Albérleti szerződés


Mnika # 2012.06.29. 20:28

Tisztelt Fórum!

A segítségeteket szeretném kérni bérlői jogaimmal kapcsolatban a következő a helyzet.

Lassan 5 hónapja lakunk albérletben, amivel már az elején problémák voltak. Gépesítve vettük ki a lakást. A tulaj közölte hogy a mosógép folyik, de semmi más hibája nincs, megfelelően működik. Ennek a folyásnak a mértékét nem tudta megmondani, mivel ő egy percet nem laktak ebben a lakásban. Áprilisban jeleztük a tulajnak, hogy egyre jobban folyik a mosógép. Azt mondta majd május környékén veszünk egy újat. Ez azóta nem történt meg, közben észrevettük hogy a mosógép alul rohad. Mára már tisztára sem mos, sőt a ruháinkon rozsda foltok jelentek meg.
Ma felhivtuk a tulajt, ő erre azt reagálta, hogy július közepe fele vesz, de ez nem igy volt, április óta mindig van valami időpont amire várnunk kell.

Beköltözésünkkor a tulaj megigérte ha nagyon folyik a mosógép akkor kicseréli, de ma már azt mondta ha nem tudunk várni és ha van pénzünk vegyünk egyet vagy 30 nap a felmondási idő.

Kérdésem mit tehetünk ez ügyben?

Várom a válaszukat
Köszönöm a segítséget

Adlikon # 2012.06.30. 14:57

Tisztelt Fórum!
Abban kérném a segítséget, hogy hogyan lehetne behajtani a nem fizetett rezsit és bérleti díjat. Kiadtam a lakásom valakiknek, akik elég nagy tartozást halmoztak fel. Sajnos az illető aki kivette a lakást, olyan lakcímet adott meg (az volt a lakcímkártyáján), amiről állandóan visszajönnek a tértivevényes levelek. Próbálkoztam rendőrségen, ahol elküldtek a bíróságra ott azt mondták hogy érvényes lakcím nélkül igazából el felejthetem az egészet, nagyon sajnálnak, hogy ilyen sok pénzzel tartoznak, de nem látnak rá semmi esélyt hogy valaha látok belőle valamit. Most egy kicsit lehet változik a helyzet, mert a neten rábukkantam arra hogy az illetőt körözik és be is jelentettem a rendőrségen. Az lenne a kérdésem hogy ha az illetőt letartóztatják akkor már ismert lesz a tartózkodási helye, milyen módon kell eljárni hogy a követelésemet érvényesítsem. Előre is köszönöm a válaszokat.

matthiasi # 2012.07.02. 13:34

Mnika Mnika !

Van egy lakás ami 5 - 7 vagy 11 milliós és egy használt mosógépen problémáztok 5 hónapja !

Vissza tart valaki benneteket ??

Etele82 # 2012.07.04. 15:28

Tisztelt Fórum!

A problémám egy bérleti szerződéssel van, amelyben az általam bérelt lakás közös költség összege fel van tüntetve és ez időközben emelkedett.

Az lenne a kérdésem, hogy köteles vagyok-e kifizetni a megemelkedett közös költséget?

A válaszokat előre köszönöm!

Kiscsillag2 # 2012.07.05. 09:50

Tisztelt fórum!

Egy albérleti szerződéssel kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. A szerződésben egy fix összegű közösköltség szerepel, amiben benne van a lakás fűtésének díja is olyképpen, hogy az előző év összfogyasztása alapján egy hónapra lebontva. Hőmennyiségmérő van minden helységben. Az évi leolvasás után most derült ki hogy a most benne lakók ennek az összegnek a dupláját fűtötték el a mérőórák szerint. Van-e arra lehetőségünk, hogy jogi úton behajtható legyen rajtuk a plusz fogyasztás, ha a tavalyi fogyasztással kalkulált fix díj szerepel csak a szerződésükben?

Segítségüket előre is köszönöm!

Zoltanuss # 2012.07.05. 16:58

Etele !
Miért tőlünk kérdezed, miért nem a bérbeadótól ? Egyébként igen, köteles vagy kifizetni !
De mennyi az az emelkedés ?
Az össz költséhez képest elhanyagolható. Mert úgyi van a lakbér, aztán a közüzemi díjak ( villany fűtési költséd, víz + csatorna stb ) és a közös költség. Nem t'm mekkora az a lakás ,de legyen egy 40 eft-os bérleti díju, villany 9 eft, fűtés 15 eft/hó víz + csatorna 6 eft/hó ez eddig 70 eft és a közös köktség eddiog volt pl 8 eft az most emelkedett 500 -zal mi ez a többihez képest. Ha a bérlőm lennél és a többit rendesen fizetnéd én azt az emelést lenyelném.
A számok csak elméletiek vagy több vagy kevesebb. De pl. egy jó bérlő a lakbérben tud alkudni ( ha a többit rendesen fizeti ) A nem fizetőtől meg gyorsan meg kell szabadulni !!
Mennyit saccoltam , majd 80 eft -ot ! Hát nem könnyű az élet, de a lakás nem nő csak úgy a földből !!

Zoltanuss # 2012.07.05. 17:05

Kiscsillag2 !

Jujj ez meredek !
Mármint az ilyen utólagos fizetés, nem szivesen teszi senki, főleg nem a bérlők, mindig azt hiszik becsapták őket.

hogy a most benne lakók ennek az összegnek a dupláját fűtötték el a mérőórák szerint.
Tehát ők a bérlők és Te vagy a bérbeadó. De ha még benne laknak csak meg lehet velük beszélni ? !!
Persze még az elején, a bérbeadás előtt illet volna jelezni,hogy a fűtési költség változhat.

anubis # 2012.07.09. 08:29

Kedves Mindenki!

Csak annyit szeretnék megjegyezni, hogy a "főbérlő" nem az "albérlő" ellentettje. Nem lenne időszerű legalább jogászi oldalon tisztába tenni ezt a kérdést?
Félreértés ne essék, jogilag rendben van, de sajnos jogásztól is olvasom itt, hogy az "albérlő meg a főbérlő". Nem inkább bérlő és bérbeadó?

A főbérlő a régi rendszerben terjedt el, amikor a lakások nagy része "tanácsi" ( azaz állami) tulajdonban volt és a benne lakó bérlő nem volt tulajdonosa, csak bérlője. A szóban is benne van, hogy "al-" bérlő, vagyis egy bérlő melletti az ő bérleményében lévő további bérlő. Manapság a lakást kiadó bérbeadók tulajdonosok és nem "főbérlők", mert senkitől nem bérelik, hanem a sajátjuk az ingatlan, annál is inkább, mert a bérleményeket általában nem lehet további bérletbe adni. Ezt a tulaj nem szokta megengedni.
üdv.

Auruun # 2012.07.09. 08:51

Tisztelt Szakértők!

50-50%-os tulajdoni résszel rendelkező tulajdonosok esetében a bérleti szerződést minden tulajnak alá kell írnia? Ha az egyik nem is tudott a bérletről, nem adott meghatalmazást a másik tulajnak, attól még a szerződés érvényes?

Köszönöm a válaszokat.

Jeromos # 2012.07.09. 10:30

Egyetértek anubis-sal. Engem is nagyon zavar, főleg ha jogásztól hallom....

hlt83 # 2012.07.10. 15:37

Üdvözletem!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy laktunk egy albérletben, ahol a tulaj egyik percről a másikra ki akart minket tenni, de ez nem sikerült neki. Majd lakáskiürítési perre fordult az ügy, de közben ügyvéd által megegyezésre jutottunk.
Majd ennek ellenére, a tulaj elment az első tárgyalásra a lakáskiürítési perben, és a megegyezést nem adta le, hanem tovább folytatta a pert, de már úgy, hogy kiköltöztünk. A megegyezés ellenére a bíróság küldött nekem egy hatalmas összeget, amit a tulaj felé ki kéne fizetnem. De én a megegyezés miatt nem fogok fizetni, és ezt a bíróságnak is megírtam, illetve elküldtem a megegyezést is. Erre a bíróság küld nekem egy levelet, hogy 14100Ft megfizetése ellenében elfogadja a fellebbezésemet. Jha és ami a legjobb az egészben, hogy már a levelet nem úgy kaptam, hogy lakáskiürítési per, hanem kártérítési per...
Szeretném a segítségeteket kérni, hogy most mivan??? mert ezt most teljesen nem értem!
De ha valaki tudna nekem valami jogi segítséget nyújtani, azt megköszönném, mert ezzel szeretnék az Ügyészséghez fordulni. Azt még nem is említettem, hogy a végzés csak normál levél formájában érkezett.

A válaszokat, és a segítséget előre is köszönöm!

ancsi-ka # 2012.07.13. 12:28

Március 1 bérbe adtam a lakásom most elment az albérlőm ismeretlen helyre telefonon alig értem el mindig csak hitegetett majd ekkor majd akkor én azonnal felmondtam neki mivel olyan körülményeket élt a lakásba hogy azt még le se lehet írni (nagyon koszos ) Ebbe a hónapba még nem fizetett milyen jogom van
Szépen bútorozva volt a lakás csak a ruhája kellett .
Zárolhatom -e az ingóságát vagy mit tehetek ??????,

Titiána # 2012.07.13. 17:29

A bérlőnk éves határozott idejű szerződés ellenére 5 hónappal hamarabb szeretne elmenni. A szerződésben benne van, hogy 1 hónap felmondási ideje van. Szólt is 1 hónappal hamarabb. Ebben az esetben a kauciót vissza kell adnom? A számlák rendezve vannak, tegyük fel, hogy a felmondási idő végére is rendezve lesznek.
Köszi előre is.

Titiána # 2012.07.13. 17:35

kovácselvtárs: egy "ilyen" fórumon találunk - én már találtam többször is - hasznos infót, adtam is, kaptam is. Ne becsüld le a fórumot. Ok, írkálhat ide bki, de nem hiszem, hogy a szabadidejét itt pocsékolná el, inkább a chaten.

Titiána # 2012.07.13. 17:38

hlt83: itt találsz segítségnyújtó szolgálatot, ingyenes, be kell jelentkezni. A problémád nem hétköznapi, inkább ott kérj segítséget.
VAgy ügyvédnél, de ugye egyik ügyvéd ilyen, másik olyan - mindenki nézzen magába, én is időnként magamba nézek, bár nem vagyok ügyvéd.

Itt a fórumon az egyszerűbb kérdésekre tudunk választ adni vagy inkább válaszlehetőséget.

SolnesM # 2012.07.13. 19:02

T. anubis !
Hogy neked milyen igazad van. A magyarok nem tudják, hogy mi a bérlet és az albérlet.
Sőt a nagy többlakásos épületeket is néha bérházaknak nevezik.
Meg az albérletet (ami nem az ) azonosítják a magas bérleti díjjal, holott az igazi bérletek , amiket az önkörmányzatoktól bérelnek egyes szerencsések, azoknak a bérleti díja az irreálisan alacsony.
Meg azt képzelik egy lakásbérlés örökké, az idők végezetéig tart !! Természetesen létezhet manapság is un. részlakás bérlés, ezt lehet nevezni szobabérletnek, hónaposszobának és atöbbi.
Ja régen amikor a sok rabolt lakást kiadták bérletbe - szarért húgyért (nevetséges lakbérért ), akkor az a szerencsés aki ilyent birtokolt és nem volt az egész bérleményre szüksége - kiadta albérletbe, természetesen már nem szarért- húgyért, hanem annyiért, amit más nem szerencsés hajlandó volt és meg tudott fizetni, Ez az alacsony lakbéreknek a többszöröse is lehetett.
Ez vólt a szép világ - de csak egyeseknek !!

MajorDomus # 2012.07.13. 20:17

Titiana

Nem vagy köteles visszaadni,de rajtad áll hogy megteszed-e

Én 50 %-ot javasolnék

atco # 2012.07.13. 20:55

Tisztelt Ügyvéd úr, kedves Jogászok,

Anno 2002-ben vásároltam egy garázst befektetési céllal, melyet azon nyomban bérbe adtam 5000 Ft bérleti dijban állapodtunk meg, utalással fizetve. Időközben külföldre költöztem munka miatt, a bérlőm a dijakat továbbra is az itthoni számlámra fizette..

..legalábbis én ebben a hitben éltem. Nemrég költöztem haza, és ekkor tűnt fel, hogy 2005 óta egyáltalán nem fizetett bérleti dijat, bár a garázst a mai napig használja kerékpárt és járművet tart benne. Elerni a berlot nem tudom, bar az uj telefonszamomat meghagytam a garazson, egy elado tabla tarsasagaban.

Természetesen igényt tartok az elmaradt bérleti dijakra, ezt hogy lehetne megoldani gyakorlatban, pl. zárcsere és fizetésig magamnál tartani a járműveket stb? Biróság tud ebben egyaltalan segiteni?

Elore is koszi a tanacsokat, tapasztalatokat!

Pannika80 # 2012.07.13. 21:31

Sziasztok, nem szeretnék részleteket írni, mert akár a másik fél is olvashatja ezt. Szitu röviden: én vagyok a bérbeadó, és van egy kisgyermekes család aki a bérbevevő. Fizetések késve, a lakás lelakva, figyelmeztetések ellenére sem várható változás. Tisztában vagyok azzal, hogy kirakni nem tudom őket, de ellehetetleníthetem az ott élésüket azzal, hogy oda viszek még további bérlőket (nincsenek megjelölve a mostaniak kizárólagosnak)? Vagy elvihetem-e a bútoraimat, műszaki cikkeimet a lakásból, ha a szerződésben nincs megszabva, hogy ezt biztosítanom kell? Utolsó kérdés: mi történik akkor, ha eladom az ingatlan és az új tulaj be akar költözni? Nagyon köszönöm konstruktív válaszokat előre is!

Lukrécia90 # 2012.07.15. 16:20

Sziasztok!

Segítséget kérnék egy-két albérleti kérdésben.

A főbérlő az "együttélés következményeivel ellentéte magatartás"-om miatt mondott fel, és adott 10 napot a kiköltözésre.

Kétszer kint volt nálam a rendőrség, hoztak egy-egy hivatalos papírt, mert tanú vagyok egy nagyon súlyos ügyben, a személyes átadást választották a postai út helyett. És igen, így sokkal biztosabban ideért. Ez az első baja, holott tudja, hogy milyen ügyben vagyok tanú. A másik az, hogy az egyik városi bíróságtól kaptam levelet, és megtagadtam azt, hogy ő elolvassa ( a saját anyámnak sem mutogatom a leveleimet).

Ezeken teljesen kiakadt, és felmondott. Hozzáteszem, a magánügyeimbe csak az illetékeseket avatom be.
Mennyire jogszerű amit csinált? Hogy ezek miatt mondott fel?
Felvétel teljesen véletlen van erről, mivel épp a kamerámmal szórakoztam, amit elfelejtettem kikapcsolni, miután nekem támadt...
Ezzel mehetek ügyvédhez, majd bíróságra?
Nem szeretném annyiban hagyni, mert az ellentétes magatartás szerintem nem az, amit én tettem...
Köszönöm a segítségeteket előre is!

Titiána # 2012.07.16. 12:04

Major Domus
Köszi, én is vmilyen köztes megoldásra gondoltam, elvégre szólt előre, nem pedig 2 nap múlva összepakol.

ObudaFan # 2012.07.16. 12:07

Lukrécia90

Semennyire sem jogszerű, nem kell kiköltöznöd. (De ha a bérleti díjat nem veszi át, teljesítsd bírói letétbe.)

ObudaFan # 2012.07.16. 12:08

Pannika80

Ezek az ellehetetlenítések nem jogszerűek. Ha nem fizetnek, szabályosan fel kell szólítani őket, aztán rendkívüli felmondással felmondani a szerződést.

Zoltanuss # 2012.07.16. 18:37

Lukrécia90 !
Tárgyalj a tulajjal, vedd bérbe tőle közvetlenül a lakást !!

Hwesta # 2012.07.23. 04:09

Tisztelt Fórumozók!

Egy korábbi hozzászólásomban vázoltam a problémámat. Azóta az ügy annyit haladt előre, hogy felmondtuk a szerződést a tulajjal, mivel a lakás lakhatatlan állapotban van (még mindig nincs víz) és kértük vissza a kauciót. Azt ígérte egy péntek reggelen, hogy elutalja (külföldi számláról utalja vissza nekünk, mert a tulaj is az, olasz).
Azóta eltelt két hét. A pénz nem jött meg. Tisztában vagyok azzal, hogy sok időt vesz igénybe egy ilyen utalás, de amikor kértük a tulajt, hogy küldje el a tranzakciós kódot, hogy utánanézhessünk merre jár az összeg, csak ígérte, hogy a titkárnője elintézi, de azóta se kaptuk meg.
Amíg ki akartuk bérelni a lakást, a tulaj kirúgta az ingatlanost, mert szerinte nem végezte jól a munkáját és ezért nem akarta kifizetni, amibe az ingatlanos nem ment bele. Előtte azonban odaadta a tulajnak a szerződéseket. Nekünk arról van papírunk, hogy az ingatlanosnak adtunk foglalót és kauciót, az ingatlanosnak arról, hogy a tulaj nevében járt el és hogy átadta neki az összeget.
Mit tehetünk most?