bérlői szerződésszegések esetén mondhat fel, illetve ha biztosít neki cserelakást. Ezek alól a - szerintem - durván megszorító rendelkezésből ad egérutat a 26.§ (5) bek:
"(5) A bérbeadó a határozatlan időre szóló szerződést - ha a felek másképpen nem állapodtak meg - írásban, cserelakás és a 24. § (1) bekezdésének a)-d) pontjaiban meghatározott okok fennállása nélkül is felmondhatja a hónap utolsó napjára; a felmondási idő azonban nem lehet rövidebb három hónapnál."
Az én értelmezésem szerint itt a "ha a felek másképp nem állapodtak meg" fordulat" nem azt jelzi, hogy bármilyen felmondási időben meg lehet állapodni, hanem azt, hogy ha a felek nem állapodtak meg abban, hogy a bérlő egyáltalán nem mondhat fel a felsorolt okok fennállása vagy cserelakás biztosítása nélkül. És az idézett rész utolsó félmondata ki is mondja: a felmondási idő ekkor sem lehet rövidebb 3 hónapnál.
Szóval van esetleg valaki, aki elfogadhatóan tud érvelni amellett, hogy ez nem kötelezően alkalmazandó szabály? Örülnék :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 21:22

Együttesen kell kezelni.
Bocsánat, a bérlő mondhatja fel 15 napra, te bérbeadó vagy.

Ha a szerződésben nem kötöttetek ki más felmondási időt, akkor sajna a 3 hónapot kell alkalmaznod.

Arian # 2011.10.14. 19:52

Ez a 431. § a dolgok bérletére vonatkozik, nem? A lakásbérletről a 434. § (2) szól, ami utal a külön jogszabályra ("A lakásbérleti jogviszony létrejöttére, a felek jogaira és kötelezettségeire, továbbá a lakásbérlet megszűnésére vonatkozó szabályokat külön törvény tartalmazza."), ez pedig az 1993. évi LXXVIII. tv. Itt a 26. § (5) mondja ki, hogy a bérbeadói felmondás nem lehet rövidebb 3 hónapnál.
Bárcsak meg tudnátok győzni, hogy ez nem vonatkozik rám :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2011.10.14. 19:04

:) Rád a Ptk. általános szabályai vonatkoznak.

Ptk. 431. § (1) A határozatlan időre kötött bérletet tizenöt napra fel lehet mondani.

a hónap végére.

Arian # 2011.10.14. 18:12

Tisztelt Fórumozók!

Jól értem-e, hogy a lakástörvény szabályaitól nem lehet eltérni? Márpedig abban az szerepel, hogy a bérbeadó nem mondhatja fel 3 hónapnál rövidebb felmondási idővel a bérleti szerződést. Itt is találtam olyan korábbi fórumbejegyzéseket, hogy az szerepelt a bérleti szerződésben, hogy mindkét fél felmondhat 30 napos felmondási idővel, és senki nem javította ki a hozzászólót, hogy ez így nem is jogszerű. (Amúgy bérbeadói oldalon állok, tehát nekem kedvezőbb lenne a 30 nap, de attól tartok, az nem szabályos.)

Köszi a válaszokat.

ObudaFan # 2011.10.14. 11:30

Szerintem nincs akadálya.

84kendra # 2011.10.14. 11:23

Sziasztok!

Az édesanyám kiadná bérbe a használaton kívüli tanyánkat. Abban egyeztek meg, hogy 2 évig fizet a bérlő havi fix összeget, utána megveszi az épületet. A szerződésben szerepelne, hogy az ingatlanba fektetett pénzt (felújítás, festés) anyám nem téríti vissza akkor sem, ha a bérlő eláll a vásárlási szándékától.
A kérdésem az, hogy ez jogilag rendben van? Tehát semmi sem "jogsértő", amit a szerződésbe (közös megállapodás alapján) foglaltak?

Gaben15 # 2011.10.12. 17:59

Sziasztok
Szeretném megkérdezni hogyha zárcserével lakoltattak ki, és mondtálk hogy ingóságaim átvehetem ha felhívom a tulajd de ő nem volt soha elérhető akkor joga van megsemmisíteni holmiaim? Vagy milyen esetekben lehet ehez joga?

Titiána # 2011.10.11. 11:38

Ok, most már tudom, hogy kell kitölteni.

Titiána # 2011.10.08. 19:13

Egyszerűsített készpénzfizetési számlát vettem a nyomtatványboltban, ebből adok számlát a bérlőnek. Viszont gőzöm sincs, hogy vezessem, két rublikát egyáltalán nem értek. 15000 ft a bérleti díj.

Megnevezés: bérleti díj?
menny. egysége: ft - azért ebben bizos vagyok.
mennyisége: 15 000
egységára (ált. forg. adóval növelt):
értéke, mely ... % ÁFA-t tartalmaz: beírom a pontokra, hogy 16, majd a rublikába mennyit írjak?

A számla végösszege betűkkel és mellette számokka.
A számla végösszege ... % forgalmi adót tartalmaz: ide a pontokra is 16-ot írok?
Nem kell aláírni semelyikünknek, igaz?
Köszi előre is.

Titiána # 2011.10.08. 19:06

Mivel aláírtad a szerződést, miszerint ha felmondasz, akkor nem kapod vissza a 2 havi kauciót, most fel szeretnéd mondani, tehát valóban nem jár vissza a kauciód. Ha viszont nem fizeted be a rezsit, akkor szerződést szegsz, hiszen aláírtad, hogy befizeted. Szerintem előnytelen a részedre a szerződés. :( Az pedig, hogy nem jelentett be, ne a Te problémád legyen, az apeh egyszer el fogja kezdeni a lakást kiadókat is ellenőrizni, vhogy össze kell szedniük a 40 milliárdot...

tbobby86@gmail.com # 2011.10.07. 17:30

Jó napot!

Idén januárban költöztem be egy albérletbe egyéves bérleti szerződést aláírva, ami így 2012 január első hetében jár le, a szerződés szerint ha hamarabb felmondom a szerződést akkor nem vagyok jogosult a 2 havi kaucióra. A kérdésem az, hogy mit lehet ilyenkor tenni, ha én mindenképpen el szeretnék költözni most október végén hogy a kauciónak legalább egy részét visszakaphassam. Próbáltam beszélni a főbérlővel de nem jutottam semmire. Ha semmiképpen nem kaphatom vissza a kauciót akkor azt tervezem hogy az utolsó havi rezsidíjat nem fizetem ki. Hozzáteszem, hogy nem jelentette be a főbérlő a lakás kiadását (így nem hivatalosan vagyunk ott, semmi nincs rám íratva).

Előre is köszönöm a segítséget!

Robi

rabelais # 2011.10.06. 13:56

Örökültünk egy családi házat , a tulajdoni lapon
4 tulajdonos szerepel ( 1/3 ; 1/3 ; 2/6 és 2/6 )
2 tulajdonos valaki(k)vel "zsebszerződést" kötöttek
x / hó összegre . A jogos 2 másik tulajdonos a szerződésben nem szerepel ( ráadásul közeli rokonok vagyunk) , és valószínűleg az Apeh-hez sincs bejelentve a dolog .
Az albérlők annyira kezdik jól érezni magukat , hogy
ott akarnak maradni .

Kérdésem , hogy semmis-e ez a szerződés , mi a teendő ,
és az albérlőket hogyan lehet kitenni ?

Csucsu-ki # 2011.09.17. 11:02

Üdvözletem, minden Fórumozónak!
Milyen iratokat kell beszerezni, (annak a személynek, aki szeretné albérlőként használni) a tulajdonos által nem használt szocpolos házat?

interception # 2011.08.23. 20:39

Sziasztok!

Abban kérném állásfoglalásotokat, hogy mi a bevett, jogszerű gyakorlat az amortizácó során az ingatlanban és annak eszközeiben keletkezett kár kifizetére. Tehát ha én bérelek egy lakást, abban tönkre megy a csap, beázik az ablak, ajtó, kinek kell ezeket kifizetnie? A tulajnak, bérbeadónak, vagy nekem, mint bérlőnek?

Válaszotokat előre is köszönöm!

Zoltanuss # 2011.08.20. 07:12

jurgenbme jurgenbme !

Az egy eredendő hiba ha a kauciót nem fizették ki.
Az , hogy majd fizetnek, mese !
A kaució egy indikátor a leendő bérlő anyagi helyzetére. Aki ebben próbál alkudozni, az régen rossz.
Ezek az emberek azok, akiknek már senki egy fillért nem ád. Kegyetlen, de jobb az ilyeneket elkerülni.
Tanácsot persze én se tudok adni azonkivül, hogy a jövőre nézve legyél óvatossab.
Sajnos magyari jogrend ilyen - torz !!

mMt gondolsz miért nincsenek nálunk normális bérlakások !
Eccerű mint a pofon . A magyari jogrend nem kedvez nekie.
Persze vannak álszentek, akik ezt tagadják !

ObudaFan # 2011.08.19. 17:24

Elküldheted tértivevényes levélként.

jurgenbme # 2011.08.19. 12:44

Kedves ObudaFan!

Köszönöm. még annyit kérdeznék, hogy amennyiben nem írja alá a fizetési felszólítást illetve az azt követő írásbeli felmondást ,akkor hogy igazolhatom hogy én azt neki át adtam? Elég a postaládájába dobni? Fényképezzem le mikor ott hagyom?

ObudaFan # 2011.08.19. 11:51

Egyrészt erre az időre is kell fizetniük használati díjat. Másrészt meg lehet próbálni a bíróságtól ideiglenes intézkedést kérni.

jurgenbme # 2011.08.19. 11:40

Kedves ObudaFan!

Értem pert indíthatok! De jogerős ítélet előtt (ami ugye évek) milyen eszközöm van hogy a lakásból távozzanak?