Albérleti szerződés


Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.02. 08:12

Csak közösen adhatjátok bérbe az ingatlant. (Még akkor is, ha van megállapodás a használat megosztásáról - de itt még az sem egyértelmű.)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.05.02. 13:08

Testvéremnek az az ötlete támadt, hogy az általa használt rész egy részét kiadja albérletbe.

Ptk. 145. § (1) Saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet.
(2) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.02. 13:10

Ahogy mondod. Csak lakás tulajdoni hányadát nem lehet bérbe adni.

kiskedv # 2012.05.03. 06:56

köszönöm szépen a válaszokat!

Kiskedv

kriszmiszke # 2012.05.21. 13:45

Kedves Fórumozók!
A párommal albérletbe szeretnénk költözni, már hetek óta keresgélünk és kiderült, hogy a jobb állapotú lakásokat csak ingatlanközvetítőkön keresztül lehet bérelni, így azonban kényszerítve lennénk a legalább 1 éves bérlési időt magába foglaló szerződés aláírására. Mi azonban nem vagyunk benne biztosak, hogy 1 év múlva jelenlegi városunkban is lesz munkák.
Kérdésem az lenne, hogy milyen következményekkel járna az, ha aláírnánk egy határozott időre szóló bérleti szerződés, de idő előtt felmondanánk az albérletet. A felmondási idő erre vonatkozik? A kaució erre az esetekre is szolgál? Lenne valami jogi következménye?
A másik kérdésem pedig azzal kapcsolatos, hogy ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak adófizetési kötelezettségei vannak, ezt azonban sokan meg szokták kerülni…ebben az esetben mire kell figyelnünk? Mi jobban járunk így?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

SolnesM # 2012.05.29. 06:01

kriszmiszke !
Ha még nem találtatok megfelelő bérletet ( Nem albérletet, meg kéne tanulni külömbséget tenni e két fogalom között ).
Keressetek olyant aki nem határozott időre adja bérbe az ingatlant , akad ilyen. Ha aláírtok egy 1 éves szerződést azt elvileg be kell tartani. Hát ez nem praktikus. Azért végső soron a tulaj adja ki a lakást, azzal kell alkudni, egy értelemes tulaj belemegy. Természetesen senki nem örül az átjáró vendégeknek, de némi felárral megoldható.

hogy ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak adófizetési kötelezettségei vannak, ezt azonban sokan meg szokták kerülni

Stimmt, mind a kettő igaz - viszont ehhez sok közötök nincs. Meggyőződni pedig úgy lehet, hogy számlát kérsz a lakbérről, majd kiderül az igazság. Az első, hogy eleve nem adja ki nektek, a második pedig, hogy akkor magasabb a lakbér.
Persze a számlát a nyugtával ne keverd !!
Szóval keressétek a lakást továbbra is, de olyant, hogy lebegteted a 2 - 3 hónapmúlva való elköltözést ne remélj, ill. lehet találni, de csak magasabb áron.

SolnesM # 2012.05.29. 06:11

Persze az ingatlanközvetítésnek is van létjogosultsága, akkor amikor a tulaj nem ér rá a bemutatással vesződni.
A bemutatás elég időigényes - ennek ára van.
Nos az ára majd mindenütt az egyhavi lakbér. Így elvileg már háromhavi költség terhelné, sőt nem is 3 hanem 4 havi a leendő bérlőt.

  1. az ingatlanos díja,
  2. az első havilakbér
  • 2 havi kaució.

A magyar bérbevevők meg elég vékonypénzüek, hogy eccere 4 havi lakbérrel rendelkezzenek. Van aki még az 1 havi kaucióból is alkudni akar. Sőt van aki egyáltalán nem tud fizetni.
Tehát aki ezzel (a kau... alkuval ) kezdi, szépen meg kell kérni, hogy a nagynénihez forduljon segítségért !! Viszont általában már ő sem ad! A megoldás ?
Hát az nem az én dolgom !!

SolnesM # 2012.05.29. 06:16

Immaculata
„Testvéremnek az az ötlete támadt, hogy az általa használt rész egy részét kiadja albérletbe.”
Nos ez valóban egy albérlet lesz, ha az üzlet megvalósul. De gondolom a testvér nem egyezik bele és kevés madár akad aki olyan bérleményt vesz ki ahol máson keresztül kell átjárni. Persze midez csak pénz kérdés - kevésért talán még akad ilyen is.

SolnesM # 2012.05.29. 06:25

kiskedv !
mire kérnél birtok védelmet ? Egy homályos óhajra ?
még leendő gyilkosság esetén se igen lépnek a hatóságok, nem hogy arra, hogy a tesvír kiakarja adni a lakrészét.
viszont ha rájön a jogifórumom történő panaszodra - nem kiadja, hanem befogadja az általa szimpatikusnak itélt személyt, nos akkor mi van ??
Úgyhogy : megegyezni és a lehető leggyorsabban eladni - egyet értésben - ez az én tanácsom.

kicsicsilla # 2012.06.06. 11:41

Tisztelt Fórum!
Abban kérném a segítséget, hogy 2011 áprilisától szerződéssel kiadtam a lakásomat határozatlan időre. Pár hónap elteltével a bérlők csak nagy harcok árán fizetnek, több hetes késedelemmel utólag. Jelenleg 3 havi áramszámla elmaradásuk van közel 100ezer forinttal. Írásba fektettük, hogy 2012.július 31-én rögzítjük a távozás időpontját és kapnak 30 nap felmondási időt,tehát augusztus 31-ig maradhatnak.Viszont május hónapban sem fizettek semmi költséget.Jogomban van-e előbb felmondani nekik és nem várni meg az írásba fektetett július 31-i dátumot.Hiszen elmaradásuk van,amit halmoznak és nem szeretném még több hónapig tetézni az elmaradást.Kérem segítsen valaki okos tanáccsal,hogy mit tegyek,mit tehetek?Írásban küldjem el nekik a részletes tartozási kimutatást,jelöljek meg egy fizetési határidőt és ha nem fizet akkor sem akkor jelöljek meg egy dátumot a felmondásnak?Köszönöm a segítséget előre is!

MajorDomus # 2012.06.06. 18:35

Ha volt annyi eszed,s a szerződésben rögzítetted a nemfizetést mint felmondási okoz,akkor holnap felmondhatsz.
Szerintem akkor is ha nem,mert nem tartották magukat a szerződéshez,aminek a lényege hogy te lakást adsz,ők meg pénzt.

Hwesta # 2012.06.11. 11:47

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a problémám, hogy párommal ingatlanközvetítőn keresztül találtunk egy megfelelő lakást, amit kibérelnénk. Az ingatlanossal lerendeztük az anyagi részt (kaució), aláírtuk a szerződést, amiben június 10. szerepelt a beköltözés végső határidejeként.
A tulajdonossal találkoztunk volna szombaton, aki átadta volna a kulcsokat, azonban üzent, hogy nem költözhetünk vasárnap. Arra hivatkozott, hogy vízórát cseréltek a lakáson és a Vízművektől pénteken kellett volna kimennie valakinek, hogy hitelesítse az órát, azonban nem ment ki senki. A tulajdonos nem hajlandó se kifizetni a munkásokat, se átvenni tőlük a lakást és a kulcsokat amíg ez nem történik meg és amíg nem veszi át, mi sem tudunk költözni (csak egy kulcs van). Az ingatlanos azt válaszolta a kérdésünkre, hogy ha a tulaj azt mondta, hogy hétfőn költözhetünk, akkor úgy is lesz, nem nagyon tehetünk semmit.
Mit tehetünk ebben a helyzetben? Már jócskán benne járunk a hétfői napban is és még nem jelentkezett. Azt mondta felajánl kompenzációt a késés miatt,de mégis miféle kompenzációt tudna adni a kiesett munkanap miatt, a feleslegesen megrendelt költöztetést miatt? Az előző lakásból már ki kellett volna költöznünk, de az itteni tulajdonos van olyan kedves, hogy megengedte, akár egy hetet is maradhatunk még, mert az utánunk költöző új lakónak nem sürgős.
Elnézést az esetleges hibákért, de hihetetlenül ideges vagyok... mindenkinek előre is köszönöm a választ.

MajorDomus # 2012.06.11. 21:30

Sokat nem tehetsz.
Javasolnám dobd vissza a labdát, közöld vele telefonon hogy találtál másik albérletet és kéred vissza a kauciót. Szerintem holnap szalad a kulccsal hogy már minden rendezödött és költözhetsz.

Hwesta # 2012.06.14. 03:42

Köszönöm a választ!
Hát nem költöztünk be hétfőn, keddre ígérték,de akkor sem tudtunk, mert a Vízművek embere szerint valamit szabálytalanul csináltak a meg a vízvezeték szerelők és csütörtökre ígérték a kulcsokat. Közben a tulajdonossal is akadt nézeteltérésünk, mert hiába beszéltünk meg vele időpontot, hogy találkozzunk,órákat késett és amikor telefonon hívtuk, fel volt háborodva, hogy zaklatjuk és szerinte meg akarjuk neki mondani, hogy mit csináljon.
Ma reggel pedig az egyik ingatlanos oldalra újra felkerült az általun k elvileg lefoglalózott, kauciózott lakás. Attól tartok a tulajdonos berágott ránk és már nem akarja nekünk kiadni a lakást. Ilyen esetben mit lehet tenni? Jól tudom, hogy ha ő áll el a a bérléstől, akkor duplán jár vissza a foglaló?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.14. 04:55

Ha volt foglaló. A "kaució" nem az.

Hwesta # 2012.06.14. 06:06

Igen, volt. Egy havi bérleti díj ősszege, papírt ís írtunk róla. Ehhez jött még egy havi bérleti dij kaucióként, erről is írtunk papírt. Elnézést hogy nem fogalmaztam tisztán, elég ideges vagyok.

Titiána # 2012.06.14. 09:56

Sziasztok!
A bérlőnk a köv. hónap 20-a körül menne. A lakáskiadás be van jelentve az apeh-hoz, nem érti, hogy nem számolhatom ki neki napra pontosan, hanem egész hónapot kell fizetnie, mert én is egész hónapról adózok az apeh felé. Ő úgy gondolja, hogy apeh-hoz bmit be lehet vallani, írni... Azt mondja, hogy írjunk papírt, hogy hamarabb elmegy.
Jól gondolom, hogy nekem van igazam?

MajorDomus # 2012.06.14. 19:52

Nem.
Időarányos szolgáltatásért időarányos díj jár. Ha nem kötötted ki pontosan a szerződésben hogy a hónap utolsó napjával lehet felmondani

MajorDomus # 2012.06.14. 19:55

Hwesta
Azért keress új albérletet mert két szék között a pad alá esel.
Hívd fel a tulajt hogy a kezedben a hirdetése,adja vissza a pénzedet.
Ha elutasítja,mondd meg neki hogy feljelented csalásért.

Titiána # 2012.06.16. 20:14

Major Domus: köszi a válaszodat. A szerződésben benne van, hogy a felmondási időt 30 napban határozzuk meg és a felmondás napja a hónap utolsó napjára essen. Akkor tiszta sor.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.06.17. 06:17

Ez egyébként külön kikötés nélkül is így van - pont azt kell külön kikötni, ha ettől el lehet térni.

robert85 # 2012.06.26. 17:38

Kedves Fórumozók!

Albérletben laktam kb. fél évet. Mivel bizonyos dolgok miatt (szakítottunk párommal) úgy döntöttem elköltözök onnan! Beszéltem a főbérlővel (a fizetési napon), hogy kiköltözöm! Minden áron ki akarta fizettetni az egy hónapot előre hiába mondtam neki, hogy arra a pár napra amíg elhordom a cuccaimat nem fogok fizetni max annyit amit kiszámolunk rá! Neki ez nem volt jó mert egy hó. a felmondási idő! Amikor felhoztam a kauciót az volt a válasza hogy azt buktam azt felejtsem el inkább fizessek! Kipakoltam és eljöttem! A lakásba semmilyen kárt nem tettem sőt még jobb állapotban kapta vissza mint volt! Sajnos a kulcsokat nem tudta személyesen átadni mert sokára jött volna nekem mennem kellett! (beraktam a szomszéd idős hölgynek lezárt borítékban és küldtem smst hol találja) Volt még egy dolog amit nem teljesített, kértem tőle számlát vagy valami ahoz hasonlót mivel az akkori munkahelyem ki fizette volna az albérletet mert miattuk is költöztünk oda, ez nem történt meg soha és így saját zsebből ment ez az egész! Az úr engem feljelentett hivatkozva a felmondási időre és arra hogy én nem voltam hajlandó kifizetni neki! A kérdésem az hogy most mit tegyek úgy hogy ne jöjjek ki belőle rosszul? Előre is köszönöm a választ!!!!

Auruun # 2012.06.29. 12:44

Tisztelt Szakértők!

50-50%-os tulajdoni résszel rendelkező tulajdonosok esetében a bérleti szerződést minden tulajnak alá kell írnia? Ha az egyik nem is tudott a bérletről, nem adott meghatalmazást a másik tulajnak, attól még a szerződés érvényes?

Köszönöm a válaszokat.

SolnesM # 2012.06.29. 14:41

robert85 !
Hát azért az nem úgy megy, hogy csapot - papot csak úgy otthagyunk.
Most a kulcsot kinek adtad ? De nem a kulcs a lényeg hanem a lakás átadása.

Az megtörtént ??

A számlát viszont főleg ha megállapodtatok abban, köteles lett volna adni.

Na de most ki tartozik kinek ??

A kérdésem az hogy most mit tegyek úgy hogy ne jöjjek ki belőle rosszul?
Miért ? Eddig rosszuljöttél ki ?
Lerendezted pl. a rezsi költségeket ??
Csak a felmondási időre járó lakbért sajnálod !!

Titiána # 2012.06.29. 20:18

robert85: ha egy hónap felmondási idő szerepelt a szerződésben, akkor tetszik nem tetszik, vagy kitöltöd a felmondási időt úgy, hogy fizeted azt a hónapot vagy hamarabb elköltözöl, de akkor is fizetned kell azt a hónapot. A tulajdonos kereshet új bérlőt, őt is kár érte, Te kiköltözöl pl. szerdán, csütörtökön még nem biztos, hogy lesz bérlője. Nem csak a bérlő van a világon, a tulajdonos is...

Nem tudom, mi volt olyan fontos, de addig nem szabad visszaadni a kulcsot, amíg a kauciót vissza nem kapod, mert lelakni nem lehet, ha nem okoztál kárt, kitakarítottál, akkor az jár. (pluszba nem kell kitakarítani, attól nem fogja jobban visszaadni a kauciót.)

A számla nem adását nem kellett volna hagynod már az első hónapban, vagy ha nem akar adni, vagyis nem vagy bejelentve az apeh-hoz, akkor kitöltitek a felmondást és mentek tovább. Ha neki így jobb...

Egyébként hova jelentett fel? Rendőrségre? Nem értem, hogy miért, hiszen a kauciód - gondolom - fedezte a felmerült költségeket.