Albérleti szerződés


Hwesta # 2012.06.11. 11:47

Tisztelt Fórumozók!

Az lenne a problémám, hogy párommal ingatlanközvetítőn keresztül találtunk egy megfelelő lakást, amit kibérelnénk. Az ingatlanossal lerendeztük az anyagi részt (kaució), aláírtuk a szerződést, amiben június 10. szerepelt a beköltözés végső határidejeként.
A tulajdonossal találkoztunk volna szombaton, aki átadta volna a kulcsokat, azonban üzent, hogy nem költözhetünk vasárnap. Arra hivatkozott, hogy vízórát cseréltek a lakáson és a Vízművektől pénteken kellett volna kimennie valakinek, hogy hitelesítse az órát, azonban nem ment ki senki. A tulajdonos nem hajlandó se kifizetni a munkásokat, se átvenni tőlük a lakást és a kulcsokat amíg ez nem történik meg és amíg nem veszi át, mi sem tudunk költözni (csak egy kulcs van). Az ingatlanos azt válaszolta a kérdésünkre, hogy ha a tulaj azt mondta, hogy hétfőn költözhetünk, akkor úgy is lesz, nem nagyon tehetünk semmit.
Mit tehetünk ebben a helyzetben? Már jócskán benne járunk a hétfői napban is és még nem jelentkezett. Azt mondta felajánl kompenzációt a késés miatt,de mégis miféle kompenzációt tudna adni a kiesett munkanap miatt, a feleslegesen megrendelt költöztetést miatt? Az előző lakásból már ki kellett volna költöznünk, de az itteni tulajdonos van olyan kedves, hogy megengedte, akár egy hetet is maradhatunk még, mert az utánunk költöző új lakónak nem sürgős.
Elnézést az esetleges hibákért, de hihetetlenül ideges vagyok... mindenkinek előre is köszönöm a választ.

MajorDomus # 2012.06.06. 18:35

Ha volt annyi eszed,s a szerződésben rögzítetted a nemfizetést mint felmondási okoz,akkor holnap felmondhatsz.
Szerintem akkor is ha nem,mert nem tartották magukat a szerződéshez,aminek a lényege hogy te lakást adsz,ők meg pénzt.

kicsicsilla # 2012.06.06. 11:41

Tisztelt Fórum!
Abban kérném a segítséget, hogy 2011 áprilisától szerződéssel kiadtam a lakásomat határozatlan időre. Pár hónap elteltével a bérlők csak nagy harcok árán fizetnek, több hetes késedelemmel utólag. Jelenleg 3 havi áramszámla elmaradásuk van közel 100ezer forinttal. Írásba fektettük, hogy 2012.július 31-én rögzítjük a távozás időpontját és kapnak 30 nap felmondási időt,tehát augusztus 31-ig maradhatnak.Viszont május hónapban sem fizettek semmi költséget.Jogomban van-e előbb felmondani nekik és nem várni meg az írásba fektetett július 31-i dátumot.Hiszen elmaradásuk van,amit halmoznak és nem szeretném még több hónapig tetézni az elmaradást.Kérem segítsen valaki okos tanáccsal,hogy mit tegyek,mit tehetek?Írásban küldjem el nekik a részletes tartozási kimutatást,jelöljek meg egy fizetési határidőt és ha nem fizet akkor sem akkor jelöljek meg egy dátumot a felmondásnak?Köszönöm a segítséget előre is!

SolnesM # 2012.05.29. 06:25

kiskedv !
mire kérnél birtok védelmet ? Egy homályos óhajra ?
még leendő gyilkosság esetén se igen lépnek a hatóságok, nem hogy arra, hogy a tesvír kiakarja adni a lakrészét.
viszont ha rájön a jogifórumom történő panaszodra - nem kiadja, hanem befogadja az általa szimpatikusnak itélt személyt, nos akkor mi van ??
Úgyhogy : megegyezni és a lehető leggyorsabban eladni - egyet értésben - ez az én tanácsom.

SolnesM # 2012.05.29. 06:16

Immaculata
„Testvéremnek az az ötlete támadt, hogy az általa használt rész egy részét kiadja albérletbe.”
Nos ez valóban egy albérlet lesz, ha az üzlet megvalósul. De gondolom a testvér nem egyezik bele és kevés madár akad aki olyan bérleményt vesz ki ahol máson keresztül kell átjárni. Persze midez csak pénz kérdés - kevésért talán még akad ilyen is.

SolnesM # 2012.05.29. 06:11

Persze az ingatlanközvetítésnek is van létjogosultsága, akkor amikor a tulaj nem ér rá a bemutatással vesződni.
A bemutatás elég időigényes - ennek ára van.
Nos az ára majd mindenütt az egyhavi lakbér. Így elvileg már háromhavi költség terhelné, sőt nem is 3 hanem 4 havi a leendő bérlőt.

  1. az ingatlanos díja,
  2. az első havilakbér
  • 2 havi kaució.

A magyar bérbevevők meg elég vékonypénzüek, hogy eccere 4 havi lakbérrel rendelkezzenek. Van aki még az 1 havi kaucióból is alkudni akar. Sőt van aki egyáltalán nem tud fizetni.
Tehát aki ezzel (a kau... alkuval ) kezdi, szépen meg kell kérni, hogy a nagynénihez forduljon segítségért !! Viszont általában már ő sem ad! A megoldás ?
Hát az nem az én dolgom !!

SolnesM # 2012.05.29. 06:01

kriszmiszke !
Ha még nem találtatok megfelelő bérletet ( Nem albérletet, meg kéne tanulni külömbséget tenni e két fogalom között ).
Keressetek olyant aki nem határozott időre adja bérbe az ingatlant , akad ilyen. Ha aláírtok egy 1 éves szerződést azt elvileg be kell tartani. Hát ez nem praktikus. Azért végső soron a tulaj adja ki a lakást, azzal kell alkudni, egy értelemes tulaj belemegy. Természetesen senki nem örül az átjáró vendégeknek, de némi felárral megoldható.

hogy ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak adófizetési kötelezettségei vannak, ezt azonban sokan meg szokták kerülni

Stimmt, mind a kettő igaz - viszont ehhez sok közötök nincs. Meggyőződni pedig úgy lehet, hogy számlát kérsz a lakbérről, majd kiderül az igazság. Az első, hogy eleve nem adja ki nektek, a második pedig, hogy akkor magasabb a lakbér.
Persze a számlát a nyugtával ne keverd !!
Szóval keressétek a lakást továbbra is, de olyant, hogy lebegteted a 2 - 3 hónapmúlva való elköltözést ne remélj, ill. lehet találni, de csak magasabb áron.

kriszmiszke # 2012.05.21. 13:45

Kedves Fórumozók!
A párommal albérletbe szeretnénk költözni, már hetek óta keresgélünk és kiderült, hogy a jobb állapotú lakásokat csak ingatlanközvetítőkön keresztül lehet bérelni, így azonban kényszerítve lennénk a legalább 1 éves bérlési időt magába foglaló szerződés aláírására. Mi azonban nem vagyunk benne biztosak, hogy 1 év múlva jelenlegi városunkban is lesz munkák.
Kérdésem az lenne, hogy milyen következményekkel járna az, ha aláírnánk egy határozott időre szóló bérleti szerződés, de idő előtt felmondanánk az albérletet. A felmondási idő erre vonatkozik? A kaució erre az esetekre is szolgál? Lenne valami jogi következménye?
A másik kérdésem pedig azzal kapcsolatos, hogy ingatlan bérbeadása esetén a bérbeadónak adófizetési kötelezettségei vannak, ezt azonban sokan meg szokták kerülni…ebben az esetben mire kell figyelnünk? Mi jobban járunk így?
A válaszokat előre is nagyon köszönöm!

kiskedv # 2012.05.03. 06:56

köszönöm szépen a válaszokat!

Kiskedv

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.02. 13:10

Ahogy mondod. Csak lakás tulajdoni hányadát nem lehet bérbe adni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.05.02. 13:08

Testvéremnek az az ötlete támadt, hogy az általa használt rész egy részét kiadja albérletbe.

Ptk. 145. § (1) Saját tulajdoni hányadával bármelyik tulajdonostárs rendelkezhet.
(2) A tulajdonostárs tulajdoni hányadára a többi tulajdonostársat harmadik személlyel szemben elővásárlási, előbérleti, illetőleg előhaszonbérleti jog illeti meg.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.05.02. 08:12

Csak közösen adhatjátok bérbe az ingatlant. (Még akkor is, ha van megállapodás a használat megosztásáról - de itt még az sem egyértelmű.)

kiskedv # 2012.05.02. 05:01

Tisztelt Szakértők, Fórumozók!

Testvéremmel közös osztatlan tulajdonunkban van egy családi ház, egy helyrajzi szám, egy villanyóra, egy gázóra, egy vízóra, közös udvar, közös kiszolgáló helyiségek. (tulajdonhányad 1/2-1/2)
A családi ház "felosztása" szokáson alapul, ki mit használt eddig. (2002-ben ajándékozta nekünk Apukánk)
Testvéremnek az az ötlete támadt, hogy az általa használt rész egy részét kiadja albérletbe.
(Közös kapunk van, közös udvart használunk, sajnos a ház fekvése nem teszi lehetővé a leválasztást. U alakú alaprajz két szára közötti részéről van szó, sajnos mindenképpen "rajtam keresztül" történik a közlekedés )
Ugyan meghirdettük eladásra, de az még eltart egy ideig.

Kérhetek-e birtokvédelmet? Ha igen, akkor még azelőtt, mielőtt ideköltözne a bérlő?

Köszönöm

Kiskedv

eszuhai # 2012.04.27. 18:04

Tisztelt Ügyved Ur, Ügyvednö!

Hatarozott idejü egy eves berleti szerzösestkötöttem az alberlöimmel 2012.01.13-an, akik sajnos nem igazan akarnak rendesen fizetni.Februari,marciusi viz, villany, gaz fogyasztasukat nem rendeztek, illetven januar+februarra+ aprilisra van elmaradasuk a közös költseggel, valamit az alberleti dijat sem fizettek ki mult honapra.( elvileg mindig utolag esedekesen fizetnek) Az a fura helyzet van naluk, hogy a hölgy folyamatosan azt allitja,hogy elutalta a penzt, de az valahogy ezidaig meg nem erkezett meg. Küldtem mar nekik a honap elejen fizetesi felszolitast, de csaladi okokra hivatkozva sürü elnezek közepedte kis haladekot kertek..az utalas azota sem erkezett meg. Mivel telefonon nem erem el öket, es a levelekre nem valszolnak, igy kenytelen voltam smm-ben es emailen felszolitani öket. Ez jogilag elfogadhato fizetesi felszolitasnak? A szerzödesben azt irtuk, hogy irasban kell felszolitanom öket, es nekik 5 napol belül rendezni kell a tartozast, ellenkezö esetben azonnali hatallyal felmondhatom a szerzödest.Ha az ujabb emailben küldött felszolitasban megadott hataridön belül nem fizetnek, akkor felbontom velük a szerzödest. A kerdesem az lenne, hogy ebben az esetben mennyi idöt kell adnom arra, hogy kiköltözzenek a lakasbol, ha ez a szerzödesben külön nincsen lerögzitve?

Köszönettel:eszuhai

Lajos01 # 2012.04.21. 20:26

Tisztelt Fórum!

Albérletemben a főbérlő jóváhagyásával villanyszerelés történt, amit kifizettem, a munkáról számlát kértem, majd a számlán szereplő összeggel kevesebbet utaltam a főbérlőnek. A gond ott kezdődött, hogy ő sokallta ezt az összeget és bizonyos %-ot követel vissza a szerelőtől.
Ha nem teljesíti a követelését, akkor perrel fenyegeti a szerelőt.
Véleményem szerint ez nonszensz, hiszen a munkát rendesen elvégezték, számlát kaptunk róla, nem hiszem hogy bármi jogon követelhetne bármit is a főbérlőm. Vagy mégis?
Ez azért is aggaszt, mert 2 havi kaució van a főbérlőmnél, és félek, hogy ha nem teljesül a szerelővel szembeni követelése (aminek nagy az esélye) akkor ebből az összegből próbálja majd meg visszatartani a szerelés díját.
A szerződés szerint az ilyen típusú munkálatok költsége a bérbeadót terhelik, így ezt jogtalanul tenné.

A kérdéseim:

  • Perelhető-e a szerelő, ha igen, akkor tanúként idéznek majd be?
  • Ha a bérbeadó a kaucióból tartaná vissza a szerelés költségét, az szerződésszegésnek minősül-e? Perre vihető a dolog?

Előre is köszönöm a választ!

wolfie # 2012.04.20. 21:05

Kedves Fórumozók, Hozzáértők!
Úgy alakult az életünk, hogy január elejével kivettünk egy
fővárosi lakást, bérletbe. A szerződés alábbi pontjai fontosak az eset szempontjából:
"A Felek a Szerződést egy évre, határozott időre kötik, amely idő után határozatlan idejűvé válik."
" A Felek a Szerződést közös megegyezéssel bármikor megszüntethetik."
" A Szerződést bármelyik Fél rendes felmondással, indoklás nélkül, egyoldalúan megszüntetheti. A felmondási idő 3 hónap."
" Ha a Bérlő a befizetésre megállapított időpont után a Bérbeadó a teljesítésre való írásbeli felszólítása ellenére a lakbért nem fizetieg 8 napon belül, a Bérbeadó jogosult a Szerződést további 8 napon belül írásban felmondani az elmulasztott határnapot követő hónap utolsó napjára."
2 havi kauciót adtunk át a beköltözéskor, amire akkor tarthatunk igényt, ha a szerződésben foglaltaknak eleget tettünk, miszerinz sehol nincs tartozásunk, és úgy adjuk át a lakást, ahogy kaptuk.
Most a történethez:
Fiatal pár vagyunk, családi vállalkozásban dolgoztunk, de apóssal való elmérgesedett viszony következtében munkahelyünk megszűnt, az albérletet értelemszerűen nem tudjuk tovább fizetn, ami egyrészt nagyon rossz, mert vissza kell költözni vidékre, szüleimhez, másrészt öröm az ürömben, hogy a lakásban látszatmunkát végeztek az átadás előtt, és minden elromlott az elmúlt majdnem 4 hónapban. A vízvezeték-szerelő szerint az összes csapot cserélni kellene, mert elhasználódtak, 3-ból 2 csap csöpög, nem segít azoknak a tekerőknek, sem a betéteknek a cseréje sem, ezt többször meg kellett tennünk. A WC csöpög, csak az egész tartály cseréjével lehetne megszűntetni. Irtás és takarítás ellenére csótányok vannak a lakásban. Hiába szóltunk a tulajnak, igérgetett, de nem valósult meg semmi. A sors közbeszólt ugyan, hogy nem tudjuk már fizetni, én nem szeretnék ebből vitát, nem is fogom neki megemlíteni. A 2 havi kauciót felajánlanám neki, ha esetleg felmerülne valamilyen költség - nyilván fel fog (szerelők, amit mi fizettünk eddig) - mivel nem tartottam be a szerződés pontjait, nem követelhetem ezt a pénzt, nem is akarom. A szerződés nem rendelkezik arról, hogy mi történik, ha én, mint Bérlő mondom fel előbb, mint 1 év, kérdésem, hogy követelheti-e a kaució ellenére a fennmaradó havi díjakat, holott ez nincs benne a szerződésben, akkor ha ő mond fel nekem azonnali hatállyal mert nem tudok fizetni??
A számlákat mindig rendesen fizettük, hátralékunk nincs.
Köszönöm annak, aki szánt rám időt, építő jellegű hozzászólásával segített egy nehéz helyzetben!
wolfie

SolnesM # 2012.04.13. 07:14

János78 !

45000-et fizetünk egy 20 négyzetméteres kis lakásért. Azért nem megyünk el, mert árban nincs jobb a külvárosban sem,
És hol van ahol 20 m2 -ért ennyit kell fizetni , A belvárosban, netán a Manhattamben ??
Külvároban azért ólcsóbban is hozzá lehet lakáshoz jutni.
Nagyjából 1000 eft/ m2 áron még lehet találni !! Sőt kevésbé igényes lakást már akár kebvesebbért is.

János78 # 2012.04.12. 16:07

SolnesM!

45000-et fizetünk egy 20 négyzetméteres kis lakásért. Azért nem megyünk el, mert árban nincs jobb a külvárosban sem, mindenki legalább 40-45-öt elkér+ 2-3 havi kaució.Kettőnknek van 70000 ft összjövedelme...Rezsivel együtt 60-65000 csak a lakhatás és még nem ettünk stb.
Kényszerből élünk ott, mert eleget költöztünk már a sok cuccal, ami nagyon megterhelő. Szerződést meg hiába akarnánk írni, ha a tulaj nem.
Csak azért mennénk el, hátha máshol tisztességes a főbérlő, mert anyagilag ugyanitt taratánk máshol is.

SolnesM # 2012.04.12. 15:09

Immaculata !
bizony így van a közjegyző csak azt jegyzi le amit a felek neki diktálnak és még jó pénzt is elkér ezért.
Megjegyzés : a közjegyzői foglakozás jelenleg az egyik legjobb M.o.-on. Nem is lehet bárki csak úgy, ha jól vagyok informálva csak kihalásos alapon lép egy új a másik helyére.

SolnesM # 2012.04.12. 14:59

János78 János78 !!
Már kettő éve ottlaktok egy nem is olyan jó lakásban ?
Egyáltalán ki tart benneteket vissza ??
Ha annyira rossz az abérlet, ott kell hagyni.
habár a panasz eléggé egyoldalú. nics pl. meghatározva /leírva mennyi is a bérleti díj.
kettő év alatt pedig akár 10 szerződést is lehetett volna írni. Nagyon egyoldalú ez a panasz !!

kiskedv # 2012.04.12. 10:25

Akkor jó! :)

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.12. 09:48

:) Úgy legyen, .........de hülyeség.

kiskedv # 2012.04.12. 09:33

Kedves Imma és Pazs!

Arra gondoltam, mivel szokáson alapul az ingatlan használata, azt szeretném írásba foglalni, valamint azt, hogy külön mérők híján az eddigi fogyasztás alapján én mennyit vagyok hajlandó a közösbe beadni.(nem forintban, hanem kW/h-ban, m3-ben és mázsában)
Nyilván egy megállapodás lenne Húgom és köztem.
Azt mindenképpen bele szeretném foglalni, hogy teljes erővel ellenzem a bérbeadást. (valamint valami olyasmit, hogy ha a tulajdonom kerül veszélybe, valamilyen kártérítést kapjak. - Ez úgyis csak papíron lehetséges, de legalább lesz mivel kit...ni... :( -

Hülyeség?

Nagyon félek, hogy valamiféle maffiás lesz a dolog, semmit nem tudok a leendő bérlőről, és én sem szívesen költöznék olyan helyre, ahol nem tudják nekem megmondani hitelt érdemlően, hogy mennyi vizet, vagy áramot fogyasztottam. Azt mondják, a zavarosban jó halászni. Ne legyen igazam.

Igen, azt tudom, hogy a közjegyző a tartalommal nem foglalkozik, de előtte elmennék még egy ügyvédhez, és ismerem a Húgom, rúgott Ő már fel kettőnk közötti szó- és írásbeli megegyezést is. A közjegyző ténye talán az én megnyugtatásomra szolgálna.

Köszi

Kiskedv

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.04.12. 09:01

Nem tudom mi a tárgya a megállapodásnak, de a közjegyzőkkel az a baj, hogy azt foglalják közokiratba, amit a felek lediktálnak. Nincs kötelezettségük a tartalom tekintetében a felek kioktatására.

pazs # 2012.04.12. 09:01

dobikornél: semmi köze annak, hogy fizet-e adót ahhoz, hogy te tartozol-e neki. A szerződés érvényes tanú nélkül is, számlát meg nem köteles adni. A két hónap felmondási időre még fizetned kell a bérleti díjat és a rezsit, valamint amiben még megállapodtatok.

kiskedv: és mi lenne abban a megállapodásban?